Eldorádó Legendája
Eldorádó Legendája
Eldorádó Legendája
Eldorádó Legendája
Videó beküldése

Eldorádó Legendája

Társasjáték, 2020
Értékelem!

Az Eldorádó Legendája egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 60 perc. A játékot 2017-ben jelölték a Spiel des Jahres díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb családi játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága...

Az Eldorádó Legendája egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 60 perc. A játékot 2017-ben jelölték a Spiel des Jahres díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb családi játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a hatszög-rács, a pakli tervezés, a kártya húzás és a pakli építés mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Ma sikeresen átkeltünk a folyón, de az embereim egyre nyugtalanabbak. Hiába csábító az arany- és kincshegyek ígérete, ha minden nap életünket kockáztatjuk, hogy elérjük a mesés vagyont! Eldorádó létezik, léteznie kell, hiszen mióta elindultunk, már több kutatócsoporttal is találkoztunk - igaz, mind más irányba tartottak. Remélem, mi érjük el elsőként a város kapuját!

Te képes lennél expedíciót vezetni?

Embereiddel grandiózus küldetésre indultatok: célotok elérni Eldorádóba! Az őserdőn átvágva újabb merész kalandorokat fogadhatsz csapatodba, gazdag támogatókat szerezhetsz küldetésedhez, segítségükkel pedig olyan felszereléseket vehetsz, ami versenytársaidnál gyorsabb előrehaladást biztosít majd számodra. Válogasd meg kártyáid, ne félj többször is újratervezni az irányt, hiszen ha elég vakmerő vagy, tiéd lehet a mesés vagyon!

Az elveszett aranyvárosba több út is vezet - megtalálod azt, ami elsőként juttat célba?

Bele mersz vágni életed kalandjába?

Ez a könnyen tanulható, ám mégis szórakoztató és kihívást jelentő családi játék tökéletes bevezető lehet a modern társasjátékok világába, vagy kellemes kikapcsolódás lehet a veteránok számára. A játék mechanikája egyáltalán nem bonyolult, akár 8 éves kortól is könnyen elsajátítható, és ideális kezdő lépés lehet a pakliépítős, hand management (kézben tartott lapok beosztása, elhasználásuk jó ütemezése) mechanikájú játékok irányába.

A játék során minden játékos 1 vagy 2 kalandort irányít, attól függően, hogy hány játékos vesz részt a kalandban. A játékosok célja elsőként eljuttatni a saját kalandorukat Eldorádó legendás aranyvárosába, így egy klasszikus versenyjátékot játszanak, mégis két olyan fontos mechanikával (a pakliépítéssel és a hand managementtel) ismerkednek meg, amik rengeteg modern társasjátékban fognak visszaköszönni.

A játék elején minden játékos kap egy pontosan ugyanolyan paklit, ennek a kártyáival kell gazdálkodniuk, hogy megtalálják velük a legjobb stratégiát, amivel egyszerre tudnak haladni a játéktéren a kalandoraikkal, és a paklijukat is fejleszteni. A játék során minden játékosnak 2 akcióra van lehetősége a körében. Az első, hogy elhasználják a kezükben lévő lapokat, és lépnek velük, ekkor a megadott színű kártyával a megadott színű terepen haladhatnak a kalandor-jelölőjükkel, a lap értékével megegyező mezőt (hand management), a második akció pedig a lapok eldobása, bármilyen kombinációban, hogy az értékükért cserébe új kártyákat vásároljon a paklijába, amiket a későbbi körök során fognak tudni felhasználni (pakliépítés), akár előnyösebb lépésekre, akár értékesebb vásárlásokra.

Alkosd meg a saját térképed!

A játék hatalmas előnye még a moduláris táblák felvonultatása. Így ahelyett, hogy egy fix játéktábla lenne, amit a játékosok már az első játék után kiismernek, és így oda a változatosság, helyette kétoldalas, egymáshoz illeszthető, bárhogyan elforgatható táblamodulokat kapnak a játékosok. A játékszabályban 7 pálya térképe látható (egy bevezető, utána 2-2-2 kezdő, közepes és nehéz szint), de a leírás végén a tervező maga biztatja a játékosokat, hogy nyugodtan alkossanak saját pályákat, saját kihívásokat, valamint tippekkel segít és lát el ezek kivitelezéséhez. Ezzel garantálva, hogy a játék rendkívül változatos és megújuló lehessen.

Ha úgy érzitek, hogy megvan bennetek, amire egy vérbeli kalandornak szüksége van, ha képesek vagytok jól megtervezi az expedíciótokat, okosan felhasználni a rendelkezésetekre álló tárgy- és szövetséges kártyákat, ha nem riaszt el benneteket sem a terep viszontagsága, sem a csapdák; akkor ragadjátok magatokhoz a régészprofesszorok kalapját és tárjátok fel az őserdő mélyét Eldorádó legendájának nyomában!

Angol nyelvű szabálykönyv

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
 • 7 690 Ft-tól
 • -22%-2 176 Ft

Kategória: Kaland, Verseny
Mechanizmus: Moduláris tábla, Hatszög-rács, Pakli tervezés, Kártya húzás, Pakli építés, Rács mozgás, Verseny

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Eldorádó Legendája társasjáték videók (7)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • godzsakattila

  2021-06-08 15:11:51

  2021-ben elvitte a Magyar Társasjátékdíjat!

 • BHI

  2021-05-21 21:56:44

  Ez az a játék, amit szívesen játszik bármikor a 8 éves és a 17 éves is. Mindig több a jelentkező, mint ahányan játszani lehet. A 10 éves is tud benne nyerni, aminek NAGYON örül. Nálunk 4-en is lezavarunk egy menetet kb. fél óra alatt. Kicsit stratégiai játék. A kisebbek is ráéreznek a lényegre.

 • PlayHoo_95

  2021-03-03 10:19:11

  Ez a játék egyszerűen kellett. Már a doboz is elképesztően gyönyörű az élénk grafikájával. Pár videót megnézve maga a játékmenet is szimpatikus lett így került fel végül a polcra.

  Ez egy versenyjáték, tulajdonképpen egy modern ki nevet a végen, amiben az nyer, aki előbb eléri a célt a bábujával. Igen, tényleg ennyire egyszerű, ugyanakkor a haladást nem dobókockával, hanem pakliépítős mechanizmussal oldották meg és ez csavar rajta egyet. Különböző színű és szimbólumú hexákból álló táblán tudsz haladni Eldorádó felé, már ha ki tudsz játszani olyan lapot amely megegyezik ezekkel a színekkel és szimbólumokkal. Igen, van egy kártyapiacról bővíthető saját paklid, de csak négy lehet ebből a kezedben és ha ebben a négyben nincs zöld lap, te meg ott állsz a rét közepén az elég nagy szívás tud lenni. Aztán leesik, hogy a szimbólumok mennyiségének és a kártyáid "erejének" is egyezni kéne a haladás érdekében.. Van itt pár dolog, ami ügyesen belekavar a kincsvadászatodba, de ettől lesz igazán jó és izgalmas a játékmenet. Ráncolod a homlokod, hogy most kerülj, vagy megvárod a következő kört, hátha lesz értelmes lap is a kezedben. Ha véletlen nem tudnál a lapokkal semmit lépni, pénzként is funkcionálnak, abból pedig igen hasznos segítőkkel rakhatod tele a paklid, csak aztán győzz megszabadulni a gyengébb lapoktól, hogy az újonnan vett hat lépést adó bozótvágó még az előtt előkerüljön, hogy a vetélytársaid a célba érve, vigyorogva ugorjanak be Eldorádóba.

  Belépő típusu családi társasjáték, egyszerű szabályokkal, gyors, szórakoztató játékmenettel, moduláris táblákkal, rengeteg útvonallal, ügyes pakliépítéssel, feszült végjátékkal és a játékosszámmal is nagyon jól bánik. Bátran ajánlom mindenkinek!

 • Csilla2003

  2021-02-28 23:09:49

  Esetleg tudod linkelni az ajánlott pályavariációkat? Előre is köszi!

 • pcgamer10

  2021-01-07 12:01:33

  Sziasztok!

  Nem is tudom hol kezdjem. Nagyon megtetszett már maga a doboza is a játéknak. Nálam sokat számít a borító, bár sokszor nem illik a külső alapján megítélni, lehet nem éppen jól eltalált borító mögött meglepően jó dolog is akár.

  Gyorsan tanulmányoztuk a szabályokat, Roxforti csata után egészen könnyedén elsajátítottuk a szabályokat, szinte annyi különbséggel, hogy ez mégis csak egy versenyzős társas, ki jut előbb eldorádóba.

  A pályáknak vannak nehézségi szintjei: könnyű, közepes, és nehéz, valamint még a barlang kártyák amik segítenek egy egy játékost. Nagyon szépen kidolgozottak a kártyák, a tulajdonságok fantasztikusak.

  Örülök, hogy a társasjátékaim közül, ez egy olyan amit valóban 30-60 perc alatt lelehet nyomni. Nincs túl sok időnk akkor biztosan előkerül.

  Elégedett vagyok vele, szerintem sokkal többet élményt, minőséget ad mint amennyibe kerül. Igényes és élvezhető játék, csodás asztalképpel.

 • Marcike

  2020-10-16 14:24:25

  Aranyos játék, bátran ajánlom minden családi asztalra. Versengő játék, pakliépítéssel és paklirombolással. Nagyon hangulatos, és az egyedileg összerakható pályák miatt pedig nagyban újrajátszható. Nálunk elég gyakran előkerül, mert könnyed, de mégsem unalmas nem túl rövid, de azért nem is bonyolult. Könnyű megtanítani másoknak és akár olyanok is szívesen játszanak vele, akik nem társasjáték rajongók. Egyértelműen nem ez a legnagyobb kedvencem, de azért bármikor szívesen játszom vele. Második kiadás nekem sokkal jobban tetszik, mint az eredeti régebbi.

 • ancsa0

  2020-10-08 21:32:27

  Pakliépítős (és leépítős) mechanizmus egy kiváló példája. A játék során igazi kis kalandornak érezhetjük magunkat, célunk játékosszámtól függően 1 vagy 2 kalandorunkat eljuttatni Eldorado városába, hogy megszerezzük a titkos kincseket. Ha ketten játszunk 2-2 hőst kell bejuttatni, ha hárman vagy négyen akkor csak 1-1-t. Mindezt "árkon-bokron" keresztül, egészen pontosan 3 különböző tereptípuson keresztül, melyek valamelyikén könnyebb, valamelyikén nehezebb átjutni. Ahhoz, hogy egy tereptípusra ráléphessünk kártyákat kell eldobni, de ahhoz, hogy minél több mezőn áthaladhassunk a körünkben, szeretnénk, ha minél jobb lapjaink lennének, tehát a paklit új, jobb képességű lapokkal fogjuk kiegészíteni. Azonban a játékban egy idő után már nem lesz szükségünk bizonyos gyenge lapokra, itt jön be a pakli leépítése, mellyel szintén okosan kell bánni.

  A játék újrajátszhatósága elég nagy, a különböző kétoldalas térképdarabkák végtelen kombinációjából állítható össze az "akadálypálya". A szabály is megad néhány változatot, de BGG-n is elérhető egy csomó új térképváltozat. Mi egyelőre a szabály által adott pályákat sem untuk még meg, pedig már van benne jópár játékunk. Szerintem ketten jobban élvezhető, mivel ilyenkor mindkét figurára egyformán kell figyelni és ez plusz kihívást jelent.

  Szerencsésen sikerült a promo kártyákat is beszereznem, de senki se csüggedjen, akinek nincs meg, azok nélkül is tökéletesen élvezhető a játék, csak kicsit szélesebb tárházból válogathatunk új kártya vásárlásakor. (De elárulom, van olyan, hogy az egész játék alatt pont nem is választunk semmit az promo lapok közül.)

  Mi felnőttként is nagyon élvezzük, de szerintem gyerekeknek is nagyon könnyen tanulható és izgalmas. Kevés játék van, aminek a témájába bele tudom élni magam, de ez a kalandozós téma mindig nagyon magával ragad.

 • Remembrance

  2020-06-17 20:16:42

  Kellemes családi társasjáték. Versenyhangulatot teremt, gondolkodtat. Egyszerű szabályok, szép kivitelezés. Pakliépítős mechanizmus. Ha egy hangulatos, könnyed társasra vágysz, akkor ő a te játékod.

 • benczikakos

  2019-04-02 19:00:52

  Nagyszerű játék, sokszor előkerül nálunk.

Az Eldorádó Legendája társasjáték és kiegészítői (3)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 - 60 perc
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Nyelvfüggőség:  Gyengén nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Reiner Knizia
 • Illusztrátor:  Franz Vohwinkel, Vincent Dutrait
 • Kiadók:  Ravensburger Spieleverlag GmbH, 999 Games, Lautapelit.fi, Arclight, Kaissa Chess & Games, Korea Boardgames co., Ltd., Galápagos Jogos, Nasza Księgarnia, Lavka Games, Reflexshop Kft, Brädspel.se
 • Elérhető nyelvek:  dán, holland, angol, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, Korean, norvég, lengyel, portugál, orosz, spanyol, svéd

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Italian/Spanish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 6.7 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Danish/English/Finnish/Norwegian/Swedish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: holland
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.7 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: Korean
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Eldorádó Legendája társasjátékhoz