Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Eldorádó Legendája – Veszély a láthatáron

A feszültség fokozódik, új nem várt akadályok nehezítik utadat az Arany város felé. Krokodilokkal teli mocsarak, örvénylő, sebes folyók, és további veszélyes helyek teszik még izgalmasabbá a kalandot. Kalapot fel és irány az őserdő.

Az Eldorádó Legendája második kiegészítője a Veszély a láthatáron egy moduláris kiegészítő, ami a szabály szerint két modult tartalmaz, de a kép ettől kicsit összetettebb.

Ritka, hogy egy kiegészítőt ennyire várunk, de végre megérkezett! Bár a Veszély a láthatáron teljesen nyelvfüggetlen, nagyon örülünk, hogy a Reflexshop bevállalta ezt a részt is (és reméljük, hogy a 2023-ra tervezett Dragons, Treasures & Mysteries dobozzal is így tesz majd).

Mit rejt a doboz?

Nos ahogy írtuk két modul található a dobozban, ez inkább hét választható variánst jelent.

Az első modulban a muiszka törzs tagjai szegődnek melléd és segítik utadat. Ők piros kártyákon láthatóak. Ezek a kártyák a piac mellett kapnak helyet, és mindig 2 aktív kártya látható. Amikor egy játékos kártyát vásárolna, akkor ezek közül is vásárolhat.

Ezek a kártyák viszont nem a paklidba kerülnek, hanem a tábládra kell helyezni, és olyan mintha mindig a kezedben lenne. Összesen két ilyen kártya lehet nálad, amit használat után nem kell eldobni, viszont nem cserélheted le, és mező hatására sem dobhatod el.

A második modul a Veszélyek viszont valójában több részből áll, amik szabadon variálhatók. Ezek külön lapkákon találhatók. Némelyikkel növelheted az útvonal hosszát, vagy egy már lenn lévő térképre helyezve nehezítheted az adott lapkán való átjutást.

Az egyik ilyen veszély a koponyákkal ellátott veszélyes mezők. Ezekre csak akkor léphetsz rá, ha még ebben a körben távozni is tudsz onnan. Egyébként nem is léphetsz rá.

A mocsáron, vagyis a krokodilos lapkákon bármilyen kártyával átjuthatsz, ha a kártya értéke megegyezik a célzott mezőn látható krokodilok számával. Ez annyira nem tűnik nehéznek, de mivel pontosan kell „fizetni” nem tudunk olyan gyorsan haladni, mint gondolnánk.

Vízi utakon való átjutást immár a sodrás is nehezíti – vagy épp könnyíti. Ezek nyíllal ellátott víz mezők. Amikor kártya hatására rálépsz akkor a sodrás a nyíl irányába rögtön tovább dob a következő mezőre, költség kifizetése nélkül. Ha viszont „jól” tesszük le a lapkát akkor a sodrás szépen elvisz a kívánt cél felől.

Hágókat két hegy közé kell letenni, hogy így képezzünk szűk átjárót. Ugyan a szabály hegylapkára ajánlja letenni, mókásabb, ha hegy mellé tesszük, így csökkentve az átjárhatóságot.

Számunkra legérdekesebbek a szentélyek. Négy szentély van, (zöld, kék, sárga és rózsaszín), melyekhez négy különböző ereklye tartozik. Feladat: meglátogatni mind a négy szentélyt és megszerezni mind a négy ereklyét. Ehhez a szentélybe lépve fel kell áldozni (vagyis játékon kívülre kell helyezni) egy színazonos kártyát a kezedből. Csak és kizárólag a négy ereklye birtokában léphetsz be Eldorádóba.

A szentélylapkákat helyezhetjük bárhová a táblára, vagy az mellé. Ezzel a modullal szépen vezethetjük a játékosokat hosszabb, vagy nehezebb utakon, olyan irányba, amit egyébként nem valószínű, hogy bejárnánk az alapjátékban.

Milyen mély az erdő mocsara?

Nos nem hiába vártunk. Ez a kiegészítő remek lett. Azon túl, hogy szépen illeszkedik a játék világába, játékmenetébe, sokkal dinamikusabbnak érezzük a Hősök és átkoknál (a kiegészítőről itt olvashatsz).

Ezzel a kiegészítővel remekül be lehet vele állítani a játék nehézségi szintjét, főleg a veszélyek modul lapkáival. Nem kell mindent használni, dönthetsz úgy is, hogy csak egy elemet hozol játékba. Az egész táblát telerakni viszont nem érdemes, mert attól elveszik a játék valódi jellege.

Mi általában nem bánunk szűkmarkúan, legtöbbször öt-hét lapkát használunk, plusz mind a négy szentélyt, és beletesszük a muiszkákat is.

Ezekkel a beállításokkal a játékidő 90 perc körüli. Az első 1-2 lapkán még beszorulunk, de így van lehetőség jó lapokat vásárolni, de igazán meglódulni általában nem szoktunk, mert az egyenes utakat mindig módosítjuk veszélyekkel. Ettől viszont kellemes, középnehéz családi játékot tudunk varázsolni az egyszerű alapjátékból.

A muiszkák bár drágák könnyítik a játékot, de ha sok veszélyt használunk érdemes beletenni a törzset is, mert gördülékenyebb, kicsit lendületesebbé válik a játék.

Az egyetlen dolog, amit hiányoltunk, hogy nincsenek ajánlások új térkép összeállításra, vagy részletesebb javaslatok a veszély lapkák elhelyezésére. Persze pozitív, hogy a saját kreativitásunkra bízza, de jó lett volna, még pár tárképösszeállítás legalább az Átkok kiegészítő lapkáival.

Zárókő

Ezt a kiegészítőt megéri beszerezni, mert könnyen csinálhatunk a könnyed játékból egy nehéz útvonalakkal tarkított közepes nehézségű játékot.

Mi mindenképpen ezt a kiegészítőt javasoljuk elsőként beszerezni. Jól lehet skálázni és rengeteg lehetőséget, izgalmat tartogat. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti!

A(z) Eldorádó legendája: Veszély a láthatáron társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

21Ápr

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

Ismertető | 2024.04.21. 14:00:00

Licitálás, szettgyűjtögetés az ókori Egyiptomban


Kommentek

  • Bneevi

    2023-05-17 18:37:27

    Egyetértek, a társaság meghatározó egy játék megítélésével kapcsolatban. Az Eldorádót a 10 éves fiammal játszom a legtöbbet, így a másik hátráltalása nem cél, sőt mi szinte "kooperatívan", de mindenképpen a másik lehetőségeit is figyelembevéve játszunk. Pl. "Merre szeretnél menni?" "Kell neked az a kártya?" 😀 (Ez nem csak az én, hanem a fiam részeről is felvetődő kérdések, amit nagyon pozitívnak értékelek). Ebben a 2. kiegészítőben inkàbb làtom a kalandok bővülését, mint az egymás játékának nehezítését. De csak leírásból ismerem mindkettőt, beszerzés előtt majd mindegyiknek utánanézek, összehasonlítom őket.

  • Kulpasz

    2023-05-16 23:22:23

    Mi is nagyon szeretjük az alapjátékot, engem viszont az fogott meg a másik kiegészítőben, hogy lehet hátráltatni a másikat. Ez persze pl. egy gyerekekkel játszott játékban nem cél, de nálunk a társaságban van helye. A különböző hősök és egyszer jobb mechanikát használó állatok, amiket behoztak, nekem tetszett.

    De hát, mit ne mondjak, a cikkben szereplő kiegészítő is felkerült a listára, és ha jól tudom, már készül egy harmadik kiegészítő is, amit szintén alig várok!

    A bemutatóért köszönet!

  • Bneevi

    2023-05-02 12:03:40

    Az Eldorádó legendája alapjátékot nagyon szeretjük egyszerű, de izgalmas játékmenetéért, esztétikus megjelenéséért. A korábban megjelent kiegeszítő egyáltalán nem fogott meg, nem éreztem szükségességét a beszerzésének, de a "Veszély a láthatáron" úgy érzem nagyon beleillene a játékunkba. Az ereklyék megszerzése, mint plusz győzelmi feltétel, a krokodilok megjelenése és egyéb nehézségek érdekesebbé tehetik a kalandozást.

    Köszönöm a figyelemfelkeltő bemutatót!

  • veerzoltan80

    2023-04-27 19:12:49

    mi nagyon szeretjük az EL-t. egészen jól kitalált rendszer, már a 7 éves kislányom is simán játsza, és érti mi miért van úgy benne ahogy. az első kieg is bőven adott a játékhoz új kihívást és élményt, ez a mostani pedig szerintem még arra is rá tudott tenni egy lapáttal. amellett hogy nem bonyolította meg nagyon a játékot a kistemplomokból a kulcs összegyűjtése és a krokik jelentette plusz nehézség nagyon jól áll a cuccnak. az új segítők és kártyák is ülnek, szépen passzolnak az eddigiekhez. mivel ez egy kieg ilyen szemmel kell nézni. és annak tökéletes. szerintem az árát is jól lőtték be, még pont a nem fájós kategória. a TJÜ-n vettük meg ha jól rémlik és nagyon örülök hogy bekerült a pakkba.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Eldorádó Legendája
  • Eldorádó legendája: Veszély a láthatáron
  • Eldorádó legendája: Hősök és átkok
  • Eldorádó legendája: A tűzokádók völgye