Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás. Azért nézzük meg, milyen ambiciózus terveik vannak.

A Tharsis után irány a Hellas és az Elysium

Ebben a bemutatóban az összes eddig megjelent Mars terraformálása kiegészítőre vetünk egy pillantást. Az alapjáték szabályait nem fogjuk boncolgatni. Amennyiben valaki még nem ismeri azt, érdemes elolvasni az arról írt bemutatót is.

Először is lássunk egy rövid összefoglalást arról, hogy melyik kiegészítő mikkel bővíti az alapjáték szabályait.

Hellas & Elysium

A Tharsis régió terraformálása még csak a kezdet volt, hiszen a Mars pólusaitól a Naprendszer legmagasabb hegyéig, az Olympus Monsig még rengeteg szélsőséges éghajlatú terület vár minket.

A Hellas & Elysium egy kétoldalú játéktáblát tartalmaz - bizony, Hellas és Elysium oldalakkal. A játék célja és menete semmit nem változik, azonban amellett, hogy az óceánoknak fenntartott helyek és minden egyéb is máshol helyezkedik el a megszokotthoz képest, egyéb finomságok is várnak ránk. Ugyanis a két táblához új, egyedi mérföldkövek és díjak tartoznak. Emiatt a taktikánkon is csiszolnunk kell a Tharsis régióhoz képest, akár a Hellas, akár az Elysium régión munkálkodunk.

Következő állomás: Vénusz

A Tharsis régió után a Hellas és Elysium régiók sem kottyantak meg a gigavállalatoknak, ezért ideje még továb menni az űrben. Ez már tényleg óriási vállalás, és akár ezer évig is eltarthat a terraformálása. Emiatt mi csak elkezdjük a nagy munkát, és reménykedünk benne, hogy lesznek, akik a nyomdokainkba lépnek, és befejezik azt.

A Következő állomás: Vénusz kiegészítővel bekerül egy Vénusz tábla a játékba, melyen van pár új városmező, illetve egy Vénusz sáv - ami az eddigi három mellé behoz egy negyedik globális jellemzőt. Egy kivételével minden szempontból ugyanúgy működik, mint az eddigiek: növeléskor növeljük eggyel a TR-ünket, bizonyos szintek elérésekor kapunk bónuszt, azonban a szokásostól eltérően ez nem tartozik a játék végfeltételei közé.

Ezen felül kapunk 5 új céget és 49 új projektkártyát. A lebegő egy új erőforrás, mely működésben nem hoz semmi újdonságot. Bizonyos lapokon találkozhatunk a nem meghatározott erőforrással, mely - meglepő módon - egy nem meghatározott erőforrást jelöl, és a részleteit az aktuális kártyán tudjuk elolvasni. Ha pedig ez sem lenne elég, néhány új kártyán szerepel egy Vénusz ikon.

Végezetül kapunk egy új mérföldkövet és egy új díjat is. A Lebegőkirály mérföldkő eléréséhez össze kell gyűjtenünk legalább hét lebegő erőforrást a kijátszott kártyáinkon. A Vénusz díjat pedig a legtöbb Vénusz ikonnal rendelkező játékos nyeri. A bővítés ellenére továbbra is csak három mérföldkő érhető el, és három díj alapítható.

A játékmenet egy opcionális körvégi lépéssel bővül. A Nap fázist a termelési fázis után hajtjuk végre (csak akkor, ha még nem ért véget a játék), és ekkor az adott kör aktív játékosa kiválaszthatja, hogy melyik globális jellemzőt szeretné megnövelni - a döntés után persze végre is hajtja azt. Mivel ez a Világkormányzat segítsége annak érdekében, hogy felgyorsuljon a Vénusz terraformálása, ezért az ezután járó bónuszokat egyik játékos sem kapja meg - hiszen az a Világkormányzatot illeti, ha már az ő kontójukra növelgetünk. Ha nem szeretnénk külső segítséget bevonni, akkor ezt a fázist figyelmen kívül hagyhatjuk a teljes játék során, azonban ekkor valamivel hosszabb játékidőre kell számítsunk.

Végül pedig a szóló variáns módosítása: a szabályok maradnak a régiek, de innentől kezdve a Vénusz sávot is ki kell maxoljuk a rendelkezésre álló 14 generáció alatt. Ez önmagában elég komoly nehezítés lenne, ezért számíthatunk a Világkormányzat segítségére minden generáció végén. A nehézség abban van, hogy összességében kettővel több globális jellezmő szintet kell növelnünk - de a másik oldalon pedig sokkal nagyobb taktikai lehetőségeink vannak a Világkormányzat segítőkészsége miatt.

A kezdetek

A Mars terraformálása nem egyszerű feladat. Emiatt jól jöhet egy kis kezdeti segítség, hogy igazán gördülékenyen indulhassanak a folyamatok.

A kezdetek kiegészítőben a legnagyobb újítást a kezdetkártyák jelentik. Ezekből az előkészületek során mindenkinek kiosztunk négyet, majd mindenki kettőt megtarthat a kapott lapokból - ingyen. A kezdetkártyák különféle előnyökhöz juttathatnak minket: erőforrásokat adnak, termelést növelnek, ikonokat biztosítanak a játék folyamán. A kezdeti bónuszokon és a rajtuk látható ikonok kívül ezekkel nem kell foglalkoznunk a játék során.

Azért, hogy a játék közben is legyen valami érezhető változás, találunk még a dobozban öt új cégbirodalmat és hét új projektkártyát. Ez utóbbiakon néha találkozhatunk kérdőjel ikonnal, mely minden akció során tetszőleges ikonként felhasználható.

A többfős játék szabályai nem változnak meg jelentősen, azonban a szólómóddal más a helyzet. Egyfelől a szokásos szólómód 14 helyett 12 generáción át tart, ha használjuk a kezdetkártyákat - érthető, hiszen előnyös helyzetből indulunk. Másfelől van lehetőségünk úgynevezett TR szólómódra: ekkor nem szükséges kimaxolni minden globális jellemzőt, azonban csak akkor nyerhetünk, ha legalább 63 TR-t elérünk 14 (vagy 12) generáció alatt. Apró segítségként új általános akcióként 16 megakreditért növelhetjük eggyel a TR-ünket.

Távoli Gyarmatok

Hogy is volt, a Vénusz terraformálása sok idő? Ugyan, hiszen már a Szaturnusz holdjain lévő gyarmatok is fejlődésnek indultak. Ideje tehát elkezdeni kereskedelmi kapcsolatokat kiépíteni a különféle helyeken lévő gyarmatokkal, hogy ezzel is támogassuk a Jupiterrel és a Plútóval kapcsolatos ambícióinkat.

A Távoli gyarmatok dobozában a 49 projektkártya és az 5 cégbirodalom-kártya mellett van néhány érdekesség. Méghozzá a gyarmatlapkák, a kereskedelmi flották, valamint a kereskedelmi flotta lapka.

A játék előkészületei során lehelyezünk a játékosszámnál kettővel több (de legalább öt) gyarmatlapkát, a kereskedelmi flotta lapkát, valamint játékosonként egy-egy kereskedelmi flottát (mindenki belehelyez egy saját játékosjelölőt a saját flottájába). A gyarmatlapkák mindegyikén van gyarmatsáv, ezen balról a második mezőre rakunk egy-egy fehér jelölőt a kezdés előtt.

A játék folyamán van egy új általános projekt, a gyarmat létrehozása, melyért 17 megakreditet kell fizetnünk. Ekkor az egyik játékosjelölőnket lehelyezhetjük valamelyik gyarmat gyarmatsávjának legbaloldalibb, még nem foglalt mezőjére. Ez azért jó, mert innentől kezdve ha bárki kereskedik azzal a gyarmattal, akkor mi megkapjuk az ottani gyarmatbónuszt - például a Kallisztó esetén három energiát. Valamint jelölő is magasabb kereskedelmi bevételről fog indulni.

És akkor nézzük, mi is történik, mikor kereskedünk egy gyarmatlapkával. Ennek a költsége 9 megakredit vagy 3 energia vagy 3 titán. A kereskedelmi költség kifizetése után áthelyezzük a kereskedelmi flottánkat egy tetszőleges gyarmatlapkára, és megkapjuk annak a kereskedelmi bevételét a fehér jelölő helyzetének megfelelően. Például ha a Kallisztón a fehér jelölő a negyedik mezőn áll, akkor 5 energia üti a markunkat. Illetve ahogy az előző bejegyzésben olvasható, minden ottani gyarmattulajdonos kap gyarmatbónuszt, valamint a fehér jelölőt visszatesszük a legbaloldalibb üres mezőre. A gyarmatok és a kereskedés kapcsán van még néhány megkötés, de erre most nem térek ki.

A Következő állomás: Vénusz kiegészítő kapcsán megismert Nap fázis kiegészül egy harmadik lépéssel, a gyarmatok termelésével. Ekkor minden gyarmaton lévő flottát visszahelyezünk a kereskedelmi flotta lapkára, valamint a gyarmatsávokon lévő fehér jelölőként eggyel jobbra léptetjük.

A szólómód csupán annyiban különbözik, hogy kettővel alacsonyabb megakredit-termeléssel indulunk, illetve három gyarmatlapkát készítünk elő.

Hatalmi játszma

Amihez embernek köze van, abba valószínűleg idővel beszivárog a politika. Nincs ez másként a Mars terraformálása kapcsán sem. Ennek eredményeként jött létre a hat pártból álló Terraformálási Bizottság, mely az érdekérvényesítés legjobb helye - legalábbis ez volna a cél. Amellett, hogy a többség által preferált irányt és politikát meghatározzuk, azért is szükséges a Bizottság létezése, mert igencsak súlyos globális események várhatóak - hátha így hatékonyabban tudjuk ezeket kezelni.

Persze ez mind csak a marketing oldala a dolognak, de ha már adottak a körülmények, nincs más lehetőségünk, mint elfogadni és alkalmazkodni.

Amellett, hogy a kiegészítő tartalmaz néhány új projektet és cégbirodalmat, kapunk két új táblát (Terraformálási Bizottság tábla és globális eseménytábla), globális eseményeket, valamint küldötteket a politizáláshoz.

Az akciófázis során egy új akcióra van lehetőségünk: lobbizás. Ennek végrehajtásakor áthelyezhetjük az egyik küldöttünket a küldöttségi tartalékból 5 megakreditért, vagy a lobbbiból ingyen az egyik párt küldöttségi területére a Terraformálási Bizottság táblán. Így tudjuk a saját érdekeinket érvényesíteni.

Ezen kívül a már ismert Nap fázis egészült ki egy újabb lépéssel, melyet egyszerűen csak zűrzavarnak hívunk. Először is mindenki csökkenti a TR értékét eggyel, hiszen a Terraformálási Bizottság álláspontja szerint az elévült érdemekért nem jár semmiféle jutalom. Ezután végrehajtjuk az érvényben lévő globális esemény hatását. Harmadik lépésként hatalomra emeljük az aktuálisan domináns pártot, ezzel leváltva a korábban hatalmon lévőt. Lecseréljük a politikalapkát - mely a következő generációban alkalmazott feltételeket változtatja meg -, végrehajtjuk a hatalmi bónuszt, visszahelyezzük az előző elnököt és a domináns párt nem pártvezető küldötteit a tartalékba, a domináns párt pártvezetőjét kinevezzük elnöknek (akinek egyébként nő eggyel a TR-e), a dominanciajelölőt átrakjuk az újdonsült domináns pártra (amelyiknek a legtöbb küldöttje van), majd a tartalékból feltöltjük küldöttekkel a lobbit.

Negyedik lépésként a közelgő globális eseményből érvényben lévőt csinálunk - miközben a kártya közepén lévő pártra teszünk egy semleges küldöttet -, a távoli eseményből közelgő lesz, majd felfordítunk egy új globális eseményt (az lesz az új távoli esemény), és a kártya tetején lévő pártra helyezünk egy semleges küldöttet.

Talán érdemes jobban megvizsgálni néhány új játékelemet. A globális események olyan kártyák, melyeken szerepel felül és középen egy-egy pártszimbólum (ezekre rakunk egy-egy semleges küldöttet, mikor felfordítjuk, illetve mikor érvényben lévő eseménnyé tesszük), valamint alul a globális esemény hatása - melyet a generáció végén hajtunk végre, ha ez az aktuálisan érvényben lévő esemény. Ez lehet pozitív és negatív hatás is. Például hőt és megakreditet veszítünk, vagy acél erőforráshoz jutunk a termelésünk alapján. Az események életciklusának nyomonkövetéséhez van segítségünkre a globális esemény tábla.

A Terraformálási Bizottság táblán láthatjuk az összes pártokkal kapcsolatos információt. A felül lévő politikalapka a hatalmon lévő párthoz tartozik. Ez egy különleges szabályt határoz meg az adott generációra, például a Zöldek esetén minden növényzetlapka lehelyezése után kapunk négy megakreditet. A küldöttségi tartalékból öt megakreditért, a lobbiból ingyen helyezhetünk egy saját küldöttet az egyik párt pártvezetői székébe (ha nincs ott küldött) vagy küldöttségi területére. Az elnöki székben a hatalmon lévő párt pártvezetője ül (aki az előző generáció végén a domináns párt pártvezetője volt). A pártok területeinél találunk egy pártvezetői széket (ahol nem túl meglepő módon a pártvezető ül - aki nem mellesleg a pártban többséggel rendelkező játékos küldöttje) és küldöttségi területet (a nem pártvezető küldöttek számára).

De hogyan is néz ki pontosan egy párt felépítése? Egyfelől van egy pártvezetője. Az első küldött automatikusan pártvezető lesz, majd ha valamelyik játékos többségbe kerül a párton belül, akkor átveszi a pártvezetői pozíciót. Ezen kívül van küldöttségi terület a nem vezetői pozícióban lévő küldöttek számára. A hatalomba lépéskor aktiválódik a hatalmi bónusza (például a Csak a Mars párt beiktatásakor mindenki kap egy megakreditet minden épület ikonja után.). A következő generációban pedig végig a hatalmon lévő párt hatalmi politikája lesz érvényben - a Csak a Mars esetén minden Marsra lehelyezett lapka után kap az adott játékos egy acélt.

A szólómódban semmilyen újdonság nincs, csupán arra kell figyelni, hogy némelyik párt és esemény módosul ilyen esetben.

A Mars már semmi - jöhetnek a távoli kolóniák és a Vénusz

Amint láthatjuk, rengeteg módon feldobhatjuk a terraformálási élményt, ha az alapjáték kezd unalmassá válni - vagy ha ettől függetlenül újabb izgalmakat keresünk.

Ha a játékidőből faragnánk le, akkor A kezdetek a legjobb választás, hiszen ekkor mindenki választott kezdőbónuszokkal indul. A Következő állomás: Vénusz esetén is megvan az esély a rövidítésre, ha igénybe vesszük a Világkormányzat segítségét, és a Vénusz terraformálásával nem igazán foglalkozunk. Egyébként kártyáktól és taktikától függően kellemes bónuszokkal csábít a Vénusz is - főleg ha egyedül mi foglalkozunk vele, és gyakorlatilag a monopóliumunkká tesszük az ottani tevékenykedést.

A Hellas & Elysium elég sovány kiegészítőnek tűnik első ránézésre, hiszen csak egy kétoldalú játéktáblát kapunk. Viszont ha eleget játszunk az alapjáték táblájával, akkor kellemes csavart tud belevinni az új elrendezéssel, bónuszokkal, mérföldkövekkel és díjakkal a Hellas és az Elysium oldal is.

A Távoli gyarmatok kicsit a Következő állomás: Vénuszra emlékeztet olyan szempontból, hogy körülményfüggő, hogy mennyire éri meg kereskedni a gyarmatokkal. A mi tapasztalataink alapján kevesebb játékossal komolyabb előnyhöz juttathatnak a távoli kolóniák, míg több résztvevő esetén nem annyira kamatozik jól ez a befektetés. Persze az a faktor is benne van ebben, hogy vajon a mi taktikánkhoz passzoló gyarmatok lesznek-e játékban.

A Hatalmi játszma pedig egy teljesen más világ a többihez képest. A leírásból is látszik, hogy ennek a legkörülményesebb elmagyarázni az újításait, mert annyira más működést hoz be a korábbiakhoz képest. Ez persze nem probléma, ha sikerül túllendülni ezen, de érdemes számolni vele. A globális események fejlesztik és igénybe veszik az alkalmazkodóképességünket, de valamennyire tudunk velük számolni is, hiszen három generációnyi eseményt tudunk előre. Nagyjából minden taktikához illik valamelyik párt politikája és bónuszai, a kérdés már csak az, hogy vajon elég erősen tudunk-e lobbizni, hogy a mi érdekeink érvényesüljenek. Ha igazán autentikus élményt akarunk, akkor ez az aspektus valós politikát és érdekérvényesítést adhat a játékélményhez.

A kiegészítők egyébként beférnek az alapjáték dobozába, de ha nem szeretjük a káoszt, akkor érdemes lehet egy inzertet is beszerezni.

Beszivárgó politika

Hogy feltétlenül szükséges-e a kiegészítőket beszerezni a Mars terraformálásához? Nem. Az alapjáték önmagában is nagyon jól működik, és alapvetően kevés szabállyal operál, ezért jó bevezető lehet a nagyobb játékok világába. Viszont ha sűrűn előkerül (főleg ugyanazokkal az emberekkel), akkor ráférhet egy kis vérfrissítés néhány kiegészítő formájában. Tény, hogy az összeset elég sok pénz beszerezni, és a végtelenségig lehetne vitázni arról, hogy vajon ez a sok kiegészítős modell jó vagy sem, de kétségtelenül megvannak az előnyei is. Például nem kell fölöslegesen megvenni egy kiegészítőt, ha valakinek nagyon nem mozgatja a fantáziáját. Ha pedig valakinek a terraformálás a kedvenc elfoglaltsága, akkor rengeteg új élmény vár rá. Remélhetőleg ez az összefoglaló segít eldönteni, hogy valakinek szüksége van-e bármelyik extrára, és ha igen, akkor pontosan melyikre.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!


Kommentek

  • godzsakattila

    2023-07-07 07:33:15

    Na lesz mit mutogatni a kiegészítők után érdeklődőknek most már. Szépen összefoglalja a cikk és bemutatja melyik mit ad hozzá. Külön tetszik, hogy nem is próbál "beszerzési sorrendet" felállítani, hiszen szerintem nem is létezik ilyen egzakt sorrend, mert kinek mi az igénye, abba az irányba bővíti.

  • Syranos

    2023-07-06 11:34:41

    Köszönöm a cikket! Nagyon jól és szépen kivesézve leírja az összes kiegészítő lehetőségét, játékmenetét, a kiegészítők játékelem tartalmát. 😊

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Mars terraformálása
  • A Mars Terraformálása: Hellas & Elysium kiegészítő
  • A Mars Terraformálása: A kezdetek
  • A Mars Terraformálása: Távoli gyarmatok
  • A Mars Terraformálása: Következő állomás:Vénusz
  • A Mars Terraformálása: Hatalmi játszma