Arnak elveszett romjai
Arnak elveszett romjai
Arnak elveszett romjai
Arnak elveszett romjai
Videó beküldése

Arnak elveszett romjai társasjáték

társasjáték, 2021
Értékelem!

Az Arnak elveszett romjai egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 30 - 120 perc is lehet. A játék több, összesen 6 díjat és jelölést is kapott 2020-ban és 2021-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a munkás-elhelyezés, a pakli építés...

Az Arnak elveszett romjai egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 30 - 120 perc is lehet. A játék több, összesen 6 díjat és jelölést is kapott 2020-ban és 2021-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a munkás-elhelyezés, a pakli építés, a solitaire, a trn-04 progressive turn order és az once-per-game abilities mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Fedezd fel Arnak elveszett romjait!
A feltérképezetlen tengerek közepén egy lakatlan szigeten a felfedezők egy ősi civilizáció nyomaira bukkannak. Te vezeted az expedíciót, ami a sziget feltárását tűzte ki céljául, Célod, hogy felfedezd a szigetet, megtaláld az elveszett kincseket és ha kell szembenézz a félelmetes őrzőkkel, mindezt azért, hogy a sziget összes titkát megismerhesd.

A Lost Ruins of Arnak ötvözi a pakliépítés és a munkáslehelyezés mechanizmusát egy felfedezős, erőforrás-kezelős játékban. A hagyományos pakliépítő akciók mellett ebben a játékban a kártyákkal is aktiválható a munkáslehelyezés, és ahogy a játék folyamán a játékosok egyre többet fedeznek fel a szigetből, úgy válnak elérhetővé az új munkásakciók is. Ezen akciók némelyike erőforrásokat igényel munkások helyett, ezért nagyon fontos a szilárd erőforrás-bázis kiépítése. Körönként csak egy akciód van, ezért jól fontold meg, hogy mit választasz... minek lenne most a legnagyobb haszna? Mi az, amit később lenne jó végrehajtani? ...feltéve, hogy valaki más nem hajtja végre előtted!

A paklik kicsik, és a játék véletlenszerűségét erősen csökkenti a játéktáblán kínált rengeteg taktikai lehetőség. A különböző munkásakciók, ereklyék és felszereléskártyák miatt minden játékülés felépítése egyedi lesz, arra ösztönzve ezzel a játékosokat, hogy új stratégiákat találjanak ki a kihívás legyőzésének érdekében.

Magyar nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 12% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 14 000 Ft-tól
 • 41 ajánlat

Kategória: Felfedező, Kaland, Ősi, Utazás
Mechanizmus: Munkás-elhelyezés, Pakli építés, Solitaire, TRN-04 Progressive Turn Order, Once-Per-Game Abilities, Market, Contracts, Resource to Move, Multi-Use Cards

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Arnak elveszett romjai társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Arnak elveszett romjaikosinaz, Balmazújváros, Debrecen, Hajdúszoboszló

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Balmazújváros, Debrecen, Hajdúszoboszló! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

További eladó bontatlan játékaim: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1xyS5mjw0_4VZ04g7UcTEQ5eOmMfJmk3BFtRtbL77fyI/edit?usp=sharing

9 érdeklődő


Arnak elveszett romjai + Expedition Leaders kiegMusuh, Zalaegerszeg

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Zalaegerszeg! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Az alapjatek magyar, a kiegeszito angol, ezert adom a kettot nagyon olcson! 2x jatszott, kifogastalan allapotban

0 érdeklődő


Arnak elveszett romjaiClio, Budapest XXII. kerület

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest XXII. kerület! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Csak kipróbálva volt, annyira nem szerettük meg, ezért megválnánk tőle. Tökéletes állapotban van. Csomagküldés csak foxposttal, a postaköltséget felezzük! Csere a wishlistről bármivel, értékegyeztetéssel. Személyes átvétel csak háznál lehetséges!

3 érdeklődő


Arnak elveszett romjaiaspnet, Halásztelek vagy Nyugati környéke ami könnyen megközelíthető metróval

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Halásztelek vagy Nyugati környéke ami könnyen megközelíthető metróval! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Helyhiány miatt eladó, tehát nem cserélni szeretném. Párszor játszottunk csak vele, ritkán kerül elő. Foxpost-tal, vagy személyesen.

1 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Arnak elveszett romjai társasjáték videók (13)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2021

Medium Game of the Year

nyertes, Golden Geek Awards, 2020

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Legjobb egyszemélyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Legjobb tematikus játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Kommentek

Kommentek

 • kok_o

  2023-07-27 13:38:04

  A játékszabály fent van itt a játék adatlapján, innen le tudod tölteni.

  Kerestem magyar kártyalistát nem találtam, de találtam egy excel táblázatot, ami bár angol nyelvű, de tartalmaza többek között az összes kártyát az alapjátékhoz.

  Ezen felül a kiadó oldalán a sajtónak szánt fotók között vannak fényképek a kiegészítő kártyáiról, ha jól néztem az összes szerepel rajta, bár igaz ezek is angolul vannak. Ezek a képek egyébént letölthetőek.

  Nekem nincs meg a kiegészítő, de ha a magyarból kell a segédlet azt szívesen bescannelem neked. A kártyák scannelésére azért nem tennék ígéretet, de ha csak pár db kell azt meg tudom oldani. ;)

 • gubacsi.gabor

  2023-07-27 11:45:25

  Valahol esetleg van a kártyákról lista vagy kép formátumban megtalálhatóak, melyiken milyen szöveg van? A játékszabály a player aid, minden is letölthető magyarul

 • kok_o

  2023-07-27 11:42:04

  Az eszköz és ereklye kártyákon vannak szövegek, melyekhez sajnos nem elég csak az ikonokat ismerni, mert a hatást lényegében a szöveg adja meg, nyilván nem bonyolult szövegek. Azt mondanám, hogy nem teljesen nyelvfüggetlen, de a kártyákon szereplő 1-2 kulcsszó ismerete elég lehet, illetve szerintem kártyavédőbe csúsztatott fordítással szerintem simán lehet magyarítani a szöveges részt.

 • gubacsi.gabor

  2023-07-27 11:21:20

  Mennyire nyelvfüggő? Romániában élünk valamennyire beszélek is románul(nem régen költöztem ide). Jelenleg a román nyelvű alapjáték és kieg együtt 11000Ft.

 • qgtanton

  2023-06-30 01:54:34

  Az alapjáték egyforma paklijaiból a nélkülözhetetlen kiegészítő csinál egy egyedi, ötletteli játékot. Minden expedícióvezetővel érdemes kipróbálni a játékot, mindegyiknek eltérő erősségei és gyengeségei vannak. Ma a professzorral voltam. Négyfős partit játszottunk az alaptábla kutatássávjával. Még nem volt szerencsém a professzorhoz, sőt eddig nem is nagyon tetszett a kötelező fekete jellege miatt. Az egyedi, csak számára elérhető ereklyesor már az első pillanattól megváltoztatta a véleményem róla. Elég jó lapokat kaptam, az egyikkel az alapsoron két különböző helyet aktiválhattam. Elsősorban iránytű gyűjtésre mentem rá és arra, hogy ereklyéből minél többet meg tudjak venni. A két különböző alaptábor akcióval kőtáblákat és iránytűket szereztem, illetve olyan lapokat vettem, amik iránytűket adtak. Az elején a többiek el is húztak a felfedezéssel, egymás után győzték le a szörnyeket és meg ereklyéket vásároltam, illetve a nagyítómat hamar elindítottam a kutatássávon, majd a naplót utána. A kutatássáv közepén egy ereklyelapka beadására volt szükség, így ott rákényszerültem, hogy én is felfedezzek. A nagyítómat hamar sikerült mindenkit megelőzve feljuttatni a kutatássáv tetejére. Az egyik segítőm arany oldalon drágakövet adott és egy félelemlapkát, a másik pedig két repülőt vagy két aranyat (sajnos az iránytűset elvitték...). A drágakőtermelés viszont megérte, mert ingyen ereklyekártyát is tudtam venni a napló feljebbvitelével. A játék végére sikerült vennem egy 11 pontos kőtáblát is, az utolsó előtti körben már mindenki kipasszolt, én viszont még megvásároltam 5 eszközkártyát, ott már beindult a termelésem. A végére három szörnyet is legyőztem. Összesen 87 pontot értem el (25 pontot kártyákból, 15 pontot szörnyekből, 23+5 pontot a kutatássávból, 13 pontot a kőtáblákból, 12 pontot a letakart és le nem takart ereklyelapkákból és a -4 pontot a félelmekből). Ajánlom ezt a játékot azoknak, akik szeretik a családi felső kategóriás, de mély euró játékokat. Megéri!

 • nedudki74

  2023-05-04 14:13:47

  Az hamar kiderült, hogy a templomsávon kell felmenni, valahogy kezdetektől így játszottuk. Ketten játszunk, mindketten fel szoktunk érni és venni 1-2 lapkát, Mindenki halad gyorsan felfelé, így nem vehetjük általában el egymás elől mindkét 11-est, hanem megosztozunk. Mivel itt szoros, a játék többi eleme is döntő marad, főleg a legyőzött őrzők 5 pontjai. A II. helyszínek nálunk is elvétve vannak használva, inkább csak ha valakinek sok iránytűje lesz valahogy.

 • nedudki74

  2023-05-04 13:53:52

  Zseniális és gyönyörű játék. Hangulatos az Indiana Jones -os tematikája, és maga a játékmenet is nagyon jó. Nagyon tetszik benne a "csinálok valamit, amiért kapok valamit, amivel megint csinálok valamit, amiért újra kapok valamit" . Mindez ráadásul könnyed, logikusan felépíthető akciókkal van megoldva. Nem egy agyégető, gémer dolog, szinte észrevétlenül gondolkozunk lépésekkel előre, pl ahogy az akcióink sorrendjét eldöntjük, vagy csak ezért hajtunk végre valamit, hogy a jutalmát egy másik akcióhoz felhasználhassuk. Egy pici hibája van, az insert hiánya, de az alkatrészek minősége és mennyisége miatt így is korrekt az ára szerintem - főleg a mostani árakhoz képest.

 • Syranos

  2023-03-22 06:37:57

  Kedves felfedező társak! A Czech Games bejelentette, hogy 2003 év 3. negyedévére tervezik kiadni a játék 2. Kiegészítőjét. A kiadó hivatalos honlapján már nézelődhettek is. 😀

  https://czechgames.com/en/lost-ruins-of-arnak-the-missing-expedition/

 • Robby

  2023-02-07 23:28:18

  Elég ötletesek a módosítások. Nekem az a bármikor vásárolás nem tetszik, mert akkor midenki arra menne rá és megölné a jétékot szerintem. Igenis küzdjünk meg a nagyobb kincsekért, használjuk ki a kártyákat és helyszíneket.

  A 3 darab megtartása érdekes, de ott meg az a probléma, hogy sok játékban nem is biztos, hogy sikerül a végére 3 lapkát szerezni. Aki meg megdolgozott érte azzal szemben nem lenne helyes, ha elvennénk, de nem is biztos, hogy azt választaná, ha büntetné a játék ez miatt.

  Ha a jegyzetért nem jár külön pont akkor mi értelme lenne felvinni? Esetleg az erőforrásokat hasznosabb, több pontot adó dolgokra lehetne költeni. (nem számoltam utána, de biztos nem tolnék bele energiát, ha nem ad pontot valami, a bizonytalanért meg nem biztos, hogy megérné kockáztatni, mert van más biztosabb pont) Egy kicsit olyan felesleges bonyolításnak tűnik, de lehet, hogy jó lenne. Amúgy meg a jegyzet nem is mehet olyan magasra mint a nagyító. Szóval ezt az egy szintre hozást nem is értettem annyira.

  Amúgy én abban láttam a nyerő taktikát, hogy a templom sávon kutassunk minél többet, minél magasabbra érve és főleg elsőként, hogy egyéb jutalmakat is meg tudjunk szerezni. Az egyéb nyersanyagokkal, kártyákkal, jelölőkkel, meg minél többet tudjunk kombózni. Néha már olyan kombók is kijöttek, hogy el sem akartam hinni, főleg a vége felé, amikor már azért beszereztünk pár jó lapot, van egy kis erőforrás tartalék és estleg az egyéb jelölőket, segédeket is jól fel tudjuk használni. Ezért is nagyon izgalmas a játék, mert az utolsó pillanatig sem lehetünk biztosak abban, hogy ki fog nyerni. Bárkinek megvan az esélye a csúcsra jutni még ha úgy tűnik, hogy utolsó helyen is áll. Egyetlen jó időben felhasznált jelölő, kártya vagy nyersanyag is hetalmas előnyhöz tud juttatni és baromi nagy kombókat tud elindítani. A játék szinte mindenért ad pontot, szeret jutalmazni, ezért nem érzed, hogy bármi felesleges lenne.

 • viharlampa

  2023-02-07 21:43:05

  A templom (kutatás) sávon házi "pont nyírbáláshoz" 😃 ötletek túlzott szabály felrúgás nélkül:

  • a templomlapkákból mindenki max. 3db-ot tarthat meg egyszerre. Persze egymásra épülve, lentről kezdve: először 2pontost vásárolva, aztán 6-os és végül a 11est. Lehet pl. 3x 2pont, vagy 2x 2pont + 6pont, vagy 2pont+6pont+6pont.
   A max. pontszám 2pont+6pont+11pont. Így max. 19 pont jöhet össze. Ha több lenne, mint 3 lapka, akkor egy kisebb értékűt vissza kell tenni.
  • templomlapkákat bármikor lehet vásárolni, nem kell hozzá felmenni a tetejére. Mindenki eldöntheti, hogy lapkát (azaz pontot) vesz, vagy a kutatás (azaz bónuszt/fejlesztést) sávon halad, vagy is-is.
  • az egyes templom sávokon lévő pontokat úgy kapjuk meg, hogy ha csak a nagyító van az adott sávon, akkor a kisebbik pont jár. A jegyzet helyzetéért nem jár külön pont!
   De ha egy szintre hozzuk mindkét jelzőnket, akkor a sáv szélén a nagyobb pontot kapjuk.
  • Csak akkor léphetünk fel a 23,21,...-as sávra a nagyítóval, ha a jegyzet is ott van mellette a megelőző szinten.

  Ha ezeket összegezzük, a lapkákból max. 19 pont, a kutatás sávon pedig max 23 pont lehet. Összesen 42. Mínusz 10-20 pont garantáltnak tűnik.
  Persze kiherélt pontozás, de leveheti a fókuszt a hajszáról és lehet értelme őrzőket írtani, bálványt szerezni és kártyákat venni. Lehet fele-fele arányú pont szerzés a templomban, illetve a dzsungelben. Akár.
  Nem beszélve, hogy így talán tényleg a fejlesztésért (is) és bónuszokért (is) megyünk felfelé a sávon, nem a pont hajhászás miatt.

  Aki már keresztül-kasul ismeri a játékot, véleményezzétek, lehet túl lőttem a célon. 😃

 • MaRo

  2023-02-05 00:10:08

  Nekünk még annyira sok játékunk nincs benne éppen ezért is a tábla másik oldala még használatlan és az expedícióvezetők is csak a védőzés miatt lett kibontva annak ellenére is, hogy már-már kötelezőnek mondják. Úgy voltam vele ha már az alap megvan és kezd jól menni akkor lehet majd boostolni.

  Azonban az eddigi játékoknál én is azt figyeltem meg, hogy az utolsó 1-2 körben már masszívan számolom a pontokat és bizony láncreakció ide vagy oda a templomsáv az ami inkább megérte és már csak azon araszoltam én is akár elhúzás akár beérés címszóval. Általában inkább utóbbi. Úgyhogy a kérdés jó és érdekes. Mondjuk tény, hogy a játék lényege a templom szóval kicsit érthető, hogy ide terel a játék. Ugyan nem teszteltem, de az ötletbörzébe beszállnék olyan gondolattal, mint a legyőzött örzők pontszorzása vagy épp a templomi pontbomba megnyirbálása oly módon, hogy nem lootolhatsz ki mindent hanem csak érd el. Vagy esetleg plusz fordulók bevezetése ami kényelmesebbé teheti a versenyfutást különösen, ha redukálva van a templom lehetőség.

  Ha esetleg látsz benne fantáziát és teszteled is akkor számolj be róla. :)

  Vagy ha ezek megihlettek egyéb házszabály ötlettel.

 • Robby

  2023-02-04 20:44:56

  Erre nehéz válaszolni, mert igen, eddig is ez volt a játék lényege, hogy a többi helyen szerzett erőforrásokkal a kutatás sávon minél feljebb juss. A II. helyszínek több extrát adnak, főleg, ha sok olyan erőforrást szereztél, amit nem lehet már a templom sávon elsütni. De amúgy ha visszaolvasod a kommentjeimet, ott is leírtam, hogy a játék lényege, hogy a kutatás sávon minél feljebb juss. Ebben nagyban tudnak segíteni a kártyák és erőforrások. Az expedíció vezetők asszimetrikussá teszik a játékot, minden vezetőnek egyedi képességei vannak és általában eltérő erőforrásokat használnak ehhez. Igazából szerintem a kutatás (templom) sáv változatosságot ad a játékhoz, nem a győzelmi feltételt változtatja meg.

 • Syranos

  2023-02-04 10:07:41

  Rengeteg játékot raktunk bele az Arnak alapjátékba legtöbbször 2 fővel és 3 fővel. Mindenféle győzelemi konstrukciót próbálgattam, de szinte mindig arra jöttem rá, hogy a kutatási sávon történő rohanás vezet leginkább győzelemre. Ez mostanság már oda fajult, hogy az új helyszínek felfedezése teljesen háttérbe szorult. A II. helyszínek felfedezésével meg már nem is foglalkozunk.

  A kérdésem az lenne, hogy az alap játék táblájának 2. oldala visszafogja-e ezt a rohanást vagy az expedíció vezetők kiegészítő segít ebben?? A játék ne csak a kutató sávon történő rohanásról szóljon.....

 • MaRo

  2022-12-18 13:53:06

  Ez nincs konkrétan leírva és szabálymagyarázóban sem emlékszem rá. Egyébként nálunk is dilemma volt ez de úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű kártyahatásoknak semmi értelme nem lenne ha amúgy is áthelyezhetnéd a régészeket másik ásatásra. Sőt ha így csinálod akkor a forduló örökké lootolhatóvá válna mert mindig lenne hova áthelyezni ahonnan plusz erőforrás jön amivel további akciókba kezdhetsz.

  Tehát a régész lehelyezésnek csak úgy van értelme ha azokat normál akcióval nem helyezheted egyik ásatásról a másikra.

 • Robby

  2022-12-17 22:25:06

  Szerintem ezt túlgondoltad kicsit :) Ha használod az uzsijelölőt, akkor nem kapsz félelem kártyát, ha őrző mellöl lépsz el. Ez csak egy olyan emlékeztető, hogy ne feledd és használd, ha tudod, mert amúgy ha nem ad extrát, akkor olyan mintha több munkása lenne. Minden más esetben az alap szabály lép életbe. Annyi még, hogy nem léphet vissza egy korábbi uzsis helyre, ahol hagyott kaját (csiki-csuki kizárva). Az uzsonnát még a spec kártyákon is lehet használni. Az is elég jó. Amúgy az áthelyzős kártyákkal, ha őrző mellöl mozgatod a munkásodat, akkor szerintem nem kapsz félelem lapot (mert nem a kör végén veszed vissza) De igen az uzsi elég jó, mert az rendelkezésedre áll minden körben, míg az áthelyezős kártyát meg kell venni (elég drága is, nem biztos, hogy van rá erőforrásod, megveszik előled....) és nem jön fel minden körben. Szóval félelem lap csak a forduló végi rendrakáskor jár a szörny mellöl visszavett munkásért.

 • makaaaj

  2022-12-17 02:04:48

  Hát nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszát. Remélem a jövőben másoknak is a segítségére lesz! :)

  Már csak egy kis extra, de hoztam Nektek még egy érdekességet, amit lehet boncolgatni :D

  Expedícióvezetők kiegészítő, a felfedező részletezésenek (15. old, jobb oszlop) "tipp" megjegyzése: "Ha egy uzsonnajelzővel használva hagysz el egy olyan helyszínt, ahol van őrző, nem kapsz félelmet."

  Namost...:D A felfedező ulti képessége az, hogy ugyan csak egy régésze van, de uzsijelzők lehelyezésével és az utazásköltség kifizetésével továbbmozoghat. Ennek menete az, hogy azon a helyszínen ahonnal elmozdul, uzsonnajelölőt kell hagynia (ha ezek elfogynak, nem mozoghat tovább...tudom, tudom, ez megint csak a mozgásszám korlátozását erősíti, de...). Amennyiben félelemkártya csak a kör végén, a régészek visszahívásakor jár (márpedig ezt szó szerint említi a szabály), akkor ennek a tippnek semmi értelme, hiszen az idézett mondat még fordulón belüli köre a felfedezőnek (mert uzsidobozzal mozdulsz át egy másik helyszínre, nem pedig a kör végi visszahívásra/"mozgatásra" utal), vagyis a többi régész szörny mellől történő elmozgatásakor félelemkártyát kellene kapni, máskülönben nem ad semmi extrát ez a képesség. Vagyis...elmozoghat? :D Igen, tudom, megfelelő eszköz vagy ereklye kártyával nyílván, de akkor meg jár a félelemkártya? :D

  De egyébként a felfedező összes többi spec. szabálya a régészekkel történő mozgás korlátozását erősíti meg... de ezzel a mondattal nem tudok mit kezdeni. :D

 • ugla

  2022-12-16 22:52:42

  Korábban miközben írtam még Pcs korábbi válaszához kiegészítést, ő újra írt egy nagyon jó választ, ami tartalmazza a hozzáfűzéseimet... 😄

  Pár gondolatot azért mégis írok. Az áthelyezés megengedésével az őrzők elől túl könnyű lenne megszökni, és írva van az is, hogy tőlük félelemkártyát a fordulók végén kapunk.
  A néhány ereklye, ami ebben a kérdésben érintett (pl. Útkereső szandálja, Útkereső botja, Őrző okarinája), tényleg semmiképp nem adna az őrzőktől védő, illetve a régészek forduló közben való áthelyezését lehetővé tevő képességeket, ha ezt amúgy is megtehetnénk.
  A honlapról letöltött és a játék dobozában lévő szabálykönyv között itt, az említett 10. oldal utolsó bekezdésének elején pont van egy eltérés: a papíron "(...későbbi körben)", a monitoron pedig "(...későbbi fordulóban)" olvasható. A "kör" és "forduló" szavak összekeverése a fordításokban megtévesztő hiba szokott lenni (néha érdemes belenézni az eredeti nyelvű szabálykönyvbe), de ez az eltérés itt ebben az esetben nem számít. Annyi fontos, hogy ha egy régész -ereklyék képességét használva- forduló közben hagyott el egy helyszínt, akkor az a helyszín rögtön szabaddá vált, és rögtön lehet menni ásatni.

 • Robby

  2022-12-16 22:52:10

  Ez egy nagyon egyszerű és nagyon szép játék. Annyiból áll, hogy egy körben végrehajtasz egy fő akciót (pl.: munkás lehelyezés, kártya vásárlás, kutatás...) ezután a következő játékos jön és ez így megy körbe-körbe amíg mindenki nem passzol. Ekkor vége van egy fordulónak az ötből. Ezután a botot tolni kell egy sávval (kártyákat eldobni...) és itt jön a munkások visszavétele. Igen, két munkásod van és egy körben csak azzal a két munkással tudsz helyszínekre menni, így némi erőforrást gyűjteni. De igazából ez egy pakli építős játék (is), ahol a kártyák adják meg a lehetőségek nagy részét. Megpróbálom nagyon röviden összefoglalni a lényeget: A két munkásoddal szerzel némi alap nyersanyagot, amivel be tudod indítani a jobb lapok vásárlását, amivel még több, jobb erőforrásokhoz és sok kombóhoz juthatsz. Nagyon sok dolog ad pontot a játékban de a templom sávon való feljebb jutás az igazi célja a játéknak. Ha valaki ott nagyon lemarad akkor ő biztosan nem fog győzni. Persze azért az sem biztos, hogy aki feljebb van az lesz a győztes (mert mint említettem nagyon sok dolog fog pontot érni). A játék mélységét (nem bonyolultságát) az adja, hogy éppen milyen sorrendbe tudod kijátszani a munkásaidat, kártyáidat, akcióidat. Az igazi szépsége meg a kombózás. Azt szokták még elrontani, hogy ha felfedez valaki egy helyszínt, akkor oda már legközelebb az iránytűket nem kell befizetni, csak az utazást. Ha ott maradt egy őrző, akkor azt a következő körben már bárki legyőzheti, bárki mehet arra a helyszínre a jobb cuccokért (ezért érdemes felfedezni). Fő akcióból egy játszható ki, utána a következő játékos jön és így megy körbe. viszont villámos dolgokat bármennyit ki lehet játszani, az nem fő akció.

  Amúgy csak halkan jegyzem meg, hogy megvettük a Végtelen tél játékot és az nagyon hasonlít erre a játékra csak más köntösben.

  Még egy apróság, ha már belejöttetek, akkor a kiegészítő kötelező.

 • Pcs

  2022-12-16 21:12:18

  "Miután a régészed elment innen (például egy későbbi fordulóban), a felfedezett helyszín egy másik olyan hely lesz, ahová a régészeket ásni küldhetitek."

  Ez szerintem arra vonatkozik, hogy egy helyszínt először föl kell fedezni, hogy ott ásni lehessen. Ez egy körben nem lehetséges, mert egy helyszínen csak egy régész lehet, és ő már "fölfedezett", a következő körben már mehet oda régész, akinek nem kell fölfedezni a területet, hanem rögtön áshat ott, akárcsak a kezdő helyszíneken. Kicsit furcsán van megfogalmazva a mondat, lehet szerencsésebb lett volna, ha a zárójeles rész a mondat végére kerül.

  Egyébként ez előtt a rész előtt van egy mondat, ami a szintén megerősíti, hogy helyszínről helyszínre nem lehet főakcióval átlépni, erre csak kártyával van lehetőség: "Esetleg el is menekülhetsz az őrzőtől bizonyos kártyák segítségével, amelyek lehetővé teszik számodra a régészed vagy az őrző elmozgatását."

  A nyersanyagok rögtön használhatóak, amikor megszerzed őket. Rosszul fogalmaztam, arra gondoltam, hogy a háttértörténetbe illik bele az, hogy mindig vissza kell térni a régészeknek a játéktábládra, mint egyfajta alaptáborba. Szóval megérkeztek Arnak romjaihoz, tábort vertek, aztán minden körben kimentek terepre felfedezni vagy ásni, de időnként, a kör végén vissza kell térni a megtalált dolgokkal, meg hát fel is kell töltődni... 😁

 • soetigabor

  2022-12-16 18:28:32

  Pcs-nél jobban nem is tudtam volna megválaszolni. :) Javaslom, hogy játsszátok úgy, ahogy a leglogikusabb. Mi is ezt tesszük, ha nem értünk egy szabályt, vagy legvégső esetben szabálymagyarázó videót nézünk, ha van.

 • makaaaj

  2022-12-16 17:20:14

  Hmm...oké, értelek, bár nekem azért még mindig nem logikus. Számomra a szabály még mindig ellentmondásban van pár helyen saját magával. Pl.: Felfedezés szabály (10. old. utolsó bekezdés) "Miután a régészed elment innen, például egy későbbi körben..." Namost ez így ellentmondásos, mert a kör végén a régészed a tábládra kerül vissza...nincs olyan, hogy egy helyszínről megy el egy későbbi körben. (Vagy van olyan eszköz/ereklye kártya, ami ottmarasztalja a régészed?)

  Az utolsó mondatodat meg még pláne emésztenem kell :D "ha felfedezünk egy helyszínt, vagy ásunk egy helyszínen, onnan a bálványt, nyersanyagot vissza kell vinni a táborba, hogy használni tudjuk." Vagyis a kör során megszerzett nyersanyagok, bálványok nem használhatóak csak a következő körödben? Ez így egy elég szigorú szabály, pláne annak fényében, hogy a bálványok villámakciókat tesznek lehetővé, és a megszerzett nyersanyagod sokszor az adott köröd további lehetőségeinek kulcseleme.

  Köszönöm egyébként a segítséget, és bocsi az akadékoskodásért, csak szeretném maximumra húzni a szabályismeretet, mert a játék maga amúgy nagyon tetszik :D

 • kvarclovag

  2022-12-16 16:26:32

  Azoknál a játékoknál, amik fönt vannak a BGA-n, érdemes ott is megnézni a lejátszást, esetleg egy hot seat próbajátékot indítani, és kipróbálni a vitás szabályokat. A BGA-n nagyon remélhetően jó a szabály, azt általában a kiadó is átnézi. Meg hát elég nagy közösség is figyeli, és jelzi, ha valami nem stimmel esetleg.

  Az Arnak nem is prénium játék, tehát még könnyebben próbálható. (Az, hogy nem prémium játék, az nem azt jelenti, hogy nem elég jó. Csak a kiadó üzletpolitikájától függ, hogy mennyire engedi a díjmentes játékot.)

  Bár ebben az esetben azt hiszem, amit Pcs ír, az egyértelműen eldönti a kérdést. (Én nem ismerem a játékot, érdemben nem tudok a kérdésre válaszolni.)

 • Pcs

  2022-12-16 16:18:39

  "Ásni egy helyszínen: 2. Mozgasd át a régészedet a játékostábládról arra az akcióhelyre."

  "Felfedezni egy új helyszínt: 1. ...a régészedet a tábládról az adott helyszín akcióhelyére mozgasd."

  Mindkét esetben azt írja, a játékostábláról kell a régészt a térképre helyezni, nem írja, hogy "vagy egy másik helyszínről".

  Illetve van egy megjegyzés az ásásnál: "Nem hajthatod végre ezt az akciót, ha már mindkét régészed helyszíneken van."

  Szerintem ezekből egyértelmű, hogy csak a játékostábláról lehet régészt a helyszínre küldeni. Egyébként beleillik a játék logikájába: ha felfedezünk egy helyszínt, vagy ásunk egy helyszínen, onnan a bálványt, nyersanyagot vissza kell vinni a táborba, hogy használni tudjuk.

 • makaaaj

  2022-12-16 15:23:00

  És ez hol van leírva? Csak mert én is belefutottam a Syranos által vázolt dilemmába, de a szabály (egy döltbetűs, egysoros megjegyzésen kívül sehol nem említi ezt - az amúgy talán egyik legsarkalatosabb - szabályt. Egyedül a kiegészítő egyes expedícióvezetői spec. szabályai utalnak arra, hogy nem lehet, mert az egyedi képességek írják felül azt.

  Többször elolvastam a szabályt és sehol sem írja azt (úgy kerek perec igazán konkrétan), hogy egy régész kizárólag egyszer vethető be helyszínen.

 • ugla

  2022-12-11 12:41:22

  Nekem a jól működő mechanikán kívül tetszik a játék szellemisége.

  Érdekes az, hogy nem a helyszínek felfedezése, bejárása, ásatása a fő cél, hanem a kutatásban való előrehaladás. Egy kalandos, felfedezős részt -témában jól összefüggően- összefűz egy egyébként a valóságban azért elég száraz régészeti kutatással (aprólékos vizsgálódás (nagyító jelkép), rendszerezés, dokumentálás (notesz jelkép)), sőt ezt teszi a fő motívummá, a fő pontszerzési lehetőséggé. Aztán végül a fő helyszínhez ezen keresztül jutunk el. A kutatás sáv egyszrűbb, drapp színű háttere is ezt adja vissza, a térkép és helyszínek intenzív grafikája mellett.

  (Én szeretem egyébként azt a kifinomultságot, ha egy nagyon színes, erős grafikájú játékban van néhány olyan elem, ami visszafogottabb, mint pl. az Arnak-nál a segédlapkák, vagy az Ark Nova-nál a pénzek. Van aki úgy van ezzel, hogy "ha már a többi részét megcsinálták szépen, akkor ez a játékelem miért lett ilyen egyhangú", de szerintem ez direkt fellélegzés az egyébként tömör díszletből.

  Nagyon tetszik, ahogy az őrzőkkel bánik a játék; hogy nem megölni kell őket, hanem tulajdonképpen bizonyítani előttük rátermettségünket. Cserébe pedig később egyszer segítségül hívhatjuk őket.
  Elpusztítás helyett együttélést tanít! Nagyon fontos!

 • Syranos

  2022-11-06 13:37:04

  Nagyon köszönöm a választ! Gondoltam amúgy, hogy így van így is játszottuk. Nyilván így sokkal jobban meg kell gondolni, hogy milyen lépéseket teszünk.

 • soetigabor

  2022-11-06 11:25:04

  Áthelyezni csak olyan kártyával tudod, aminek ez a képessége. Ilyen kártya nélkül nem tudod mozgatni őket.

 • Syranos

  2022-11-06 11:04:34

  A tegnapi első játékunk után egy kérdés fogalmazódott meg bennünk. Ha kihelyezem a két munkásomat a pályára, az egyik ásásban van a másik meg mondjuk új helyszínen van, akkor az adott fordulóban át tudom még helyezni valamelyik munkást egy másik helyszínre vagy ásatásra fő akcióként?

  Lehet hogy bambák vagyunk de nem írta a szabálykönyv hogy nem lehet.

 • Syranos

  2022-11-05 19:13:57

  Tegnap meghozta a futár és ma kibontásra került a játék. Maga a bontás is izgalommal töltött el minket, rengeteg kütyü, jelölő, lapka, kártya és hatalmas pálya és minden és minden nagyon igényesen, gyönyörűen van megrajzolva. Eleinte csak nézegettük a képeket minden olyan szép. Szerintem kinézetre nincs is szebb játék jelenleg a piacon nála.

  Elkezdtük felállítani a pályát és kihelyezni a kezdéshez a tartozékokat. Pakolni kell vele egy kicsit, hogy tudjuk kezdeni a játékot. Ketten játszottunk vele először, a gyerekek megriadtak a szabály felénél. :) Amúgy ne riasszon el senkit, először tényleg egy kicsit bonyolultnak tűnik a játék, de a a játék közben minden világossá válik.

  Tetszik a munkás kihelyezési és a pakliépítési mechanizmusok ötvözése. A két mechanizmus egyidejű használata sok-sok lehetőséget és megoldást ad. Izgalmas, hogy ahogy halad a játék új és rejtett helyszíneket fedezhetünk fel, ami új őrzőket is felfed. Emelett még ott a kutatássáv is amit nagyon figyelni kell, haladni kell rendesen rajta, mert a pontok hozzák ugye a végső győzelmet.

  A játékban figyelni kell, hogy mikor milyen lépést teszünk, mert a játékostársak könnyen elhappolhatják előlünk a kívánt helyszínt, őrzőt, tárgyakat. Figyelni kell arra is, hogy ne legyünk kapzsik és minden tárgyat, ereklyét ne akarjunk magunknak, mert az bizony hígítja a játszópaklinkat és nem biztos, hogy jó lesz minden később. DE ERRE IS AD MEGOLDÁST A JÁTÉK! Lehet égetni a nem kíváatos lapokat elég sok módon.

  Összegzésként annyit mondhatok, hogy az első és kicsit lassú kezdőjáték ellenére nagyon élveztük, kell benne rendesen gondolkozni, hogy mit tegyünk, merre haladjunk. A kinézet az ÚRISTEN! fenomenális. A kártyák, jelzők minősége is rendben van. Az újrajátszhatósága szerintem végtelen... JA! és két páya van... a másikról még nyilatkozni sem tudok.

  Ajánlom mindenkinek!

 • thufirhawat333

  2022-10-07 11:45:21

  Egy hozzávetőlegesen ötezer éves mezopotámiai társasjátéknál sikerült megoldani az elemek igényes tárolását beépített rekeszek segítségével, bezzeg itt!
  Hiányzik legalább valami alapvető insert és a rendes finish a kártyákról, nem szeretem ezt a "költsd el még egyszer az árát, ha tartós játékot szeretnél" hozzáállást. Főleg egy olyan játéknál, ahol láthatóan nagy hangsúlyt helyeztek az esztétikára.

  A játékmenetre viszont panasz nem lehet, gyerekkel is jól játszható (a hat és fél évesünk teljesen rákattant, s végig lekötötte a figyelmét), remekül lehet benne tervezni, mégsem ijeszti el a könnyebb játékokhoz szokott társaságot sem; a tematika, a kidolgozás kényezteti a szemet, és a játék hossza megfelelő ahhoz, hogy épp addig maradjon az asztalon, amíg szívesen látjuk. Playtestre láthatóan nagy hangsúlyt fektettek, és külön öröm, hogy a játékszabály szolgálja a játékmenetet, és nem akadályt képez, mint sok modern játék esetében.

 • hadhaz.sandor

  2022-10-01 10:41:32

  Félve ültem le, mert több helyen olvastam, hogy nagyon hasonlít a Dune: Imperium társasra, ami nem nyűgözött le.

  És tényleg szinte teljesen megegyezik az alapmechanizmus: pakli építés és munkáslehelyezés. Mégis sokkal jobban bejött az Arnak, össze is szedtem hogy miért:

  1. A kevesebb típusú akcióhely miatt sokkal kevésbé korlátoz a kártyahúzás, de mégis érdekes döntések elé állít.

  2. Sokkal jobbak az akciók a kártyákon. Dűnében szinte mindig a munkáslehelyezős akciót érdemes választani, a kártya akció gyakorlatilag a backup. Az Arnakban hasonló erősségűek, ezért érdekesebb a döntés.

  3. Téma. Dűne rajongóként nagyon zavart mennyire gyenge a témája. Gyakorlatilag Dűne szereplők és buzzwordök random mechanizmusokra húzva. Az Arnaknak könnyebb dolga volt, hisz egy nulláról alkotott témát könnyebb ráhúzni, de mégis tetszett a téma.

  Egy félelmem az Arnakkal, hogy az újrajátszhatósága nem túl erős. Nem igazán látom hogy rengeteg különböző út lenne a győzelemre, nem érzem hogy annyi felfedeznivaló lenne benne.

 • didancsi

  2022-08-31 21:33:22

  sziasztok!

  Hátha valakit érdekel az Arnak solo kampánya:)

  https://youtu.be/ZJ6NEPKfajo

 • Robby

  2022-06-28 18:33:18

  Szinte mindenhez ad plusz lapokat, ami nem dob annyit a játékon viszont a változatosságot növeli, de az igazi újdonság a vezetők. Ezek visznek kellő változatosságot a játékba. A karaktereknek saját karaktertáblájuk és paklijuk is van. Ezek azért adnak egy bizonyos irányvonalat, hogy miben lesz jobb egy karakter és így érdemes abba az irányba elindulni. Kiemelném a misztikust, aki a félelem kártyákból merít erőt, egy másoknak negatív erőforrást használva. A professzor is érdekes karakter az ereklyék miatt. A többiek inkább csak olyan erőforrás "mágusok" (különböző erőforrásokkal tudnak jobban sakkozni). Ennek ellenére azok is jók, sajnos nincs még sok játék benne, így nem tudtuk még teljesen megismerni, hogy melyik karakter mennyire erős és mennyire vannak egymáshoz képest kibalanszolva. Viszont az alap játékon is azt éreztem, hogy mikor kezdek a legjobban belejönni és sok jó cuccom van végre, akkor már véget is ért, na itt ez még rátesz egy lapáttal. Ja a piros botot is meg kell említenem aminél 2-2 kártyát kell eldobni, ezzel is nővelve a kártyák játékba kerülését és bosszantva a játékost aki épp kinézte az aktuális lapokból az egyiket :)

  Ha nem is oldotta meg az összes dolgot, ami miatt unalmassá válhat a játék, de nagyon nagy mértékben kitolta, hogy az az unalomfaktor minél később következzen be. Mire mindegyik karaktert kiismered, addig jó pár játékot bele lehet tenni, illetve az új kutatástáblák is megbolondítják a játékot (pl.: ahol egy őrző van, azt le kell győzni, hogy tovább tudj haladni, ameddig nem győzte le valaki addig kapjátok utána a félelem lapokat, illetve korábban is lehet templom lapkákat szerezni a másik oldallal és ott menet közben lehetőség van egy ereklye használatára is).

  A számolás és tervezés megmaradt (de ez szinte az összes euro játékra igaz), de a lehetőségek bővültek. A téma rá van húzva, de nálunk a grafika és eszköztár miatt jobban átjön, mintha színes kockákat pakolgatnánk absztrakt táblákon (fizikai változat előnye).

 • esze.gergo

  2022-06-28 16:50:58

  Kölcsönben volt nálunk a játék, sajnos a rövid idő alatt nem tudtunk túl sok időt rászánni. Viszont nagyon érdekelt és megörültem, hogy a BGA-n fent van, szóval kb. egy hónapja kb. folyamatosan játszom legalább egy játékot belőle, mindenféle játék számmal. Sokan sokat elmondtatok előttem, szóval próbálok direkt lenni:

  Ami miatt még visszatérek hozzá:

  • Tök szép játék és nem csak ahhoz képest, hogy euró. Hiányzik is kicsit, hogy nem fogdoshatom a szuperül kimunkált nyersanyagokat.
  • Szerintem elég szűk a játék, kell bőven priorizálni, hogy ne vegyenek el előled kritikus helyeket vagy lapokat
  • Viszont, ha elveszik, akkor ajánl más alternatívákat, amilyen irányba el lehet menni
  • A pakliépítés szuper benne.
   • Jó, hogy a pakli aljára kerül az új eszköz és az is szuper, hogy az ereklyéket helyből használhatjuk.
   • Ráadásul büntetni is tud a túl vaskos pakli, engem már többször elcsábítottak a szuper képességek, amiket végül nem tudtam teljes potenciáljuk szerint alkalmazni.

  Ami miatt lehet, hogy egy idő után megunom:

  • Nagyon hasonlónak érzem a játékokat. Ugyan több fajta stratégia létezik, de balanszolni kell őket annyira, hogy ne tudj nagyon különböző utakat bejárni.
  • A kezdést ebből kifejezetten irányítottnak érzem. Ha elérhető még a két iránytűs hely, akkor oda szerintem be kell tenned az egyik embered.
  • A kutatás sávon nagyon el lehet húzni és ezzel gyakorlatilag a többi játékos játékát is irányítod. Nagyon sokat számít a tetejére feljutni, és ott már nem is feltétlenül az idő számít igazán, de ha valaki feljut a 20 pont felé a nagyítóval akkor neked is muszáj lesz nyomni, hogy ne maradj le nagyon.
  • Téma csak rá van ragasztva, annyira számolós és tervezős a játék, hogy gyorsan leesik róla a felfedezés élménye

  Valakinek volt itt szerencséje a kiegészítővel? Nagyon várom, hogy online elérhető legyen, de ha orvosol a fenti dolgokból párat, akkor lehet megveszem itthonra a teljes játékot, mert jó lenne másnak is bemutatni a baráti társaságban.

 • hamu80

  2022-06-09 11:28:40

  Az Arnak elveszett romjai alapvetően egy erőforráskonvertáló, szerződés teljesítéses, pakliépítős játék régészes témával. A játéktér egyik fő részét az ásatások adják. Ezeknek különböző költségeik vannak, és mindössze 2 bábu áll rendelkezésre az aktiválásukhoz. Az új ásatási helyszínek felfedezése során random módon kapunk szörnyeket, amelyeket megadott erőforrások befizetése ellenében tudunk rávenni arra, hogy a jövőben nyugodtan dolgozhassunk, és természetesen pontot is érnek, valamint extra erőforrásokat is biztosíthatnak. A kártyasorból a paklinkat tudjuk bővíteni. Külön öröm számomra, hogy ezek mindig a pakli aljára kerülnek, és kiszámítható módon kerülnek a kézbe. Nincs a számomra felesleges randomitást beiktató paklikeverés. Végül a tábla másik fő területe a kutatás, ami tulajdonképpen egy sáv, ahol erőforrások beváltásáért kúszhat egyre feljebb két speciális jelölő. A továbbhaladásért újabb erőforrásokat és pontokat lehet kapni. A játék izgalma az, hogy a játék végéhez érve szédületes akcióláncolatokat lehet véghezvinni, ami először hihetetlennek tűnik úgy, hogy mindössze 2 bábuval és 5 kártyával kezdesz. A téma úgy-ahogy átjön, de ha valaki igazi régészes kalandokat szeretne, akkor ne itt keresse. Az Arnak minden csillivilli ellenére egy kemény optimalizációt igénylő erőforrás átváltó játék, számomra picit a kelleténél kisebb játékosok közötti interakcióval.

 • Mixike

  2022-04-18 18:00:58

  Korábban itt kértem segitseget, hogy ajándéknak megvegyem e. Megtörtént, ez idáig váratott magára a kipróbálása. Hááát... valami fantasztikus.. pakli építés munkás le helyezéssel. Megannyi lehetőség, már az első meccs is nagyon kiélezett volt. 4en játszottunk, természetesen mindenki más taktikát választott. Eszméletétlenül jó volt, már alig várom, hogy újra előkerüljön.

 • soetigabor

  2022-03-02 15:55:03

  Kár, hogy most nincs sehol Cascadia, különben azt ajánlanám. Pofonegyszerű, mégis gondolkodtató, és relatíve szép (azért nem Everdell).

 • Robby

  2022-03-01 23:06:18

  Szerintem jó játék és könnyen is tanulható. Ha valaki játszott már többféle társassal és ismeri az alap mechanikákat, akkor nem lesz probléma megtanulni egyetlen társast sem. Az a lényeg, hogy hogyan van elmagyarázva, illetve rá kell szánni az időt egy-két próbajátékra. Legtöbb játéknál (itt is) szinte minden a táblán van, illetve adnak hozzá egy kártyát, lapot itinernek, de ha ez nincs akkor kell csinálni.

 • hierroo

  2022-03-01 18:12:09

  Szerintem is jó az Everdell. A szabálykönyve sem nehéz. Igaz ez nem tetriszes játék, de nagyon kellemes játék. Viszont a New York Zoo az tetriszes játék, ha esetleg szereti az állatos játékokat, akkor ez sem lehet rossz szerintem.

 • umfuhrerrichard

  2022-03-01 06:53:26

  Nem tudom pontosan milyen játék a zsánere, de a leírtak alapján bátran ajánlom a JUHARVÖLGY KRÓNIKÁJA társasjátékot is. Nagyon szépre sikeredett, kedves játék amin azért lehet már gondolkodni is (munkás lehelyezés), de azért nem kell vért izzadni közben. Nagyon jó a hanugalata is :)
  BGG 2.5-ös nehézségi szint (Arnak: 2.87, Mars terraformálása: 3.25)

 • Kisde

  2022-02-28 18:31:46

  A Marsnál mindenképp egyszerűbb az Arnak és esztétikailag kiemelkedő, szóval szerintem jó választás lenne. Amit esetleg még tudok ajánlani az az Everdell, ami szintén nem egy túl komplex játék viszont minden eleme kivételesen szép.

 • Mixike

  2022-02-28 18:28:48

  Sziasztok!

  Szülinapi ajándékba keresek társasjátékot. Ami nem túl bonyolult, többször újra játszható, szép. Erre gondoltam, viszont a nehézségét nem tudom. Olyan személynek lesz akinek a Mars terraformálása elsőre picit nehéz volt. És picit nehezen lehetett rávenni, hogy újra próbálja. Mi a véleményetek, az Arnak jó ajándék lehet?

  Hölgynek lesz ajándék. Más ötletet is elfogadok. Takenoko már megvan neki, macskák szigetén gondolkoztam még de nem nagy macska szerető és sok olyan játékuk van ami tetrisz elemeket használ.

  köszönöm szépen!

 • soetigabor

  2022-01-17 08:21:42

  Nagyon érdekes, köszi az infót, nem cserélem le! :) Tavaly október elején szereztem be a játékot, ráadásul használtan, így nem tudom hova tenni, hogy rá bő 2 hónap múlva jött a hír, hogy jön a javított kártyás verzió. Az "új" lapokat a Gémklubtól szereztem be, a decemberi hír hallatán, hogy akinek ven már Arnakja, kérheti a javított kártyákat. X akta. :)

 • batnorimre

  2022-01-17 06:57:07

  Tavaly decemberben vettem eme társast a Gémklubtól és én is a rossz lapokat kaptam külön csomagolva, megnéztem egy angol vidit is, hogy melyik helyes, mert itt olvastam hogy a "kör vége" változatoknak nincs értelme, emiatt nálam is maradtak az "gyári" lapok :)

 • speedy.css

  2022-01-17 00:10:03

  @soetigabor Szerintem fordítva kaptad meg a kártyákat valahogy. Mi az ünnepek előtt szereztük be, és nálunk a 3 javított kártya jött külön csomagban, és tényleg a rossznak tűnő lapok voltak benne eredetileg a játékban.

  Tehát: ne cseréld le a lapokat, mert nálad már eleve a jó lapok szerepeltek a dobozban (forduló végén a helyes). Nem tudom, hogy az "új" lapok honnan érkeztek meg hozzád, de épp azokat kellett volna lecserélni. :D

 • Csabalex

  2022-01-04 00:20:50

  Nekem a szívembe lopta magát a játék, de úgy érzem, hogy az első kiegészítő tényleg nagyon szükséges volt. Nagyon sokat segít, hogy van egy alap képességed ami szerint el tudsz indulni és támpontot ad a felfedezésre.

 • soetigabor

  2021-12-11 10:14:30

  Hát hát... Tegnap kézhez kaptam a 3 db javított Arnak kártyát, és hmm...

  2 kártyának a hatása megváltozott, ráadásul szerintem logikátlanul. A kártyák hatása az volt, hogy mikor egy őrzőtől visszaveszed a munkásodat, a fordulóban nem kapsz félelem kártyát, a javított verzió szerint most a körödben nem kapsz félelem kártyát. Alapvetően a forduló végén húzol fel félelemkártyát (ha őrzőnél állsz), mert ekkor tudod visszagyűjteni a munkásaidat, tehát most az én értelmezésem szerint az utolsó körödben KELL kijátszanod ezt a kártyát, nem lehet akármikor, különben nem érvényesül a hatása.

  A 3. kártya a legfurcsább. A szöveg ugyan változott, de nem tartalmilag, hanem a rajta szereplő mondat értelmetlen lett. Gyakorlatilag a mondat utolsó 3 szava kétszer van leírva. Nem is cseréltem ki egyelőre a kártyákat. Kíváncsi vagyok azok véleményére, akik szintén beszerezték.

 • lrekasi

  2021-12-11 08:49:19

  Nagyon szerettem volna kipróbálni, mielőtt vásárlásra adnám a fejem. Eddig egy játék után még bizonytalan vagyok. A teljesen szubjektív véleményem pro és cons.

  Pro: remek design; követhető játékmenet; számos döntési pont; nem érzem, szűknek; nem érzem azt, hogy valamit elvittek az orrom elől, és nincs "b" terv; pakliépítés van benne, de kevés lappal operál, így nincs ima, hogy csak jöjjön fel x lap; nincs benne mindent eldöntő lehetőség, ahol bottal ütheted az előtted járó nyomát

  Cons: a téma csak rá van nyomtatva, ez sima erőforrás csere-bere játék; kaland kategóriába van sorolva, de semmi kaland nincs benne. Nekem a mindenből egy kicsi, bár nagyon jól kiegyeznsúlyozza a játékot, mégis megerőszakoltnak érzem valamiért. Valahogy az ötleteket jobban egybe kellett volna gyúrni, mert az én szemem, érzéseim a gyönyörű asztalkép okán keresi az egységet, témát benne, amire rá tudok hangolódni... de így csak egy sima számolgatós, ámde szép, színes játék.

  Nekem egy remek 7-es, a 8+ ponthoz még nem ártott volna bele meló 😃

 • papp.cs66

  2021-12-09 10:38:25

  Eddig 2 alkalommal játszottuk. Egyszer 3 egyszer pedig 4 fővel. A játékban nagyon sok opció van a pontszerzésre. Nekem tetszett, habár úgy éreztem, hogy rövid a játék, mivel a sok opciót (pl. ásatási helyek, kutatási sáv) senki sem tudta teljesen végig vinni, ami kicsit lelombozott. A játék végén a pontjaink nagyon közel voltak egymáshoz, ami különösen tetszett. :D

 • Zsomboo

  2021-12-08 15:24:45

  Ebben igazad van. Minden esetre tény, hogy kiemelkedő eljárás, sokan követhetnék ezt a supportot.

Az Arnak elveszett romjai társasjáték és kiegészítői (7)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 - 120 perc
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Mín, Elwen
 • Illusztrátor:  Milan Vavroň, Jakub Politzer, Filip Murmak, Ondrej Hrdina, František Sedláček, Jiří Klus
 • Kiadók:  Hobby Japan, Devir, Lautapelit.fi, White Goblin Games, Czech Games Edition, REBEL.pl, MINDOK, Gém Klub Kft., IELLO, Cranio Creations, Fantasmagoria, More Fun Co., Ltd., DiceTree Games, Lex Games, GaGa Games, One Moment Games, HeidelBÄR Games, spilbræt.dk, Lord of Boards, Brädspel.se, Games4you
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, ukrán, bolgár, szerb, thai

Alternatív nevei


Kiadások

 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: cseh
 • English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
  • Súly: 2.5 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
  • Méretek: 25.7 cm x 36.6 cm x 7.2 cm
  • Súly: 2.4 kg
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: lengyel
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: román
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
  • Súly: 2.5 kg
 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 25.5 cm x 36.5 cm x 7 cm
  • Súly: 2.4 kg
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: francia
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: olasz
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: japán
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: Korean
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: portugál
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 25.5 cm x 35.5 cm x 7 cm
  • Súly: 2.3 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: ukrán
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
 • Danish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 26 cm x 37 cm x 7.5 cm
 • English edition with 2021 Kennerspiel des Jahres nominee label
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
 • Finnish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: finn
 • Serbian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: szerb
 • Thai edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 26 cm x 37 cm x 7.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • German edition with KdJ 2021
  • Nyelv: német
  • Méretek: 26 cm x 36.5 cm x 7 cm
 • Swedish edition
  • Nyelv: svéd

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Arnak elveszett romjai társasjátékhoz