Arnak elveszett romjai
Arnak elveszett romjai
Arnak elveszett romjai
Arnak elveszett romjai
Videó beküldése

Arnak elveszett romjai társasjáték

társasjáték, 2021
Értékelem!

Az Arnak elveszett romjai egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 30 - 120 perc is lehet. A játék több, összesen 6 díjat és jelölést is kapott 2020-ban és 2021-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kártya húzás, a munkás-elhelyezés...

Az Arnak elveszett romjai egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 30 - 120 perc is lehet. A játék több, összesen 6 díjat és jelölést is kapott 2020-ban és 2021-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kártya húzás, a munkás-elhelyezés, a pakli építés, a solitaire és a trn-04 progressive turn order mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Fedezd fel Arnak elveszett romjait!
A feltérképezetlen tengerek közepén egy lakatlan szigeten a felfedezők egy ősi civilizáció nyomaira bukkannak. Te vezeted az expedíciót, ami a sziget feltárását tűzte ki céljául, Célod, hogy felfedezd a szigetet, megtaláld az elveszett kincseket és ha kell szembenézz a félelmetes őrzőkkel, mindezt azért, hogy a sziget összes titkát megismerhesd.

A Lost Ruins of Arnak ötvözi a pakliépítés és a munkáslehelyezés mechanizmusát egy felfedezős, erőforrás-kezelős játékban. A hagyományos pakliépítő akciók mellett ebben a játékban a kártyákkal is aktiválható a munkáslehelyezés, és ahogy a játék folyamán a játékosok egyre többet fedeznek fel a szigetből, úgy válnak elérhetővé az új munkásakciók is. Ezen akciók némelyike erőforrásokat igényel munkások helyett, ezért nagyon fontos a szilárd erőforrás-bázis kiépítése. Körönként csak egy akciód van, ezért jól fontold meg, hogy mit választasz... minek lenne most a legnagyobb haszna? Mi az, amit később lenne jó végrehajtani? ...feltéve, hogy valaki más nem hajtja végre előtted!

A paklik kicsik, és a játék véletlenszerűségét erősen csökkenti a játéktáblán kínált rengeteg taktikai lehetőség. A különböző munkásakciók, ereklyék és felszereléskártyák miatt minden játékülés felépítése egyedi lesz, arra ösztönzve ezzel a játékosokat, hogy új stratégiákat találjanak ki a kihívás legyőzésének érdekében.

Magyar nyelvű ismertető

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
 • 16 790 Ft-tól
 • -7%-1 260 Ft

Kategória: Felfedező, Kaland, Utazás
Mechanizmus: Kártya húzás, Munkás-elhelyezés, Pakli építés, Solitaire, TRN-04 Progressive Turn Order, Once-Per-Game Abilities, Resource to Move, Move Through Deck

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Arnak elveszett romjai társasjáték vásárlása, árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Arnak elveszett romjai társasjáték videók (11)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2021

Medium Game of the Year

nyertes, Golden Geek Awards, 2020

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Legjobb egyszemélyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Legjobb tematikus játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2020

Kommentek

Kommentek

 • hadhaz.sandor

  2022-10-01 10:41:32

  Félve ültem le, mert több helyen olvastam, hogy nagyon hasonlít a Dune: Imperium társasra, ami nem nyűgözött le.

  És tényleg szinte teljesen megegyezik az alapmechanizmus: pakli építés és munkáslehelyezés. Mégis sokkal jobban bejött az Arnak, össze is szedtem hogy miért:

  1. A kevesebb típusú akcióhely miatt sokkal kevésbé korlátoz a kártyahúzás, de mégis érdekes döntések elé állít.

  2. Sokkal jobbak az akciók a kártyákon. Dűnében szinte mindig a munkáslehelyezős akciót érdemes választani, a kártya akció gyakorlatilag a backup. Az Arnakban hasonló erősségűek, ezért érdekesebb a döntés.

  3. Téma. Dűne rajongóként nagyon zavart mennyire gyenge a témája. Gyakorlatilag Dűne szereplők és buzzwordök random mechanizmusokra húzva. Az Arnaknak könnyebb dolga volt, hisz egy nulláról alkotott témát könnyebb ráhúzni, de mégis tetszett a téma.

  Egy félelmem az Arnakkal, hogy az újrajátszhatósága nem túl erős. Nem igazán látom hogy rengeteg különböző út lenne a győzelemre, nem érzem hogy annyi felfedeznivaló lenne benne.

 • didancsi

  2022-08-31 21:33:22

  sziasztok!

  Hátha valakit érdekel az Arnak solo kampánya:)

  https://youtu.be/ZJ6NEPKfajo

 • Robby

  2022-06-28 18:33:18

  Szinte mindenhez ad plusz lapokat, ami nem dob annyit a játékon viszont a változatosságot növeli, de az igazi újdonság a vezetők. Ezek visznek kellő változatosságot a játékba. A karaktereknek saját karaktertáblájuk és paklijuk is van. Ezek azért adnak egy bizonyos irányvonalat, hogy miben lesz jobb egy karakter és így érdemes abba az irányba elindulni. Kiemelném a misztikust, aki a félelem kártyákból merít erőt, egy másoknak negatív erőforrást használva. A professzor is érdekes karakter az ereklyék miatt. A többiek inkább csak olyan erőforrás "mágusok" (különböző erőforrásokkal tudnak jobban sakkozni). Ennek ellenére azok is jók, sajnos nincs még sok játék benne, így nem tudtuk még teljesen megismerni, hogy melyik karakter mennyire erős és mennyire vannak egymáshoz képest kibalanszolva. Viszont az alap játékon is azt éreztem, hogy mikor kezdek a legjobban belejönni és sok jó cuccom van végre, akkor már véget is ért, na itt ez még rátesz egy lapáttal. Ja a piros botot is meg kell említenem aminél 2-2 kártyát kell eldobni, ezzel is nővelve a kártyák játékba kerülését és bosszantva a játékost aki épp kinézte az aktuális lapokból az egyiket :)

  Ha nem is oldotta meg az összes dolgot, ami miatt unalmassá válhat a játék, de nagyon nagy mértékben kitolta, hogy az az unalomfaktor minél később következzen be. Mire mindegyik karaktert kiismered, addig jó pár játékot bele lehet tenni, illetve az új kutatástáblák is megbolondítják a játékot (pl.: ahol egy őrző van, azt le kell győzni, hogy tovább tudj haladni, ameddig nem győzte le valaki addig kapjátok utána a félelem lapokat, illetve korábban is lehet templom lapkákat szerezni a másik oldallal és ott menet közben lehetőség van egy ereklye használatára is).

  A számolás és tervezés megmaradt (de ez szinte az összes euro játékra igaz), de a lehetőségek bővültek. A téma rá van húzva, de nálunk a grafika és eszköztár miatt jobban átjön, mintha színes kockákat pakolgatnánk absztrakt táblákon (fizikai változat előnye).

 • esze.gergo

  2022-06-28 16:50:58

  Kölcsönben volt nálunk a játék, sajnos a rövid idő alatt nem tudtunk túl sok időt rászánni. Viszont nagyon érdekelt és megörültem, hogy a BGA-n fent van, szóval kb. egy hónapja kb. folyamatosan játszom legalább egy játékot belőle, mindenféle játék számmal. Sokan sokat elmondtatok előttem, szóval próbálok direkt lenni:

  Ami miatt még visszatérek hozzá:

  • Tök szép játék és nem csak ahhoz képest, hogy euró. Hiányzik is kicsit, hogy nem fogdoshatom a szuperül kimunkált nyersanyagokat.
  • Szerintem elég szűk a játék, kell bőven priorizálni, hogy ne vegyenek el előled kritikus helyeket vagy lapokat
  • Viszont, ha elveszik, akkor ajánl más alternatívákat, amilyen irányba el lehet menni
  • A pakliépítés szuper benne.
   • Jó, hogy a pakli aljára kerül az új eszköz és az is szuper, hogy az ereklyéket helyből használhatjuk.
   • Ráadásul büntetni is tud a túl vaskos pakli, engem már többször elcsábítottak a szuper képességek, amiket végül nem tudtam teljes potenciáljuk szerint alkalmazni.

  Ami miatt lehet, hogy egy idő után megunom:

  • Nagyon hasonlónak érzem a játékokat. Ugyan több fajta stratégia létezik, de balanszolni kell őket annyira, hogy ne tudj nagyon különböző utakat bejárni.
  • A kezdést ebből kifejezetten irányítottnak érzem. Ha elérhető még a két iránytűs hely, akkor oda szerintem be kell tenned az egyik embered.
  • A kutatás sávon nagyon el lehet húzni és ezzel gyakorlatilag a többi játékos játékát is irányítod. Nagyon sokat számít a tetejére feljutni, és ott már nem is feltétlenül az idő számít igazán, de ha valaki feljut a 20 pont felé a nagyítóval akkor neked is muszáj lesz nyomni, hogy ne maradj le nagyon.
  • Téma csak rá van ragasztva, annyira számolós és tervezős a játék, hogy gyorsan leesik róla a felfedezés élménye

  Valakinek volt itt szerencséje a kiegészítővel? Nagyon várom, hogy online elérhető legyen, de ha orvosol a fenti dolgokból párat, akkor lehet megveszem itthonra a teljes játékot, mert jó lenne másnak is bemutatni a baráti társaságban.

 • hamu80

  2022-06-09 11:28:40

  Az Arnak elveszett romjai alapvetően egy erőforráskonvertáló, szerződés teljesítéses, pakliépítős játék régészes témával. A játéktér egyik fő részét az ásatások adják. Ezeknek különböző költségeik vannak, és mindössze 2 bábu áll rendelkezésre az aktiválásukhoz. Az új ásatási helyszínek felfedezése során random módon kapunk szörnyeket, amelyeket megadott erőforrások befizetése ellenében tudunk rávenni arra, hogy a jövőben nyugodtan dolgozhassunk, és természetesen pontot is érnek, valamint extra erőforrásokat is biztosíthatnak. A kártyasorból a paklinkat tudjuk bővíteni. Külön öröm számomra, hogy ezek mindig a pakli aljára kerülnek, és kiszámítható módon kerülnek a kézbe. Nincs a számomra felesleges randomitást beiktató paklikeverés. Végül a tábla másik fő területe a kutatás, ami tulajdonképpen egy sáv, ahol erőforrások beváltásáért kúszhat egyre feljebb két speciális jelölő. A továbbhaladásért újabb erőforrásokat és pontokat lehet kapni. A játék izgalma az, hogy a játék végéhez érve szédületes akcióláncolatokat lehet véghezvinni, ami először hihetetlennek tűnik úgy, hogy mindössze 2 bábuval és 5 kártyával kezdesz. A téma úgy-ahogy átjön, de ha valaki igazi régészes kalandokat szeretne, akkor ne itt keresse. Az Arnak minden csillivilli ellenére egy kemény optimalizációt igénylő erőforrás átváltó játék, számomra picit a kelleténél kisebb játékosok közötti interakcióval.

 • Mixike

  2022-04-18 18:00:58

  Korábban itt kértem segitseget, hogy ajándéknak megvegyem e. Megtörtént, ez idáig váratott magára a kipróbálása. Hááát... valami fantasztikus.. pakli építés munkás le helyezéssel. Megannyi lehetőség, már az első meccs is nagyon kiélezett volt. 4en játszottunk, természetesen mindenki más taktikát választott. Eszméletétlenül jó volt, már alig várom, hogy újra előkerüljön.

 • soetigabor

  2022-03-02 15:55:03

  Kár, hogy most nincs sehol Cascadia, különben azt ajánlanám. Pofonegyszerű, mégis gondolkodtató, és relatíve szép (azért nem Everdell).

 • Robby

  2022-03-01 23:06:18

  Szerintem jó játék és könnyen is tanulható. Ha valaki játszott már többféle társassal és ismeri az alap mechanikákat, akkor nem lesz probléma megtanulni egyetlen társast sem. Az a lényeg, hogy hogyan van elmagyarázva, illetve rá kell szánni az időt egy-két próbajátékra. Legtöbb játéknál (itt is) szinte minden a táblán van, illetve adnak hozzá egy kártyát, lapot itinernek, de ha ez nincs akkor kell csinálni.

 • hierroo

  2022-03-01 18:12:09

  Szerintem is jó az Everdell. A szabálykönyve sem nehéz. Igaz ez nem tetriszes játék, de nagyon kellemes játék. Viszont a New York Zoo az tetriszes játék, ha esetleg szereti az állatos játékokat, akkor ez sem lehet rossz szerintem.

 • umfuhrerrichard

  2022-03-01 06:53:26

  Nem tudom pontosan milyen játék a zsánere, de a leírtak alapján bátran ajánlom a JUHARVÖLGY KRÓNIKÁJA társasjátékot is. Nagyon szépre sikeredett, kedves játék amin azért lehet már gondolkodni is (munkás lehelyezés), de azért nem kell vért izzadni közben. Nagyon jó a hanugalata is :)
  BGG 2.5-ös nehézségi szint (Arnak: 2.87, Mars terraformálása: 3.25)

 • Kisde

  2022-02-28 18:31:46

  A Marsnál mindenképp egyszerűbb az Arnak és esztétikailag kiemelkedő, szóval szerintem jó választás lenne. Amit esetleg még tudok ajánlani az az Everdell, ami szintén nem egy túl komplex játék viszont minden eleme kivételesen szép.

 • Mixike

  2022-02-28 18:28:48

  Sziasztok!

  Szülinapi ajándékba keresek társasjátékot. Ami nem túl bonyolult, többször újra játszható, szép. Erre gondoltam, viszont a nehézségét nem tudom. Olyan személynek lesz akinek a Mars terraformálása elsőre picit nehéz volt. És picit nehezen lehetett rávenni, hogy újra próbálja. Mi a véleményetek, az Arnak jó ajándék lehet?

  Hölgynek lesz ajándék. Más ötletet is elfogadok. Takenoko már megvan neki, macskák szigetén gondolkoztam még de nem nagy macska szerető és sok olyan játékuk van ami tetrisz elemeket használ.

  köszönöm szépen!

 • soetigabor

  2022-01-17 08:21:42

  Nagyon érdekes, köszi az infót, nem cserélem le! :) Tavaly október elején szereztem be a játékot, ráadásul használtan, így nem tudom hova tenni, hogy rá bő 2 hónap múlva jött a hír, hogy jön a javított kártyás verzió. Az "új" lapokat a Gémklubtól szereztem be, a decemberi hír hallatán, hogy akinek ven már Arnakja, kérheti a javított kártyákat. X akta. :)

 • batnorimre

  2022-01-17 06:57:07

  Tavaly decemberben vettem eme társast a Gémklubtól és én is a rossz lapokat kaptam külön csomagolva, megnéztem egy angol vidit is, hogy melyik helyes, mert itt olvastam hogy a "kör vége" változatoknak nincs értelme, emiatt nálam is maradtak az "gyári" lapok :)

 • speedy.css

  2022-01-17 00:10:03

  @soetigabor Szerintem fordítva kaptad meg a kártyákat valahogy. Mi az ünnepek előtt szereztük be, és nálunk a 3 javított kártya jött külön csomagban, és tényleg a rossznak tűnő lapok voltak benne eredetileg a játékban.

  Tehát: ne cseréld le a lapokat, mert nálad már eleve a jó lapok szerepeltek a dobozban (forduló végén a helyes). Nem tudom, hogy az "új" lapok honnan érkeztek meg hozzád, de épp azokat kellett volna lecserélni. :D

 • Csabalex

  2022-01-04 00:20:50

  Nekem a szívembe lopta magát a játék, de úgy érzem, hogy az első kiegészítő tényleg nagyon szükséges volt. Nagyon sokat segít, hogy van egy alap képességed ami szerint el tudsz indulni és támpontot ad a felfedezésre.

 • soetigabor

  2021-12-11 10:14:30

  Hát hát... Tegnap kézhez kaptam a 3 db javított Arnak kártyát, és hmm...

  2 kártyának a hatása megváltozott, ráadásul szerintem logikátlanul. A kártyák hatása az volt, hogy mikor egy őrzőtől visszaveszed a munkásodat, a fordulóban nem kapsz félelem kártyát, a javított verzió szerint most a körödben nem kapsz félelem kártyát. Alapvetően a forduló végén húzol fel félelemkártyát (ha őrzőnél állsz), mert ekkor tudod visszagyűjteni a munkásaidat, tehát most az én értelmezésem szerint az utolsó körödben KELL kijátszanod ezt a kártyát, nem lehet akármikor, különben nem érvényesül a hatása.

  A 3. kártya a legfurcsább. A szöveg ugyan változott, de nem tartalmilag, hanem a rajta szereplő mondat értelmetlen lett. Gyakorlatilag a mondat utolsó 3 szava kétszer van leírva. Nem is cseréltem ki egyelőre a kártyákat. Kíváncsi vagyok azok véleményére, akik szintén beszerezték.

 • lrekasi

  2021-12-11 08:49:19

  Nagyon szerettem volna kipróbálni, mielőtt vásárlásra adnám a fejem. Eddig egy játék után még bizonytalan vagyok. A teljesen szubjektív véleményem pro és cons.

  Pro: remek design; követhető játékmenet; számos döntési pont; nem érzem, szűknek; nem érzem azt, hogy valamit elvittek az orrom elől, és nincs "b" terv; pakliépítés van benne, de kevés lappal operál, így nincs ima, hogy csak jöjjön fel x lap; nincs benne mindent eldöntő lehetőség, ahol bottal ütheted az előtted járó nyomát

  Cons: a téma csak rá van nyomtatva, ez sima erőforrás csere-bere játék; kaland kategóriába van sorolva, de semmi kaland nincs benne. Nekem a mindenből egy kicsi, bár nagyon jól kiegyeznsúlyozza a játékot, mégis megerőszakoltnak érzem valamiért. Valahogy az ötleteket jobban egybe kellett volna gyúrni, mert az én szemem, érzéseim a gyönyörű asztalkép okán keresi az egységet, témát benne, amire rá tudok hangolódni... de így csak egy sima számolgatós, ámde szép, színes játék.

  Nekem egy remek 7-es, a 8+ ponthoz még nem ártott volna bele meló 😃

 • papp.cs66

  2021-12-09 10:38:25

  Eddig 2 alkalommal játszottuk. Egyszer 3 egyszer pedig 4 fővel. A játékban nagyon sok opció van a pontszerzésre. Nekem tetszett, habár úgy éreztem, hogy rövid a játék, mivel a sok opciót (pl. ásatási helyek, kutatási sáv) senki sem tudta teljesen végig vinni, ami kicsit lelombozott. A játék végén a pontjaink nagyon közel voltak egymáshoz, ami különösen tetszett. :D

 • Zsomboo

  2021-12-08 15:24:45

  Ebben igazad van. Minden esetre tény, hogy kiemelkedő eljárás, sokan követhetnék ezt a supportot.

 • godzsakattila

  2021-12-08 14:40:26

  A postázós része viszont már kevésbé filléres.

 • Zsomboo

  2021-12-08 11:49:23

  Abszolút. Nekem is csak kívánságlistán van egyelőre a játék, de meglepően pozitív ez az eljárás.

  Jó, azt hozzá kell tenni, hogy több száz, vagy akár ezres gyártási tételnél X száz darab "plusz" lap legyártása filléres költség, de akkor is, nagyon pozitív hozzáállás.

 • kvarclovag

  2021-12-08 11:41:07

  Nem vagyok érintett, de ez elég korrekt eljárásnak tűnik.

 • Zsomboo

  2021-12-08 11:12:56

  Friss hír a Gémklubtól, újra rendelhető a játék, javított kiadásban.

  Idézet a posztjukból:

  "Az újragyártásban a „Harci maszk”, az „Őrző okarinája”, valamint a „Kristály fülbevaló” szövegein minimálisan javítottunk, annak könnyebb értelmezése érdekében.

  Aki korábban vásárolt Arnak elveszett romjai társasjátékot a Gémklub webáruházban, bármely Gémklub boltban, vagy más társasjátékboltban és igényt tart a javított kártyalapokra, kérjük, hogy küldjön emailt az info@gemklub.hu címre, és írja meg, hogy melyik Gémklub boltban (Ráday utca, vagy Sugár Üzletközpont) szeretné átvenni a csomagot.

  Ha pedig nem tudja személyesen átvenni, kérjük, hogy küldje el az info@gemklub.hu email címre, hogy milyen címre postázhatjuk a javítócsomagot. "

 • soetigabor

  2021-11-28 21:42:28

  Ez egy jól tematizált, szerethető családi játék, nagyon szép köntösben. A kétfős, madártemplomos (bevezető/kezdő) verzióról tudok véleményt írni.

  Játékmenet:
  A szabálykönyv elolvasása időigényes, de nem bonyolult, és hamar kitisztul, hogy mit is kíván a játék a játékosoktól. A setup valóban egy kicsit hosszadalmas, egy insert tényleg sokat segíthet ezen. A játékmenet kellően gyors, nem kell sokat várni senkire, mivel korlátozott akcióink vannak a köreinkben. 5 fordulóból áll a játék. A kezdetben 5 lejátszható kártya/forduló kevésnek tűnhet, de különböző akciókkal ezt a játék folyamán bővíthetjük. A játék végéig képtelenség megállapítani, hogy ki fog nyerni, végig lehet izgulni az egészet. Az erőforrásaink a végén nem érnek pontot, így az 5. kör végén ki kell facsarni a kártyasorból, amit lehet, azaz szinte már csak azért veszünk eszközöket és ereklyéket, hogy GYP-t hozzanak. Ez a matekozás eléggé kiránt a flow-ból, de ezt éreztem egyedül a játék igazán gyenge pontjának, ami nagyon jó. Egyébként szépen van balanszolva, minden téren. Ugyanúgy kell figyelni arra is, hogy a paklinkat építsük, mint a munkás lehelyezésre, vagy a kutatássávra, azaz nem lehet elhúzni csak az egyik területre való fókuszálással.

  Asztalkép:
  Az alkatrész minőségre, dizájnra nem lehet panasz. Kicsit fura, hogy az 5 erőforrás tokenből 2 sima karton, míg a másik 3 gyönyörűen ki van dolgozva, bár a karton tokenek kevésbé értékesek és több van belőlük, így ez érthető. A tábla kutatássávja kicsit kusza elsőre, összefolyik az információ a dizájnnal, de nem vészes. Helyből nagyon sokat kér az asztalon, mi a 120x80-as asztalunkon 3-an még talán, de 4-en biztos, hogy nem férnénk el sajnos.

  Összességében nagyon kellemes, nem agyégető játék, változó játékidővel (elvileg 30 perc/játékosszám). A 2 oldalú tábla, a sok és változatos eszköz/ereklye kártya, illetve helyszín és őrző lapka miatt nagy az újrajátszhatósága. Nálunk biztosan sokszor elő fog még kerülni, így kártyavédőt biztosan be fogok szerezni hozzá.

 • vacogi

  2021-10-18 10:45:26

  Nagyon élvezetes, szerethető játék. Nekem egy kicsit rövid, bár eddig csak két fővel játszottam.

 • Csiracsirke

  2021-08-14 16:07:11

  Az Arnak egy remek családi munkáslehelyezős játék. A játéktábla két oldalas madár-templom a másik a kigyó-templom de mi csak az elöbbivel játszottunk eddig, a kártyák gyönyörüen illusztráltak a tábláról nem is beszélve az ikonok jól láthatók nem mosódnak össze nem vesznek el a táblán, az alkatrészek is szépen kidolgozottak nekem hozta a kalandor feelinget persze rásegített az hogy közben az Indyana Jones filmek zenéit pörgettük. Plusz meglepetésként ért hogy egy olyan embert is sikerült berántanunk vele akit eddig semmivel nem tudtunk persze hozzáteszem hogy ő nyerte meg a játékot azóta is minden nap megkérdezi hogy mikor játszunk legközelebb és ezzel én is így vagyok már várom a következő alkalmat, és abszolút ajánlom kipróbálásra.

 • Csiracsirke

  2021-08-14 15:54:28

  Lejátszottuk az első partynakt vele maximális játékosszámmal azaz 4-en voltunk a játék setup-ja némi időbe telik de nekem annyival könnyebb volt hogy készítettem bele insertet mindennek megvan így a helye mert egyébként minden ömlesztve van a dobozban zárható tasakokban. Na szóval a játék setupja után meg kellett harcolnom a szabálykönyvvel amit könnyen meg lehet érteni minden képpel illusztrálva van, bár volt ami játék közben vált világossá. A játék menet fordulókra van osztva, azaz 5 fordulón keresztül tudunk két felfedezőt írányítva pontokat gyűjteni. A játék a munkáslehelyezős pakli építős mechanizmusokat használja. Egy forduló több körből állhat ez addig megy amig mindenki el nem passzolja magát a forduló végén vissza vesszük a felfedezőinket és frissítjük a segédjeinket illetve száműzűnk 1-1 kártyát a hold-bot mindkét oldaláról mozgatjuk a hold-botot és feltőltjük a kártyasort. A körünkben több ingyenes akciót hajthatunk végre de csak egy fő akciót. Fő akció lehet ásás egy helyszínen, kutatás, eszköz vásárlása amit a paklid aljára raksz és a következő fordulóban tudsz felhasználni, ereklye vásárlása amit a kijátszott lapokhoz raksz és elsőre ingyen felhasználhatsz, kártya kijátszása, őrző legyőzése, új helyszín felfedezése, és passz. A körök ezáltal egy kicsit elnyúlhatnak mivel át kell gondolnia az embernek hogy mi legyen a lépése hogy tudja egy fordulóban a maximum pontszámot elérni, itt negatívumként tudnám felhozni hogy ha korán passzolsz egy forduloban akkor csak szemlélője vagy az eseményeknek, addig amig a többieknek is elfogynak a lehetőségeik. A játék során több helyről lehet pontokat gyülyteni, kutatás és naplózás sora alapján, őrzők legyőzéséből, paklidban található eszközök és ereklyék is pontokat érnek, bálványok számából és templom lapkákból illetve a játékos táblán minden üresen hagyott bálványrekeszhelyeken feltüntetett pontokból. A játék nagyon jól balanszolt az elért pontok között kevés eltérés volt. Összegezném a következő posztomban.

 • hierroo

  2021-07-19 21:11:36

  Azt szeretném megkérdezni, hogy az Arnak szólóban, tehát a egyfős változata mennyire élvezetes? Nagyon sablonos, vagy van benne valami, amiért érdemes ezt úgy játszani? Ez a játék izgalmasnak tűnik, és jól is néz ki, de vajon milyen? És bármelyik parti változatos egyedül, vagy minden a véletlentől függ és felejtős?

 • kety8

  2021-06-30 22:18:50

  Köszönöm! 🙂 írtam

 • Robby

  2021-06-30 17:50:07

  Szia. Ha az jó neked akkor be tudom fotózni és, ha adsz egy mail címet, akkor el tudom küldeni.

 • kety8

  2021-06-29 23:08:41

  Sziasztok!

  Magyar szabályt keresek, mert online szeretném kipróbálni a játékot, és sajnos még nem mellékelték hozzá 😕

  Előre is köszi, ha valaki tud segíteni! 🙃

 • Robby

  2021-06-08 21:30:10

  Szülinapi játéknak a Nemesis kiegészítőjét szerettem volna, de nem tudtam eldönteni, hogy melyik legyen. Ezért nem lett előrendelve, aztán mire megjelent az ára is feljebb ugrott rendesen. De már ugye a keretösszeg megvolt, ezért hirtelen kellett valami hasonló árban. Erröl a játékról sok jót írtak, így hirtelen ez lett a befutó. Igazából nem bántam meg, mert nagyon szépen kidolgozott a játék, de a 8.2-es BGG pontszámot azért erős túlzásnak érzem. Miért is? Igazából semmi eget verő újdonság nincs benne, ami mondjuk alapból nem is lenne baj. De azért én egy kis innovációt elvárnék egy top (BGG 8-as pont feletti) játéktól. Igazából 2 'munkás'-t lehelyezünk és paklit építünk. A két munkásból és a kezünkbe kerülő lapokból kell a fordulók alatt a legtöbbet kihozni. Ha párhuzamot kellene állítani egy játékkal akkor azt mondanám, hogy olyan mint egy Stone Age: Jubileum csak itt egy kicsit más a téma, de igazából azon a szinten van. Persze most nem akarom senki kedvét elvenni a játéktól, mert nagyon tetszik mindenkinek és sokat játszunk vele, csak a hype-ot és az árazást szerettem volna kritizálni kicsit. A szabály szerintem egy kicsit túl szájbarágósra (túlbonyolítottra) sikeredett (ugyanakkor pár dologra nem igazán tér ki mégsem), mert elolvasva baromi sok lehetőségnek tűnik a 8 akció, de igazából az szinte csak három. (kártya vásárlás-kijátszás - pakliépítés, munkáslehelyezés, meg nyersanyag (erőforrás) menedszelés). Persze ezekből lehet jó kombókat kihozni... Szóval száz szónak is egy a vége, nagyon szép és jó játék, de egy kicsit szerintem túlértékelt. Ettől függetlenül tegyetek vele egy próbát, mert megéri kipróbálni, de semmi újdonságot ne várjatok tőle, mert akkor némi csalódás is lesz.

 • davgerencs

  2021-03-21 21:17:26

  Sziasztok! Mi beszereztük angolul ès nagyon szeretjük. Nagyon szèp a jàtèk, szeretjük a tematikàjàt is. Szerintem elèggè nyelvfüggetlen. A szabàlykönyvet leszàmítva a kàrtyàk elég szûkszavùak, ikonogràfiàval operàlnak. A partik ideje egyàltalàn nem vèszes de az ùjrajàtszhatòsàg elèg magas. A kàrtyák is nagyon szèpek ès nagyon sokfèle van. Nagyon jól ki van egyensùlyozva, alig pàr pont szokott lenni az eltèrès a jàtèk vègèn. A paklièpítès rèsz is èlvezetes, jòl ki van talàlva, hogy nem kevered folyamatosan az egèsz paklidat (termèszetesen ez nem egy agysebèszet-szabàly, de ígyis sokat szàmít). Gèmernek tènyleg mèdiumnak mondanàm még medium heavynek sem de szerintem pont így jò. Mindenkinek ajànlom!

 • PlayHoo_95

  2021-03-21 16:10:34

  Ezt követem, engem is érdekelne mert fent van a listámon.:)

 • gavlak82

  2021-03-21 14:03:54

  Mindig úgy vagyunk vele, hogy van már elég társasjátékunk, elég már, nem tudjuk kihasználni mindet, aztán csak jön és jön egy újabb bejelentés. Speciel a Lost ruins of Arnak magyar kiadására várunk, sokan dícsérik, sokan szídják (nem elég gémeres). Még nem volt szerencsénk hozzá, csak videókat nézegettünk róla, ami alapján annyit tudunk, hogy munkáslehelyezős, pakliépítős, kalandoros játékkal lesz dolgunk. Gyönyörű színekkel operál a tábla. Várjuk érkeztét mihamarabb! A 3. negyedévre van datàlva jelen állás szerint. Valaki játszott az angol verzióval? Mi a véleményetek róla?

Az Arnak elveszett romjai társasjáték és kiegészítői (6)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 - 120 perc
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Mín, Elwen
 • Illusztrátor:  Milan Vavroň, Jakub Politzer, Ondrej Hrdina, František Sedláček, Jiří Klus
 • Kiadók:  Hobby Japan, Devir, Lautapelit.fi, White Goblin Games, Czech Games Edition, REBEL.pl, MINDOK, Gém Klub Kft., IELLO, Cranio Creations, Fantasmagoria, DiceTree Games, GaGa Games, HeidelBÄR Games, spilbræt.dk, Lord of Boards, Games4you
 • Elérhető nyelvek:  cseh, dán, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol, ukrán, bolgár, szerb

Alternatív nevei


Kiadások

 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: cseh
 • English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
  • Súly: 2.5 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
  • Méretek: 25.7 cm x 36.6 cm x 7.2 cm
  • Súly: 2.4 kg
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: lengyel
 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 25.5 cm x 36.5 cm x 7 cm
  • Súly: 2.4 kg
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: francia
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: olasz
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: japán
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: Korean
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: portugál
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 25.5 cm x 35.5 cm x 7 cm
  • Súly: 2.3 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: ukrán
 • Danish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 26 cm x 37 cm x 7.5 cm
 • Finnish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: finn
 • Serbian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: szerb

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Arnak elveszett romjai társasjátékhoz