Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

A Rá: A Nílus völgyének krónikája társasjátékban egyiptomi királyként arra kell törekednünk, hogy az istenek kegyében járjunk, és közben a kultúra, a civilizáció fejlesztését se hanyagoljuk el. Bővítsük a kincstárunkat és folyószabályozással megfelelő egyensúlyban tartsuk a vízkészletünket. Három korszakon keresztül igyekszünk licitálással olyan lapkákat gyűjteni, amikkel meg tudunk felelni a Napisten minden elvárásának, hogy amikor ránk veti tekintetét, ne sújtson minket átokkal, azaz pontlevonással.

Előkészület

A játékhoz előkészítjük a licitsávot és a napbárka jelölőt rátesszük a játékosszámnak megfelelő mezőre. A korszakjelölőt az első korszak oldalával felfelé helyezzük a táblára. Rá grandiózus szobrát a játéktér közepére tesszük. Az árveréslapkákat megkeverjük a húzózsákban. Minden játékos kap 2x5 pontot kezdésnek, és egy-egy játékostáblát, a játékosszámnak megfelelő oldalával, valamint az ezen látható értékű napkorongokat. A legnagyobb értékű napkoronggal rendelkező játékos kezdi meg az első fordulót, valamint a továbbiakat is mindig az épp aktuálisan legmagasabbat birtokló játékos fogja kezdeni.

Játékmenet

A saját körünkben mindig egy akciót hajthatunk végre a rendelkezésre álló háromból. Az első lehetséges akció, hogy lapkát húzunk a zsákból, amit a licitsáv első szabad mezőjére helyezünk. A második döntési lehetőség, az hogy ha a licitsávon található lapkák szimpatikusak nekünk, megidézzük Rát, azaz licitet indítunk. A harmadik választható opció, hogy elköltünk egy istenség lapkát, amivel egy, a licitsávon lévő lapkát szerezhetünk meg.

Minden korszakban játékosszámtól függően 3 vagy 4 napkorong van, amiket használhatunk a licitáláshoz. Az árverést mindig a legmagasabb napkoronggal licitáló játékos nyeri és a megszerzett lapkákat a saját játékostáblája mellé gyűjti, mindenki számára láthatóan. A bal oldali elemeket a játék végéig tároljuk, a jobb oldaliakat azonban minden korszak végén, a pontozás után el kell távolítsuk. Aki a licitet megnyeri, az a játékos becseréli a napkorongját a napbárka sávon lévővel és azt lefordítva teszi a táblájára, így majd csak a következő korszakban használhatja. Ha nem mi nyertük a licitet, a korong nálunk marad és használhatjuk a következő körökben is. A licitek során lehetőségünk van passzolni, ha jobb lapokra várunk.

Hét típusú lapka található a húzózsákban, ezek közül hatért mind a három korszak végén pontot kapunk. Az emlékművek az egyedüliek, amit csak a játék végén pontozunk és belőlük szetteket kell gyűjtenünk, minél több különbözőt vagy egyformát. A fáraók esetén többségre gyúrunk: meg kell vizsgálni kinek van a legtöbb és legkevesebb lapkája. A Nílus lapkák egy pontot érnek, de csak akkor, ha a másik oldalra sikerült legalább egy áradás lapkát szereznünk. Ez a három lapkatípus az, amik egészen a játék végéig nálunk maradnak. Az istenséglapkák 2 pontot érnek, elköltésükkel pedig elvehetünk egy szabadon választott lapkát az árveréssávról. Az aranylapkákért 3 győzelmi pontot kapunk. A civilizációlapkáknál a sokszínűségre törekszünk, minél több különbözőt kell gyűjtenünk. Az áradáslapkákért 1 pontot kapunk és általuk pontozhatjuk le a Nílus lapkákat.
Ha más lapkákra koncentráltunk és kevés fáraó vagy civilizáció lapkához jutottunk, akkor sajnos minusz pontokat is szerezhetünk.

Természetesen van több csavar ebben a kellemes gyűjtögetésben, ez egyik pedig a négy különböző típusú katasztrófalapka. Ha ilyenhez jutunk, akkor azonnal el kell dobjuk a készletünkben található adott fajtájú lapkákat: a civilizáció, az emlékmű, a fáraó és az áradás lapkák számát kurtítják. A másik jelentős esemény, ami felkavarja az egyiptomi homokot, az a zsákból kihúzott Rá lapka. Ilyenkor azonnali licit indul, tehát nem mi döntünk az árverésről, valamint lépni kell egyet a napbárkával a Rá sávon, ezzel szép lassan közelítünk az adott korszak végéhez. 
Minden korszak végén megvizsgáljuk, hogy a különböző lapkacsoportokért mennyi győzelmi pontot kapunk és ezeket titkosan kezelve, lefordítva a táblánk mellé helyezzük.

Vélemény & Kinek tetszhet?

Igyekszem az új megjelenésű társasjátékokról minél több információt gyűjteni, és így volt ez a Rá: A Nílus völgyének krónikája esetében is. Ezt az érdeklődést fokozta, amikor ebben a Dice tower videóban rendkívül magas pontszámot kapott, és még kiváncsibb lettem rá, hogy mit is tudhat ez a régi játék. Régi, hiszen az eredeti verzió 25 éves és ennek a jubileumi kiadása jelent meg 2023-ban magyarul.  

A szerző sokaknak ismerős lehet: Reiner Knizia, akinek a fejében rengeteg játék ötlete született meg. A BGG szerint több mint 700 (!) társasjáték köthető a nevéhez. Csak hogy egy párat említsek a teljesség igénye nélkül: Eldorádó legendája, Schotten Totten, Witchstone, Keltis, Bálnalovasok, My City, Yangtze, LAMA, Marabunta, Tigris & Euphrates... A könnyed családi játékoktól kezdve a nagyobb kihívást jelentő, stratégiai játékokig minden megtalálható a listáján.

A jubileumi kiadás grafikai megvalósítását Ian O'Toole kezeire bízták, akinek a neve már olyan figyelemre méltó dobozokon szerepelt, mint a Lisboa, Kanban EV, A Mars, A gőz kora és a Carnegie.

A 25. évforduló megünneplésének megadták a módját: gyönyörű a külcsín, kiemelkedő minőségűek a játékelemek, de már maga a játékszabály is prémium minőségű. A nagyjából 30-60 perces játszma után a dobozba alig lehet visszapréselni a grandiózus játékemeleket: impozáns Rá szobor, hatalmas napkorongok és millió lapka. A változatosság garantált: összesen 180 árveréslapka van a mutatós húzózsákban.

A Rá: A Nílus völgyének krónikája társasjátékban egy olyan libikókára ülünk fel, amit folyamatosan egyensúlyban kell tartanunk. Egyik lapkatípus gyűjtgetését se hanyagolhatjuk el, különben nagyon lemaradunk a pontszerzésben. Az első döntés, hogy mikor érdemes beszállni egy licitbe. A licittel megnyerhető lapkákon felül, arra is érdemes figyelni, hogy melyik napkorongot áldozzuk be és melyiket kapjuk meg cserébe. Kemény számolgatások és esélylatolgatások cikáznak a fejekben. Érdemes-e egy jónak tűnő szettet megszerezni, ha azokkal egy hármas értékű koronghoz jutok? Hiszen a következő korszakban, akkor nagyon gyenge értékkel szállhatok be az árverésbe. Majd átpillantok a többi játékos táblájára, hogy ők mit veszítenek vagy mekkorát kaszálnak. Ráadásnak ott van még a titkosan kezelt győzelmi pont is, ami végig kiélezi a játékot, és csak a végén derül ki, hogy ki mennyire volt sikeres. Ezen döntések meghozatalának súlyos ára lehet, ezért is javasolják a játékot 12 éves kor feletti fáraók számára.

A Rá: A Nílus völgyének krónikája egyértelműen a licitálós játékok szerelmeseinek fogja megdobogtatni a szívét. Az egyszerűnek tűnő játékmenet mögött igazán sok csavar rejtőzik és kellő döntést kínál főleg tapasztaltabb játékosok számára.

A(z) Rá: A Nílus völgyének krónikája társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.


Kommentek

  • vcsimma

    2024-04-23 13:22:48

    Szerintem zseniális játék, annak ellenére szeretem hogy konfrontativ.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Eldorádó Legendája
  • A Mars
  • Rá: A Nílus völgyének krónikája
  • Marabunta - Oszd szét és uralkodj
  • Kanban EV
  • Lisboa
  • Witchstone
  • My City
  • Carnegie