Kép forrása: diceanddecks.hu

A gőz kora [diceanddecks.hu]

Úgy gondolom, mindenkinek van valami, amit jobban értékel, ha megvan a társasjátékokban, mint más dolgokat. Van, akinek ez egy tematika, másnak egy mechanika. Részemről szeretem, ha egy játék úgy tud egyedi lenni, hogy mellette tanít is valamit az üzleti világból. Sok ilyen játék létezik szerencsére kezdve az engine building mechanikát tartalmazóktól a nagyon egyedi játékokig úgy, mint például az egyik kedvencem, a Food Chain Magnate. Az egyik ilyen játék, amivel nem rég ismerkedtem meg az A gőz kora.

Sokak szerint (szerintem is) versenyezhet az Egyik legegyszerűbb képi világú játék címéért (van, aki erősebben fogalmazna), de határozottan egy nagyon élvezhető játékról van szó, a maga agyelfolyósító nehézségével.

Hát nem egy valódi szépség? Khm...

A Gőz kora egy egyszerűen tanulható euró minimális tematizáltsággal. A játékban meghatározott számú fordulón keresztül vasútvonalakat építünk és árut fuvarozunk egyik városból a másikba úgy, hogy az áru a lehető legtöbb általunk épített vasútvonalon haladjon át és ezáltal mi kapjuk a legtöbb pénzt.

A fordulók sorban a következőből épülnek fel:

Részvény kibocsátás: Kibocsáthatunk új részvényeket, és minden kibocsátott új részvény után 5 dollárt kapunk.

Licit a játékos sorrendért: Licitálunk a többi játékos ellen azért, hogy minél előrébb kerüljünk a sorban.

Egyedi bónusz választása: Játékos sorrendben választunk egy olyan bónuszt, amit csak mi kapunk meg az adott fordulóban.

Vasútvonal építése: Lerakhatunk új vasútvonal lapkákat (ezekért persze fizetnünk kell)

Áru mozgatása: Minden A-ból B-be eljuttatott áru után, amelyik a vasútvonalunkon keresztülhalad előrébb lépünk a bevétel sávon vagy léphetünk egyet az árumozgatás sávon. Minél előrébb vagyunk ezen, annál több szakaszon tudjuk keresztülvinni az árut, amit kötelező eljuttatnunk a célba, nincs köztes megálló!

Bevételek kifizetése – Kiadások befizetése – Bevételek csökkentése: A bevétel sávon elfoglalt pozíciónk alapján pénzt kapunk, majd kifizetjük a kiadásainkat. Két dolog után kell fizetnünk: a kibocsátott részvények és az árumozgatás sávon elfoglalt helyünk után. Végül, ha nem fedezi a kiadásainkat a vagyonunk, visszalépünk a különbözettel megegyező számú mezőt a bevétel sávon.

Új áruk lehelyezése a városokra: Új áruk kerülnek le a térképen lévő városokra. (Ennek a játék során egyre kisebb lesz a jelentősége.

Végül léptetjük egyet a körjelölőt.

 

Ahogy látható, a játék szabálya nem bonyolult. Ami a zsenialitását adja az a benne rejlő mélységek. Kifejezetten olyan játékról van szó, ami megtanítja azt, hogy a bevételek növelésének ára van, de még a tőke sincs ingyen (lásd: a részvények kibocsátása a játék során egy folyamatos kiadást jelent, de az akciók bemutatásánál kiemeltem, hogy melyik lépésnél kell a pénztárcánkért nyúlnunk ilyen vagy olyan okból).

 

A játék során kénytelenek leszünk folyamatosan számolni a jövőbeli költségeket úgy, mint: stratégiai előny költsége (a körsorrendben elfoglalt helyünkért kifizetett költség), beruházások költsége (a vasútvonal fejlesztésének költségei), tőkeköltség (a kibocsátott részvények után kifizetett költség) valamint a működtetés fix költsége (az árumozgatás sávon elfoglalt helyünk).

Ezzel szemben áll két bevételi forrás: a frissen kibocsátott részvényekért kapott bevétel és a bevétel sávon elfoglalt helyünkért kapott bevétel.

 

Tehát a kiadások és bevételek egyensúlyának megteremtése folyamatos igazi euros agyalást jelent, de a játék ettől még nem lenne zseniális, hiszen ez eddig csak pluszolgatás és mínuszolgatás egy kockás papíron, vagy, ha úgy tetszik, excel huszárkodás.

 

De mi is adja a fentiek mélységét? A játék térképén különböző városok foglalnak helyet, mindegyiken véletlenszerűen helyezkednek el áruk. Minden árut a saját színével megjelölt városba kell eljuttassunk. A városok között vasútvonalakat építünk és újabb városokat is letehetünk a térkép meghatározott pontjaira. Ne feledjük: a többi játékos ugyanezt megteheti és az ő céljuk is az, hogy a lehető legmagasabbra növeljék a bevételeiket.

[Cikk folytatása]

A gőz kora

Úgy gondolom, mindenkinek van valami, amit jobban értékel, ha megvan a társasjátékokban, mint más dolgokat. Van, akinek ez egy tematika, másnak egy mechanika. Részemről szeretem, ha egy játék úgy tud egyedi lenni, hogy mellette tanít is valamit az üzleti világból.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS

30Máj

Lupos [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.30. 14:01:00

Ezt a nagyon szép, kooperatív társasjátékot 7 éves kortól ajánlják. Az elképzelés szerint szellemfarkasokat kell megtalálnunk az erdő különböző pontjain.


Kommentek

  • robsteady

    2023-05-08 17:22:41

    Most ez komoly? Hányan vannak, akinek ez megvan otthon, és nem csak pár netes kép alapján fanyalognak? 🙄

    Ebben a játékban nagyon fontos, hogy mindig olvasni tudd a táblát, ezért nincs semmi felesleges cicoma és sallang, így rögtön információhoz jutsz.

    Akinek nem tetszik, vegyen ticket to ride-ot, ezt a csúfságot meg hagyja meg a gémereknek. 💁

  • gazsif

    2023-05-06 08:32:25

    Köszi a hozzászólást. A Railways of the World nem volt ismerős számomra ezért utánanéztem és meglepdőve láttam, hogy ez ugyanaz, mint a Railroad Tycoon, ami viszont megvan nekem is. 😊
    Azt pedig szintén nem tudtam, hogy ez az Age of Steam-nek az átdolgozása. Gyorsan végigfutottam az itteni leíráson és valóban nagy a hasolóság a játékmenet között, de a BGG-n még így is sokan az Age of Steam-et tartják jobbnak. Mik a főbb különbségek a megjelenésén kívül?
    Egyébként egyetértek, az Age of Steam valóban csúnyácska, de engem nem is a megjelenés egyszerűsége zavar igazán, hanem sokkal inkább a színhasználat. Ha az a fakó zöld és kék kicsit mélyebb, élettel telibb lenne szerintem már az is sokat dobna a kinézetén.

  • MaRo

    2023-05-05 22:31:22

    Fiatalabb koromban én is sokat játszottam vonatos menedzsment játékkal és nem rég gondolkodtam is rajta, hogy újra előveszem. Ahogy olvastam a cikket engem is sok mindenben emlékeztet erre a korszakra így hosszú kihagyás után újra felkerül valami a kívánságlistára. Láttam korábban is a reflex akcióban de nem tűnt túl szépnek viszont annál inkább drágának így túlzottan el sem mélyedtem benne. Miután annyi dicsêretet kapott itt megnéztem egy unboxing videót és bár úgy ültem neki, hogy elég ronda a térkép a videóból valahogy sikerült összekapcsolnom a témával. Valoóban lehetne akár szemetgyönyörködtetőbb is a kinézet de valameyest szerintem illik is a témához.

    Tetszett, hogy jónak tűnik az alapinsert és úgy általában a doboz is dekoratív ami eleve plussz pont.

    A videóból látszott, hogy az alkatrészek is kifejezetten minőségiek de mindennek ellenére valahogy nem érzem, hogy ez a doboz valóban 40ezret megérne. Ráadásul úgy láttam jön a kieg delux is közel annyiért mint az alap. Szerintem ebben az árfekvésben sokkal több mütyür is elfért volna a dobozban. Kövezzetek meg de nekem túlárazott.

    Persze nem mondom, hogy ettől függetlenül nem örülnék neki a polcomon viszont a beszerzése mindenképp egy mély lélegzetet fog megelőzni ha megtörténik. Ha jól sejtem ez lenne a jelenlegi legdrágább darabom ami azèrt talán jezi, hogy egy kicsit màr lélekhatár feletti számomra.

  • porcine

    2023-05-05 07:13:30

    Jól teszed. Nagy élményről maradsz le, de lelked rajta.

    Én is azt vallom, hogy a játékélményhez igenis ad a grafika, ezt írtam is. De azt is hiszem, hogy a szépség bizonyos határokon belül szubjektív dolog. Ezt is Ian O'Toole tervezte, akárcsak az említett Iron Rail sorozatot, ami ugyanúgy csak hexákat tartalmaz, annyi különbséggel, hogy azok lelógnak a cikk cakkos határokról. Nekem adott a játékhoz ez a tervrajz szerű leegyszerűsített megjelenés. Távolról sem rokonok, de a Space Empire 4X-hez tudnám hasonlítani. Ott is a minimalista grafika játék közben a szemed előtt válik egy csodálatos galaxissá.

  • hadhaz.sandor

    2023-05-05 00:28:17

    A játékélményt nem csak a grafika adja, de igenis az is ad hozzá. És nem gondolom hogy el kellene fogadni a randaságot, már csak azért sem mert 2 normálisan kinéző átdolgozása is van. Már a Steam is egész pofás, de a Railways of the world egyszerűen zseniálisan terepasztalszerű. Tudom hogy a skála egyik végén fekszenek bizonyos 18xx játékok a paintben szerkesztett táblájukkal, de a másik végén ott van az Ian O'Toole grafikájú Iron rail sorozat vagy a Chicago express, amik igenis pofás darabok. A Railways of the world pedig egyenesen zseniális és hozzáad a játékélményhez. Úgyhogy részemről én maradok azoknál.

  • kvarclovag

    2023-05-03 21:14:39

    Köszönöm az ajánlást! Nekem azért úgy tűnik, több szabálya van valamelyest. A gazdasági játékokat nem nagyon szeretem, de ki tudja, talán majd egyszer kipróbálom a gőzöst.

  • porcine

    2023-05-03 17:34:23

    Pedig tényleg nyugodtan hidd el a grafikát is. Elfogadom, ha nem tetszik, de ha megnézel pár 18XX játékot, akkor láthatod, hogy ez a stílus egyáltalán nem szokatlan. Itt nincs is szükség másra, mert a hangulatot nem az adja, hogy milyen cicomás a grafika. Én nagyon szeretem a szép játékokat, számos pihen a polcomon is. De az Age of Steam-et nem azért teszed az asztalra. Felnyerítés után próbáld ki és hidd el, hogy hamar jön az ámulat és döbbenet. (Már ha szereted az interakciót, az agyégetést és a 3-4 órás feszült izgalmat euro módra.)

  • mr.zehy

    2023-05-03 15:20:38

    Én minden egyes betűt elhiszek ezzel a játékkal kapcsolatban, de egész egyszerűen ezt a grafikát nem hiszem el... tényleg, felnyerítettem, mikor megfordítottam a dobozt... 😃

  • veerzoltan80

    2023-05-03 05:43:53

    Köszönöm szépen a választ. "Sajnos" egyre inkább úgy tűnik hogy megkerülhetetlen lesz a beszerzése nincs mese 😇

  • porcine

    2023-05-02 22:38:57

    A cikk írója nálam próbálta ki ezt a csodát, és már ott is lamentáltunk a grafikán. Nekem nagyon tetszik. Az asztalon egyszerű, letisztult és kicsit olyan tervrajzos élményt nyújt. Az akciókat mutató táblák is ugyanezt a hatást adják vissza gyönyörű betűkkel kiegészítve. Kövezzetek meg, de nekem tényleg nagyon tetszik Ian O'Toole itteni munkája (a Lacerda féle játékainak grafikájáért is rajongok), mondjuk nekem a Food Chain Magnate megjelenése is kifejezetten kedvemre való, talán így már érthetőbb a rajongásom eme alkotásért.

    Amúgy szerintem kötelező vétel mindenkinek. Komolyan mindenkinek. Feleségem szeret társasozni, de nem az a megszállott fajta (nem olyan, mint az ura:). Nem gémer, azonban ez elsőre nagyon tetszett neki. És a New England térkép tegnap sikeresen leégette az agyát, de nagyon élvezte. Szereti, mert a nagyon könnyed és logikus szabályok mellett hatalmas a mélysége, és durcán magas az interakció benne. Persze ez is a választott térképtől függ, de azért mindenhol ott lapul a játékban, és érdemes számolni vele, mert ez adja a fűszert, az élményt.

    Játszottam 2-3-5 és 6 fővel is, és mindenhogyan hatalmas élményt adott. Szerintem tényleg kötelező vétel.

    És kvarclovagnak üzenem, hogy feleségem szerint nem bonyolultabb, mint az Iwari, szóval ajánlom neki is, mivel tudom, hogy az egyszerű játékok nagy rajongója.;)

  • veerzoltan80

    2023-05-02 18:03:51

    hát, nem véletlenül van a játék előkelő helyen az idei must buy listámon. persze meg is nyerném szívesen a hónap végén 🤣
    én nagyon komoly railroad tycoon illetve sima Transport Tycoon és Transport Giant fan voltam, olyannyira hogy minden borzalmas kinézet ellenére a TTD-t mind a mai napig elő elő veszem pc-n és kiválóan szórakoztat.

    a Sárkánytűzben láttottakból és ebből az írásból is az jött le nekem, hogy ez a játék talán a legjobb módon adja vissza azt a fajta életérzést amit ezek a klasszikus transport menedzsment játékok nyújtottak a 90es évek PC-s katasztrófa monitoron szemfolyós fiatalságnak.

    az hagyján hogy a minimal art grafika is teljesen ezt az irányt veszi fel megidézve ezeket az időket, de a játékmenetben is számos elemet látok visszaköszönni a TTD-ből, kezdve a részvénykibocsátásokkal, folytatva a minél hosszabb út annál jobb elemekkel. hozzáteszem pl személyszállításnál nem tom mennyire örülnénk neki ha a tata-győr vasútvonalon előbb lemennénk pécsre mert a vasúttársaságnak épp arra van vágánya 🤪

    egy szó mint száz nagyon várom hogy ez a játék asztalra kerüljön nálunk, ez - ismerve magamat - előbb utóbb, legkésőbb a születésnapomon meg fog történni :) addig is meg csorgatom a nyálam. akinek van tapasztalata vele azt nagyon szívesen venném ha megosztaná, kíváncsi vagyok tényleg annyira beszippantó-e a mai szemmel trottyos grafika ellenére mint a Delta visionos srácok mondták a hétvégén :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A gőz kora (deluxe kiadás)