Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Arnak elveszett romjai

"3. nap - Az üres óceánon töltött kétnapnyi eredménytelen kutatás után egy folt a láthatáron, amely alig volt észrevehető a szikrázó hullámok között, felcsillantotta bennem a reményt. Navigátorunk a térképeit megvizsgálva biztosított bennünket, hogy a sziget még valóban feltérképezetlen. Szavai alátámasztották azt a hipotézist, amelyet csendesen mindannyian vallottunk... ez lehet Arnak!"

Ez a kaland az Arnak elveszett romjai című játékban vár rád! A megjelenése óta elég masszív rajongótábora alakult ki, talán nem véletlenül!? A játékot számos díjra jelölték, köztük a Kennerspiel des Jahres díjra is. A célja, hogy az expedíció vezetőjeként feltérképezd Arnak szigetét és felkutasd egy letűnt civilizáció romjait. Ehhez helyszíneket kell felfedezni, nyílhegyeket, kőtáblákat gyűjteni, és a kincseket őrző lényekkel küzdeni.

Az őserdő mélyén

"7. nap - Milyen furcsa itt lenni és végre meglátni azt, amire oly régóta próbáltunk rátalálni! Néha úgy érzem, mintha szent földön táboroznánk. Milyen csodák várnak ránk? Milyen veszélyek? Nem is sejtjük, milyen titkokat rejt ez a sziget."

Az előkészületek során minden játékos kap egy hat lapból álló kezdőpaklit és két felfedezőt (mondhatni munkást), akikkel felkutatjuk Arnak helyszíneit. A kártyákat két módon használhatjuk: vagy a kártyán látható hatást aktiváljuk, vagy egy munkás lerakásánál kifizethetjük vele a helyszín utazási költségét. Vannak közeli és távoli helyek, előbbit gyalog, utóbbit pedig autó vagy hajó ikonú kártya kijátszásával tudjuk teljesíteni.

A közeli helyszínek már a táblára vannak nyomtatva, az itt található erőforrás azé lesz, aki előbb odaér. Ez lehet arany, iránytű, kőtábla, nyílhegy vagy rubin. A távoli helyszíneken is szerezhetünk erőforrásokat, de ehhez előbb fel kell fedezni. A frissen felfedezett romok bálványlapkákat is “rejtenek”, de mindenhol feltűnik majd egy őrző is, akit le is kell győznünk. Ha nem sikerül, akkor kapunk egy félelemkártyát, ami bár hígítja a paklinkat, de ha sikerül legyőzni, további jutalomban és győzelmi pontokban lesz részünk.

A nyersanyagokat elköltheted az őrzők legyőzésére, valamint haladásra a kutatás sávon. Utóbbin egy nagyítóval és egy notesszel kell előre haladnod, amiért további bónuszokat és győzelmi pontokat szerezhetsz. Itt találhatsz rá leendő segítőidre is, -> akik a játék folyamán erőforrásokat adnak és utazási lehetőségeket biztosítanak.

A játékosok a körükben egy fő és több mellékakciót hajtanak végre, egészen addig, amíg mindenki passzolt. Ha a játékosok befejezték a körüket, visszaveszik munkásaikat, újrakeverik paklijukat, majd előrehalad a Hold-bot (ami a fordulót jelöli). Ezáltal lekerül egy felszerelés, és felkerül egy ereklyekártya, majd indulhat a következő forduló.

A tábla tetején találod az ereklye-, és felszerelés kártyákat, amikkel a paklid fejlesztheted. A felszerelés mindig aranyba, az ereklyék pedig iránytűbe kerülnek. A kezdő kártyákhoz hasonlóan ezek is finanszírozzák az utazásokat és biztosítanak valamilyen akciót.

"9. nap - Hoztunk egy létrát a helyszínre, és felmásztunk, hogy jobban megnézhessük a véseteket. Írás volt, ahogy reménykedtünk is benne! Ha ilyen csodák vannak ennyire közel a táborhoz, ki tudja, mit fogunk találni, ha egyszer valóban elkezdjük felderíteni a szigetet!"

Öt forduló után a játék véget ér, és pontot számolunk. Pontot érnek a kártyák, az őrzők, a bálványok, és a kutatás sávon elfoglalt helyünk, a félelemkártyákért pedig pontlevonás jár. A játék végén az nyer, aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjtötte.

A játékhoz tartozik még több játékmód, amihez a tábla hátoldalát kell használni, továbbá egy szóló kampány is, melyet egy applikáció vezérel. Az appot megtaláljátok itt.

Kincsekkel megpakolva

Gyorsan megértettük, hogy miért lett az Arnak ennyire népszerű. A játékélmény nagyon kellemes, üde, a körök pörgősek. A hangulata nagyon erős, kalandozós. A sztori is egész jól átjön, az alkatrészek minősége pedig igazán pazar. Az Arnak legnagyobb újítása, hogy sikeresen kombinálta a munkáslehelyező mechanikát a pakliépítéssel.

Játék közben sokaknak fog eszébe jutni az Eldorádó legendája, hisz mindkettőben nagy szerepe van a pakliépítésnek, és a téma is hasonló. A kártyákat mindkettőben több dologra használhatjuk, de amíg az Eldorádóban a versenyzésé a főszerep, addig az Arnak felfedezői inkább az erőforrás menedzselést kedvelik.

"10. nap - Régészeti csapatunk fantasztikus messékkel tért vissza a sziklákon található lakóépületekről, melyeket még ép, vésett remekművek díszítettek. Ám felfedezésük öröme a fent leselkedő szörnyetegtől való rettegéssel keveredett."

Az Arnakot meglepően könnyű tanítani. Egyrészt azért, mert az alkatrészeken sok jelölést találunk, másrészt nagyon logikusan felépített, összefüggő szabályrendszere van. Nem jellemző, hogy elfelejtsünk szabályokat, ha mégis, akkor van egy jól összeszedett segédlet minden játékos számára.

Ahogy már írtuk, az alkatrészminőség kifogástalan, az illusztrációk pedig élettel teliek. Könnyen berántja a játékosokat. Az alkatrészek és a tábla meglehetősen nagy lett, ezért egy ebédlőasztalt megkövetel a játék.

Úgy tapasztaljuk, hogy bár 4 játékossal több helyszínt fedezünk fel, azokat mindig be is foglaljuk. Legfeljebb a választási lehetőségből van több. A tábla három fő akció területre osztható: felfedezés, templomsáv és kártyavásárlás. Azt vettük észre, hogy minél többen játszuk, annál inkább rákényszerül a játékos, hogy mindhárom területet használja. Négy fő nem tud hatékonyan egy helyen tobzódni, és nem is vezet győzelemre, ha csak egy helyszínre fókuszálunk.

"14. nap - Egy összetört lándzsa. Néhány sor szöveg. Mindegyik jelentést kölcsönös a másiknak. Rászánom az időt, hogy tanulmányozzam Arnak múltjának ezen dolgait."

A holtidő 4 játékossal sem igazán vészes, és nálunk nem volt jellemző az AP (analízis-paralízis) sem. Két játékossal körülbelül 45 perc a játékidő, négyen ennek duplája. A ki- és elpakolás viszont elég hosszadalmas, összesen kb. 20 perc.

Izgalmas, hogy a játékosok sokféle dolgot csinálhatnak. Mi a helyszínek felfedezését és az őrzők legyőzését találtuk a legizalmasabbnak, és ez teljesen más stratégiát kínál, mint a templom felfedezése.

A békesség szigete

Az Arnak elveszett romjai az új kedvenc kalandozós játékunk. Ideális családi játék lehet 10 éves kortól, főképp azért, mert nem igazán lehet nagy hibát véteni játék során. Nagyon adakozó játék, egyedül az félelemkártyákkal kaphatunk negatív pontokat, de még a ők is használhatók utazásra.

"18. nap - Úgy érzem ez a sziget még mindig sok titkot tartogat, de eljött az ideje, hogy hazatérjünk és megosszuk élményeinket."

A(z) Arnak elveszett romjai társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

20Márc

Gumicukik földje - Gyere, gyere eper!

Ismertető | 2024.03.20. 14:00:00

Gumicukor gyűjtögetés finom gyümölcsökkel


Kommentek

  • Robby

    2022-02-10 19:49:09

    Nálunk nagyon bejött ez a játék. Nekünk mindegy, hogy euro vagy ameri, lényeg, hogy szép játék legyen és magával ragadó. Amibe bele lehet élni magunkat, hozza a hangulatot és megfelelő kihívást nyújt. Szóval amíg egy játék szórakoztat addig jó, mert ez az elsődleges szempont, utána jön csak a nyerés, taktikák stb. Nálunk egy játék akkor bukik meg, ha pl.: nem szép - ez egyből elveszi a beleélés örömét (legalábbis nagyon megnehezíti), ha túl sokat kell adminisztrálni - unalmassá válik a fordulók közötti bonyolult számolgatások miatt, ami megtöri a játékmenetet és ez lerontja a játékot, ha túl nagy vagy kicsi a kihívás, akkor sem jó egy játék - igenis keljen megdolgozni a nyerésért, de ne az legyen, hogy folyton csak nyerünk. Így pl. nálunk már sok játék elvérzett, de az Arnak nem. Jól vannak vegyítve a mechanikák, a kihívás is elég jó szinten van és a nyeréshez szerintem az az út vezet ahol megtaláljuk az egyensúlyt a különböző helyek között. Aki csak egy helyszínre gyúr az nem hiszem, hogy nyerni fog (persze lehet szerencséje) és élvezi is a játékot.

    Ati - amiket említettél játékokat azoktól én meg nem válnék soha. Szerintem a Zombicide az egyik legjobb zombis játék (abből is a Prison - asszem a 2.), nagyon hozza a hangulatot (a többi tényleg már a kicsit túlzás, túladminisztrált). A Nemesis is egyedi a maga nemében a sci-fi horror kategóriában - szintén a best of. Ezekkel mi úgy szoktunk játszani, ha megjön a hangulata a csapatnak és akkor hajrá. Viszont akkor hatalmas party és fergeteges szórakozás. A többféle játékmódnak, küldetéseknek köszönhetően szinte megunhatatlanok. Ezután szépen visszakerül a polcra és várja, hogy ismét előkerüljön. A Homályrév a már említett túladminisztrált kategóriába lép át nálunk. Remélem az Oroszlánfalka javítja majd ezt a hibát, nagyon várom. Nem találkoztam még olyan igazán jó kalandjátékkal ami a PC-s játékok hangulatát vissza tudta volna adni egy kicsit is.

  • jucesss

    2022-02-10 14:03:15

    Köszi, nagyon jól hangzik ez a játék, fel is írtam. 😉

  • ARduel

    2022-02-10 12:43:12

    Igazán nincs mit! 🙂

  • hierroo

    2022-02-10 09:45:59

    Lehet, hogy én is így vagyok ezzel, mint Te, és megunnám az ameriket. Azonban van egy pár eurós játékom otthon, amiket szeretek, csak hiányolom bennük az életet. Nincsenek benne emberek, csak akció lehetőségek. A kártyák is bármilyen szépek is, mégis csak az ikonokat nézzük egy idő után. Nincs ezzel semmi gond, ez ilyen, és szeretem, hogy tervezhetőek a dolgok. Viszont egy idő után hiányolok valami mást is, és ezért kacsingatok az amerik felé is. Érdemes lenne kipróbálni. Egy nehézség talán csak annyi, hogy ellenfél nélkül, csak automa módszerrel nem tudom, hogy az amerik is jól működnek-e? (Mondjuk az Arnak elveszett romjai nem ameri, bár a téma izgalmasnak tűnik.)

  • kelemen.ati

    2022-02-10 09:26:33

    Hát az nagyon más világ.....a munkáslehelyezős játékokat szeretem én is, a gyűjteményem 80%-át az teszi ki, de ameri is van, jelenleg 2-3. Ha segítség, én a következőket próbáltam; elsőként 2016-ban a Zombicide 3-at kaptam ajándékba, elég sokáig húzta, legalább 5-6 játékot beletettünk, de utána a kezdeti hév eltűnt és hamarosan a játék is a polcomról. A következő a Merchant & Marauders volt. Ez a játék a mai napig megvan, pedig nem sokszor került elő, de mivel ez volt az első játék, amit egy az egyben lefordítottam magamnak (az összes elemét, kártyáit...stb) nagyon a szívemhez nőtt. A Fallout következett, 3 partit élt meg nálam. A következő játék a Homályrév - felültem én is a hype vonatra. Nagyon szép, rengeteg meló van benne, grandiózus maga a játék, de a 10. küldetés után nem volt vele kedvem játszani, egyszerűen nem az én világom. Hangsúlyozom, kimondottan jó játék, de nem én vagyok a megfelelő játékosa. Itt tart most a Nemesis is, 5-6 játék van benne, de számomra szerintem vége, pedig imádtam a filmet. A film hangulatát is vissza hozza, de rájöttem velem van a baj. Megfigyeltem, hogy az első órában még élvezem a játékokat, de a második-harmadik órában már kezdem nagyon unni, mivel a játékmenetben szinte nem változik semmi, mindig ugyanazt csinálom. Ettől függetlenül egyértelműen állítom, hogy vannak nagyon jó ameri játékok, de aki az eurókat szereti, azoknak csak max egy-két kirándulásra jó az ameri világ.

  • csongrady.p

    2022-02-10 08:18:13

    Amit írtál az alapján az Eldorado legendáját is írd fel szerintem a listádra. 😉

    Nekem nagyon felkeltette az érdeklődésemet, nekem is megy a kívánságlistára, köszi az ismertetőt @ARduel!

  • hierroo

    2022-02-10 08:17:44

    Én meg pont fordítva vagyok ezzel, a munkáslehelyezős játékokat szeretem, a pakliépítőst kevésbé. Illetve csak azért mert nem olyan játékaim voltak. De pont ezért próbáltam ki a Zöldellő mezőket meg például az Aquaticát, hogy legyen viszonyítási alapom. Van amelyik játék bejön, van amelyik nem. De igazából nem a mechanika miatt, csak egyszerűen nem köt le. De pl. a 7 csoda Párbaj az szupi! Most például az ameri játékokat kéne kipróbálnom részletesebben, mert addig nem tudhatom, hogy bejön e vagy sem.

  • jucesss

    2022-02-09 15:55:14

    Az a helyzet az Arnakkal, hogy nekem a munkáslehelyezős dolgok annyira nem jönnek be, viszont a pakliépítést imádom. Nem kérdés, hogy baromi jól néz ki a játék, és igazából minden amit leírtatok nagyon szimpatikus, szóval lehet, hogy el kell engednem ezt az ellenérzést a munkáslehelyezős játékokkal kapcsolatban. Majd maximum megpróbálok tényleg felfedezőkként tekinteni rájuk, hátha segít. :D Köszi a cikket, engem meggyőzött, megy a listára. :)

  • soetigabor

    2022-02-08 18:28:04

    Lehet abban valami, hogy több főnél rá vagy kényszerítve, hogy csak a pálya egyik részét birizgáld. Mi 2 fővel játszottuk eddig, ott pedig fordítva éreztem: az őrzőkre nagyon rá voltunk készülve, ehhez képest nem sokat győztünk le, és én nem is nagyon éreztem szükségét, mert mire lehetőségem lett volna rá, én már a templomsávon annyit haladtam, hogy nem akartam félretenni. Ezzel párhuzamban a helyszínekből sem fedeztünk fel mindent. Az nézőpont kérdése, hogy ez pro vagy kontra. Én örülök, hogy van még számomra benne felfedeznivaló. Nagyon várom az expedition leaders kieget is, amiről eddig nem sokat tudok, de lehet, hogy nem is fogom magamnak elspoilerezni. Csak ráerősíteni tudok az ajánlásra. Arnakozzatok sokat! :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Arnak elveszett romjai
  • Eldorádó Legendája