Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Vírus

A Vírus! különösen izgalmas lehet a mai vírushelyzetben, bár a története nem illeszkedik napjaink eseményeire: a tartályokból kiszabadultak kísérleti vírustörzsek, amelyek terjedését neked kell megakadályozni.

Az előző mondat alapján egy kooperatív, Pandemic-szerű játékra számíthat a kedves (cikket vagy játékszabályt) olvasó, de nem is tévedhetne nagyobbat. Konfrontatív, versengős játékról van szó, azzal a céllal, hogy ki tud legelőször összeállítani egy egészséges emberi testet (azaz négy különböző típusú, egészséges, beolott vagy immunizált szervet). Ellenfeleid hátráltatására különböző, nem túl etikus eszközöket tudsz bevetni: megfertőzheted, elcserélheted, sőt, el is lophatod a szerveit.

A Vírus! egy 2-től 6 főig játszható pörgős kártyajáték, rövidebb, átlagosan 20 perc körüli játékidővel. A játék nyelvfüggetlen, a kártyák jelölésrendszerrel dolgoznak szövegek helyett. Könnyen tanulható és tanítható, a doboz szerint 8 éves kortól játszható, szerintem kisebb gyerekeknek se okozna problémát (és még tetszhet is nekik a szép színes, vidám grafika).
A játék a kollekció építés (egészséges test felépítése), a kártyahúzás és a "vedd el" (szervlopás, orvosi hűhiba, transzplantáció) mechanizmusokra épül.

Mit rejt a doboz?

Az inserttel ketté osztott doboz 70 kártyalapot és egy rövid, érthető, széthajtogatható játékszabályt tartalmaz.
A lapokat típusuk szerint az alábbi kategóriákba sorolhatjuk:

 • szervek: piros szív, zöld gyomor, kék agy, sárga csont és egy szivárvány színű szerv;
 • vírusok: piros, zöld, kék, sárga és egy szivárvány színű vírus;
 • gyógyszerek: piros, zöld, kék, sárga és szivárvány színű gyógyszerek;
 • kezelések: transzplantáció, szervlopás, vírusjárvány, gumikesztyű, orvosi műhiba és két üres lap saját kezelés kialakítására.

Fertőzésre felkészülni!

A pakli alapos megkeverése után minden játékos kap 3-3 kártyát, amelyet a többiek előtt titokban tart. A többi lap képzi a húzópaklit. A húzópakli mellett lesz a dobópakli, ahova képpel felfelé dobjuk a lapokat. Ha elfogy a húzópakli, a dobópakli fejjel lefelé fordításával kapunk újat.

A kezdőjátékos meghatározására nincs utalás a szabályban, ezért mi bevezettünk egy egyfordulós kő-papír-ollót, amelynek a nyertese dönti el, hogy ki kezd.

Indulhat a fertőzés!

A játékosok egymás után hajtanak végre pontosan egy akciót, majd annyi lapot húznak a húzópakliból, hogy ismét három lapot tartsanak a kezükben.
Akcióként vagy tetszőleges számú lapot dobhatunk el - így megszabadulva a haszontalannak ítélt lapjainktól, és esélyt adva magunknak jobb lapok húzására -, vagy lapot játszhatunk ki a kezünkből.
A különböző lapokat különböző módon lehet kijátszani:

 • Letehetsz magad elé egy szervet (ezzel építve a testedet), egy szabályra ügyelve: egy testben minden szervtípusból csak egy lehet.
 • Rátehetsz egy kijátszott szervedre a színének megfelelő gyógyszert.
Ha egészséges szervre helyezed, a szerv oltott lesz.
Ha oltottra, akkor immunissá válik, örök védelmet kap a vírusok, a tolvajok és a cserék ellen. A két gyógyszerkártya fejjel lefelé fordításával jelezzük ezt az áhított állapotot.
Fertőzött szerv gyógyítása esetén semlegesíted a vírust eldobva a gyógyszert és a vírust is, így ismét egészséges lesz a szerved.
Szivárványszínű gyógyszer bármelyik szervre tehető, és bármilyen vírust semlegesít, viszont bármilyen vírussal semlegesíthető is.
 • Rátehetsz egy ellenfeled kijátszott szervére a színének megfelelő vírust.
Egészséges szerv fertőzése esetén innentől kezdve a szerv fertőzött.
Fertőzött szerv fertőzése esetén a szerv elpusztul, be kell dobni a dobópakliba a szervet és a két vírus kártyát.
Oltott szerv fertőzése esetén semlegesíted a vakcinát, a semlegesített gyógyszert és a semlegesítő vírust is a dobópakliba kell dobni.
Szivárványszínű vírus bármilyen szervet megfertőz, és bármilyen gyógyszert semlegesít, viszont bármilyen gyógyszerrel semlegesíthető is.
 • A lila kezeléskártyákat a dobópaklira kell helyezni kijátszáskor az azonnali hatás kifejtéséhez. Ezekkel a lapokkal általában két legyet ütünk egy csapásra: hátráltatjuk ellenfelünket, miközben magunkat előnyösebb pozícióba helyezzük. Öt különböző típusú kezelés található a dobozban:
 1. Transzplantáció esetén kicserélheted két játékos egy-egy nem immunizált szervét. Természetesen a vírusok és a vakcinák is költöznek a szervvel együtt. Különböző színű szerveket is cserélhetsz, de ügyelned kell rá, hogy egyikük testében se legyen továbbra se kettő ugyanolyan típusból.
 2. Szervlopás esetén ellophatsz egy nem immunizált szervet a vírusaival és gyógyszereivel együtt egy másik játékostól, és a saját testedbe helyezheted azt. (Ügyelj rá, hogy a testedben ne legyen továbbra se kettő ugyanolyan típusú szerv!)
 3. Vírusjárvány esetén a saját szerveid vírusait tudod rászabadítani ellenfeleid megegyező típusú, egészséges szerveire. (Tehát se oltott, se fertőzött szervet nem fertőz ez a kártya.)
 4. A gumikesztyű kijátszásakor az összes többi játékosnak el kell dobnia a lapjait. Így következő körben mindenki tehetetlen lesz, nem tud lapot kijátszani, csak három új lapot felhúzni, tehát kimaradtak egy körből.
 5. Az orvosi műhiba lap hatására a teljes testedet el kell cserélned egy másik játékossal. Ez az egyetlen lap, amely az immunizált szerveket is bolygatja.

Aki először jut hozzá egy egészséges testhez, vagyis gyűjtött össze négy különböző típusú, egészséges, oltott vagy immunizált szervet, megnyeri a játékot, és a győzelmével vége a játéknak.

Véleményem

A kedvenc fillerem, eszméletlenül pörgős és izgalmas, akárhány játékosunk is van. Kevesebb főnél többször kell élni a lapdobás akcióval. Több játékos esetén ritkábban fordul elő, hogy egyik lapod se tudd hasznosan felhasználni.
A lila kezeléslapok a gonoszkodós kártyák, amelyek hatalmas fordulatot tudnak hozni a játékállásba, így még kiszámíthatatlanabb egy menet.
Egy-egy játék hossza nagyon változó, a legrövidebb partink 2 fővel 2 perces volt - amikor az egyikünknek pont különböző szervek jöttek, a másiknak peidg nem jöttek se vírusok, se megfelelő kezeléslapok -, a leghosszabb pedig 4 fővel háromnegyed óra - amikor mindig sikerült a társaságnak az éppen nyerésre álló játékost akadályoznia.

írta -- gevanda.93

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Nov

Chachapoya, A Yapalocté expedíció kiegészítő

Ismertető | 2020.11.18. 08:00:00

A kincsvadászatok során általában az értékes darabok felkutatása szokta a legnagyobb nehézséget okozni. A világ legrátermettebb kalandor-régészei számára azonban ez a dolog egyszerűbb része. A zsákmány szétosztása már jóval több fejtörést okoz.

30Nov

Ti írtátok!- Brass: Lancashire

Ismertető | 2020.11.30. 15:00:00

A Brass: Birmingham "idősebb" testvérét a Brass: Lancashiret ismerhetitek meg.


Kommentek

 • laczkodavid

  2020-11-28 16:18:11

  Nekünk nem ilyen egyszerű a Cat lady, mert mind a ketten macskásak vagyunk, és nem tudjuk a másiktól elvenni azt ami az ő macskáinak kell. Szóval nálunk egy ilyen fura coop játékká alakult mára, de ettől függetlenül imádjuk😄 Lehet nem vagyunk teljesen normálisak, de ettől még nagyszerű időtöltés szerintem.

 • Barnil

  2020-11-26 21:40:06

  Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik, mint már mondtam mi is imádjuk. Ezt igaza jól esett olvasni :)

 • gevanda.93

  2020-11-25 21:55:52

  Rendeltünk egy nagyobb pakk játékot, ami a múlt héten jött meg. Az ajánlásod miatt az Elveszett kincsek tengere is bekerült a kosárba. Párommal ketten is játszottunk vele már kb ötször, és hétvégén a szüleimhez is hazavittem, és ott is sokat került elő, mindenki imádta. :) Úgyhogy nagyon szépen köszönjük az ajánlást, hatalmas sikert aratott, remek gonoszkodós filler nagy csavarokkal, változatos partykkal és szép grafikával. :)

 • gevanda.93

  2020-10-30 15:38:00

  Köszönöm, az Elveszett kincsek tengere felkerült a kívánságlistámra. :D :)

  A Chachapoya sajnos szintén nem tetszett. A kiegészítőjét és az összes promó pakkot is kipróbáltam, azok dobtak az alapjátékon, de nekem így se az igazi. :(

  A Cat Lady megvan nekünk is, szeretjük nagyon. :) Bár nekem a gonoszkodós témáról nem ugrana be. Nyilván olyan sort igyekszek elvenni, ami látom, hogy kéne az ellenfelemnek, de az nekem sokszor nem hasznos, ezért mégse azt veszem el.

  A 7 csoda párbaj tényleg nem filler, de elég konfrontatív, imádjuk, az volt az egyik első játékunk. :) Pont ma kezdte forszírozni párom, hogy lehet, hogy kéne nekünk a 7 csoda párbaj: Panteon kiegészítő. :D

 • Barnil

  2020-10-29 17:59:31

  Sok mindent megmagyaráz az, hogy te írtad, például miért olyan jó. 🤔:)

  Sajnos sokkal kevesebb olyan játékunk van mint amennyit szeretnénk. Ráadásul legtöbbje olyan, ahol alapból nem biztos, hogy gonoszkodásra találtak ki, de mi azért úgy játszuk. Ilyen a 7 csoda párbaj, bár ez nem egy kimondott fillér (nekünk a párbaj van meg, nem is tudom hogy működik a nagy játék :) ); Cat Lady (mindig lessük a másikat, hogy olyat vegyünk el ami a másiknak fontos); de a Patchwork szintén ilyen. Ami kimondottan konfrontativ: ha kisebb a létszám, kettő vagy három, akkor Elveszett kincsek tengere. Akár négyen is: Chachapoya; hatalmas kedvencünk a Kulcsvesztő útvesztő; én a Dobble-t is ide mondanám, bár tény hogy kicsit kilóg a sorból :); nem olyan régi játékunk, amit még annyira nem is "teszteltünk", szóval csak óvatosan ajánlom, a Felhők tengere (sokkal rövidebb mint gondolnád); aztán amit írtál ugyan, hogy nem szeretsz, de nálunk bejön, az Aranyásók. Remélem valamicskét tudtam segíteni :)

 • gevanda.93

  2020-10-29 09:29:39

  Köszönöm szépen a szép szavakat, örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet. :)

  Az ajánlást is köszönöm, de nekem sajnos nagggggggyon nem tetszett az Unikornisok - A Rémes Ménes. A másfél órás hosszval egyáltalán nem filler kategória volt, viszont az összetettsége, komplexitása igen. Kevés akciólehetőség, unalmasan ismétlődő, monoton játékmenet brutálisan hosszan elhúzva. Az egyik legnagyobb társasjátékos csalódásom volt.

 • laczkodavid

  2020-10-29 08:01:23

  Szerintem is szuper lett nagyon! Főleg a sok képpel, amivel nagyon egyszerűen lehet szemléltetni a szabáélyokat. Szuper :)

 • reni.sule

  2020-10-28 23:56:07

  Minden elismerésem a szerzőnek, nagyon jó összefoglaló, azzonal kedvet kaptam, hogy játszak ezzel a játékkal és már el is hintettem, hogy ezt szeretném karácsonyra. :D

  A konfortstív játékok nekem is nagy kedvenceim és ha ez pakkli/ kollekció építéssel párossul, akkor nálam csak nyerő lehet. A játék témája is közel áll hozzám, mivel egészségügyven vagyok, és most a járvánnyal együtt a kollegák között, ez remek feszültség oldó lenne. Csapatépítő tréningen biztos mindenki kedvencévé vállna.

  A graffika nagyon szép és egyszerű. A gonoszkodós kiszúrós lapok, pont az a szint, ami nem tolja el aránytalanúl a játékot. Úgy szúr ki mással, hogy nem jutattja aránytalanul nagy előnyhöz a használlóját. Mindenképp a polcomon szeretném majd tudni ez a játékot.

  Köszönöm a tarttalmas és részlettes bemutattót a szerzőnek. :)

 • reni.sule

  2020-10-28 23:42:57

  Ajánlom a Rémes Ménest nagyon jó, gonoszkodós játék és igazán pörggős a grafika pedig egyszerre cuki és vicces :D Fillernek tökéletes és jól megalapozza a hangulattot.

 • gevanda.93

  2020-10-28 20:10:23

  Köszönöm szépen :)

  Ez a kedvenc gonoszkodós fillerem, odavagyok érte én is. :D Megkérdezhetem, hogy melyikek az ehhez hasonló játékaitok? November-decemberre tervezünk egy nagyobb társasjáték rendelést, és jó lenne valami konfrontatív, pörgős filler még a gyűjteménybe, de sajnos nincs eddig erre a műfajra kiszemeltem.

 • Barnil

  2020-10-28 12:17:22

  El sem tudom mondani mennyire megörültem ennek a cikknek, mivel az egyik legfőbb vágyam ez a játék. Nem tudom mitől, de nagyon tetszik ez a játék (is). Kicsit bizarr, taszító témája először annyira nem nyerte el a tetszésemet, viszont a mechanizmusa annál inkább. Mi imádjuk a hasonlóan ehhez, gáncsolós, gonoszkodós játékokat, ahol akadályoznod kell a másikat a nyeréshez. Egy igazán régre visszanyúló mechanizmust használ, én egy szettgyűjtős uno-nak mondanám, egyáltalán nem a rossz értelemben. Imádom, ha klasszikus játékokból merítenek ötletet a szerzők és kicsit alakítják, modernizálják azt. Sőt, azért is jó ez, mert ha van a társaságban olyan aki kevésbé jártas a modern társasjátékok világában, egy-egy ismerős elem hatalmas bátorítást adhat, legalábbis tapasztalataim ezt sugallják. :)
  No de a grafika. A téma ellenére fantasztikusra sikeredett. Igazán színesek és hatásosak lettek a kártyák. Na jó a témával is kibékültem már azóta, de valljuk be egyáltalán nem mindennapi az ilyesmi.

  Természetesen gratulálok a cikk írójának, nagyon jól lett megírva és összefoglalva a játék. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Virus!