Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

19-re átkot húzni! - Eldorádó legendája: Hősök és átkok kiegészítő

Két éve már, hogy az Eldorádó legendáját először a kezünkbe fogtuk, és a rajongásunk azóta is töretlen. 2021 végére pedig meg is érkezett az első magyar nyelvű kiegészítő új karakterekkel és meglehetősen gonosz átkokkal felszerelve, amibe úgy vettettük bele magunkat, mint kisgyerek az ugrálóvárba.

Az Eldorádó legendájáról már írtunk korábban, most pedig a játék első, Hősök és átkok című kiegészítőjét mutatjuk be nektek.

A kiegészítő sok új elemet tartalmaz:

  • 3 új kétoldalas táblaelemet és 2 akadály lapkát
  • egy fogadó lapkát a hősök felbérléséhez
  • 20 darab átokjelölőt
  • 10 hőst és 4 segítőt
  • átokkorongokat és démonkártyákat
  • új barlangjelölőket és expedíciókártyákat

A játék elején kaptok egy segítőkártyát (állatkaraktert), amit a paklitokba kevertek. A játék során egyedi módon segíti a kalandorotokat. Olyan, mint Don Quijote hűséges fegyverhordozója Sancho Panza, azzal a különbséggel, hogy ti akár fel is áldozhatjátok, ha a szükség úgy kívánja.

Az új táblaelemek lényegében azt a célt szolgálják, hogy az átokozott mezőknek megteremtsék a helyet hasonlóan az alapjáték barlanglapkáihoz. Egy átokmezőre kártya kijátszása nélkül léphettek, cserébe a mezőn látható darabszámú átokjelölőt kell felhúznotok. A lapkáknak azonnali, vagy feloldásáig fennálló negatív hatása van. Az egyik azonnali hatás átokkártyát ad a lapjaitok közé, ami hígítani fogja a paklitokat.

A játék tartalmaz még Fogadó lapkát, ahova egy hűsítőre betérve Hősöket bérelhettek fel, akik nem akármilyen képességekkel vannak felruházva. A legtöbb a haladást segíti, hegyi átkeléssel, vagy nagy ugrásokkal, némelyik meg az átkokat tudja kezelni.

Négy új expedíció kártyákat is kaptok a piactérre, amik az átkokkal nehezített pályát igyekeznek ellensúlyozni, például hegyen járással, vagy átkok figyelmen kívül hagyásával.

A játékot továbbra is a leggyorsabb játékos nyeri.

Vélemény

A játékot továbbra is szeretjük, kicsit még jobban is. Próbáltunk többféle taktikát, kikerültük az átkokat, amivel meghosszabbítottuk a célhoz vezető utat. Vagy „tökösen” bevállalva az átkokat a legrövidebb úton söpörtünk végig: jöjjön, aminek jönnie kell. Azt kell mondanunk, működik így is, meg úgy is, de egyikkel sem lett sokkal egyszerűbb.

Az alapjáték a kártyahúzás miatt elég magas randomitással dolgozott, erre most rájönnek még az átkok is. Kaphatunk egymás után nagyon csúnya átkokat, de néha a legtöbb meg se kottyan. Ahogy írtuk vannak azonnali, például paklit hígító és hosszan tartó rontások is. Utóbbiak általában bizonyos típusú és mennyiségű kártyák eldobásával szüntethetők meg. Részünkről most kapott nagyobb figyelmet a kártyaeldobás lehetősége.

Megéri-e befektetni a Hőskártyákba? A megszerzésükhöz elég nagy vargabetűt kell tenni a táblán, de pár esetben a hős képes volt az utolsó helyről az elsőre felhozni tulajdonosát. Ugyanígy az átkoktól sem kell megrémülni, de vakmerősdit sem érdemes játszani. Jól érződik a befektetés-megtérülés dinamikája. Taktikai játékhoz híven mindig a felhúzott kártyák alapján kell eldönteni merre menjünk, sokat továbbra sem érdemes előre tervezni.

Tapasztalt játékosok csukott szemmel is felismerik Reiner Knizia mester keze munkáját, aki matematikai pontossággal képes egyensúlyt teremteni a játék segítő és hátráltató eszközei között, (csak az a fránya szerencse ne húzná keresztbe a számításinkat). Úgy érződik, mintha az alapjáték megjelenésekor már kész lett volna hozzá a kiegészítő, mert nem tűnik beleerőltetettnek, szép egységes képet nyújt.

Összegzés

Ahogy látjátok, nekünk nagyon tetszett a Hősök és átkok, de beszerzés elött pár dolgot érdemes szem elött tartani. Az eddig is nagy helyigényű játéknak most 10-15%-al nagyobb hely kell. Kiegészítővel kezdőknek nem javasolt, mert több mindenre kell odafigyelni, és az átkok: FÁJNAK!

A kiegészítővel biztosan feljebb kapcsolunk a feszültségmérőn, a versenyszellem még jobban fokozódik, így próbálja kimozdítani a játékost a konfortzónájból. Garantáltan megnő az ember adrenalin szintje.

A(z) Eldorádó legendája: Hősök és átkok társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

21Ápr

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

Ismertető | 2024.04.21. 14:00:00

Licitálás, szettgyűjtögetés az ókori Egyiptomban


Kommentek

  • Klililoti

    2022-10-07 13:35:34

    A kiegészítőt próbalta valaki? Amiről a cikk is szól? Az alap játék magában is szuper.

  • sitatom

    2022-10-07 13:29:55

    Csatlakozom az előttem szólókhoz.

    Az Eldorado legendaja Nagyon ötletes egyszerű játék. Könnyen tanulható és tanítható. Simán el tud vele játszani 6-7 éves gyerek és a felnőtteknek is nagyon szórakoztató játék.

    Szerintem 4 fővel a legjobb vele játszani.

    Muris amikor feltartod az egész társaságot vagy nagy kerülőre kényszeríted, mert elfoglaltál egy olyan mezőt amire a többieknek is szüksége van.

  • ryuk669

    2022-10-03 19:41:07

    Mi is nagyon szeretjük, főleg hogy az útvonalakat is kedvünk szerint alakíthatjuk és megfontoltan kell előre tervezni a lépéseinket is. A kiegészítőt még nem szereztem be, mert nem forgattuk még annyit, hogy meg merjem venni, de az eddigi értékelések alapján nekem is nagyon szimpatikus.

  • veerzoltan80

    2022-10-03 10:10:06

    Nagyon megszerettük ezt a játékot. A 6 éves is meg tudta tanulni játszani elég gyorsan - bár az átkok megértése azért még nem tökéletes -, így igazi Indana Jones feeling uralkodik el a lakásban mikor négyen vágunk bele az útkeresésbe. Elég egyszerű alapvetően a játékmenet, de aki szeret számolgatni és kombinálni az is megtalálhatja a számítását, lehet igazán "tudományos" alapon matekozni a lépéseket előre kalkulálva az ellenfelek cselekedeteivel. Nem tudnék olyan részét mondani a játéknak ami nem tetszett és kilógna, jó szívvel ajánlom.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Eldorádó Legendája
  • Eldorádó legendája: Hősök és átkok