Kép forrása: diceanddecks.hu

Öt rejtett kincs a munkáslehelyezős játékok világából [diceanddecks.hu]

A tematikus társasjáték készítés egyik fő kérdése, hogy hogyan lássa el a játékost költhető erőforrásokkal!? Az egyik legjobb és leggyakoribb válasz erre az, hogy szimuláljuk: munkásaink vannak és az ő tevékenységük nyomán szerez az irányítójuk előnyöket. A munkáselhelyezést szokás a társasjátékos mechanizmusok királynőjének is nevezni.

Nem véletlenül - nagyon sok játék használja - számos formában jelenik meg és a legtöbbször hangsúlyosabb a többi mechanizmusnál.  A workerplacement általános bemutatására vállalkozni szakmailag nem lenne felelős döntés, mert könyvnyi terjedelemben lehetne felsorolni a példákat, hogy hány féle megjelenésben használták eddig a társasjátékszerzők. Másrészt a mögöttes matematika megértése is komoly szakmai felkészültséget igényel.

Ezúttal öt olyan munkáselhelyezős játékkal foglalkozunk röviden, amik nem tettek szert széles körű ismertségre idehaza, mégis megérdemlik a figyelmünket, mert jó játékélményt nyújtanak. A játékokban közös, hogy egyik sem kapott hazai megjelenést, de mindegyikhez elérhető magyar szabályfordítás az interneten.

1. Pillars of the Earth: Ken Follett A Katedrális című világhírű regényének társasjáték változata. A játék méltó az alapanyaghoz. Hihetetlen, de 17 évvel ezelőtt jelent meg. Még ma is frissnek hat.  A parti résztvevői hat körben igyekeznek bizonyítani, hogy a legtöbb munkával járultak hozzá Anglia leghatalmasabb katedrálisának felépítéséhez. A játék a BGG-n 2,82-es összetettséggel szerepel. A szabályokat könnyű elsajátítani. Igaz rá, hogy „családi” nehézségi szintet képvisel, de gémereknek is élvezhető, mert jóval kevesebbet bíz a szerencsére, mint sejtenénk. A munkáselhelyezés úgy valósul meg, hogy a kezdőjátékos egy húzózsákból veszi elő a munkásokat. A kihúzott munkás tulajdonosa megfizethet egy költséget azért, hogy hamarabb jöjjön, vagy passzolhat. Így a korai akcióválasztás és a pénz megtakarítása közt kell felfedeznünk a megfelelő középutat. A játékidő rövid, még négyen is képesek leszünk másfél órán belül maradni. A kevés szabály és a rövid játékidő ellenére, nem lehet panaszunk a téma megjelenítésére. Érződik a regény hangulata is és az építkezés is a játékos asztalon. A parti hat fordulón keresztül tart a fordulók elején a kezdőjátékos megkapja a katedrális egy-egy darabját, amit a forduló végén a közös játékostáblára helyez, így épül meg a játék végére az építmény. Kicsit jobban kényezteti a szemünket, mint a híres utódja a Nyugati Királyság építőmesterei, itt tényleg megépül valami a táblán. Sajnos idehaza nem beszerezhető, csak használtan bukkan fel időnként, de külföldi oldalakról meg lehet vásárolni. Az ára viszont egy új kiadású játékéval vetekszik.

2. A Reavers of Midgard is párhuzamba állítható egy Seam Phillips játékkal. Témája és a munkáselhelyezés mechanizmus használata miatt a Raiders of the North Sea juthat eszünkbe. Egy viking törzsfőt alakítunk, aki a hosszúhajója orrába állva indul el kalandot keresni. Jóval hátrébb tanyázik a BGG népszerűségi listáján, mint az Északi Tenger fosztogatói, de egészen más különleges játékélményt ad, a téma hasonlóságai ellenére is. Itt akad egy kis fantasy vonal a történetben. Kihajózhatunk a tengerre, hogy megmutassuk a csatabárdunkat különféle mitologikus szörnyeknek is. Ez egy igazi sandbox, azaz szabad folyású játék. A klánunk nagyon sokféle utat választhat. Kalandozhatunk a tengeren, de elfoglalhatunk szárazföldi területeket is, kereskedhetünk a fjordok falvainak lakóival, vagy megpróbálhatunk erődöket kifosztani. Nincs uralkodó stratégiai útvonal, minden forgatókönyv segíthet a pontszerzésben. A BGG helyezését valószínűleg a nagyobb szerencsefaktornak köszönheti. Dobókockamenedzsment játék lévén a kockadobásból, illetve kártyahúzásból ered random faktor. Ez a kiszámíthatóságot csökkenti, de nem drámai mértékben, viszont a tematika nagyon jól érződik a játékon. A munkáselhelyezés mechanizmus különlegessége ennél a játéknál az, hogy bármelyik helyszínt látogatjuk is meg a játékostársainknak joguk van követni minket, és ugyanazt az akciót egy kicsivel gyengébben ők is végrehajthatják. Ez például erősítette bennünk a téma átélhetőségét. (Az a hosszúhajó szerzi a legnagyobb zsákmányt, aki először köt ki.) Nagyon szeretjük ezt a játékot, mert a világ nyitottsága akkor is izgalmas, érdekes játékmenetet tesz lehetővé, ha a pontszerzéssel kevésbé törődünk. A győzelem szerepét elhanyagolhatónak éreztük, egyszerűen jó benne lenni a világában. Újrajátszhatósága épp ennek köszönhetően szinte végtelen. Az előzővel ellentétben, ez jelenleg beszerezhető Magyarországon.

[Cikk folytatása]

Öt rejtett kincs a munkáslehelyezős játékok világából

A tematikus társasjáték készítés egyik fő kérdése, hogy hogyan lássa el a játékost költhető erőforrásokkal!? Az egyik legjobb és leggyakoribb válasz erre az, hogy szimuláljuk: munkásaink vannak és az ő tevékenységük nyomán szerez az irányítójuk előnyöket. A munkáselhelyezést szokás a társasjátékos mechanizmusok királynőjének is nevezni.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.


Kommentek

  • kvarclovag

    2023-03-06 22:07:04

    A polihisztor és a specialista örök dilemmája: mindenről tudni semmit, vagy semmiről tudni mindent 😃

    Az új dolgok kipróbálása és a látókör szélesítése jó dolog. De a társasozás fő célja a szórakozás, egy kis szellemi felüdülés. Szerintem azzal kell játszani, ami azt szolgálja. Neked ez a több társas megismerése, nekem meg az, ha néhány játékban elég jó tudok lenni. (Már amennyire tőlem telik, ugyebár.) Nekem pont olyan furcsa a mindent megismerek egy kicsit hozzáállás, mint neked az én, csak pár dolgot akarok megismerni, de azt alaposabban. A tavalyi évem úgy is ráment a válogatásra, közel 50 játékot próbáltam ki, és még legalább annyiról olvastam, vagy néztem ismertetőt, lejátszást. Ennyi ismerkedés nekem most jó időre elég volt. De persze itt olvasgatva, meg a videókba azért bele-bele nézve úgyis fogok új játékokkal is találkozni, de kipróbálni nem akarom őket, hacsak be nem esik valami örült szerelem első látásra.

  • maszlagadam27

    2023-03-06 11:38:46

    Ez is egy opció, de szerintem érték új dolgokat kipróbálni és így szélesíteni a látókörünket. Be lehet állni adott játékokra, és arra specilizálódni csak szerintem nem érdemes (szubjektív vélemény persze). Kell persze egy szűrő, ami alapján szűkítjük a kört, mert ebben az eszméletlen dömpingben kivitelezhetetlen minden új játékot kipróbálni. DE, ha megmaradunk a könnyebb játékoknál is, amik azért jóval kevesebb befektetést kérnek, mint a nehezebbek, talán nem nagy ráfordítás néha ajánlások alapján új kihívások elé nézni. Nálam például a roll/flip & write játékok azok amik abszolút kiesnek, nagyon úgy érzem, hogy nem nekem valók az ilyen mechanikával megládott társasok, de abban az időben amit a témának szentelek csak sikerült taláni egyet amit valószínűleg ki fogok majd próbálni, mert megtetszett (The Fox Experiment). Nem hiszem hogy ez alapvetően megváltoztatja majd a véleményemet, de akár az is lehet, és ez szerintem nem rossz folyamat, még ha nem is ér el átütő sikert majd. Legalábbis én fejlődésnek élem meg ezt is mindenképp.

    Nyilván nem ez az egy mechanizmus az ami megváltja a világot és BodBalnak teljesen igaza van abban, hogy másokkal kombinálva sokkal jobban elvisznek egy témát, egy játékélményt a hátukon. Kár is ezen vitázni mert ez teljesen szubjektív, hogy kinek mi tetszik. De nem véletlenül ragaszkodnak hozzá a játékkészítők önmagában, vagy más dolgokkal kombinálva ezt a mechanikát hiszen elég jól alkalmazható bármilyen céllal gyakorlatilag.

    A Fesztávot pedig jómagam is ismerem és kedvelem, valóban jelölésre van használva a kocka az akciók kiváltásának 90%-ában, de ezzel váltod ki magát a folyamatot amit alkalmazni szeretnél, hogy előrébb juss, így azért nem zárnám ki teljesen ebből a műfajból, még ha csak apró momentum is ez a játékmenetben.

  • BodBal

    2023-03-06 10:50:37

    Személy szerint én úgy vagyok a munkáslehelyezős mechanikával, hogy amellett, hogy jó mechanikának tartom, valóban kissé elavult már és csak akkor működhet jól manapság, ha egy másik hasonlóan népszerű mechanikával ötvözik. A legjobb példa szerintem erre és nekem az egyik személyes kedvencem lett a Dűne Imperium, ahol a pakliépitésel kombinálva felüdülésnek hat a munkáspakolgatás. Az más kérdés, hogy ez a tematikához valójában mennyit tesz hozzá.

  • kvarclovag

    2023-03-06 10:23:23

    A Fesztávnál lehelyezed a kockádat az adott élőhelysor végére, de ez nem választás, hanem csak jelölés, és innen lépkedsz balra végig az akciókon, a kockáddal jelölve, hol tartasz. Szóvel ez inkább csak jelölés, gondolom a BGG is ezért nem sorolja a munkáslehelyzős játékok közé.

    Megtéríteni meg nem kell, mert nem is fog sikerülni. Én nem akarok játékokat próbálgatni, hanem amikkel játszom, azokban szeretnék jobb lenni, és még bőven van mit fejlődnöm. A (bevallom szándékosan) kicsit provokatív megjegyzésem meg arra vonatkozott, hogy kicsit visszarántsam a földre a munkáslehelyezés mechanizmusát. Nem a királya a társasjátékos mechanizmusoknak, hanem csak az egyike, amit lehet szeretni, vagy nem szeretni, és aki nem szereti, az sem marad ki a társasjátékok legjavából. Lásd Fesztáv, vagy éppen Brass, ha még fajsúlyosabb euróra vágyik valaki. És aki jól ismeri az eurók világát (aki nem én vagyok) biztos tud még mondani sokat.

  • maszlagadam27

    2023-03-06 09:57:13

    Abszolút következetes vagy, de esetleg nézz meg egy nem heavy euro játékot, ami munkáslehelyezős mechanizmust (is) használ, olyan szemszögből, hogy nem munkásokat pakolgatsz le, hanem akciókat draftolsz. Hiszen gyakorlatilag erről van szó. A Fesztávban is benne van ez mint mechanika, csak itt egyszerű kockák formájában történik a pakolgatás, és ezzel váltod ki az akciót, de nem ezen van a fő hangsúly, hanem a tablóépítésen. A Gugong lehet még számodra talán érdekes, ő talán csak nyaldossa a középnehézség küszöbét, de iszonyatosan jó kártyacserélős rendszere van az akciók kiváltására, de vannak "szolgáid" amik gyakorlatilag picit munkásként, picit erőforrásként szerepelnek a játékban. De ha továbbhaladunk a Viticulture is ilyen, csak ott már tényleg effektíve meeple formája van a munkásoknak így külcsínre is jobban illik ebbe a mechanizmus kategóriába.

    Nekem nagy kedvencem ez a műfaj egyébként, és a dice worker placement, mint egy még összetettebb motor szerintem a csúcsa ennek a témának. Mikor már az értéket is variálod, és ezzel is kalkulálnod kell, az nagyon élvezetes számomra, de itt is a kockával váltod ki az adott akciókat, bónuszokat. Ebben a kategóriában a Vienna lehet jó gateway, olcsón be lehet szerezni és abszolút nem bonyolult a szabályrendszer és a játékmenet.

    Félreértés ne essék nem akarlak inkvizítor módjára megtéríteni, csak próbálok rávilágítani egy másik szemszögre is az ilyen játékokkal kapcsoaltban! 😉

  • veerzoltan80

    2023-03-06 09:35:56

    a fesztáv annyiban munkáslehelyezős - a saját tábládra - hogy a cselekvéseidet a táblán az határozza meg hogy hová rakod a kockádat. az adott körödben. pakliépítés is benne van erősen mert szükséges, de a kaja elvételt, a laphúzást, a tojások elvételét és a madár telepítést úgy végzed hogy lehelyezed a "munkásodat - ami egy kis kocka" a megfelelő helyre és kiaknázod annak a helynek a lehetőségeit. de mivel saját tábládon dolgozol teljesen konfrontáció mentes és senki nem befolyásolja az adott helyek foglaltságát csak te magad. vegyes játékrendszer, de ez a része munkáslehelyezés.

  • kvarclovag

    2023-03-06 09:26:58

    Én úgy vagyok vele, hogy a munkáslehelyezés az a játékmechanika, ami nekem kizáró ok. Nagyon nem szeretem, mert szinte mindig együtt jár a "teszek-veszek-intézkedek" stílussal, amit ki nem állhatok. És ami persze középnehéz eurót is jelent általában, amiket szintén nem szeretek. De legalább következetes vagyok, nem? 😀 Persze mindenben lehetnek kivételek, de ebben eddig nem volt.

    De nem is ezt akartam leírni (akkor meg minek írtam), hanem a Fesztáv az mintha nem lenne munkáslehelyezős. Az se érdekel, de más okból, pont a mechanikája miatt még akár érdekelhetne is.

  • veerzoltan80

    2023-03-06 08:44:15

    a munkáslehelyezős játékmechanika egy nagyon jól működő és relativ egyszerű rendszer. számomra az egyik legkedveltebb formája a társasozásnak, számos ilyen típusú játékkal rendelkezünk, persze inkább a mainstream vonalon. Stone Age, Viticulture, Everdell, Fesztáv, After the Empire, A Nagy Fal, Prehistory, Végtelen tél stb. nagyon szeretem, mert javarészt kiküszöböli a szerencse faktort a játék folyamatából, jól tervezhetővé teszi a dolgokat. A Reavershez volt már szerencsém egy barátomnál került elő. Van benne szerencse faktor, de nagyon jól adja vissza a hangulatot és jól össze van rakva.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Merchants Cove
  • Dice Hospital
  • The Pillars of the Earth
  • Reavers of Midgard
  • Race to New Found Land