Kép forrása: diceanddecks.hu

Grand Theft Fury of Drakula [diceanddecks.hu]

Vannak a társasjátékozásban kikerülhetetlen címek. Olyan klasszikusok, amikkel muszáj megismerkedni, mert nagyon sokat hall róluk az ember. A Drakula dühe ilyen. Az eredeti 1987-es kiadás után még két felújított verzió jelent meg. A magyarul is megjelent második kiadásról nemsokára várható egy cikk az Old but gold rovatunkban. Ma azonban a nagy előd nyomdokain elinduló új játékról, A Fenevad-ról rántjuk le a leplet!

A Beast egy generikus fantasy világban játszódó titkos mozgáson alapuló egy mindenki ellen típusú játék. A játék története szerint van egy fenevad (hat különféléből választhatunk a forgatókönyv kiválasztásánál), akit valamilyen ősi misztikus küldetés indít arra, hogy az érintetlen vidékre települő emberekből felfaljon néhányat. A vadászok perspektívájából a történet hasonlít egy kicsit a Vajákra. El kell pusztítani egy szörnyet, vagy legalább megvédeni tőle a védtelen lakosságot egy ideig.

A témát illetően nem lehet kifogásunk. Nem egy divatos szellemi terméken alapuló háttér, de a fantasy elemek jól összhangba hozhatók a titkos mozgáson és harcon alapuló mechanikával. A játék inkább ameri darab, egy-két euro sajátossággal, ezért fontos volt a kiváló komponensminőség és a szép grafika, ezek segítik a beleélést. Tematikus darabot kaptunk, de nem úgy ahogy vártuk. Erre még kitérünk a kritikai észrevételek részletezésénél.

A játék eredeti kiadója a Studoi Midhall, ez a kiadó első és eddig egyetlen megjelent játéka. Talán le sem kell írni, hogy Kickstarteren kezdte a pályafutását. A tervezői: Aron Midhall, Elon Midhall, Assar Pettersson. A grafikai munkát is Aron Midhall vállalta. A hazai lokalizációért a Reflexshop felel. (Úgy képzeljük, hogy komoly vita lehetett a kiadóban, hogy Bestia vagy Fenevad legyen a magyar cím…)

Ameri játék lévén magas játékosinterakciót kapunk, de a szerencsefaktor mégis alacsony szinten marad.

BGG-n eddig 569 értékelő adott pontot a szubjektív játékélményre, ezek alapján a Beast 7,9-es osztályzatot kap. Az összetettségét 2,94-re pontozták a legnagyobb társasjátékos oldal használói. Az említett értékek megítélésünk szerint felfelé torzítanak egy kicsit. Az újdonság varázsa és a népszerű téma segíthet a szubjektív játékélmény pontszámán. A komplexitást nem éreztük a tesztek során 3 körülinek, inkább a szabálykönyv hibái jelentettek kihívást, mintsem a szabályok mennyisége. A tanulási görbe ezért egyetlen nagy ugrás, feldolgozzuk és eljön egy „aha” élmény, amikor már csak játszunk. Az újrajátszhatóságra nem lehet panaszunk.  Ha a játékosok ugyanolyan szerepfelfogással is próbálnák az egyes forgatókönyveket lejátszani, akkor is ad változatosságot a kártyakeverés. Összetettsége és stratégiai mélysége alapján még beleférne a családi felső kategóriába, de a téma miatt csak felnőtt (18+-os) játékosoknak ajánlott.

 Értékelési szempontként figyelembe vesszük, hogy a játék mennyire ösztönöz a győzelemre!? Nagyon! Nincs pontszámítás, van egy kis karakterfejlesztés, de elhanyagolható, igazi győzöl vagy meghalsz darab!

Mechanizmusok: Draft: minden akciót kártyák segítségével hajtunk végre, kijátszunk egy kártyát és mozgunk, támadunk, stb., amit a kártya ír. Egy ilyen mechanizmust csak drafttal lehet kiegyensúlyozni. Akcióválasztás: a körünkben két féle kártyából játszhatunk ki egyet-egyet. Végrehajtjuk a kártyák hatását majd következik a következő játékos… Titkos mozgás: a fenevad rejtve mozog a térképen. Egy apróbb segédtérkép segítségével tudja áttekinteni a pályát a bestiát irányító játékos. Pontról pontra mozgás: egy kiváló ötlet a fejlesztők részéről, hogy a vadászok bármikor eldobhatnak egy kártyát, a hatása érvényesítése nélkül, hogy mozogjanak egyet. Ez a menekülés akció. Belevisz egy nagyobb fokú szabadságot az egyébként kevés számú akciókártya miatt kissé kötött játékmenetbe. Változó játékosképességek. Az alapdobozban (és várható kiegészítő is) 6 fenevad van és 6 vadász, mindenkinek egyedi erősségei és gyengéi vannak.

[Cikk folytatása]

Grand Theft Fury of Drakula

Vannak a társasjátékozásban kikerülhetetlen címek. Olyan klasszikusok, amikkel muszáj megismerkedni, mert nagyon sokat hall róluk az ember. A Drakula dühe ilyen. Az eredeti 1987-es kiadás után még két felújított verzió jelent meg. A magyarul is megjelent második kiadásról nemsokára várható egy cikk az Old but gold rovatunkban.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • lrekasi

    2023-04-30 09:57:21

    Tetszett ez a leírás. Tetszik a referencia ponthoz - Drakula dühe - történő viszonyítás. Ennek ellenére érződik az erős érzelmi elköteleződés DH felé, és nem tesz említést arról pl., hogy annak játékideje bőven hosszabb, mint a Fenevadé.

    Anno, amikor KS-en láttam, és láttam róla ízelítőket, beleszerettem, de úgy voltam vele, megvárom a retail-t. Megvártam, és úgy döntöttem, egy Sniper Elite és egy Specter Ops mellé keveset ad. Előbbi toplistás nálam.

    Közben szintén KS-en még fut a Terrorscape, ami elsőre szintén elvarázsolt. Tetszik benne, hogy ott a vadász van egyedül, a "bárányok" menekülnek rejtetten. Tetszik, hogy egyedi paklival mozog a "vadász", és a többiek, akik szabadulni próbálnak, azok szintén kereshetnek tárgyakat, amelyeket előnyükre fordítva használhatnak. Ennek ellenére azt is elengedtem. És pont azért, ami egyébként a játék lényege lenne: a paraván (a ház, amiben tulajdonképpen az események játszódnak), amit minden játék előtt össze kell rakni, majd szétszedni utána. Kartonból van. Félek, hogy nem lesz tartós. Meg aztán valamiért az 1 vs többiek játékok valamiért nem jönnek be a többieknek - pedig én nagyon szeretem ezt a műfajt mindkét oldalon játszva.

  • Gawain

    2023-04-30 09:05:14

    Minden körben ugyanazokat az alap akciókártyákat draftoljuk. A játék során speciális akciókártyák szerezhetőek. A passzolás fontos része a taktikának, mert így lapelőnybe kerülhetsz, másrészt reagálni tudsz a kezdeményezés helyett. Ez egészen úgy hangzik, mint az INIS.

    Amúgy remélem most, hogy jönni fog a Nosferatu remake, kedvet kap valamelyik kiadó egy Fury of Dracula reprinthez.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A fenevad