Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

7 Csoda Párbaj: Panteon

Bizonyára Antoine Bauza és Bruno Cathala neve is sok társasjáték kedvelőnek ismerősen csenghet. A klasszis tervezőknek olyan társasjátékokat köszönhetünk, mint a 7 Csoda, a Five Tribes, Takenoko vagy a Kingdomino, hogy csak pár magyar nyelven is megjelent játékot említsek a munkásságukból.

Gondolom nem nehéz elképzelni, hogy ha ez a két guru összeáll, akkor valami igazán különleges születhet a munkájukból. Ez a játék pedig nem más, mint a 7 Csoda: Párbaj, melyről már részletesebben is írtunk az oldalon

A tavaly végre magyarul is megjelent a 7 Csoda Párbaj kiegészítőjével, a Panteonnal pedig az ókorból ismert öt vallás/mitológia - egyiptomi, római, görög, föníciai, mezopotámiai - istenségeinek kegyeit próbálhatjuk a magunk oldalára állítani a győzelemhez vezető úton.

Mit rejt a doboz?

A doboz tartalmaz egy panteotáblát - amit az eredeti tábla fölé helyezhetünk -, tokeneket, egy Minerva-figurát valamint több kártya típust: istenség, kapu, templom és csoda. A kiegészítő az alapjátékból ismert kiváló minőséget hozza: az inzert jól kialakított, a kártyák, tokenek és figurák mind illusztrációjukban, mind kivitelezésükben remekek. A szabálykönyv kellően érthető, részletes, melynek a végén található egy hat oldalas függelék a különböző szimbólumok magyarázatával és a gyakran ismételt kérdések gyűjteményével. (Erre a részre az első pár játék alatt biztos szükségünk lesz a kártyákon szereplő igencsak terjedelmes szimbólumrendszer miatt, így ne rakjuk túl messzire.)

A kiegészítő egyrészt új kártyákat, valamint egy extra részt ad a fordulókhoz, fontos, hogy ezek nem külön-külön beépíthető modulok, így, ha szeretnénk a Panteonnal is játszani, akkor kénytelenek leszünk az összes változtatást végrehajtani.

Az 1. kor a Panteon kiegészítővel előkészítve

Istenek

A kiegészítő alappillérét a különböző vallások képzik, amik tudvalevőleg elképzelhetetlenek az istenségeik nélkül. Vallásonként három különböző istenkártyát, azaz összesen tizenötöt tartalmaz a doboz.

Az első korban ezek közül a kártyák közül fogjuk felépíteni az egyedi panteonunkat. Ezt a mitológiatokenek irányítják, melyet az első kor alatt szerezhetünk. Amennyiben valaki ilyet szerez, felfordítja azt, és a meghatározott vallás paklijából felhúzza a felső két istenséget. Választ egyet és elhelyezi a panteon egyik üres helyére. Az így elhelyezett istenségek, valamint az üres helyet elfoglaló kapu alkotja, majd a panteonunkat, akiket a második kortól kezdve meg is látogathatunk. Ez egy új, válaszható, negyedik akcióként kerül a már jól ismert három mellé (épület megépítése, kártya eladása és csoda megépítése). Azonban az istenségek aktiválása egyáltalán nem olcsó mulatság, meglehetősen nagy pénzeket kell kifizetni, attól függően, hogy a panteon mely oldalán foglal helyet a kiszemeltünk. Némi vigaszt jelenthet, hogy a második korban pénz adományokat is gyűjthetünk, ezeket pedig felhasználhatjuk a panteon kártyák aktiválásához.

A templomok és az a bizonyos harmadik kor

A harmadik korban található céhkártyákat a nagytemplomkártyák váltják fel, melyek közül a céhekhez hasonlóan csak három kártya kerül be a játékba. Azonban a kártyák képessége egymástól ez esetben nem különbözik. Attól függően, hogy egy játékosnál egy, kettő vagy három ilyen lap található a játék végén 5, 12 és 21 győzelmi pontot kap. Bevallom nekünk ez volt az, ami kicsit olyan "meh" érzést adott a játék során, nem rosszak, de a céhekhez képest nem igazán nevezném jó alternatívának. 

Az a bizonyos függelék

Sajnálatos módon a szabálykönyvből hiányzik a 7 Csoda: Vezetőkből már ismerős kis függelék, mely egy-két mondatban részletezi a kártyákon szereplő személyeket, így vettem a bátorságot, hogy egy rövid összefoglalót beleépítsek a bemutatómba.

Mezopotámia

  • Enki: az édesvizek, a szárazföld, a mágia, a bölcsesség és a művészetek istene.
  • Istár: a természet, a szerelem, a viszály, az anyaság és a termékenység istenője.
  • Níszaba/Nidaba/Nanibga: a tudomány, a költészet, az írás és a betakarítás istennője.

Fönícia

  • Tanit vagy Tinit: a háború, az anyaság és a termékenység istennője. Baál női alakja.
  • Baál: a vihar, az eső és a termékenység istene.
  • Astraté: a termékenység és a háború istennője. Úgy tartják, hogy alakja megegyezik más vallások pl.: Istár, Hathor, Aphrodité alakjaival.

Görög

  • Aphrodité: a szerelem és a szépség istennője. Megfeleltethető a római vallásban található Vénusszal.
  • Hádész: az alvilág istene és a holtak ura. Az ókori Rómában Plutoként volt ismeretes.
  • Zeusz: az emberek és istenek apja, a görög vallás főistene. A villámok és az egek ura. Az ókori Rómában Jupiternek hívták.

Egyiptom

  • Anubisz: a mumifikálás, a balzsamozás és a halál istene.
  • Ízisz: az ókori egyiptomi vallás egyik legfontosabb alakja. Az anyaság, a termékenység, a hajózás és a varázslás istennője.
  • Ré: a napisten.

Róma

  • Mars: a háború istene a római mitológiában. A görögöknél Árészként ismerték.
  • Minerva: a kézművesek és az iparosok védője.
  • Neptunus: a vizek istene. Nagyjából megfeleltethető a görög Poszeidón alakjával.

Summa summarum

A Panteon tökéletesen hozza az alapjátéktól és a nagytestvértől  elvártakat. A szabálykönyv érthető és olvasmányos, a magyarázó képek pedig tényleg segítenek. Talán egy, csak a szimbólumokat tartalmazó segédlet jól jött volna, hogy ne a füzetet kelljen egymásnak adogatnunk az első pár játék alatt, de a szimbólumrendszer hamar megszokható, így ezt nem igazán rónám fel hibának.

A kiegészítő jól sikerült, szépen beleilleszkedik a játékmenetbe. Sőt, a bemutatott vallások/mitológiák beépítése kifejezetten jót tett a játéknak. Szerintem a 7 Csoda világához amúgy is adja magát ez a téma. Az egyetlen dolog, amit sajnáltunk a játékban, az a céh kártyák elhagyása, mely szerintem sokkal izgalmasabbá teszi a harmadik kor heroikus kártyagyűjtési csatáját, mint az itt prezentált set collection. Viszont ez a kiegészítő ugyebár mindent vagy semmit alapon működik, így nagyon nem látom, hogy egyéni házszabályozások nélkül (aminek meg nem igazán vagyok híve), hogy lehetne rajtuk javítani. De összeségében ez az apróság nem rontott a játékélményünkön.

Ha meg van a 7 Csoda: Párbaj és szeretnétek egy új szín adni a játéknak, esetleg unjátok az alapot, akkor mindenképpen érdemes lehet hozzá ezt a kiegészítőt is beszerezni. Ha pedig szeretitek a 7 Csodát, de a karantén vagy más miatt mostanában csak ketten játszotok, akkor javaslom, hogy tegyetek próbát a Párbajjal, később pedig a Panteonnal is. :)

(Extra tipp azoknak, akinek meg van mind a két társas és zavarja őket, hogy a kiegészítő nem fér bele a dobozba: cseréljétek le az eredeti inzertet egy jó kis fainzertre, amivel egy dobozban elfér az egész brancs.)

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Kommentek

  • abiologistplayground

    2021-03-18 10:49:21

    Elsőre komplexnek tűnhet, de pár játék után már ösztönösen menni fognak a dolgok. Remélem beválik a játék! :)

  • Alleira

    2021-03-13 10:20:02

    A 7 csodàt jól ismerem, több kiegészítője is megvan itthon, de a Párbajjal is volt szerencsém többször játszani. Kifejezetten pozitív benyomást kelt bennem, hogy nem Leaders, Cities, Armada.. variánsokkal rukkoltak elő a szerzők a Párbajhozn (bár tudom hogy van egy félhivatalos Leaders kieg. ehhez is), hanem mertek új témát hozni ami, ahogy a szerző írja szépen belesimul a témába (màr amennyire tematikus jàtéknak nevezhető a 7 csoda). A következő pedig az Agora lesz.
    A céhkártyák elhagyàsa meglepett, ilyet még sose csináltak a nagytestvér kiegészítőinél, lehet most is szerencsésebb lett volna céhkàrtya variánsokat behozni a kiegèszítővel.

    Remélem bga-n is fent lesz a kiegészítő, hogy ki lehessen próbálni beruházàs előtt.

  • veerzoltan80

    2021-03-13 07:04:42

    A 7csoda eddig kimaradt az életemből, de mivel az Egy szép új világ nagyon bejött, és egymáshoz hasonlitgatják a két játékot lehet hogy ez a kimaradás már nem tart sokáig. Ráadásul több kieg is megjelent magyarul ami szintén előny nálunk.

  • Csiracsirke

    2021-03-12 13:20:08

    Sok agyalás után a cikk hatására úgy döntöttem hogy megrendelem az alapdobozt néztem a játékról gameplay videót is, eléggé komplex játéknak tűnik előre kell tervezni hogy milyen kártyát húzol vagy hogy milyen kártyát égetsz hogy megakadályozd hogy a másik előnyhöz jusson sokmindenre oda kell figyelni, az érméidre a nyersanyagra hogy aztán meg tudd építeni a csodáid. Magas az újrajátszhatósága ami nálam plusz pont. Szép társasjáték és árban is kedvező. Hajón ahol dolgozunk a párommal sokszor nem tudunk a leszállni a szabadnapunkon így ugy gondolom sokszor elő fog kerülni ez a játék.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • 7 csoda Párbaj: Panteon