Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

Már a megjelenésekor terítékre került az Eldorádó legendája társasjáték és foglalkoztuk már az eddig megjelent Veszély a láthatáron és a Hősök és Átkok kiegészítőkkel is. A játékokról itt, itt és itt olvashattok. Most eljött az idő, hogy a tavaly megjelent harmadik, A tűzokádók völgye című kiegészítőt is kielemezzük.

A doboz vibráló színei és az egyedi alkatrészek izgalmas folytatást ígérnek, mely eléggé meg kívánja bolygatni ezt a parádés őserdei kincsvadászatot.

A doboz három kiegészítő modult tartalmaz, amelyeket egyszerre vagy külön-külön is használhattok, sőt bátran keverhetitek a korábbi kiegészítőkkel is.

Sárkányok

Az alapjáték előkészítése után tegyétek az új akciókártyákat: a Jelzőpisztolyt, a Sárkányokkal suttogót és az Idegen vezetőt a többi expedíció kártya közé. A négy sárkányt fektetve helyezzétek el egy-egy terep táblára (kivéve a start táblára). A sárkányokat bármilyen mezőre rakhatjátok akár hegyre is, de fontos hogy a játék elején még szunnyadnak.

A szunnyadó sárkányokat még nem lehet mozgatni, de amint egy játékos a kalandorával rálép arra a tereptáblára, amin a tűzokádó tanyázik, azonnal felriad álmából és útnak indul.

Amikor kártyát játszol ki, hogy mozgasd a kalandorod, dönthetsz úgy, hogy a lapot a sárkány mozgatásához használod. A sárkányok színei megegyeznek a terep színeivel (mondjuk nagyjából). A zöld színű sárkányt dzsungel kártyákkal mozgatod, a sárgát az arany kártyákkal és így tovább, függetlenül attól milyen terepen is téblábol. Ha egy sárkány olyan mezőre lép, amely megegyezik a saját színével tovább mehet még eggyel, de ezt csak egyszer teheti meg.

Amikor egy kalandor a sárkánnyal szomszédos mezőre lép, vagy a sárkány mozog valaki mellé, a kalandornak “el kell bújnia” és addig nem mozdulhat, amíg a sárkányt el nem mozdítja valaki a szomszédságából.

A sárkányokhoz három új akciókártya tartozik. A Jelzőpisztollyal a sárkányt áthelyezheted a tereptáblán belül egy tetszőleges mezőre. Az Idegenvezető a bennszülötthöz hasonlóan egy szomszédos, egy szimbólumos mezőre mozgathatod, de akár a sárkány mellé, vagy onnan el is léptetheted. A Sárkányokkal suttogó akciókártyával tetszőlegesen mozgathatsz egy sárkányt egy vagy két mezőnyit, majd húzhatsz egy kártyát.

Kincsek

Az alapjáték előkészítése után rendezzétek el a három Fémdetektort egy pakliba a többi expedíció kártya mellé. A kincslapkákat keverjétek meg, majd játékosonként hármat helyezzetek a tereptáblákra. Ezután fordítsátok fel őket és kezdődhet a játék.

Kinccsel fedett terepre nem léphet kalandor, azonban ha a szomszédságába kerülsz begyűjtheted. Ehhez a lapkán látható kártyákat ki kell játszanod. A Fémdetektor kártyával lehetőséged van kártyakombináció kijátszása nélkül is begyűjteni az adott kincset. A begyűjtött kincset felhasználhatod arra, hogy kalandorodat 2 mezővel mozgasd, de ez után el is kell dobnod.

A modul érdekes pikantériája, hogy ha összegyűjtesz négy kincset az egyenértékű azzal, mintha beértél volna Eldorádóba, tehát megnyerheted vele a játékot. Az adott forduló lesz a utolsó a játékban.

Rejtélyek

Keverjétek meg a völgytáblákat képpel lefelé, majd helyezzetek egyet-egyet a tereptáblák közepére képpel lefelé. A völgytábla akkor kerül felfordításra, mikor kalandorral egy vele szomszédos mezőre léptek. Ekkor fordítsátok fel a lapkát, mert a ködbe lépve feltárul előttetek az őserdő eddig rejtett része. Forgassátok a táblát bagolyszimbólummal a kalandor mellé, innentől minden a megszokott módon zajlik.

A kreativitás diadala

Sok kiegészítővel találkoztunk már, vannak amik olyanok mintha az új elemeket szigszalaggal tákolták volna a meglévő alkatrészekhez. Tudjátok, mint amikor a partvist ráerősítik egy hosszú akácbotra, működik ugyan, csak az a kérdés mikor engedi el a ragasztó.

És vannak azok a kiegészítők, amik szépen beleilleszthetők a meglévő mechanikák közé, mintha mindig ott lettek volna. Na nekünk ilyen lett az Eldorádó Tűzokádók völgye kiegészítője. 

A Veszély a láthatáron kiegészítő, templom modulja már kísérletet tett arra, hogy kicsit megvariálja a győzelmi feltételt, de most a kincsekkel lehetőség van új úton is teljesíteni ezeket. Tapasztalatunk szerint ez az irány elég drága és teljesen más stratégiát követel meg, ezért egy könnyű pályán megfontolandó érdemes-e ezt a modult alkalmazni (szerintünk nem kifizetődő). Azonban egy nehéz, kesze-kusza, sárkányokkal, démonokkal és szentélyekkel telerakott pályán megfontolandó, hogy végigverekedjük-e magunkat az őserdőn, vagy inkább igyekszünk mihamarabb eljutni a kincsekig.

A Sárkányok a nagybetűs INTERAKCIÓT építik a játékba. A sárkányokkal már közvetlenül hatunk az ellenfeleink mozgására, és nagyon szórakoztató, amikor egyik társunkat közösen kergetjük egy vízikígyóval tereptáblákon keresztül. (Bár ennek ellenére, eddig egyszer sem sikerült megakadályoznunk a kipécézett társunk győzelmét).

Korábban a krokodil és a veszély lapkákkal tudtuk módosítani a tábla szerkezetét, ezt már megtehetjük a völgytáblákkal is. Ez számunkra kölcsönöz egy rejtélyes hangulatot, ami nem befolyásolja lényegesen az előrehaladást, de azért még sem tudhatjuk biztosan, hogy milyen lesz a völgy mező-összetétele, és egyáltalán van-e olyan kártyánk amivel át tudjuk szelni a ködöt.

Játékidőt tekintve, a sárkányok eléggé ki tudja tolni a játék végét, volt már két és fél órás partink vele, de erre akkor lehet számítani, ha a játékosok tudatosan és folyamatosan akadályozni igyekeznek egymást. A másik két modul nem befolyásolja lényegesen a játékidőt.

Eddig is voltak kedvenc elemeink korábbi kiegészítőkből, például a szentélyek, vagy a segítők, de ez kimagasló alkotás lett más játékokhoz megjelent kiegészítőkhöz viszonyítva is, mind a játékba való integráltsága, mind a játékmenetre gyakorolt hatása miatt. Nem mellesleg az árazása is jóval ésszerűbb a többi piaci szereplőhöz képest.

Vajon a kalandok itt érnek véget?

Az Eldorádó legendája 2017-es megjelenése óta már három kiegészítővel gazdagodott. Mind-mind egyedi tematikával fűszerezve tette egyre izgalmasabbá és változatosabbá az Aranyváros felkutatását. Jelenleg nincs hír arról, hogy további kiegészítő tervben lenne, de sosem lehet tudni Knizia mester merre vinné tovább ezt a nagyszerű játékot. 

Mi úgy gondoljuk, hogy az egymással is remekül kombinálható modulok és játékelemek már most is szinte végtelen újrajátszhatóságot nyújtanak. de egy jó kiegészítőt mindig szívesen látunk egy szeretett játékunkhoz.

Személyes kedvencünk lett ez a kiegészítő, ami pont a sárkányokkal behozott konfrontáció az egymással való ízes csipkelődéssel számunkra egy új oldalát mutatta meg a játék.

A(z) Eldorádó legendája: A tűzokádók völgye társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

21Ápr

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

Ismertető | 2024.04.21. 14:00:00

Licitálás, szettgyűjtögetés az ókori Egyiptomban

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!


Kommentek

  • gsnuki

    2024-04-19 16:52:53

    3d nyomtatóval esetleg lehetne valamilyen lépcsőzetes állványszerűséget nyomtatni...

  • ARduel

    2024-04-19 12:18:49

    Ez eddig elkerülte a figyelmünket. Köszi az infót!

  • SirLancelot

    2024-04-19 11:46:35

    Év végén érkezik (legalábbis Lengyelországba) a Dutrait-féle grafikával frissített "Aranytemplomok", ami kiegészítőként, de önállóan is játszható és a koràbbi kiadáshoz képest két új mini modult is tartalmazni fog. Reméljük a Reflexshop majd erre is lecsap!

  • gpeeter

    2024-04-13 09:18:23

    Eddig csak a Hősök és Átkok van meg, mi azt is nagyon szeretjük. Előbb-utóbb persze meglesz mindegyik kieg.

    Viszont már így is iszonyatos mennyiségű kártya van benne, egyszerűen nem férünk el az asztalon.

    Erre van valakinek ötlete, megoldása? Hogyan lehetne úgy elhelyezni a kártyákat, hogy kevesebb helyet foglaljanak, de azért mindenki lássa őket.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Eldorádó Legendája
  • Eldorádó legendája: A tűzokádók völgye
  • Eldorádó legendája: Veszély a láthatáron
  • Eldorádó legendája: Hősök és átkok