Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Egy szép új világ - A 7 fűszerút csodálatos terraformálása?

A háborúk korának vége, a Föld lakossága öt világkormány lobogói alatt egyesültek. Hadakozás híján azért megy a verseny, hogy melyik birodalom lesz a leghatalmasabb mind közül. Képes leszel megnyerni a technológiai versenyt?

Az öt világbirodalom egyesülése

Az Egy szép új világ egy draftolós kártyajáték, melyben fejlesztéseket valósítunk meg, különféle erőforrásokat termelünk, és azon munkálkodunk, hogy mi építsük fel a legtöbb pontot érő, leghatalmasabb birodalmat.

Az előkészületek során mindenki kap egy kétoldalas birodalomkártyát; a játéktáblát, az erőforráskockákat, a fejlesztéskártyákat, valamint a karakterjelölőket mindenki számára elérhető helyre tesszük. Ezen kívül a fordulójelölőt - mely a továbbadás irányát is meghatározza a draftolás során - az annak szánt sávra helyezzük. A gyors setup után már kezdhetjük is építeni a hatalmas (vagy annak ígérkező) birodalmunkat.

A játék négy fordulón át tart, melyek kártyaválasztás, tervezés és termelés fázisokból állnak. A játékosok szimultán hajtják végre az akcióikat, ezzel rövidítve a játékidőt.

A kártyaválasztás elején mindenki kap hét-hét fejlesztéskártyát, majd elvesz azokból egyet, a többit pedig továbbadja a fordulójelölőnek megfelelő irányba. Ez addig ismétlődik, míg el nem draftoltunk minden kiosztott lapot. Az ezután következő tervezés során mindenki eldönti az összes elvett kártyájáról, hogy az építési sávra helyezi vagy eldobja. Utóbbi esetben az újrahasznosítási bónuszként kapott erőforráskockát lehelyezi egy építés alatt álló fejlesztésére vagy a birodalomkártyájára.

Ezek után jön a termelés, amikor a játéktáblán látható sorrendben balról jobbra végigmegyünk az összes erőforrástípuson, és mindenki megkapja a kártyáin látható termelése után járó kockamennyiséget. Sőt, minden erőforrástípusból a legtöbbet termelő játékos kap egy tábornok- vagy befektetőjelölőt (karakterjelölőt). A forduló végén megfordítjuk, majd eggyel jobbra csúsztatjuk a fordulójelölőt, ezzel megváltoztatva a draftolás irányát.

A negyedik forduló végén kihirdetjük a vezérek vezérét, azaz a legtöbb pontot érő birodalom vezetőjét. Győzelmi pontokat fejlesztéskártyák, fejlesztéskártya-típusok és karakterjelölők után kaphatunk.

A készítők gondoltak azokra is, akik egyedül szeretnék birodalomépítősdivel elütni az időt. Ehhez a módhoz különleges szabályok is tartoznak: kártyaválasztás helyett készítünk nyolc darab öt lapból álló paklit, melyekből fordulónként kétszer magunkhoz veszünk egyet, majd minden abban található kártyáról eldöntjük a tervezés fázisban, hogy újrahasznosítjuk, az építkezési területünkre helyezzük, vagy kettőt közülük beáldozunk, hogy a húzópakli felső öt lapja közül egyet megszerezzünk. A termelési fázisban csak akkor kapunk karakterjelölő bónuszt, ha az adott erőforrásból legalább ötöt termelünk. A negyedik forduló után a pontszámunk alapján láthajtuk egy táblázatban, hogy hogyan teljesítettünk. Amennyiben egy idő után unalmassá válna ez a mód, felturbózhatjuk különféle küldetésekkel, melyek során bizonyos fejlesztéskártyákat kötelező megépíteni a győzelemhez.

Élet a háborúk után

Számunkra minden alkalommal óriási élmény volt játszani az Egy szép új világgal. A szabálykönyv jól érthetően fogalmaz, illetve az oldalak szélén van egy tömör verzió is, ami segít emlékezni, ha csak felfrissítenénk a tudásunkat. A játékidő kellően rövid, mivel egyszerre hajtjuk végre az akciókat. A szabályokat könnyű megtanulni és megjegyezni, inkább a taktikázásban rejlik a játék mélysége. Rengeteg fejlesztéskártya van a dobozban, és kisebb játékosszám esetén ezek nagy részével nem is találkozunk, ezért jelentősebb szerencsefaktorral kell számolnunk.

A tematika ad egy alaphangulatot a játéknak, de nem bír nagy jelentőséggel, mivel kártyákat és kis kockákat rakosgatunk ide-oda. Nekem legalábbis sosem volt az az érzésem, hogy mekkora világbirodalmat építek, és én vagyok a Pánafrikai Unió legfőbb vezére. Ezzel persze nincs probléma, ugyanis hangulati elemként tökéletesen működik.

Az egyszemélyes játékmód is kellően leköt, és érdekes fűszert adnak a különféle küldetések. Lehet pörgetni is a dolgot, de ha már egyedül vagyunk, akkor miért ne optimalizálnánk a végletekig a taktinkánkat? Úgysem váratunk meg senkit. Az AP betegségben (közismertebb nevén "Még mindig rád kell várni?" szindrómában) szenvedő társasjátékosok számára például kiváló lehetőség - főleg ha megtetszett nekik a játék, de túl sokat gondolkodnak egy-egy lépésen, és ezért az összes pajtásuk utálatát elnyerték.

Az Egy szép új világ egyik legnagyobb ellensége a hasonlóan működő játékok árnyéka, illetve az azokhoz való hasonlítgatás. A draftolás, a világbirodalmak és az építkezés miatt a 7 Csoda neve merül fel sokszor, de engem inkább a Mars terraformálására emlékeztet összességében. Ott is cégbirodalmakat irányítunk, technológiai és fejlesztési verseny folyik, a kártyák termelést és pontokat jelenthetnek számunkra, és még a kettő világa és hangulata is nagyon hasonló. Ezen kívül a Century: Fűszerúttal is többen vonták már párhuzamba, de nekem sehogy sem kapcsolódik a kettő.

A Marsos párhuzamot a szóló mód is tovább erősíti. Ami viszont sok terraformátornak érdekes lehet: a játékidő rövidebb a párhuzamos akciózás miatt, a grafika egységesebb, a dobozban van egy célnak megfelelő karton inzert, és talán az alkatrészek sem kopnak annyira (ez majd idővel ki fog derülni).

Valóban szép az új világ?

Néhány év múlva talán már a 7 Csodához és a Mars terraformálásához hasonló klasszikusként fogjuk emlegetni az Egy szép új világot, hiszen egyértelműen nem csak egy másolatról beszélünk. Működés szempontjából nem sok formabontót tartogat magában, de a mechanizmusokat szépen összehangolták, és ez teszi igazán élvezetessé.

Az elismertségét a díjak mellett többek között az is mutatja, hogy idén nyáron érkeznek a Háború vagy béke és a Romlottság & Megdicsőülés kiegészítők is. Alig várjuk azokat is.

A(z) Egy szép új világ társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Máj

Splendor: Marvel - Bosszúállók, gyülekező!

Ismertető | 2021.05.23. 09:00:00

Thanos egyensúlyt akar teremteni az univerzumban azáltal, hogy a hat végtelen kő segítségével felére csökkenti az ott található élőlények számát. Ennek megakadályozására létre kell hoznunk a legütősebb hőshadsereget, amely szembeszállna vele.

20Máj

Cat Lady Boldogságdoboz - Ennél jobbat nem kaphat a macskád

Ismertető | 2021.05.20. 13:00:00

Ismerős az érzés, hogy rendelsz pár társasjátékot, és mikor megérkezik a csomag, a macskád azt várja, hogy a fölösleges térkitöltőt (azaz a társasokat) kiszedd végre a dobozából, hogy büszkén elfoglalhassa a várát? A boldogságdobozát...


Kommentek

 • molnar.laszlo.sirius

  2021-05-27 18:53:01

  KS pack van meg, így nem kell várnom szerencsére semmire sem, de még nem sikerült kipróbálni az extrákkal :)

 • gyd

  2021-05-27 17:57:03

  A háttértörténet nem gondolom, hogy elhanyagolható, mert egy alaphangulatot tényleg tud biztosítani (mégiscsak más élmény, mintha ténylegesen kockákról, számokról, vonalakról és miegymásról beszélnénk), a célnak tökéletesen megfelel.

  A 7 Csoda kapcsán annyit tudok mondani, hogy sok közös elem van benne, ezért emlékeztet rá, de működés közben nekem inkább "terraformálós hangulatom" volt. Mivel a draftolás, építkezés és a termelés jelentős szerepet kapnak ebben és a 7 Csodában is, ezért úgy gondolom, hogy bizonyos szinten hozza annak a hangulatát. :)

  A Res Arcanával még nem volt sajnos dolgom, ezért lett csak ennyi összetevője a címfelvágottnak. :D

 • kisatom

  2021-05-27 15:13:21

  Nekünk is megvan, a Háború és béke kiegészítőre vevő is lennék majd. A Fűszerúttól nehezebb picit, de semmiképp nincs egy szinten szerintem a 7 csodával, a terraformálással pedig végképp, ezt inkább belépő, felkészítő játékként tudnám azokhoz ajánlani, mert a mechanika hasonló, de a játékidő rövidebb, a játék pedig egyszerűbb. Nekünk is tetszik, de ritkán kerül elő, mert van 1-2 mód ami szerint ha játszol, szinte borítékolható a győzelem, így csak annak lehet esélye aki ugyanúgy játszik, ezért is örültem meg a kiegészítőknek. :) Hátha felkavarják a vizet picit. Ez szerintem könnyedebb játék, más élményt hoz, mint a többiek. Egyébként kicsit még a Res Arcanához is hasonlítható, bár az taktikusabb. Az is egy fajta vegyesfelvágott a fent említett címekből :)

 • godzsakattila

  2021-05-27 15:12:28

  Igen akartam is írni, csak aztán elfelejtettem írás közben, hogy a te blogodon, a Kortalan Családi Játékblogon is van egy jó bemutatás róla. 😊

 • Csiracsirke

  2021-05-27 15:04:54

  A hozzászólásodból és a cikkedből és ebből a cikkből is az jön le hogy nagyon hasonlít a 7 csodára amivel sokat játszottunk annak idején a baráti társaságommal nagyon szerettük akkor nem is voltak hajlandók mással játszani. A terraformással nem játszottam még. Érdekes lett számomra ez a játék ha hozza azt amit a 7 csoda akkor érdemes lehet beszerezni és bedobni a barátoknak kiváncsi lennék mit szólnak hozzá bár szerintem tetszene nekik is. A játék megjelenése is megkapó. De elötte még az Arnak van soron ami lassan érkezik is 😊

 • veerzoltan80

  2021-05-27 13:55:28

  A játéknál már leírtam a véleményem, nálunk nagyon ül a játék, kiváló hangulatot teremt, 1-2-3 fővel is élvezetes. Az egyik legjobb idei vásárlásom volt eddig. Nagyon várjuk a kiegészítőket is. Csak ajánlani tudom.

 • godzsakattila

  2021-05-27 13:51:04

  Köszönöm a bemutatót, mint a Mars Terraformálását és a 7 csodát szerető ember (bár ez azért igen sok emberre igaz kategória lehet) én is szemezek egy ideje vele. Az egyszemélyes mód is csábító, bár a Mars Terraformálása előtt nem gondoltam volna, hogy egyedül is szívesen játszanék, az óta viszont nyitottabb vagyok és biztos ezt is kipróbálnám egyedül is. Bár a háttértörténet nem jön át a cikkíró szerint, azért biztosan adhat valami pluszt azoknak akik kedvelik az efféle utopisztikus vagy disztopikus világot, mint jómagam. A Delta Visionnál készülő Red Rising is ezért van rajta a "de szeretném listámon" és mindkettő megfizethető árban mozog, ennyi pénzt (kb 10 ezer) biztosan meg is érnek.

  Egy apró hátrány számomra, hogy a magyar cím nagyon hasonlít Aldous Huxley klasszikusára a Szép új világra (Brawe new world), ami egyeseket bezavarhat. Talán ha Egy Csodálatos Új világnak fordították volna, ugye Wonderful new world az eredeti címe, ez kimaradt volna. De ez már egy csak egy olyan aprócska probléma ami remélem senkinél sem a vásárlás után tisztázódik, hanem még előtte utána néz pontosabban a játéknak, nem címre ugrik.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Egy szép új világ