A nyugati királyság várgrófjai
A nyugati királyság várgrófjai
A nyugati királyság várgrófjai
A nyugati királyság várgrófjai
Videó beküldése

A nyugati királyság várgrófjai

Társasjáték, 2020
Értékelem!

A nyugati királyság várgrófjai egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a pakli tervezés és a munkás-elhelyezés mechanizmusokra. Leírás A Nyugati...

A nyugati királyság várgrófjai egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a pakli tervezés és a munkás-elhelyezés mechanizmusokra.

A Reflexshop leírása:

Leírás

A Nyugati Királyság trilógiája elérkezett a lezárásához a Várgrófok által. Ha eddig úgy gondoltad, a Nyugati Királyság bármely korábbi két részére, hogy összetett, komplex játékok lennének, hagy éljünk egy rendkívül szemléltető idézettel:

„Az Építőmesterek, ha meglátják az utca túloldalán a Lovagokat, hangosan és előre köszönnek. A Várgrófok viszont az a játék lesz, ami előtt mindkét korábbi szótlanul és tisztelettudóan térdre borul.”

Mielőtt még azonban megijednél, nem lesz nehezen tanulható a játék, sőt! Ha ismered a trilógia előző darabjait, akkor nagyon hamar és könnyen meg fogod ezt is érteni, hiszen ugyanazt a logikát követi a játék. Ha viszont nem ismernéd (azon túl, hogy ezt a hiányosságod pótolod), akkor sem kell kétségbe esni. A szabályfüzet ugyan soknak tűnik, de ahogyan a korábbi részek esetén, úgy itt is is, rendkívülolvasmányos, érthető logikaimenetmentén megírt. Ami a terjedelmét adja, az a már szinte szájbarágós magyarázás, ahogyan ugyanazt az akciótípust minden lehetőségnél is leírja, illetve a gazdag illusztráltsága. Ha ezeket kivennénk, nagyjából negyedére csökkenne a szabályfüzet terjedelme, viszont akkor már túl tömény lenne.

Éppen ezért nem is ecseteljük hosszasan, maradjunk az átfogó képet alkotó, szűkebb leírásnál!

A Várgrófok kerettörténete szerint a királyság meggyengült, az uralkodó a külhoni fenyegetésre már nem tűzzel, vassal, kereszttel válaszol, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hanem megpróbálja az ország kincstárából, az ország földjéből megvásárolni a barbárok, az idegen vademberek hűségét és a békét. Ez vezet el egészen addig a pontig, amíg a kincstár végül teljesen kiürül, szinte talpalatnyi föld sem maradt hazafi kézen. Ekkor döntenek úgy a Várgrófok, akiknek szerepét magunkra fogjuk ölteni, hogy a király iránti hűségnél fontosabbá válik a haza iránti hűség, és ideje kezükbe, kezünkbe venni az ország jövőjének sorsát.

A játék rendkívül változatos és variáns, az összetettségét nem a nehezen tanulható szabályok, hanem a megszámlálhatatlan sok választási lehetőség fogja adni. Először is, az asztalkép csodálatos, azonnal beszippantja a játékosokat, ugyanis tényleg megelevenedik egy kastély és annak környéke, ami a játékteret, a táblát fogja adni. A teljes igénye nélkül, a legfőbb mechanizmusok, amiket a játék használ: a pakliépítés (deck building), munkáslehelyezés (worker placement), nyersanyag beosztás (resource management), valamelyest a szettgyűjtés (set collection), de ami a legizgalmasabb, és korábban még nem volt a Nyugati Királyságban, az a tárcsa (rondel). A játéktábla ugyanis, akárcsak korábban, akcióhelyekkel van teli, ahová a munkásainkat pakolgatjuk, viszont a trilógia előző két részével ellentétben ezek között a helyek között a várgrófunk (aki valójában egy speciális munkás) fog haladni, és mindig csak előre felé léphet, vissza nem, így fog a vár körül, annak környékén körkörösen haladni. A "sima" munkásaink pedig udvaroncok, akiket a várba juttathatunk, de erre még visszatérünk.

Tehát a játék alapkoncepciója, hogy lóháton járjuk a vidéket, ahol megállunk, ott tudunk akciókat végrehajtani, amiből 4 fajta áll a rendelkezésünkre, és ezen 4 akció felhasználásával kell a lehető legtöbb pontot elérjük, miközben a királyságot vagy önfeláldozásunk árán felfuttatjuk, vagy önös érdekeinkért cserébe véglegesen a nyomorba

taszítjuk

Az akciók 2-2 párba vannak rendezve, attól függően, hogy a játéktáblán, vagy ha úgy tetszik, tárcsán, hol helyezkednek el. A külső sávon haladva tudunk kereskedni, nyersanyagot begyűjteni, beváltani, vagy építkezni. A játékban 3 fajta épület áll a rendelkezésünkre, ezek funkcióban nem, győzelmi pontokban és nyersanyag költségben azonban eltérnek. Bármikor, ha építünk, bármelyiket építhetjük közülük, csak ki kell tudjuk fizetni őket. Ami szintén újdonság, és ilyen nem volt a Nyugati Királyságban, azok az épületeket összekötő kapcsok. Megadott helyeket ugyanis "láncok" kötnek össze, és amikor ezek befejezésre kerültek, tehát mindkét végükön van épület, mindkét játékos megkapja az egyszeri összekapcsolási bónuszt. Természetesen lehetőség van kizárni a többi játékost ebből, ha egyedül kapcsoljuk össze két épületünket, de a bónuszt ekkor nem kapjuk meg duplán.

A belső sávon haladva a két akciónk a kéziratok írása vagy az udvaroncok lehelyezése. Előbbivel nyitott könyv alakú tokeneketgyűjtögethetünk, amiknek elég magas megszerzési költségük van, de cserébe az értük járó GyP is kiemelkedő, főleg, hogy szalagokkal jelzik, melyik kötet melyik gyűjteménybe illik, és akkor extra pontokat, és jutalmakat érnek. Utóbbi egy belső mini-versengést eredményez a játékosok között, mivel a várnak is megvannak a maga ösvényei, folyosói. Amikor egy munkást a várba sikerül helyezzünk, kapunk érte egy lehelyezési bónuszt, viszont ezen folyosók körcikkekre vannak osztva, és egy-egy ilyen körcikkben legfeljebb három munkás tartózkodhat. A többletet valamelyik oldalsó cikkbe, vagy nevezhetjük szobának, kell mozgassuk. Ha viszont sikerül elérni, hogy egy szobában 3 saját munkásunk legyen, az egyikük beljebb halad a kastély egy belsőbb körébe, a többiek visszakerülnek a táblánkra. A második körben is minden szobának egyedi lehelyezési bónusza van, és még itt is több szoba van a gyűrűn belül, de már kevesebb, mint a külső gyűrűn. Ha pedig innen is sikerül beljebb mozognunk, a legbelső, középső szobába, ott már nem lesz több terem, és onnan nem lehet kitúrni a munkásokat, de vissza sem lehet őket kapni. Viszont, a legfontosabb, hogy aki először jut be oda, illetve bármikor a játék során, akinek a legtöbb munkása van a belső várszobában, az megkapja a vár uralkodója címet, ezáltal egyel több kártyát tarthat a kezében.

Az akciók kiválasztása ugyanis lapok kijátszásával történik. Ahogy az már megszokható volt a Nyugati királyság korábbi részeiből, a lapok itt is nyelvfüggetlenek, csupán ikonokkal dolgoznak, amikből ugyan lényegesen több van, mint a korábbi részekben, de nem lehetetlen őket megjegyezni. Gyakorlatilag a 4 fő akciót erősítik, egy példánál maradva, ha az adott helyszínen a kereskedés 2 zsák ikonba kerül, és nekünk a körünk során a kijátszott kártyáinkon, valamint a játéktáblánk permanensen felfedett pontján 4 zsákunk, akkor kétszer hajthatjuk végre a kereskedést. Ezen felül, akárcsak a korábbi részekben, a bűnözésnek itt is nagy szerepe lesz. Míg az Építőmesterekben az erényünk állását befolyásolta a törvénytelen cselekedetünk, a Lovagokban pedig bűnöző munkást kaphattunk, ami bármelyik szerepet ellátta, itt a kártyáinkon lévő ikonjaink között fognak felbukkanni a lila koponyák, amik bármelyik ikont helyettesíthetik. Illetve, amire még fontos odafigyelni a kártyák terén, az az, hogy mindegyik három körön keresztül marad a táblánkon (balról jobbra csúsznak folyamatosan), és mindegyik máskor fejti ki a képességét. Van, ami kijátszáskor, van, ami végig, amíg a táblán van, és van, ami csak akkor, ha már kikerül a táblánkról. Ezen felül, minden körben a kijátszásuktól függ, hogy mennyit mozgathatunk a várgrófunkon. Valamint, a vár körüli vidéket járva tudunk új embereket toborozni, akár a paklinkba megvásárolni, akár eldobatni őket, hogy az adott körre megadják a 4 fő akció egyikéhez az erősítést.

Bármelyiket is válasszuk azonban, minden kártya megszerzéskor vagy eldobáskor mozgatni fogja vagy az erényünket, vagy a korrupciónkat. Ez a kettő egy újabb olyan része a játéknak, amit menedzselnünk szükséges a játszma során, és bár szerepeltek korábban ilyen-olyan módon, most teljesen máshogy viselkednek. A táblánkon ugyanis van egy sáv, aminek a két szélén ez a két korong helyezkedik el, és megadott akciók esetén egyik vagy másik mozogni fog, akár az ellenfeleink körében is, akárcsak az övék a mi körünkben. Amint ez a két korong találkozik, onnantól együtt mozognak tovább, és megadott időközönként a fordulók során, az ütközést követően kiértékelésre kerülnek. Ilyenkor mindig kapunk egy új adósság vagy okirat kártyát. Előbbi ugyan negatív GyP-t ér számunkra, de van lehetőség kiváltani, mint a korábbi játékoknál, valamint ezek begyűjtése fogja a királyságot újra felvirágoztatni. Ezzel szemben az okiratok már begyűjtésükkor is adnak GyP-t, és őket is át lehet fordítani, egy még értékesebb oldalra, viszont ezen kártyák gyűjtése a nyomorba és nincstelenségbe taszítja az országot. Viszont, a játék addig nem fejeződik be, amíg egyik vagy másik pakli (ritka esetben mindkettő egyszerre) el nem fogy.

Lényegében ennyi lenne hát a Nyugati Királyság trilógiájának, a Várgrófoknak a részletesebb leírása. Természetesen ezt lehetne tovább boncolgatni, mélyebbre ásni az akciókban, de úgy véljük, ennyiből már azért átfogó képet tudtál kapni a játékról. Ahogy korábban is mondtuk, a játék alapja nem bonyolult, summázva: a köröd elején kijátszol 1 kártyát a kezedből, ennek értéke alapján mozgatod a várgrófodat a vár körüli külső vagy belső ösvényen, majd ahol megállsz, ott tudsz akciót végrehajtani. Ez lehet kereskedés (nyersanyagok gyűjtése), építkezés (épületek lehelyezése egyszeri bónuszért a térképtárcsára, valamint a játéktáblán permanens előnyök feloldása), kézirat gyártása (egyszeri bónuszok begyűjtése, szettek gyűjtögetése a nagyobb GyP-ért), valamint munkások várba helyezése (szintén egyszeri bónuszok a lehelyezés / mozgatásért cserébe, ezen kívül versengés a vár uralkodója címért). Ezeken kívül pedig oda kell figyelned az erény / korrupció jelölőid helyzetére, a paklid építésére a jobb lehetőségek reményében, és ami a legfontosabb, a királyság adósság / okirat kártyáinak gyűjtésére a végső győzelmi pontok miatt. Egy-egy elem nem sok, viszont ezek együttese alkot egy ilyen masszív, kemény gondolkodásra késztető, mégis kellemesen bonyolult társasjátékot. Az újrajátszhatóságról pedig a moduláris tárcsa és a több mint 200 kártyalap gondoskodik, míg a játék lehengerlő asztalképét szintén a moduláris tárcsa, a több mint 200 jelölő és a 3D-s kastély adják.

Készen állsz megvívni a Nyugati Királyság utolsó, mindent eldöntő, legfontosabb csatáját? Az ország jövője a te kezedben van! Reményt vagy nyomort hozol el számunkra, vikomtunk?

Forrás: Reflexshop
Az üzletekben most 10% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 7 990 Ft-tól
 • 24 ajánlat

Kategória: Középkori
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Moduláris tábla, Váltakozó képességek, Pakli tervezés, Munkás-elhelyezés, Pakli építés, Rondel, Solitaire

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

A nyugati királyság várgrófjaitengeritehen, Budapest

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Túl absztrakt nekünk. Csere Szellemek Szigetére vagy valami jó solo móddal rendelkező játékra lehetséges.


A nyugati királyság várgrófjai (cseh kiadás)totha4, Győr

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Győr! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Cseh nyelvű kiadás, ezért ennyi az ára. Viszont a játék maga alapvetően nyelvfüggetlen, egyedül a kártyákon van 1-1 szó (az adott karakter foglalkozása, rangja vagy beosztása). De ezeknek a kártyafeliratoknak játék közben igazából nincs semmilyen jelentősége, mert gyakorlatilag minden ikonokkal van megoldva az egész játékban, így a kártyákon is csak az ikonokat kell figyelni. A teljes magyar nyelvű játékszabály pedig PDF-ben letölthető a BGG-ről, igény esetén küldöm hozzá linket. A játék állapota: vadonatúj, bontatlan gyári fóliában Személyes átvétel Győrben, vagy Foxpost a vevő költségére.
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

A nyugati királyság várgrófjai társasjáték videók (10)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • tengeritehen

  2021-03-01 19:00:28

  Nagyon nehéz nyerni!

  Mindenképp használj bűnözőt mert megéri. Csak akkor lehet szerintem nyerni ha vagy a kastély vagy a kézirat írásra mész rá. Válassz egy dolgot és arra nagyon feküdj rá majd egy másodlagos dolgot is B tervnek. Talán akkor van esély.

 • hierroo

  2021-02-20 07:27:47

  Engem az érdekelne, hogy akik egyedül játszák ezt a játékot, azok hogyan tudják megnyerni? Mert én már kipróbálatam minden féle módon (kivéve a több játékos módot), és csak egyszer sikerült nyernem, de szerintem ott is valamit kifelejtettem a pontozásnál. Igazából nem nagyon tudok kibontakozni a partiban, mert mire felhúzom az 1-2 fontosabb építményt és összeszedem a hasznos városlakókat, addigra az AI összegyűjt, és meg is fordít annyi fekete vagy piros kártyát, hogy vége is a játéknak. Van valami technika arra, hogy a gép ne tudjon olyan hamar begyűjteni az összes kártyát? Emellett az én kártyáimat is fordítgatni kéne, de ilyen gyorsan nekem nem megy. Szóval a 12 pontot azt soha nem tudom megszerezni. A lila ikonokkal is nagyon be tud tenni, főleg ha 2-3 bűnözőt felfordít. Akkor már látom, hogy hamar vége lesz a játéknak! Ha nem vesszük figyelembe, hogy tuti a vereség, akkor nagyon élvezetes játék! (Ezért érdekelne, hogy másnál hogy megy ez?)

 • hierroo

  2021-02-11 20:44:04

  Valóban, tényleg benne van a szabályban, csak nem pont ott kerestem. A képet, meg a példát néztem. :) Bocsi!

 • Robby

  2021-02-11 20:27:48

  Csak egyszer! De úgy emlékszem, hogy benne van a szabálykönyvben is.

 • hierroo

  2021-02-11 20:26:46

  Nem tudja valaki véletlenül, hogyha felállítok egy épületet ebben a játékban, és már mellette van egy saját másik épületem, akkor a két épület közti bónusz érték egyszer értendő, vagy kétszer? (Mert ha a másik épület a mások játékosé lenne, akkor ő is kap bónuszt, meg én is.) Ilyen esetet a szabálykönyvben nem láttam. Szóval nem tudom mi a szabály erre?

 • hierroo

  2021-02-10 09:47:18

  Igen, szólóban elég nehéz. Az automa könnyen összegyűjtögeti a kódexeket, és alapanyagokhoz is elég könnyem hozzá jut. Viszont ez nálam sokkal nehezebben megy. Ráadásul ezek a városlakó kártya eldobálásban nem nagyon látok túl sok lehetőséget. És ha meg is veszem a bizonyos városlakót, akkor is elég bizonytalan, hogy mikor tudom felhasználni az adott tulajdonságát. És ha el is jutok odáig, hogy kódexet másolhassak, addigra az automa legyártott 4-5 kódexet. Szóval szerintem elég jelentős hátrányból indulok úgy érzem.
  És azon is elgondolkodtam, hogy amíg az automa 4 féle ikon jelenik meg, addig nekem van egy kereskedelem ikonom is, ezért sokkal kevesebbszer jutok több egyforma ikonhoz. Minden mindennel összefügg, az idő meg megy, és a okiratok fogynak. Tényleg nem egyszerű, de nem adom fel még!

 • Robby

  2021-02-09 00:23:44

  A szabályokban nincs korlátozás a játékosok száma szerint okiratokból. Ezért azokat érdemes gyűjteni, mert elég jól lehet velük keresni. Viszont körönként csak egy okirathoz juthatunk, ez próbálja kicsit balanszolni. Ha egyedül játszol, akkor nehéz, de nem lehetetlen. A többféle módnál azt lehet állítani, hogy a gép mire menjen elsősorban. A kereskedés ikonnal tudsz erőforrásokhoz jutni és egyéb akciókat is csinálni. Ezért abból nem árt, ha sok van.

 • hierroo

  2021-02-08 23:54:36

  Elég nehéz véleményt mondani erről a játékról. Lehet, hogy pont ez benne a jó, hogy hiába érzem azt, hogy nem az igazi, és vesztek, mégis motivál az, hogy valahogy csak nyerhető ez a parti valahogy! Ezért én is mindig újra próbálkozom, újabb és újabb stratégiákkal. Az biztos, hogy az épületek megépítése nem lehet elsődleges stratégia! A gép kábé 2-1-re nyert.
  Én nem vettem meg, pedig gondolkodtam rajta, de aztán megelégedtem a Tabletopiával. Jó, hogy van többféle szóló mód is, úgyhogy lesz lehetőség kipróbálni többféle beállításokkal.
  Egyébként sokatmondó, hogyha megnézzük a kezdő 8 db váróslakó kártyákon az ikonokat, akkor vajon miért van olyan sok kereskedő ikon, a többihez képest!

 • hierroo

  2021-02-08 23:29:24

  Két játékosnál nemcsak 12 okiratkártyát kell az kezdetnél beállítani? A 18 okirat az csak a 4 fős játéknál érvényes, nem? Mondjuk nincs kőbe vésve a szabály. És az az is előfordult már, hogy a 12 okirat kevésnek tűnt. Túl hamar vége lett a partinak.

 • harnas1207

  2021-01-06 22:34:43

  Ezen a játékon a játékosok száma segít csak, ezt aláírom, de ez már régen rossz. Ha 9 épületet akarsz megépíteni, ahhoz kell hely, és nem is mindegyik jutalom lesz csábító. Illetve számolj a költséggel is! A lapokat lehet égetni, és meg is éri, ami épp nem kell az mehet a dobópakliba. Ha többen vagytok, akkor megoszlanak a lehetőségek az elhappolások miatt, de ott az épületeket se fogod kényed kedvedre megépíteni, bár a összekapcsolások néha még csábítóak lehetnek. Alapvetően már régen rossz, ha egy játékot így ki tudsz számolni pikk-pakk és csak az ellenfelek lépései hoznak izgalmat a partyba. Nekem ez volt a gondom a Brass Birminghamnél is. Egyébként a hazai kritikák alapján nem csak én csalódtam. Viszont ígérem nem temetem a játékot, adunk neki újabb esélyeket nagyobb létszámmal!

 • Robby

  2021-01-06 19:11:22

  Ígérem nem húzom tovább, de egy kicsit utánaszámoltam a dolgoknak (bár nem szoktam). Van 35 kézirat amit le lehet másolni. Ha 5-en játszotok, akkor 7-8 darabot lehet összeszedni, ha ebből még 3 egyformát is gyűjtesz, akkor (legjobb esetben) 4/3/1 szett esetén 26 pont amire még jön némi bónusz, de ott kiesik pl.: a nemes lapka meg az épületek, mert azt mondod, hogy azokat nem éri meg építeni. Ha szerencséd van, akkor sikerül egy szerzetes kártyát is szerezni, de nem biztos. Szóval jó esetben 32-35 közé fel tudod tornázni a pontokat a kéziratból. Ha az összes 9 épületet megépíted, akkor 45 pont és baromi sok bónuszt is kapsz a játék közben! Nem beszélve a 20 munkásról amikkel rossz esetben is 30-35 pontot lehet szerezni erőlködés nélkül a játék végén.

  4 játékosnál már 9-10 kéziratot is be lehet gyűjteni, ahol már akár a 40 pont is simán meglehet szemben a 9 épület 45 pontjával. De itt még baromira nem lehet a kéziratra támaszkodni! Aki csak arra megy az nem fog nyerni.

  Ha 2-en játsszunk, akkor természetesen a 18 kézirat nagyon op, simán lehet belőle 80+ pont is, így tényleg nem éri meg szinte semmi mást csinálni.

  3 játékosnál is, ha sikerül 12 kéziratot másolni, akkor az simán 50+ pont is lehet, tehát itt is ok, de itt már rezeg a léc, és itt 12 lap vs. 9 épület van és építeni lehet bármikor, nem csak körönként... (tehát 12 kör vs. akár 6)

  Amúgy meg mit csinálsz, ha nálad van a épület vagy nemes... bónuszos lapka? Szerintem ha nem használod ki, akkor az szintén nem túl nyerő taktika, tehát ez is rákényszerít, hogy azért másra is figyeljünk. Szóval teljesen más taktika kell a játékosok számától függően, de attól még jó játék szerintem.

 • harnas1207

  2021-01-05 16:27:28

  Igen a szabályokat betartva játszottunk, főként és 2-3 fővel. Lehet a kisebb játékosszám az ami amortizálja a játékot, mert így nevetve meg lehet oldani a 10-12 db irat másolását. Emellé kb 15-18 munkást felküldesz a várba és építés nélkül bőven megvan a 80 pontod. (Már ha valaki direkt nem megy kidobálni téged) A legfontosabb a deckbuilding: kevés és jó lapod legyen csak, az építőket dobja ki mindenki, mert 5-7 ikon a költsége egy építkezésnek, helyhez kötött és nem adnak túl nagy dolgokat. Ellenbe a kéziratok szett gyűjtése bónusszal. (Három egyforma kézirat) Nálunk építésre nem ment senki, inkább szépen lassan az okiratokat begyűjtöttük közbe és úgy ért véget a játék. Egyébként maga a körök hosszúsága miatt sem fért volna bele 6-8 épület megépítése. Tény, csak egyvalamivel nem nyer az ember, de ha leülsz és kiszámolod miből mennyi pontot lehetne szerezni maximum, akkor is látható mire érdemes rámenni. A több kézben tartott lap elsőre OP-nek tűnik, de az újrakeverés miatt rájössz, hogy annyira nem jó, illetve ha arra törekszel, hogy kevés de jó munkásod legyen, akkor meg felesleges is.

 • Robby

  2021-01-05 13:44:31

  Azt a szabályt is alkalmazzátok, hogy körönként csak egy iratot másolhatsz? Valahogy nem tudom elképzelni, hogy csak iratot másolsz és pénzed is van, hogy gyors köröket tegyél, meg kártyád is. Ja meg, hogy többen is másoltok és mindenkinek jut munkás meg kézirat a megfelelő színben, meg erőforrás. Szerintem vagy valamit rosszul játszottatok vagy nagyon szerencsésen alakultak a játékaitok és csak ketten játszottatok. 3-4 játékos esetén sem tud mindenki folyamatosan másolni, fóleg a nagyobb értékűeket nem! Illetve ki is fogy a kézirat pakli hamar és ha nem bírsz minél nagyobb szetteket szerezni, akkor az nem túl sok pont. Ha meg csak azt csinálná (2-3 játékos), akkor a nevető harmadik, vagy negyedik játékos a kastélyba küldött munkásaival és építkezésével simán labdába tud rűgni a pontokkal. Szóval abban egyet kell értenem, hogy a kézirat másolás tűnik a legjobb taktikának, én is írtam, de azt nem tudom elhinni, hogy csak azzal meg tudod nyerni a játékot és annak nincs esélye, aki nem csak másol! Az épületek megépítésével állandó bónuszokhoz lehet jutni, amit csak másolással szintén nem érsz el, tehát hátrányban leszel. Az építéssel és kastélyba küldéssel szerzett +2 lap is nagyon op a játékban. Nálunk a nyerő taktika az volt, ha valaki elsődlegesen a kéziratra megy rá, de közben küldi a kastélyba a munkásokat is és még épít is hozzá, hogy még több erőforrása legyen. Ezen hármas között kell legjobban megtalálni az összhangot és még a másiknak is keresztbe lehet tenni a kártyák eldobásával, megvételével, ütközéssel, munkás visszaküldéssel... Annyit lehetne esetleg tenni ez ellen, hogy 5 játékosnál 7 kéziratból áll a pakli, de 4-nél már csak 6 és így tovább... vagy kicsit csökkenteni a kézirat szettekért járó pontokat.

 • harnas1207

  2021-01-05 10:44:20

  Nálunk első játéknál mindenki rögtön az alábbi taktikát választotta:

  1. Kereskedőkkel az első 2-3 körben aranyat, pénzt és fekete nyersanyagot szerzett

  2. Majd megindult a belső körözés, ott küldte fel az embereit, ahol kő és fekete nyersanyag volt. A kör második felében kéziratot másolt, amíg vissza nem ért munkásaihoz. Ezzel a körözéssel kábé kimaxolták magukat pontokat illetően és csak a játék lezárására kellett ezután törekedniük.

  Egyetlen dologra kell figyelned, tudj felbérelni legalább egy nemest és egy papot, aki segít másolni. Ha több van az se gond. (akinek a több jutott, mindig az nyert) Ezeket gyűjtsd össze és egymás után tedd őket le, a szerint, hogy épp mihez akarsz kezdeni.

  Nálunk az építkezés azért maradt ki, mert sokkal költségesebb és többet kell lépni hozzá, mint a másik kettőhöz. Aki erre adta a fejét, mindig utolsó lett.

 • Robby

  2021-01-05 10:06:50

  Azért szerintem annyira nem rossz a játék, bár én is írtam, hogy nem biztos, hogy mindent fogtok használni.... Ki kell próbálni, mert nagyon összetett, sok minden vezethet a győzelem felé. A térképen való eljutás bárhova, azt sem lehet folyamatosan, mert költsége van, ami nem biztos, hogy rendelkezésre áll, az építés meg nem felesleges, jó sok pontot lehet érte gyűjteni és van amikor mást nem biztos, hogy tudsz csinálni, amúgy meg a bónuszok sem elhanyagolandóak, amit kapsz értük. De igen, a kéziratok a legerősebbek, azután jön a kastélyban levő munkások és végére az épületek. Ezeket kell jól kombinálni a győzelemhez, nem elég csak a kézirat másolásra rámenni. De ez megvan az építőmesterekben is, pl. nem biztos, hogy a legjobb taktika, ha feketepiacozol, mert a sok negatív hatás miatt nem éri meg, illetve a katedrális építése sem biztos, hogy a legjövedelmezőbbb, ha nincs hozzá bónusz kártyád és nem tudsz a legfelső szintre eljutni.

  A játékszabály-t a linre kattintva tudod letölteni.

  Egyjátékos módban meg a gépi ellenfél egyféle taktikára van kihegyezve és azzal próbál meg nyerni. Persze ez a taktika több féle is lehet, attól függően, hogy mit választasz (nemes akció, kézirat másolás, építés).

 • hierroo

  2021-01-05 00:55:59

  Sikerült kipróbálnom ennek a játéknak a szóló verzióját. Bár biztos vagyok benne, hogy párszor kifelejtettem dolgokat figyelembe venni, és a gép meg is vert, azért egyáltalán nem gondolnám rossznak. Sőt. Viszont elég furcsa, - és ezt már az építőmestereknél is megfigyeltem - hogy totál mást csinál, mint egy élő játékos. De így is jó hangulatú partit generált. Igaz, néha nem tudtam hírtelen, hogy most ha jövőbeli kártyát kell kivenni, akkor kell kivenni a munkáskártyát, vagy fordítva? Még majd kipróbálom később is esetleg másféle AI beállításokkal.

 • hierroo

  2021-01-03 13:14:33

  Sziasztok!

  Nincs meg valakinek ennek a játéknak a magyar szabálykönyve valamilyen kiterjesztésben?

 • harnas1207

  2021-01-02 01:19:14

  A 2020-as év legnagyobb csalódása! Shem játékait gyűjtöm, elfogult vagyok velük szemben. Direkt az év végére hagytuk a Várgrófok kipróbálását, de nem kellett volna... Elsőre is feltűnt, hogy a játék abszolút rosszul van balanszolva. Az épületek megépítése ár/ érték alapján teljesen felesleges. A játékosok körbe körbe rohangálnak a vár körül és küldik be az embereket illetve másolják az iratokat, majd vége a játéknak. A lapok egysíkúak és hasztalanok. Elég arra a kb 10 dbra vadászni, ami a fent említett taktikát elősegíti. A térképes megoldás ötletes lenne, ha nem lehetne simán eljutni bármikor bárhova egy lépésben... Hiába a kecsegtető lehetőség, hogy lehetünk becsületesek vagy becstelenk, ha utóbbi százszor kevesebb pontot ér. Már első próbálkozásra az volt az érzésünk, hogy ez egy félkész játék, amit nem is teszteltek. Vagy ha teszteltek, akkor pedig a trilógia bezárásának nyomására dobták ki idő előtt. Próbálok hinni abban, hogy érkezik majd egy kiegészítő ami csodát tesz az alapjátékkal, mert ez így csak porosodni fog a polcunkon. Külön hangsúlyoznám, hogy ne ezzel a játékkal kezdjen az aki most ismerkedik a sorozattal! Semmiképp se!

 • Robby

  2020-11-23 23:05:04

  Ez a játék csúcsszuper! Szerintem nagyon megéri az árát, végre egy játék ami nem lett túlárazva és játékélményben is nagyon ott van. Nagyon el lett találva, persze kér befektetést, de cserébe micsoda játékélményt biztosít! Én mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani. Aki kezdő az próbálja ki előtte az építőmestereket (abban sem fog csalódni), mert ez egy kicsit bonyolultabb és szinte minden fontosabb játékmechanikát belegyúrtak a játékba. Van itt pakli építés, munkás lehelyezés, erőforrás gazdálkodás, szett gyűjtés és még a jó öreg Pandemic-es "járvány kitöréses" mechanizmus is megtalálható. Szóval igen ez már a mély víz, de nem csak úszóknak! Könnyen el lehet sajátítani mindent, logikusan van felépítve, nem biztos, hogy mindent fogunk használni az elején, de érdemes kipróbálni minél több dolgot.... Itt is mint a többi részben (meg az elődökben is ... North Sea...) az ikonok megismerése a legfontosabb, mert minden megtalálható a táblán, kártyákon... Ezért írtam, hogy a kezdők először az Építőmestereket próbálják, nehogy elvegye a kedvüket a komplexebb játékmenet. Ha azt megszokták, akkor ezzel sem lesz probléma. Nekem ez a játék egy nagyon nagy pozitív csalódás, ettől vártam a legkevesebbet és a Lovagoktól a legtöbbet (így cím alapján), de szerintem ez veri a Lovagokat! Az építőkhöz nem akarom hasonlítani, mert az más kategória, békésen megférnek egymás mellett, de ha a Lovagok és Várgrófok között kellene választani (mind vétel, mind játék terén) akkor nem lenne kérdéses a dolog. Viszont ha már megvan valakinek a sorozat két darabja, akkor a harmadikat is meg fogja venni :) (plusz még a Krónikát is!) Aki teheti próbálja ki, nem fog csalódni és biztos vagyok benne, hogy hamarosan a polcán fog landolni.

 • ancsa0

  2020-10-29 09:58:41

  Na végre sikerült kipróbálni. :) Röviden összefoglalva: nagyon-nagyon tetszik.

  Kicsit sok idő az előkészítés és az elpakolás, de igazából nem több, mint a Lovagok esetén, az asztalon viszont sokkal jobban el lehet férni vele, mint a lovagokkal, szerintem az asztalkép is szebb így, hogy nincs annyi alkatrész össze-vissza. 3-féle nyersanyag van és ezüst, az emberek pedig a játékostábla mellett szépen elférnek, a kártyáknak is szépen megvan a helyük. A játékostábla a szabály részletes elolvasása után egyértelmű, jól vezeti a játékot. Persze könnyebb dolga van annak, aki játszott a korábbi játékokkal, mert sok szimbólum hasonlít az előzőekhez. Viszont játékmenetben teljesen más, mint a korábbi játékok, itt egy pakliépítős mechanizmus a játék fő mozgatója. A lent lévő kártyák fogják meghatározni, hogy a 4 elsődleges akció közül melyiket tudjuk kivitelezni. Ez azt is meghatározza, hogy milyen irányban szeretnénk elkezdeni pontot gyűjtögetni, ugyanis elég sok mindenért járhat pont, a fő vonal 3 akcióhoz kapcsolódik: kéziratok másolásáért, építkezésért, a kastélyban lévő emberekért; ezen kívül a kifizetett adósság vagy jóvá hagyott okiratkártyákért a játék kimenetelétől függően.

  A játékmenet egyértelmű, pörgős, csak néha álltunk meg kicsit többet gondolkodni. Mivel rengeteg lehetőség van, rengeteg úton el lehet indulni. A mi első játékunk során például nem nagyon foglalkoztunk a kéziratok másolásával.

  A szabály egy kicsit hosszúcska, illetve sok apróságra kell figyelni. Én az első elolvasásnál szépen előkészítettem a játékot és sorra vettem a dolgot, azán a biztonság kedvéért megnéztem egy videót és készen is álltunk a játékra. A részletes átolvasás után játék közben már minden egyértelmű lesz.

  Ha a Lovagok vagy a Várgrófok közül kellene választani, akkor én ezt ajánlanám. Nem mondanám, hogy hasonlítanak, de aki nem akar két nagyon komplex játékot, vagy nem szeretné teljessé tenni a gyűjteményét, az inkább ezt válassza (plusz az ehhez képest sokkal könnyedebb Építőmestereket).

 • Alleira

  2020-10-28 16:03:47

  Javítottam a linket, mert ha nem vagy belépve BGG-n látom nem nyitja meg. Segíteni akartam mégha nem is álltam neki lefordítani a szabályzatot, de bocs.

 • g3o

  2020-10-28 14:30:45

  Kösz. Mindarra választ kaptam, amit nem kérdeztem, és semmire, amit viszont igen.

  De azóta tárgytalan, a kiadó megküldte a nyomdai eredetit.

 • Alleira

  2020-10-28 08:27:20

  Az angol itt elérhető: https://boardgamegeek.com/filepage/196570/official-viscounts-rulebook

  Hogyha csak a magyar jó, remélhetőleg az is elérhető lesz hamarosan, akár itt az oldalon.

 • g3o

  2020-10-28 07:37:14

  Elkészült a magyar nyelvű javított játékszabály.

 • Marcike

  2020-10-23 10:39:29

  Nem tudom, ki szórta meg dislike-okkal a kommenteket, de szerintem valami problémája lehet a világgal... :-)

 • Marcike

  2020-10-23 10:01:50

  Nekem társasjátékos életem legnagyobb deficitjét jelentené, ha nem ismerném a Lovagokat. :-) Szeretem ezt a játékot és nagyon hiányzik (legalább három hete nem játszottunk vele).

 • ancsa0

  2020-10-20 22:17:33

  Én úgy vettem ki, hogy talán nem annyira meghatározó a szerencsefaktor. De a Reflexshop a dobozbontós videóban ígért egy részletes szabálymagyarázó videót is, szerintem már arra sem kell sokat várni. :D

 • gevanda.93

  2020-10-20 21:38:50

  Szóval elvileg ez a legszebb (tényleg gyönörű) darab, itt a legnagyobb az interakció, és komplexebb az elődöknél, de nem mélyebb A Nyugati királyság lovagjainál.

  Viszont ha jól értettem, itt a legnagyobb a szerencsfaktor, amit én sajnos nem szeretek (valami kártyát megnyersz, de csak utólag tudod meg, mi a képessége).

  Én nem tudtam dönteni a video alapján se. :D És nagyon várok egy magyar videot róla, hogy mindent megértsek... :D

 • gevanda.93

  2020-10-20 13:51:03

  Köszönööm szépen, munka után egyből meg is nézem. :D

 • ancsa0

  2020-10-20 13:49:10

  Ezek a kérdések bennem is felmerültek, pont tegnap találtam egy tök jó vélemény videót róla, igaz angolul van, de engem meggyőzött. :D

 • Alleira

  2020-10-20 11:38:44

  A fő okok, amiért eddig nem szereztem be a lovagokat, az, hogy hosszú a játékidő és jön a Várgrófok, ami komplexitásban hasonló lesz, viszont rövidebb játékidővel. Kíváncsi leszek miről számolsz majd be, valóban belefér-e a dobozra írt 60-90 perces játékidőbe :) Illetve a Krónikáknál nekem nem volt egyértelmű leírás alapján, hogy kombinálható-e csak az Építőmesterek és a Várgrófok, vagy kell mindhárom és ha nincs meg a teljes trilógia, akkor "csak" a kooperatív játékmódot adja.

 • gevanda.93

  2020-10-20 11:08:41

  Várom, hogy megkapd, és írj róla véleményt. :D

  Szívesen olvasnék egy összehasonlítást A Nyugati királyság lovagjaival. A kettő közül szeretném megvenni valamelyiket, de információ hiányában még nem tudom, melyik legyen. Jó lenne, ha a megjelenéskor születne egy cikk a trilógiáról. :)
  Igazából főleg arra vagyok kíváncsi, hogy ez is egyel komplexebb játék lesz-e az előzőhöz képest, és hogy két főre mennyire lesz élvezetes a játékmenet. És tök érdekes, hogy a hármat lehet majd együtt is játszani a A Nyugati királyság krónikái kiegészítő segítségével.

 • Marcike

  2020-10-19 18:08:20

  Valami elmondhatatlanul várom már ennek a játéknak a megjelenését! Megrendeltük a kiadónál a bejelentés napján, így elvileg napokon beül érkezik 🙂 az első két rész olyan szinten elkapott, hogy kizártnak találom, hogy ez ne válna be. Az az érzésem, hogy pillanatok alatt a kedvenceink között lesz! ☺️

  Nagyon kíváncsi vagyok arra a mechanikára, ami a játék alapját képezi (rondel, ha jól emlékszem) és arra is, hogy hogyan koronázzák meg kedvenc társasjáték trilógiámat. Olyan ez, mint amikor gyerekként vártuk egy film vagy egy lemez megjelenését!

Az A nyugati királyság várgrófjai társasjáték és kiegészítői (4)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 1.5 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Shem Phillips, S J Macdonald
 • Illusztrátor:  Mihajlo Dimitrievski
 • Kiadók:  Portal Games, Garphill Games, Schwerkraft-Verlag, Fever Games, Renegade Game Studios, PixieGames, Ediciones Primigenio, Lavka Games, Reflexshop Kft, TLAMA games, Mosaico Jogos
 • Elérhető nyelvek:  cseh, angol, francia, német, magyar, olasz, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: francia
 • Garphill English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: olasz
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: lengyel
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Renegade English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 7 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) A nyugati királyság várgrófjai társasjátékhoz