Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Interjú Vágó Erikával, az Okosjáték alapítójával

Legújabb interjúnkban Vágó Erikával, az Okosjáték alapítójával beszélgetünk társasjátékokról, a gyerekek készségfejlesztésről és nem utolsó sorban a munkájáról.

Honnan jött az Okosjáték ötlete? Mióta árultok társasjátékokat?

Tudni kell rólunk, hogy a családommal már bőven az előtt társasjátékoztunk, mielőtt a családalapítás szóba jött volna. Így mikor megszületett a kislányunk, szerettük volna ezt a játékos szemléletet is beépíteni a gyereknevelésbe. Ekkor találtam rá első olyan készségfejlesztőkre amik később a boltunk kínálatában is megjelentek: a LÜK Bambinora és különböző Smart Games játékokra. Ezeknek akkor még nem volt nagy ismeretsége, de engem megfogtak. Így meséltem erről más anyukáknak és apukáknak, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam. Úgy éreztem, hogy érdemes lenne kialakítani egy webshopot, ahol ezeket a különböző gyerekjátékokat másokkal is megismertethetjük. Az Okosjáték név pedig egyszerűen adta magát, végül is ezek egyfajta okosító játékok.

A webshop 2009. novemberében indult, így most novemberben lesz 10 éves a vállalkozásunk.:) Akkor még csak hatvan különböző terméket árultunk, sőt a gardrób szekrényünk funkcionált raktárként. Azóta már saját boltunk van, külön raktár helyiséggel. Mi pedig gyermek és családi játékokra specializálódtunk.:)

Mi alapján kerül be hozzátok egy játék a készletetekbe?

Több szempont alapján választunk játékokat. Egyrészt részt veszünk a társasjáték bemutatókon, ahol különböző magyar kiadók mutatják be a leendő termékeiket. Ilyen esemény minden évben kétszer van és próbáljuk minél nagyobb számban képviseltetni magunkat. Itt egymástól függetlenül felírjuk kinek milyen címek tetszettek a legjobban.
Másrészt nagy erővel figyelem a BoardGameGeek listákat, itt leginkább a parti és családi játékokat részesítem előnyben. Továbbá több társasjátékos díjat is szemmel tartunk, például kifejezett kedvenceink a Magyar Társasjátékdíj, a MENSA Select és a Spiel des Jahres

Nagyjából azt mondhatom, hogy ezek alapján választjuk ki, hogy mely termékek kerülnek be a boltunk kínálatába. Sőt, saját játék fejlesztése és kiadása is folyamatban van, hogy minél szélesebb körben megismerhesse a magyar közösség.

Ha jól értem, akkor nálatok csak magyar nyelvű társasjátékokat lehet kapni?

Nálunk csak és kizárólag olyan társasjátékok vannak, melyek rendelkeznek magyar játékszabállyal. A termékek bizonyos esetben különböző magyar kiadóktól érkeznek hozzánk (pl.: Azul, Rókanyomon) vagy mi magunk készítünk szabályzatot az adott játékokhoz (pl.: SKYJO). Szerencsére számos külföldi kiadóval dolgozunk együtt, mint például a Sunny Games vagy a Learning Resources, így igazán nagy választékunk van a gyerekjátékokból. :)

Az általunk fordított játékok nyelvfüggetlenek, így a játék élménye nem csorbul, de mégis óriási segítség tud lenni a játékkal való ismerkedés közben.

Előfordult már, hogy kifejezetten egy adott problémával kerestek fel titeket?

Igen, rendszeresen előfordul. Leggyakrabban a hiperaktivitás miatt keresnek fel minket. De egyre nagyobb teret nyernek az iskolára felkészítő vagy beszédkészséget fejlesztő társasjátékok is. Azt javaslom, ha valakinek ilyen problémája lenne, akkor érdemes bejönni hozzánk a fizikai boltba vagy körbe nézni nálunk a webshopban, mert ott is ez alapján csoportosítjuk a játékainkat.

Akkor se érdemes elkeseredni, ha nem találjuk meg amit kerestünk. Több ízben is behoztunk már egy játékot a vevőnek, hogy segítsünk a problémáján. Sőt bizonyos esetben annyira megtetszett nekünk is a játék, hogy bekerült az állandó készletünkbe.

Régóta foglalkozol már társasjátékokkal. Mit ajánlasz az olvasóknak, milyen szempontok alapján válasszanak a családjuknak, gyerekeiknek játékokat?

Hú, ez nehéz kérdés! Minden gyerek más. Vannak olyan társasjátékok, melyek a vevők szinte mindegyikénél beválik, de persze lehet, hogy pont nem az lesz a jó. Ha valaki bejön hozzánk a boltba, egyrészt saját szemmel meg is nézheti a bontott játékokat, illetve egy rövid beszélgetésből könnyen tudunk személyes ajánlást adni. Kifejezetten örülünk neki, ha gyerekekkel együtt érkeznek a szűlök. Rajtuk rögtön látszik, hogy mi tetszik nekik. Ha pedig van már tapasztalatuk a társasok terén érdemes arról is beszélni, hogy mik azok amik már beváltak és melyek nem nyerték el a tetszésüket.

Azt is érdemes meggondolni, hogy a megvétel előtt kikölcsönözzük a játékot, így kockázat nélkül megbizonyosodhatunk arról, hogy jót választottunk. Nálunk a boltban több, mint 300 különböző cím közül lehet kölcsönözni, ezek is fent vannak a weboldalunkon.

Vagy, ha van kedvük jöjjenek el az általunk szervezett Játékválasztóra! :)

Mesélnél még kicsit az olvasóknak a Játékválasztóról?

A Játékválasztót minden évben októberben Budapesten, a 16. kerületben rendezzük meg. Most egy kicsit nekünk is más lesz, mint eddig, mert az óriási érdeklődés miatt egyszerűen kinőttük az eddigi helyszínt, így a Szentmihályi Kulturális Központban tartjuk meg idén a rendezvényt.

Az általunk is árult játékok közül nagyjából kétszázat a helyszínen is ki lehet próbálni. Ezek legtöbbje az újdonságaink közül kerül majd ki. Sőt, ha valakinek megtetszik valamelyik társas a helyszínen meg is veheti.

Visszakanyarodva a gyerek társasjátékokra, szerinted hány éves kortól érdemes megismertetni őket a társasjátékok világával?

Természetesen ez minden esetben egyedi, de úgy gondolom, hogy a leginkább a négy éves kor az ideális. Általánosságban a legtöbb gyerek ekkor már nyit a többiek felé. Vannak ennél fiatalabbaknak szóló kiadványok is, de ezek általában maximum csak egy szülő segítsége mellett játszhatóak. Tehát itt a valódi TÁRSASjáték élménye nem igazán van jelen. 

Tudsz esetleg olyan társasjátékot ajánlani, ami szerinted a felnőtteknek és a gyerekeknek is szórakoztató tud lenni?

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi piacon viszonylag kevés az olyan játék, ami ugyanannyira el tud szórakoztatni egy kisgyereket és egy felnőttet is. Pont az előbb említettek miatt, szerintem ez egy komoly hiánytermék. Így mi magunk is elindítottuk a saját társasjátékunk tervezését. Ez egy kooperatív játék lesz,- nekünk ez az egyik kedvenc kategóriánk- amit akár három éves kortól lehet játszani. Nagyon bízok benne, hogy a Társasjátékválasztón már akár személyesen is ki tudják próbálni majd az érdeklődők és megtetszik nekik a projektünk. :)

A későbbiekben is olyan játékokat szeretnénk készíteni, melyek a családoknak szólnak, kicsi, egyszerű szabályrendszerrel.

Ha a már megjelentek közül kellene egyet ajánlanom az olvasóknak, akkor én a Max, a macskát mondanám. Sokáig a gyerekeimnek is ez volt az egyik nagy kedvence.

Mit tudsz az olvasóknak javasolni akkor, ha a gyerekek közt viszonylag nagy a korkülönbség?

Ilyenkor minden esetben a kisebbik gyerek igényei szerint kell választanunk. Sajnos ilyen típusú játékokból nincs túl sok, de például az előbb említett Max, a macska véleményem szerint ilyen. 

Ha nagyon nagy a korkülönbség, akkor persze nem mindig megoldható a mindenkinek megfelelő játék kiválasztása. De, ahogy a gyerekek cseperednek egyre közelebb kerülünk a komplexebb családi játékokhoz. Ahol pedig szinte teljesen elmosódhatnak a kor általi különbségek.

Véleményed szerint beszélhetünk kifejezetten fiús és lányos gyerekjátékokról?

A tapasztalataim alapján vannak olyan igények amik inkább a lányokra vagy a fiúkra jellemzőek. Persze, ahogy sokszor mondtam már minden gyerek egyedi, valamint azt is látom, hogy idősebb korban már nem feltétlen vannak ezek a különbségek a nemek között.

Nagy általánosságban úgy látom, hogy a lányoknál kisebb korban a rajzolós és kézműves játékok, míg a tinédzsereknél pedig a beszélgetés központú játékok örvendenek nagyobb sikernek. A fiúk esetében az építkezős, stratégiai játékok a kedveltebbek. Természetesen nem elfelejthető a témájuk sem, egy hercegnős vagy egy autós játék közt is látni a népszerűségbeli különbségeket.

A felnőtt játékok terén nem mehetünk el amellett, hogy milyen nagy mértékű változások mentek végbe az utóbbi években. A gyerekjátékok terén, hogyan változtak ezek a trendek?

Szerencsére, azt kell modanom, hogy itt is megfigyelhető egy pozitív változás. A mostani tervezők egyre izgalmasabb, érdekesebb koncepciókkal állnak elő, ami nem, vagy nem csak a "dobj és lépj" mechanikán alapul. Viszont még sok család, most is inkább a klasszikusoknál marad, mint például a Gazdálkodj okosan!, mert azt a játékot ismerik. Sokan félnek a hosszú játékszabályoktól. Ezen szeretnénk segíteni azzal, hogy akár a rendezvényeken, akár a boltunkban is szívesen elmagyarázzuk a szabályokat, amit aztán ki is kölcsönözhetnek, hogy minél kisebb legyen a rizikófaktor a vásárlás során.

Végezetül már csak azt kérdezném, ha megtetszett az olvasóknak az Okosjáték, hol érhetnek el Titeket?

Személyesen a fizikai boltunkban, vagy a Játékválasztón. Elérhetőek vagyunk még facebookon, a weboldalunkon, instagramon, sőt youtubeon is. :)

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Dec

Így születnek a magyar szabályok - Interjú Heim Hunorral

Érdekes | 2022.12.29. 18:00:00

Interjú Heim Hunorral, a Lángművesek születéséről, illetve a magyar társasjáték lokalizáció helyzetéről.

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól


Kommentek

  • pantherius_web

    2019-09-17 09:35:04

    A Max, a macska nagy kedvence a kislányomnak. Kifejezetten megkapó, hogy állatok a téma és nincs konfrontatív eleme a játéknak. Ilyen egyszerű, kicsiknek szóló játékban nagyon jól áll a játéknak, hogy coop. Közös tervezést, megbeszélést igényel és a legtöbb esetben csak sikerélménnyel párosul, ami ebben a korban nagyon fontos, hogy felépüljön a megfelelő önbizalma a kicsinek.

  • meszarosne.eva

    2019-09-17 08:56:04

    Hát az a játék célja hogy én legyek az első

Népszerű

Friss

Címkék