A nyugati királyság várgrófjai
A nyugati királyság várgrófjai
A nyugati királyság várgrófjai
A nyugati királyság várgrófjai
Videó beküldése

A nyugati királyság várgrófjai társasjáték

társasjáték, 2020
Értékelem!

A nyugati királyság várgrófjai egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játékot 2020-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Heavy Game of the Year kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, a...

A nyugati királyság várgrófjai egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játékot 2020-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Heavy Game of the Year kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a pakli tervezés és a terület befolyásolás/irányítás mechanizmusokra.

A Kockamanó leírása:

Megérkezett A Nyugati Királyság trilógia utolsó része: A Nyugati Királyság Várgrófjai! 960-ban az európai lokális trónviszályok kezdetén járunk. Portyázó vademberek fenyegetik a birodalmat, de az egykor erős király csak a békére törekszik, arannyal és földdel fizeti le a fosztogatókat. De ebben az időben a béke ritka kincs! Feladatod, hogy elnyerd a nép szeretetét és a birodalmat járva minél több győzelmi pontot szerezz. Akadályozd meg a szegénységet, vagy indítsd el a birodalmat a fellendülés útján! Várgrófként bölcsnek és határozottnak kell lenned! A király iránti hűség fontos, de még fontosabb, hogy népszerű legyél az emberek között, hiszen a hatalomban változások várhatóak.A játék célja:

A Nyugati Királyság Várgrófjai társasjáték célja, hogy Te legyél az a várgróf, aki a legtöbb győzelmi ponttal rendelkezik a játék végén. Pontokat pedig épületek építésével, kéziratok írásával, a kastélyban dolgozva és új földek megszerzésével lehetséges.
Minden körben a királyság területein fogsz vándorolni, arra törekedve, hogy növeld a befolyásodat a társadalom különböző területein. A játék akkor ér véget, mikor a királyság eléri a szegénységet vagy a jólétet - esetleg mindkettőt!

A játék tulajdonságai:

Egyedülálló játékélmény, pakli építés és rondel mechanizmussal, valamint sok érdekes és nehéz döntéssel, minden egyes fordulóban.
A változó képességek, karakterek és a moduláris tábla mélységet és újrajátszhatóságot kölcsönöz a játéknak.
A győzelemhez többféle út is vezet!
Több, mint 200 kártyával, 200 fa tokennel és 3D-s kastéllyal!

Igyekezz! Ne maradj le a trilógia utolsó részéről! Rendeld meg még most A Nyugati Királyság Várgrófjai társasjátékot!

Forrás: Kockamanó
Az üzletekben most 11% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 10 999 Ft-tól
 • 28 ajánlat

Kategória: Középkori
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Moduláris tábla, Váltakozó képességek, Pakli tervezés, Terület befolyásolás/irányítás, Pakli építés, Rondel, Solitaire, Játék végi bónuszok, King of the Hill

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

A nyugati királyság várgrófjai társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

A nyugati királyság várgrófjaikosinaz, Balmazújváros, Debrecen, Hajdúszoboszló

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Balmazújváros, Debrecen, Hajdúszoboszló! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

További eladó bontatlan játékaim: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1xyS5mjw0_4VZ04g7UcTEQ5eOmMfJmk3BFtRtbL77fyI/edit?usp=sharing

6 érdeklődő


A nyugati királyság várgrófjaipestimisi

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Nem sikerült 3 év alatt kiprobálni. Várom az érdeklődőket.

2 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

A nyugati királyság várgrófjai társasjáték videók (11)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Heavy Game of the Year

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Kommentek

Kommentek

 • ronaiheni

  2021-12-29 19:59:42

  Játszóház projekt keretében próbálhattam ki. A NYk építőmesterei is nagyon tetszett de ez még annál is sokkal jobban. Komplexebb, nehezebb de nem vérfagylalóan kell gondolkodni. Több lehetőségünk van és a második , harmadik lépés után már beindul a kombózás is , főleg ha szerencsésen jönnek a kártyák . Ez talán mindkét játék hátránya . Ha szerencsétlen lapokat húzol nagyon behatárolod a saját lehetőségeidet és az elbocsátható emberek is meghatározzák milyen akciók jöhetnek szóba. Ha valaki sokat gondolkodik sajnos csúnyán elnyúlhat a játékunk , így gyorsan döntésképes emberekkel érdemes ezt játszani.

 • hierroo

  2021-11-21 21:32:31

  Hétvégén újra kivettem a polcról, hogy ne felejtsem el a szabályokat, de mégis sokáig tároltam a polcon és elfelejtettem valamit ami a szabályban nem teljesen világos nekem. Az a kérdésem, hogy tulajdonképpen, hogy egy várgróf helyszín az pontosan mit is takar? Főként az építkezés vonatkozásában kérdezem. Egy helyszín az egyik folyótól a másik folyóig tart? Tehát akkor egy helyen két falu van, ahol építeni lehet. Vagyis akkor 4 üres mezőre lehet építen, ugye? Ha ezek a mezők tele vannak, akkor automatikusan nem tehető meg a hozzájuk tartozó falvakban az építési akciót elvégezni?

  Vagy egy helyszín a játéktábla egy ötöd része? (tehát középen folyik a folyó) Mert a kártyákról csak a kártyák mellett található falvakból vehetők fel és vásárolhatók meg.

  Én az elsőre tippelek. Viszont akkor szóló mód esetén a mesterséges ellenfél a bal oldali folyótól kezdi el feltölteni az épületeket addig, amíg a két folyó közti 4 mező elérhető. Nem pedig az aktuális falu tetjén látható mezőtől (ami igazából a 3. mező).

  Lehet, hogy nincs jelentőssége a dolognak, csak érdekel, hogy más hogy játsza?

 • vacogi

  2021-10-18 10:43:25

  Már az első játékot imádtam! Nagyon szerettem az építőmestereket is, de ez sokkal jobb. Tetszik, hogy sok mindent lehet benne csinálni, sokféleképpen lehet gyűjteni a győzelmi pontokat. Elég egyedi a mechanikája, nem tudom más játékhoz hasonlítani. A grafikája imádnivaló, megmosolyogtató a sok extrém arc a kártyákon! Szuper játék, egyedi külsővel. Kedvenc!

 • hierroo

  2021-04-02 13:47:06

  Kipróbálom amit mondtál, hogy több bűnözőt használjak. Azért óckodok miattuk, mert akkot hamarabb elfogynak a fekete vagy ritkábban a piros kártyák, és túl hamar vége a játéknak.
  Most legutoljára egy nemesi kiválasztású szólót próbáltam ki. Hagytam, hagy rakosgassa a bábúit a várba. Viszont amire már csak egy bábúja maradt és a nemesi akcióját kellett volna végrehajtani, akkor elgondolkodtam, hogy akkor az elvégeznető e? Nemes ikonja volt elég, de a szabály alapján csak egy bábút nem tehet fel. Minimum 2 kell. Akkor nem végezheti el a nemesi akciót?

 • tengeritehen

  2021-03-01 19:00:28

  Nagyon nehéz nyerni!

  Mindenképp használj bűnözőt mert megéri. Csak akkor lehet szerintem nyerni ha vagy a kastély vagy a kézirat írásra mész rá. Válassz egy dolgot és arra nagyon feküdj rá majd egy másodlagos dolgot is B tervnek. Talán akkor van esély.

 • hierroo

  2021-02-20 07:27:47

  Engem az érdekelne, hogy akik egyedül játszák ezt a játékot, azok hogyan tudják megnyerni? Mert én már kipróbálatam minden féle módon (kivéve a több játékos módot), és csak egyszer sikerült nyernem, de szerintem ott is valamit kifelejtettem a pontozásnál. Igazából nem nagyon tudok kibontakozni a partiban, mert mire felhúzom az 1-2 fontosabb építményt és összeszedem a hasznos városlakókat, addigra az AI összegyűjt, és meg is fordít annyi fekete vagy piros kártyát, hogy vége is a játéknak. Van valami technika arra, hogy a gép ne tudjon olyan hamar begyűjteni az összes kártyát? Emellett az én kártyáimat is fordítgatni kéne, de ilyen gyorsan nekem nem megy. Szóval a 12 pontot azt soha nem tudom megszerezni. A lila ikonokkal is nagyon be tud tenni, főleg ha 2-3 bűnözőt felfordít. Akkor már látom, hogy hamar vége lesz a játéknak! Ha nem vesszük figyelembe, hogy tuti a vereség, akkor nagyon élvezetes játék! (Ezért érdekelne, hogy másnál hogy megy ez?)

 • hierroo

  2021-02-11 20:44:04

  Valóban, tényleg benne van a szabályban, csak nem pont ott kerestem. A képet, meg a példát néztem. :) Bocsi!

 • Robby

  2021-02-11 20:27:48

  Csak egyszer! De úgy emlékszem, hogy benne van a szabálykönyvben is.

 • hierroo

  2021-02-11 20:26:46

  Nem tudja valaki véletlenül, hogyha felállítok egy épületet ebben a játékban, és már mellette van egy saját másik épületem, akkor a két épület közti bónusz érték egyszer értendő, vagy kétszer? (Mert ha a másik épület a mások játékosé lenne, akkor ő is kap bónuszt, meg én is.) Ilyen esetet a szabálykönyvben nem láttam. Szóval nem tudom mi a szabály erre?

 • hierroo

  2021-02-10 09:47:18

  Igen, szólóban elég nehéz. Az automa könnyen összegyűjtögeti a kódexeket, és alapanyagokhoz is elég könnyem hozzá jut. Viszont ez nálam sokkal nehezebben megy. Ráadásul ezek a városlakó kártya eldobálásban nem nagyon látok túl sok lehetőséget. És ha meg is veszem a bizonyos városlakót, akkor is elég bizonytalan, hogy mikor tudom felhasználni az adott tulajdonságát. És ha el is jutok odáig, hogy kódexet másolhassak, addigra az automa legyártott 4-5 kódexet. Szóval szerintem elég jelentős hátrányból indulok úgy érzem.
  És azon is elgondolkodtam, hogy amíg az automa 4 féle ikon jelenik meg, addig nekem van egy kereskedelem ikonom is, ezért sokkal kevesebbszer jutok több egyforma ikonhoz. Minden mindennel összefügg, az idő meg megy, és a okiratok fogynak. Tényleg nem egyszerű, de nem adom fel még!

 • Robby

  2021-02-09 00:23:44

  A szabályokban nincs korlátozás a játékosok száma szerint okiratokból. Ezért azokat érdemes gyűjteni, mert elég jól lehet velük keresni. Viszont körönként csak egy okirathoz juthatunk, ez próbálja kicsit balanszolni. Ha egyedül játszol, akkor nehéz, de nem lehetetlen. A többféle módnál azt lehet állítani, hogy a gép mire menjen elsősorban. A kereskedés ikonnal tudsz erőforrásokhoz jutni és egyéb akciókat is csinálni. Ezért abból nem árt, ha sok van.

 • hierroo

  2021-02-08 23:54:36

  Elég nehéz véleményt mondani erről a játékról. Lehet, hogy pont ez benne a jó, hogy hiába érzem azt, hogy nem az igazi, és vesztek, mégis motivál az, hogy valahogy csak nyerhető ez a parti valahogy! Ezért én is mindig újra próbálkozom, újabb és újabb stratégiákkal. Az biztos, hogy az épületek megépítése nem lehet elsődleges stratégia! A gép kábé 2-1-re nyert.
  Én nem vettem meg, pedig gondolkodtam rajta, de aztán megelégedtem a Tabletopiával. Jó, hogy van többféle szóló mód is, úgyhogy lesz lehetőség kipróbálni többféle beállításokkal.
  Egyébként sokatmondó, hogyha megnézzük a kezdő 8 db váróslakó kártyákon az ikonokat, akkor vajon miért van olyan sok kereskedő ikon, a többihez képest!

 • hierroo

  2021-02-08 23:29:24

  Két játékosnál nemcsak 12 okiratkártyát kell az kezdetnél beállítani? A 18 okirat az csak a 4 fős játéknál érvényes, nem? Mondjuk nincs kőbe vésve a szabály. És az az is előfordult már, hogy a 12 okirat kevésnek tűnt. Túl hamar vége lett a partinak.

 • harnas1207

  2021-01-06 22:34:43

  Ezen a játékon a játékosok száma segít csak, ezt aláírom, de ez már régen rossz. Ha 9 épületet akarsz megépíteni, ahhoz kell hely, és nem is mindegyik jutalom lesz csábító. Illetve számolj a költséggel is! A lapokat lehet égetni, és meg is éri, ami épp nem kell az mehet a dobópakliba. Ha többen vagytok, akkor megoszlanak a lehetőségek az elhappolások miatt, de ott az épületeket se fogod kényed kedvedre megépíteni, bár a összekapcsolások néha még csábítóak lehetnek. Alapvetően már régen rossz, ha egy játékot így ki tudsz számolni pikk-pakk és csak az ellenfelek lépései hoznak izgalmat a partyba. Nekem ez volt a gondom a Brass Birminghamnél is. Egyébként a hazai kritikák alapján nem csak én csalódtam. Viszont ígérem nem temetem a játékot, adunk neki újabb esélyeket nagyobb létszámmal!

 • Robby

  2021-01-06 19:11:22

  Ígérem nem húzom tovább, de egy kicsit utánaszámoltam a dolgoknak (bár nem szoktam). Van 35 kézirat amit le lehet másolni. Ha 5-en játszotok, akkor 7-8 darabot lehet összeszedni, ha ebből még 3 egyformát is gyűjtesz, akkor (legjobb esetben) 4/3/1 szett esetén 26 pont amire még jön némi bónusz, de ott kiesik pl.: a nemes lapka meg az épületek, mert azt mondod, hogy azokat nem éri meg építeni. Ha szerencséd van, akkor sikerül egy szerzetes kártyát is szerezni, de nem biztos. Szóval jó esetben 32-35 közé fel tudod tornázni a pontokat a kéziratból. Ha az összes 9 épületet megépíted, akkor 45 pont és baromi sok bónuszt is kapsz a játék közben! Nem beszélve a 20 munkásról amikkel rossz esetben is 30-35 pontot lehet szerezni erőlködés nélkül a játék végén.

  4 játékosnál már 9-10 kéziratot is be lehet gyűjteni, ahol már akár a 40 pont is simán meglehet szemben a 9 épület 45 pontjával. De itt még baromira nem lehet a kéziratra támaszkodni! Aki csak arra megy az nem fog nyerni.

  Ha 2-en játsszunk, akkor természetesen a 18 kézirat nagyon op, simán lehet belőle 80+ pont is, így tényleg nem éri meg szinte semmi mást csinálni.

  3 játékosnál is, ha sikerül 12 kéziratot másolni, akkor az simán 50+ pont is lehet, tehát itt is ok, de itt már rezeg a léc, és itt 12 lap vs. 9 épület van és építeni lehet bármikor, nem csak körönként... (tehát 12 kör vs. akár 6)

  Amúgy meg mit csinálsz, ha nálad van a épület vagy nemes... bónuszos lapka? Szerintem ha nem használod ki, akkor az szintén nem túl nyerő taktika, tehát ez is rákényszerít, hogy azért másra is figyeljünk. Szóval teljesen más taktika kell a játékosok számától függően, de attól még jó játék szerintem.

 • harnas1207

  2021-01-05 16:27:28

  Igen a szabályokat betartva játszottunk, főként és 2-3 fővel. Lehet a kisebb játékosszám az ami amortizálja a játékot, mert így nevetve meg lehet oldani a 10-12 db irat másolását. Emellé kb 15-18 munkást felküldesz a várba és építés nélkül bőven megvan a 80 pontod. (Már ha valaki direkt nem megy kidobálni téged) A legfontosabb a deckbuilding: kevés és jó lapod legyen csak, az építőket dobja ki mindenki, mert 5-7 ikon a költsége egy építkezésnek, helyhez kötött és nem adnak túl nagy dolgokat. Ellenbe a kéziratok szett gyűjtése bónusszal. (Három egyforma kézirat) Nálunk építésre nem ment senki, inkább szépen lassan az okiratokat begyűjtöttük közbe és úgy ért véget a játék. Egyébként maga a körök hosszúsága miatt sem fért volna bele 6-8 épület megépítése. Tény, csak egyvalamivel nem nyer az ember, de ha leülsz és kiszámolod miből mennyi pontot lehetne szerezni maximum, akkor is látható mire érdemes rámenni. A több kézben tartott lap elsőre OP-nek tűnik, de az újrakeverés miatt rájössz, hogy annyira nem jó, illetve ha arra törekszel, hogy kevés de jó munkásod legyen, akkor meg felesleges is.

 • Robby

  2021-01-05 13:44:31

  Azt a szabályt is alkalmazzátok, hogy körönként csak egy iratot másolhatsz? Valahogy nem tudom elképzelni, hogy csak iratot másolsz és pénzed is van, hogy gyors köröket tegyél, meg kártyád is. Ja meg, hogy többen is másoltok és mindenkinek jut munkás meg kézirat a megfelelő színben, meg erőforrás. Szerintem vagy valamit rosszul játszottatok vagy nagyon szerencsésen alakultak a játékaitok és csak ketten játszottatok. 3-4 játékos esetén sem tud mindenki folyamatosan másolni, fóleg a nagyobb értékűeket nem! Illetve ki is fogy a kézirat pakli hamar és ha nem bírsz minél nagyobb szetteket szerezni, akkor az nem túl sok pont. Ha meg csak azt csinálná (2-3 játékos), akkor a nevető harmadik, vagy negyedik játékos a kastélyba küldött munkásaival és építkezésével simán labdába tud rűgni a pontokkal. Szóval abban egyet kell értenem, hogy a kézirat másolás tűnik a legjobb taktikának, én is írtam, de azt nem tudom elhinni, hogy csak azzal meg tudod nyerni a játékot és annak nincs esélye, aki nem csak másol! Az épületek megépítésével állandó bónuszokhoz lehet jutni, amit csak másolással szintén nem érsz el, tehát hátrányban leszel. Az építéssel és kastélyba küldéssel szerzett +2 lap is nagyon op a játékban. Nálunk a nyerő taktika az volt, ha valaki elsődlegesen a kéziratra megy rá, de közben küldi a kastélyba a munkásokat is és még épít is hozzá, hogy még több erőforrása legyen. Ezen hármas között kell legjobban megtalálni az összhangot és még a másiknak is keresztbe lehet tenni a kártyák eldobásával, megvételével, ütközéssel, munkás visszaküldéssel... Annyit lehetne esetleg tenni ez ellen, hogy 5 játékosnál 7 kéziratból áll a pakli, de 4-nél már csak 6 és így tovább... vagy kicsit csökkenteni a kézirat szettekért járó pontokat.

 • harnas1207

  2021-01-05 10:44:20

  Nálunk első játéknál mindenki rögtön az alábbi taktikát választotta:

  1. Kereskedőkkel az első 2-3 körben aranyat, pénzt és fekete nyersanyagot szerzett

  2. Majd megindult a belső körözés, ott küldte fel az embereit, ahol kő és fekete nyersanyag volt. A kör második felében kéziratot másolt, amíg vissza nem ért munkásaihoz. Ezzel a körözéssel kábé kimaxolták magukat pontokat illetően és csak a játék lezárására kellett ezután törekedniük.

  Egyetlen dologra kell figyelned, tudj felbérelni legalább egy nemest és egy papot, aki segít másolni. Ha több van az se gond. (akinek a több jutott, mindig az nyert) Ezeket gyűjtsd össze és egymás után tedd őket le, a szerint, hogy épp mihez akarsz kezdeni.

  Nálunk az építkezés azért maradt ki, mert sokkal költségesebb és többet kell lépni hozzá, mint a másik kettőhöz. Aki erre adta a fejét, mindig utolsó lett.

 • Robby

  2021-01-05 10:06:50

  Azért szerintem annyira nem rossz a játék, bár én is írtam, hogy nem biztos, hogy mindent fogtok használni.... Ki kell próbálni, mert nagyon összetett, sok minden vezethet a győzelem felé. A térképen való eljutás bárhova, azt sem lehet folyamatosan, mert költsége van, ami nem biztos, hogy rendelkezésre áll, az építés meg nem felesleges, jó sok pontot lehet érte gyűjteni és van amikor mást nem biztos, hogy tudsz csinálni, amúgy meg a bónuszok sem elhanyagolandóak, amit kapsz értük. De igen, a kéziratok a legerősebbek, azután jön a kastélyban levő munkások és végére az épületek. Ezeket kell jól kombinálni a győzelemhez, nem elég csak a kézirat másolásra rámenni. De ez megvan az építőmesterekben is, pl. nem biztos, hogy a legjobb taktika, ha feketepiacozol, mert a sok negatív hatás miatt nem éri meg, illetve a katedrális építése sem biztos, hogy a legjövedelmezőbbb, ha nincs hozzá bónusz kártyád és nem tudsz a legfelső szintre eljutni.

  A játékszabály-t a linre kattintva tudod letölteni.

  Egyjátékos módban meg a gépi ellenfél egyféle taktikára van kihegyezve és azzal próbál meg nyerni. Persze ez a taktika több féle is lehet, attól függően, hogy mit választasz (nemes akció, kézirat másolás, építés).

 • hierroo

  2021-01-05 00:55:59

  Sikerült kipróbálnom ennek a játéknak a szóló verzióját. Bár biztos vagyok benne, hogy párszor kifelejtettem dolgokat figyelembe venni, és a gép meg is vert, azért egyáltalán nem gondolnám rossznak. Sőt. Viszont elég furcsa, - és ezt már az építőmestereknél is megfigyeltem - hogy totál mást csinál, mint egy élő játékos. De így is jó hangulatú partit generált. Igaz, néha nem tudtam hírtelen, hogy most ha jövőbeli kártyát kell kivenni, akkor kell kivenni a munkáskártyát, vagy fordítva? Még majd kipróbálom később is esetleg másféle AI beállításokkal.

 • hierroo

  2021-01-03 13:14:33

  Sziasztok!

  Nincs meg valakinek ennek a játéknak a magyar szabálykönyve valamilyen kiterjesztésben?

 • harnas1207

  2021-01-02 01:19:14

  A 2020-as év legnagyobb csalódása! Shem játékait gyűjtöm, elfogult vagyok velük szemben. Direkt az év végére hagytuk a Várgrófok kipróbálását, de nem kellett volna... Elsőre is feltűnt, hogy a játék abszolút rosszul van balanszolva. Az épületek megépítése ár/ érték alapján teljesen felesleges. A játékosok körbe körbe rohangálnak a vár körül és küldik be az embereket illetve másolják az iratokat, majd vége a játéknak. A lapok egysíkúak és hasztalanok. Elég arra a kb 10 dbra vadászni, ami a fent említett taktikát elősegíti. A térképes megoldás ötletes lenne, ha nem lehetne simán eljutni bármikor bárhova egy lépésben... Hiába a kecsegtető lehetőség, hogy lehetünk becsületesek vagy becstelenk, ha utóbbi százszor kevesebb pontot ér. Már első próbálkozásra az volt az érzésünk, hogy ez egy félkész játék, amit nem is teszteltek. Vagy ha teszteltek, akkor pedig a trilógia bezárásának nyomására dobták ki idő előtt. Próbálok hinni abban, hogy érkezik majd egy kiegészítő ami csodát tesz az alapjátékkal, mert ez így csak porosodni fog a polcunkon. Külön hangsúlyoznám, hogy ne ezzel a játékkal kezdjen az aki most ismerkedik a sorozattal! Semmiképp se!

 • Robby

  2020-11-23 23:05:04

  Ez a játék csúcsszuper! Szerintem nagyon megéri az árát, végre egy játék ami nem lett túlárazva és játékélményben is nagyon ott van. Nagyon el lett találva, persze kér befektetést, de cserébe micsoda játékélményt biztosít! Én mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani. Aki kezdő az próbálja ki előtte az építőmestereket (abban sem fog csalódni), mert ez egy kicsit bonyolultabb és szinte minden fontosabb játékmechanikát belegyúrtak a játékba. Van itt pakli építés, munkás lehelyezés, erőforrás gazdálkodás, szett gyűjtés és még a jó öreg Pandemic-es "járvány kitöréses" mechanizmus is megtalálható. Szóval igen ez már a mély víz, de nem csak úszóknak! Könnyen el lehet sajátítani mindent, logikusan van felépítve, nem biztos, hogy mindent fogunk használni az elején, de érdemes kipróbálni minél több dolgot.... Itt is mint a többi részben (meg az elődökben is ... North Sea...) az ikonok megismerése a legfontosabb, mert minden megtalálható a táblán, kártyákon... Ezért írtam, hogy a kezdők először az Építőmestereket próbálják, nehogy elvegye a kedvüket a komplexebb játékmenet. Ha azt megszokták, akkor ezzel sem lesz probléma. Nekem ez a játék egy nagyon nagy pozitív csalódás, ettől vártam a legkevesebbet és a Lovagoktól a legtöbbet (így cím alapján), de szerintem ez veri a Lovagokat! Az építőkhöz nem akarom hasonlítani, mert az más kategória, békésen megférnek egymás mellett, de ha a Lovagok és Várgrófok között kellene választani (mind vétel, mind játék terén) akkor nem lenne kérdéses a dolog. Viszont ha már megvan valakinek a sorozat két darabja, akkor a harmadikat is meg fogja venni :) (plusz még a Krónikát is!) Aki teheti próbálja ki, nem fog csalódni és biztos vagyok benne, hogy hamarosan a polcán fog landolni.

 • ancsa0

  2020-10-29 09:58:41

  Na végre sikerült kipróbálni. :) Röviden összefoglalva: nagyon-nagyon tetszik.

  Kicsit sok idő az előkészítés és az elpakolás, de igazából nem több, mint a Lovagok esetén, az asztalon viszont sokkal jobban el lehet férni vele, mint a lovagokkal, szerintem az asztalkép is szebb így, hogy nincs annyi alkatrész össze-vissza. 3-féle nyersanyag van és ezüst, az emberek pedig a játékostábla mellett szépen elférnek, a kártyáknak is szépen megvan a helyük. A játékostábla a szabály részletes elolvasása után egyértelmű, jól vezeti a játékot. Persze könnyebb dolga van annak, aki játszott a korábbi játékokkal, mert sok szimbólum hasonlít az előzőekhez. Viszont játékmenetben teljesen más, mint a korábbi játékok, itt egy pakliépítős mechanizmus a játék fő mozgatója. A lent lévő kártyák fogják meghatározni, hogy a 4 elsődleges akció közül melyiket tudjuk kivitelezni. Ez azt is meghatározza, hogy milyen irányban szeretnénk elkezdeni pontot gyűjtögetni, ugyanis elég sok mindenért járhat pont, a fő vonal 3 akcióhoz kapcsolódik: kéziratok másolásáért, építkezésért, a kastélyban lévő emberekért; ezen kívül a kifizetett adósság vagy jóvá hagyott okiratkártyákért a játék kimenetelétől függően.

  A játékmenet egyértelmű, pörgős, csak néha álltunk meg kicsit többet gondolkodni. Mivel rengeteg lehetőség van, rengeteg úton el lehet indulni. A mi első játékunk során például nem nagyon foglalkoztunk a kéziratok másolásával.

  A szabály egy kicsit hosszúcska, illetve sok apróságra kell figyelni. Én az első elolvasásnál szépen előkészítettem a játékot és sorra vettem a dolgot, azán a biztonság kedvéért megnéztem egy videót és készen is álltunk a játékra. A részletes átolvasás után játék közben már minden egyértelmű lesz.

  Ha a Lovagok vagy a Várgrófok közül kellene választani, akkor én ezt ajánlanám. Nem mondanám, hogy hasonlítanak, de aki nem akar két nagyon komplex játékot, vagy nem szeretné teljessé tenni a gyűjteményét, az inkább ezt válassza (plusz az ehhez képest sokkal könnyedebb Építőmestereket).

 • Alleira

  2020-10-28 16:03:47

  Javítottam a linket, mert ha nem vagy belépve BGG-n látom nem nyitja meg. Segíteni akartam mégha nem is álltam neki lefordítani a szabályzatot, de bocs.

 • g3o

  2020-10-28 14:30:45

  Kösz. Mindarra választ kaptam, amit nem kérdeztem, és semmire, amit viszont igen.

  De azóta tárgytalan, a kiadó megküldte a nyomdai eredetit.

 • Alleira

  2020-10-28 08:27:20

  Az angol itt elérhető: https://boardgamegeek.com/filepage/196570/official-viscounts-rulebook

  Hogyha csak a magyar jó, remélhetőleg az is elérhető lesz hamarosan, akár itt az oldalon.

 • g3o

  2020-10-28 07:37:14

  Elkészült a magyar nyelvű javított játékszabály.

 • Marcike

  2020-10-23 10:39:29

  Nem tudom, ki szórta meg dislike-okkal a kommenteket, de szerintem valami problémája lehet a világgal... :-)

 • Marcike

  2020-10-23 10:01:50

  Nekem társasjátékos életem legnagyobb deficitjét jelentené, ha nem ismerném a Lovagokat. :-) Szeretem ezt a játékot és nagyon hiányzik (legalább három hete nem játszottunk vele).

 • ancsa0

  2020-10-20 22:17:33

  Én úgy vettem ki, hogy talán nem annyira meghatározó a szerencsefaktor. De a Reflexshop a dobozbontós videóban ígért egy részletes szabálymagyarázó videót is, szerintem már arra sem kell sokat várni. :D

 • gevanda

  2020-10-20 21:38:50

  Szóval elvileg ez a legszebb (tényleg gyönörű) darab, itt a legnagyobb az interakció, és komplexebb az elődöknél, de nem mélyebb A Nyugati királyság lovagjainál.

  Viszont ha jól értettem, itt a legnagyobb a szerencsfaktor, amit én sajnos nem szeretek (valami kártyát megnyersz, de csak utólag tudod meg, mi a képessége).

  Én nem tudtam dönteni a video alapján se. :D És nagyon várok egy magyar videot róla, hogy mindent megértsek... :D

 • gevanda

  2020-10-20 13:51:03

  Köszönööm szépen, munka után egyből meg is nézem. :D

 • ancsa0

  2020-10-20 13:49:10

  Ezek a kérdések bennem is felmerültek, pont tegnap találtam egy tök jó vélemény videót róla, igaz angolul van, de engem meggyőzött. :D

 • Alleira

  2020-10-20 11:38:44

  A fő okok, amiért eddig nem szereztem be a lovagokat, az, hogy hosszú a játékidő és jön a Várgrófok, ami komplexitásban hasonló lesz, viszont rövidebb játékidővel. Kíváncsi leszek miről számolsz majd be, valóban belefér-e a dobozra írt 60-90 perces játékidőbe :) Illetve a Krónikáknál nekem nem volt egyértelmű leírás alapján, hogy kombinálható-e csak az Építőmesterek és a Várgrófok, vagy kell mindhárom és ha nincs meg a teljes trilógia, akkor "csak" a kooperatív játékmódot adja.

 • gevanda

  2020-10-20 11:08:41

  Várom, hogy megkapd, és írj róla véleményt. :D

  Szívesen olvasnék egy összehasonlítást A Nyugati királyság lovagjaival. A kettő közül szeretném megvenni valamelyiket, de információ hiányában még nem tudom, melyik legyen. Jó lenne, ha a megjelenéskor születne egy cikk a trilógiáról. :)
  Igazából főleg arra vagyok kíváncsi, hogy ez is egyel komplexebb játék lesz-e az előzőhöz képest, és hogy két főre mennyire lesz élvezetes a játékmenet. És tök érdekes, hogy a hármat lehet majd együtt is játszani a A Nyugati királyság krónikái kiegészítő segítségével.

 • Marcike

  2020-10-19 18:08:20

  Valami elmondhatatlanul várom már ennek a játéknak a megjelenését! Megrendeltük a kiadónál a bejelentés napján, így elvileg napokon beül érkezik 🙂 az első két rész olyan szinten elkapott, hogy kizártnak találom, hogy ez ne válna be. Az az érzésem, hogy pillanatok alatt a kedvenceink között lesz! ☺️

  Nagyon kíváncsi vagyok arra a mechanikára, ami a játék alapját képezi (rondel, ha jól emlékszem) és arra is, hogy hogyan koronázzák meg kedvenc társasjáték trilógiámat. Olyan ez, mint amikor gyerekként vártuk egy film vagy egy lemez megjelenését!

Az A nyugati királyság várgrófjai társasjáték és kiegészítői (8)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 1.5 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Shem Phillips, S J Macdonald
 • Illusztrátor:  Mihajlo Dimitrievski
 • Kiadók:  Portal Games, White Goblin Games, Garphill Games, Cool Mini Or Not, Schwerkraft-Verlag, Fever Games, Renegade Game Studios, PixieGames, Ediciones Primigenio, Lavka Games, Banana Games, Reflexshop Kft, Kenbill, TLAMA games, Yayoi The Dreamer, Mosaico Jogos, Lord of Boards, MEEPLE
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, lengyel, portugál, orosz, spanyol, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: francia
 • Garphill English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: olasz
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: lengyel
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Renegade English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 7 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
 • MEEPLE English edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: ukrán
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) A nyugati királyság várgrófjai társasjátékhoz