Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Stella - Inverz asszociáció

Imádod a Dixit képi világát, de unod már, hogy folyton a nyuszikkal kell lépkedni, és az új kártyacsomagokon kívül nincs semmi változatosság? Akkor neked találták ki a Stellát!

A Stella a Dixit megálmodójának újabb alkotása. Szokás mondani, hogy nem esett messze az alma a fájától. Nos, a Stella sem esett messze a Dixittől, hiszen az asszociációs jellege mellett a képi világa is nagyon hasonlít az eddigiekre. A csavart a játékmenetben érdemes keresni, ami nagy fegyvertény lehet a sok Dixit kiegészítő után.

Kalandozás a Dixit univerzumban

Az előkészületek pofonegyszerűek: összeillesztjük a táblát, lehelyezzük a megfelelő helyre a kártyákat, a fordulójelzőket és a szókártyákat, majd választ mindenki egy színt, és magához veszi az annak megfelelő játékostáblát, filcet és törlőruhát. Ezután mindenki a tábla aljához teszi a lámpásjelzőjét. A kezdőjátékos-szerep kisorsolása után már kezdhetünk is asszociálgatni - természetesen miután a szerencsés kiválasztott megkapta a felderítőbábut.

A játék négy fordulóból áll, melyek mindegyike négy-négy lépést tartalmaz. Az asszociáció során felfordítjuk a következő szókártyát, majd mindenki titokban bejelöl legfeljebb tíz lapot a saját tábláján, melyekre a forduló szava alapján asszociál. Ezután a Bejelentés következik, amikor mindenki bejelenti (talán innen ered a lépés elnevezése), hogy mennyi X van a játékostábláján, és a tábla megfelelő mezőjére lép a lámpásával. Amennyiben egy ember mindenkinél többet jelölt, megfordítja a jelzőjét a sötét oldalára. Ennek később lesz hatása.

A Felfedés során a kezdőjátékostól indulva rámutat egy középen látható kártyát a soron következő játékos azok közül, amelyeket bejelölt korábban, a többiek pedig jelzik neki, hogy ők is választották-e azt a lapot vagy sem. Ha legalább két másik asszociátor jelentkezik, minden érintett besatíroz két csillagot az adott Dixit kártyánál a tábláján - szakszóval ezt Szikrának nevezzük. Amennyiben pontosan egy jelentkező volt, úgy mindketten három csillagot kapnak - ez lesz a Szuperszikra. Nulla reakció esetén Bukás következik be - innentől kezdve az ujjal mutogató nem kap csillagot semmire, de továbbra is jelzi, ha ő is jelölte azt, amire más rámutat. Szóval érdemes azokat mutatni előbb, amiket nagyobb eséllyel jelöltek be mások is.

Mikor már csak olyan résztvevő maradt, aki elbukott, vagy nincs több bejelölt kártyája, a lépés véget ér, és következik a Pontozás. Ekkor mindenki összeszámolja, mennyi csillagot sikerült összegyűjtenie. Ha van sötétben botorkáló játékosunk, aki túlvállalta magát, akkor ő minden szikrájából és szuperszikrájából levon egy-egy csillagot. A pontszámok feljegyzése, a felderítőbábu továbbadása, valamint az egyik sor kártya lecserélése után következhet a következő forduló. Tudom, tudom, mindig meglepődünk, de a negyedik forduló végén a legtöbb ponttal rendelkező Dixit-mester szikrázó győzelmet arat.

Aki mer, az... sötétben marad

A Stella leginkább csak képi világában hasonlít a Dixitre (ez nem véletlen, hiszen az a Jérôme Pélissier volt az illusztrátor, aki többek között a jubileumi Dixitet, illetve a Dixit 6: Emlékeket is rajzolta), illetve abban, hogy ez is egy asszociációs játék - ez pedig annak köszönhető, hogy ez is a Dixit univerzum része. A játék menete, illetve az asszociáció működése is nagyon más, mint az eddigiek során.

Nekem személy szerint tetszik az, hogy óvatosnak kell lenni azzal, mekkorát kockáztatunk. Sosem tudni, mikor mennyi jelölés várható, és simán lehet, hogy a sötétségben találjuk magunkat, vagy esetleg túl óvatosak vagyunk, és alig szerzünk pontot. Az is kifejezetten érdekes, hogy sokat számít, hogy melyik kártyát jelöljük elsőként - ugyanis előfordulhat, hogy minden más szikrát vagy szuperszikrát jelentene, de pont azzal kezdünk, ami teljesen kinulláz minket az adott körre.

A játékosszám kapcsán kicsit sajnálom, hogy nem maradt meg a Dixit Odyssey maximális tizenkét fős létszáma, a jó öreg Dixites hatfős limittel kell operálnunk.

A tartozékok minősége kapcsán egy szavunk sem lehet: a doboz ugyan kicsit ormótlan az alkatrészek mennyiségéhez képest, de cserébe az inzert nagyon jól kitalált, jól átgondolt. A filces megoldás praktikus és környezetbarát, a szabályok könnyen tanulhatóak, és ha valamit elfelejtenénk, van egy rövid összefoglaló a szabálykönyv végén.

Azon valószínűleg egy tapasztalt Dixites sem lepődik meg, hogy a lapok Dixit-kompatibilisek, ezért ez a változatossági faktor is megmaradt a játékban.

Szikrából is nagy tűz lehet

Nem merem egyértelműen kijelenteni, hogy akinek tetszik a Dixit, annak tetszeni fog a Stella is, de ha valaki új színt vinne a nyuszivilágba, és kipróbálná a nagyjából inverz működést, annak tudom ajánlani a bemutató alanyát. Viszonylag gyorsan lemegy egy menet, és a képi világból egy csöppet sem veszítünk (ami valószínűleg elég jelentős szerepet játszik ennél a játéknál), sőt, igazán változatossá tehetjük a korábban megvásárolt darabok segítségével.

Ti már próbáltátok a Stellát? Mik a tapasztalatok? Milyen a Dixithez képest?

A(z) Stella társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • gyd

    2022-07-30 16:26:13

    Ügyes. :D Nálunk a Chachapoya kiegészítő ilyen sajnos. Mondjuk a Dixitnél még kisebb probléma, ha független csomagokként működnek a kiegészítők.

  • Clio

    2022-07-30 15:57:03

    Nálunk külön vannak a kártyák, szigorú rendben :D. Ez azért van így, mert egyszer hagytuk keveredni a kártyákat, és elővettük a rendes Dixitet. Testvérem szemfülesen észrevette, hogy az egyes kiegészítők hátlapjának a színei eltérnek. Jól kihasználta ezt az előnyt, és toronymagasan nyert egy meccset, mire rájöttünk a cselre :D. Azóta inkább külön vannak tárolva a kiegészítők.

  • gyd

    2022-07-29 09:24:12

    Örülök, hogy tetszett a bemutató.

    Ti hogy tároljátok egyébként a Dixit kiegészítők kártyáit? Mindig külön pakoljátok játék után, vagy nem foglalkoztok vele, hogy keverednek? :)

  • Clio

    2022-07-29 06:40:18

    Köszönjük szépen az összefoglaló írást! Nagyon érthetően van leírva minden szabálya a játéknak! Szuper kedvcsináló! Nekünk van Dixit, és Stella is, és bátran merem állítani, hogy mióta a Stella bekerült a gyűjteménybe, gyakrabban vesszük elő, mint a Dixitet. Nekünk nagyon bejött ez a "kifordított" játékmódja. Sokszor használjuk hozzá a Dixithez kapható kiegészítő kártyákat is, így igazán változatos, és néhány kiegészítővel komoly fejtörést okoz, hogy egy-egy szó vajon melyik képre illik a legjobban.
    Én bátran merem ajánlani!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Stella