Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Concordia körkép

A közelmúltban a Gémklub jóvoltából magyarul is megjelent a Concordia: Britannia/Germania kiegészítője. A Concordia több társasjátékos ismerősöm szerint is kiváló átvezető a családi játékok világából a gémer kategóriába, és én is osztom a véleményüket. A szabályok rendkívül egyszerűek és könnyen befogadhatóak, ugyanakkor a szerencse szerepe minimálissá válik. Nincs benne lemaradókat kompenzáló mechanizmus, ugyanakkor “térképes-hálózatos” játék, így a hibákat kis költséggel lehet korrigálni a játék első szakaszában.

A fix térképes-hálózatos játékokban könnyen kialakulhatnak állandó stratégiák, és így a játék könnyen kiismerhetővé válik. Részben ennek kiküszöbölésére születnek a térképes kiegészítők, részben pedig új mechanikai elemek bemutatására. Ennek a trendnek az egyik leghíresebb képviselője a Ticket to Ride, a másik pedig a Concordia, amelyről már írtunk korábban itt és itt.

Ebben a cikkben a Concordia kiegészítőit veszem végig időrendben.

Britannia/Germania (2014)

A tábla egyik oldalán Britannia található 23 várossal (az alapjáték Italia térképén 25 város van), így egy kicsit szorosabb a térkép. A játék kezdetén és Tribunus akcióval, a szárazföldi és a tengeri telepeseket külön városra kell letenni. A Telepes akcióval természetesen bármely városba lerakhatók, ha a játékosnak van ott épülete.

Germaniában is külön városból indulnak a szárazföldi és tengeri telepesek. Érdekesség, hogy az utóbbiak itt folyón közlekednek. A tengeri telepesek 2 mozgáspontot adnak, és egy folyószakaszon több is tartózkodhat belőlük.  A 30 város és 2 főváros mellett helyet kapott 10 erőd is a térképen. Ezekre a megmaradt kolónia bónuszjelzőkből kell egyet-egyet feltenni. Ha egy játékos Tribunus akciójakor van telepese egy ilyen erőd mellett, leveheti a bónuszt és ekkor megkapja a rajta lévő árut.

Salsa (2015)

Ez az első dobozos kiegészítő, amely két hagyományos térkép mellett új elemeket hoz a játékba. A térképek Byztanium (28 város) és Hispania (23 város). Megjelenik az új nyersanyag a só, amely bármely más árutípust helyettesít. Kereskedő akcióval adni venni nem lehet, csak só városban termeléssel lehet hozzájutni. Győzelmi pontok számításakor a JUPITER, SATURNUS és MINERVA kártyáknál számítanak a só városok, de MERCURIUS kártyáknál nem.

Az igazi nagy újítás a Fórum kártyák megjelenése. Ezek között van patricius (állandó hatású) és plebejus (egyszer használatos). A játékot mindenki egy patricius kártyával kezdi. A játékosok a Tribunus akció használatakor választhatnak a 4 Fórum kártyából egyet, ha a megfelelnek a feltételnek. Ezzel a modullal igazán egyedivé tehetjük a dinasztiánkat.

Gallia/Corsica (2016)

Corsica kicsi térkép (20 város). Ha a Prefektus akciónál a pénzt választja a játékos, kettővel több sestertiust kap.

Gallia közepes térkép 25 várossal. A játékosok ugyanúgy egy szárazföldi és egy tengeri telepessel kezdenek, viszont a tengeri telepest csak akkor kapják meg, amikor bizonyos tengerparti településekre házat építenek. Germaniához hasonlóan, ezen a térképen is van hajózható folyószakasz, de annak speciális szabályai nélkül.

Mini expansion (2016)

Mindössze 8 Fórum kártyát tartalmaz. A Salsa kiegészítővel használható, de önmagában az alapjátékkal is.

Aegyptus/Creta (2017)

Creta megint egy kicsi, 20 városos térkép. Az egyik provincia, Gavdos, csak egy várost tartalmaz. Amikor valaki a prefektus akcióval ott termel, bármilyen árut elvehet. Ezután egy ennek megfelelő bónuszjelzőt kell a bónuszjelző terület kérdőjeles bónuszmezejére tennie. Ha valaki pénzt visz el, ezt is megkapja (és még további két sestertiust, mint a Corsica táblán).

Az Aegyptus táblának összetettebbek a szabályai. Egyrészt van egy extra élelmiszer termelés, amely folyásirányban végigvonul a Nílus menti provinciákon. Ez a Nílus áradását és termékeny iszaphordalékát jelképezi. Arany és tömjénkereskedéshez fel lehet használni tengeri telepeseket, amelyek onnantól nem használhatóak, de a játék végén extra győzelmi pontot adnak. A Nílus természetesen hajózható és nincs összeköttetésben a vörös tengerrel.

Venus (2018) - önálló játék vagy kiegészítő

Két kiadásban is megjelent, az egyik mint önálló játék, négy térképpel (Imperium, Hellas, Ionium, Cyprus), a másik pedig, mint kiegészítő az alapjáték mellé két térképpel (Hellas, Ionium). Ezzel a kiegészítővel (vagy önálló alapjátékkal) akár hatan is lehet játszani, kettő-három kétfős csapattal, tehát alapjaiban változik meg a  játék általa. Ennek megfelelően új személyiségkártyák megjelennek, és egy új isten is (a kiegészítő névadója: VENUS). A csapattagok a saját színüket önállóan irányítják, a készleteket nem lehet közösen felhasználni, a pénzt viszont igen. Ez a kiegészítő önmagában megérdemelne egy cikket, talán sort is kerítek rá egyszer.

Balearica/Cyprus vagy Balearica/Italia

Ez a párhuzamosan megjelenet térképes kiegészítő. A Balearica/Cyprus azoknak van akik a Venus kiegészítőt vették meg (abban ugyanis nincs benne a Cyprus térkép, de az alapjátékban ott az Italia), a Balearica/Italia pedig azoknak akik a Venus alapjátékot (abban ugyanis nincs benne az Italia Térkép). Érdekes koncepció, de mindenesetre dícséretre méltó, hogy nem kell a tartalmakat duplán megvenni. A Balearica térképpel egy új árucikk, a hal, és egy új tábla, a halpiac is megjelenít.

A Concordia köszöni szépen, jól van...

... hiszen megjelenése óta eddig minden évben jelent meg hozzá kiegészítő, és ennek megfelelően jól láthatóan koncepciózusan bővül, finomodik. A sikert meg szokták lovagolni, a Concordia pedig sikeres, és ezt talán a pofonegyszerű, flexibilis rendszerének is köszönheti. Remélem, hogy a Gémklub később bevállalja egy-egy dobozos kiegészítő (Salsa, Venus) kiadását is magyarul, hiszen ezek nagyobb csavart adnak az alapjátékhoz, mint a csak térképes kiegészítők.

A képek forrása a boardgamegeek.com.

A(z) Concordia: Britannia és Germánia társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Kanalasgem

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Concordia: Sestertiussal kikövezett utak
  • Concordia: Venus
  • Concordia: Salsa
  • Concordia: Britannia és Germánia
  • Concordia: Gallia / Corsica
  • Concordia: 8 Forum Cards
  • Concordia: Aegyptus / Creta
  • Concordia Venus (expansion)
  • Concordia: Balearica / Cyprus