Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Aranyásók: Az elfeledett bányák

Az aranyra vágyó törpék megunták (vagy kifosztották) az eddigi lelőhelyeiket, és klánokba verődve, újabb kalandokat - na meg persze mesés gazdagságot - keresve elindulnak rég elfeledett bányák felfedezésére. A kincseket rejtő alagutakban és az erdőben azonban sok akadállyal kell szembenézniük és megküzdeniük, ha nem akarnak üres kézzel távozni.

Ezek a nehezítő tényezők lehetnek trollok, csapdák, zivatarok, útakadályok és szűkületek, de bizonyos esetekben pont a saját klánjukban kell keresni a hátráltató elemeket - a gazdaságra túlságosan éhező törpék formájában. A lojalitás nem mindenkinek fontos, ha komoly összegekről van szó...

Az öreg erdő valójában egy tábla...

Az Aranyásók: Az elfeledett bányák első szempillantásra is meglepő lehet azok számára, akik találkoztak az Aranyásók játékok bármelyik tagjával, ugyanis van a dobozban egy játéktábla és néhány törpefigura is (félreértés ne essék, nem minikről, hanem csupán talpas kartonlapkákról van szó ez esetben). Ez az egyik legnagyobb csavar benne, hiszen itt már nem elég utat építeni a kincsekig, hanem el is kell lépkedni a megfelelő bányáig.

A nagy újítás miatt az előkészületek is jóval több ideig tartanak, mint ahogy azt eddig megszokhattuk a kártyás verziók esetében. Kiosztjuk a szerepeket, lehelyezzük a táblára a kezdőmezőket, a bányákat és a kincskártyákat (utóbbiakat a szélére), osztunk mindenkinek út- és akciókártyákat, és már mehet is a menet. Persze ez így zanzásítva egyszerűnek hangzik, de mikor az Aranyásókban jártas játékosoknak elmagyarázok minden egyes alkatrészt, illetve azoknak a működését, az egy "élmény" mindenki számára.

A kapzsi törpék a körükben a következő dolgokat csinálják:

 • kijátszanak egy lapot, vagy eldobnak egy vagy két darabot,
 • lépnek a figurájukkal,
 • végül pedig annyi lapot húznak, amennyi a kör elején kikerült a kezükből.

A kártyák között megkülönböztetünk út- és akciókártyákat. Akármennyire meglepő, az útkártyák segítségével utat tudunk építeni. Ezeknek megfelelően kell illeszkedniük egymáshoz - a megfelelő definícióját a tapasztalt aranyásóknak fölösleges magyarázni, mindenki másnak pedig szépen, példákkal teletűzdelve leírja a szabálykönyv. Az érdekességet inkább a különlegesebb útkártyák hordozzák, ugyanis találkozunk akadályokkal, sziklákkal és tábortűzzel is, melyek a figurával való lépkedést hátráltatják, vagy éppen segítik.

Az akciókártyák is különféle taktikai lehetőségeket biztosítanak, ugyanis elháríthatunk velük akadályokat, akadályozhatjuk más alacsonytermetű egyedek előremenetelét, vagy információt gyűjthetünk. A cél az, hogy eljussunk a bányákig a korábban megépített utakon lépkedve, és magunkhoz vegyük a lehető legtöbb kincskártyát. Az már a szerepünktől függ, hogy a végén bedobjuk-e ezeket a közösbe, vagy röhögünk a markunkba, hogy a "csapattársaink" segítettek nekünk összekaparni mindent. Azonban óvatosnak kell lennünk a lelkes felfedezések során, ugyanis az egyik barlang egy sárkányt rejt - azt meg ugye általában nem szívesen bányászunk. Hát igen, legközelebb béna törpék helyett Sárkányölő Szent Györgyöt kell bevenni a klánba...

A forduló addig tart, amíg valaki megkaparintja az utolsó kincskártyát, vagy mindenki kezéből elfogynak a lapok. Ekkor osztoznak a csapattagok - már aki nem önző dög -, és kezdődhet a második forduló. Aki két forduló alatt a legtöbb pontot gyűjti, annak gazdagságát még Hetedhétországon túl is emlegetni fogják.

... a törpék pedig kartonfigurák

Az Aranyásók: Az elfeledett bányák egy jó játék, de kicsit többet vártam tőle. A rejtett szerepekkel jól hozza a kiszámíthatatlanságot - főleg sok játékos esetén. Aki ügyesen tud hízelegni valamelyik csapatnak, az simán beetetheti őket, hogy igenis a csapat érdeke őt a kincsekhez segíteni, és a forduló végén úgyis osztozni fognak. Aztán jön a nagy meglepetés, és azzal együtt a különféle cifra szavakkal való jellemzések.

A készítők rengeteg lehetőséget biztosítottak arra, hogy folyamatosan aláássunk egymás taktikáinak, ami igazán izgalmassá tudja tenni a játékot. Akik odavannak az intrikára építő játékokért, azok nagy eséllyel élvezni fogják ezt is, hiszen az adja a játékmenet gerincét.

A legnagyobb gyengeség, amit érdemes megemlíteni: szinte semmivel nem komplexebb az elfeledett bányák játékmenete az Aranyásók 2-énél, de sokkal nehezebb megtanítani azoknak, akik még nem ismerik. Sokkal több elem van benne, több dolgot kell elmagyarázni, több dologra kell odafigyelni. Felrobbant a játékosok agya, mire végigmondtam, hogy mi hogy működik - meg merem kockáztatni, hogy ez csak részben az én érdemem. :) Nem azért robbant fel, mert olyan komplikált lenne, csak ők valószínűleg egy újabb Aranyásókra számítottak - ha már ez a becsületes neve a doboz tartalmának.

Valahogy így kell elképzelni a mesés vagyont

Akkor végülis megéri az árát? Mindenképpen! És mindenkinek érdemes megvenni? Szerintem nem... (Igen, ezekhez a válaszokhoz érdemes odaképzelni Captain Obvious-t. :) )

Az Aranyásók 2-nek nagyon jó alternatívája lehet. Ha valakinek nincs meg az Aranyásók és az Aranyásók 2, és azok vásárlására adná a fejét, akkor érdemes elgondolkodnia a táblás verzión azok helyett - ugyanis forintokban mérve nem fog nagy különbséget tapasztalni. A sok lehetséges szempont közül néhány a teljesség igénye nélkül:

 • Sokat dobna a játék hangulatán a tábla és a sok kis figura, illetve az azokkal való lépkedés?
 • Könnyű magyarázhatóságra és gyors előkészületekre vágyunk?
 • Sokat hurcibálnánk, szükséges a praktikus dobozméret?

Ti már próbáltátok az Aranyásók: Az elfeledett bányákat? Nektek hogy tetszett - akár bármelyik másik Aranyásókkal összehasonlítva? Maradt bennetek valami kérdés a játékkal kapcsolatban? Nyugodtan kérdezzetek a kommentszekcióban!

A(z) Aranyásók: Az elfeledett bányák társasjátékot a Piatnikbolt biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Ti írtátok! - Aranyásók

Ismertető, 2020.03.27. 08:00:00

Az Aranyásók egy viszonylag egyszerű, könnyen tanulható partijáték, mellyel akár tíz ember szórakozását is biztosíthatjuk. A titkos szerepes játékok kedvelőinek igazi must have.

Ti írtátok!-Aranyláz újratöltve: Aranyásók 2

Ismertető, 2020.03.31. 08:00:00

Újra lemegyünk a hegyek tárnáiba, ezúttal azonban egy sokkal színesebb társasággal, még több lehetőséggel. Bemutatjuk az Aranyásók kiegészítőjét az Aranyásók 2-t.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Júl

KocKanári - Magányos kockulók

Ismertető | 2021.07.28. 16:00:00

Idilli madárcsicsergés hallatszik a környéken, azonban a dalolás nem olyan örömteli: a madarak képtelenek megtalálni fajtársaikat, és rajokba rendeződni. Ideje segíteni nekik ebben!

17Júl

Adventure Games spoilermentes bemutató

Ismertető | 2021.07.17. 09:00:00

Egy sötét börtönben ébredsz, és semmire sem emlékszel. Szerencsére néhány barátod is veled van - már ha ezt lehet annak nevezni. De mégis mi történhetett? És mihez kezdtek a helyzettel?


Kommentek

 • gevanda.93

  2020-10-27 14:08:44

  Tartsuk szem előtt, hogy egy kártyajátékot hasonlítunk össze egy táblával dolgozó társasjátékkal. Mind a két műfajnak megvannak a velejáró előnyei és hátrányai (előkészület, elpakolás, dobozméret, ...). Szerintem ember függő, hogy kinek melyik szempontok fontosabbak. Sőt, alkalom függő is.

  Próbáltam már az Aranyásókat az Aranyásók 2-vel kiegészítve, de nem nyerte el a tetszésemet.

  Aztán kipróbáltam az Aranyásók: Az elfeledett bányákat is. Nem úgy álltam hozzá, hogy "ahh, ez se fog tetszeni", tényleg adni akartam neki egy esélyt, de nálam ez se nyert.

  Ha mégis választanom kéne a kettő közül, egyértelműen az Aranyásók: Az elfeledett bányákat választanám.
  Látványosabb asztalkép, több alkatrész, viccesek a kis figurácskák, szépek az új kincsek.
  Több és változatosabb gonoszkodós kártya az utak akadályozására.
  Sokkal több döntési lehetőségem van, mint az elődjében volt, úgy érzem, nagyobb a szerepem ebben a játékban. Az egyes játékosok sokkal jobban elkülönülnek egymástól a különböző utakat járó karaktereknek hála, jobban megjelennek az indivídumok. Itt már nem csak szereped van, hanem karaktered is, és ezt nagyon érzed játék közben.
  A kincsek is izgalmasabbak és változatosabbak.
  Több taktikázási lehetőséget is biztosít ez a játék.
  A titkos szerepeket imádom, nagy csavart tud hozni egy-egy partiba.

  Az Aranyásók és az Aranyásók 2 valóban könnyebben magaddal vihető, és gyorsabban elmagyarázható, könnyebben tanulható és tanítható.
  De az Aranyásók: Az elfeledett bányák is könnyű szabályokkal rendelkező játék, első játék eleje alatt simán belejössz.
  Előkészületekben és elpakolásban tényleg tovább tart Aranyásók: Az elfeledett bányák, mivel több alkatrészből áll.
  A játékidejük nagyon hasonló, fél -1 óra.

  Lehet, csak nálam volt ilyen kiakasztó, hogy Aranyásók: Az elfeledett bányák egymást átverős, egymásnak hazudós, egymást hitegetős titkos szerepes játékot családi társasjátékként hirdetik, de én biztosan beleírtam volna a cikkbe, hogy szerintem a célközönség mégse a család kéne, hogy legyen.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Aranyásók: Az elfeledett bányák