Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Golem [jatekrahivlak.blog]

Vajon mikor ragad a téma egy eurojátékra? Milyen fázisban és ki dönti el, hogy miféle arcot kapjon egy-egy mechanizmus, és mi az az átfogó tematika, ami mindezt lehetővé teszi?

Az egyik fajta választ természetesen jól ismerem: a szerző eleve kalkulálhat egy témával, és a játék fejlesztése során folytonosan egyezteti is azt a formálódó mechanikai egységekkel, azok logikai összekapaszkodásaival. Azonban elég nyilvánvaló, hogy az eurojátékok java része nem így készül. És ezért nem is lehet kárhoztatni az alkotókat. A játékok elsősorban nagyszerű, csavaros logikai kapcsolatokra, szellemes, rejtvényes fordulatokra épülnek, ettől lesznek izgalmasak és elgondolkodtatók, sőt kompetitívek is – a téma legfeljebb a hívószó lehet egy ilyen projektnél. Így volt ez ezer éveken át, amikor is lényegében világos és sötét bábuk versengéseiről és csatáiról szólt a társasjáték. Csak jóval később, mindössze legfeljebb 150 éve jelent meg az, hogy egy adott mechanika köré tematika, és az ezzel járó látványos grafika kerül, épp akkor, amikor az első társasjátékok tömegtermékké kezdtek válni.

Mindez természetesen a Golem kapcsán jutott eszembe, amely az utóbbi idők egyik legeredetibb tematikáját kapta, és amellett, hogy a „sztaniolérzés” megmaradt, mégis sok tekintetben sikeres választásnak tartom. Természetesen minden részletében a 16. századi prágai gólem sztori inkarnációja akar lenni, de a jelentős absztrakció miatt azon sokat módosít.

A gólem figurája egyébként jóval régebbi. Héberül eredetileg alaktalan testet jelentett, a szó ez értelemben szerepel a bibliában is (Zsoltárok könyve 139:16), de a Talmud – a zsidóság legfontosabb, vallási, enciklopédikus szöveggyűjteménye – egyenesen azt állítja, hogy maga Ádám is először egy agyagból gyúrt teremtmény (egy gólem) volt, mielőtt Isten életet lehelt belé. Isteni építésű a sumer mondákban feltűnő agyagember is: Enki, a föld ura kettőt is létrehozott azért, hogy legyenek, akik dolgozzanak az istenek helyett. A középkori zsidó legendákból már emberek által készített gólemekről is értesülhetünk, és ezek részletei – a lény létrehozásával és működtetésével kapcsolatban – egyértelműen alapot szolgáltattak az elhíresült prágai történetnek.

[Cikk folytatása]

Golem

Vajon mikor ragad a téma egy eurojátékra? Milyen fázisban és ki dönti el, hogy miféle arcot kapjon egy-egy mechanizmus, és mi az az átfogó tematika, ami mindezt lehetővé teszi? Az egyik fajta választ természetesen jól ismerem: a szerző eleve kalkulálhat egy témával, és a játék fejlesztése során folytonosan egyezteti is azt a formálódó mechanikai egységekkel,...

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS

26Máj

Csodaország bedurvult - háborúba szállhatunk Alice-szel és barátaival [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.26. 14:00:00

Kellemes teázgatás, aztán háború - legendás karaktereket ereszt egymásnak a Wonderlands War, avagy a Csodaország csatái.


Kommentek

  • MaRo

    2022-08-19 23:43:08

    Prága, milyen csodásan szép város is. Érdekes az alaptörténet illetve legenda bár nem túl nagy horderejű. Mindenesetre van egy prágai legendák könyv abban hátha részletesebben benne van. Jelenleg inkább azt mondanám, hogy több ízben nem tetszik a játék. És a cikk szerzője is utal rá többhelyütt, hogy van gond a gólemmel.

    Valahogy nem tudottegfogni a téma, érdekesség ek persze jó, de nem érzem a magaménak még akkor sem, ha ez csak egy nagyon aláfestést ad nem történetet.

    A játék nehézsége az olvasottak és értékelések alapján nnem elhanyagolható ami alapvetően még vonzana is de valahogy mégsem.

    Sőt a cikk végi értékelésven szereplő 9/10 is mintha ellent mondana a cikknek.

    Mindenesetre, ha a hírek szerint jó - mert ugye egy vélemény nem feltétlen releváns - akkor a későbbiekben talán mélyebben utána nézek de ehhez azért az is kell, hogy eszembe jusson és ha ez megtörténik még akkor is le kell küzdenie egy ellenérzést.

  • maszlagadam27

    2022-08-18 10:54:03

    Ez a Luciani féle olasz team nálam is hatalmas nagy favorit, számtalan játékuk megvan a gyűjteményemben, majd meglátjuk ez szerez-e tagságit, bár sajnos még eddig a Barrage nyárra tervezett próbája is elmaradt, de majd talán a BGA-n sikerül ha máshol nem. :D

  • mr.zehy

    2022-08-18 10:15:10

    A szerzők neve miatt azonnal érdekelt, aztán a témát látva meh, ezmegmi... közben elkezdtek befutni a meglehetősen jó rivjúk, szóval nálam megint a radaron... meglátjuk, egy próba valóban jó lenne előtte. ;)

  • maszlagadam27

    2022-08-18 06:16:53

    Nagyon szuper, részletes, korrekt cikk! A szerző trió eddig legkevésbé lázba hozó játéka számomra, bár a téma egyedi, de az asztalkép számomra teljesen kaotikus, és első ránézésre az ikonográfia is elég kusza. De a cikk soraiból kiderül, hogy azért sikerült némileg újítani a szerzők által előnyben részesített mechanizmusokon. Remélem lesz alkalmam kipróbálni, aztán majd meglátjuk, mit tud nyújtani, tudja-e feledtetni a külcsínnel szembeni fenntartásaimat!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Golem