Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok!-Aranyláz újratöltve: Aranyásók 2

Újra lemegyünk a hegyek tárnáiba, ezúttal azonban egy sokkal színesebb társasággal, még több lehetőséggel. Amennyiben nem ismered az Aranyásókat, érdemes elolvasni az arról szóló rövid bemutatót is, ugyanis az Aranyásók 2 egy kiegészítő, és csak az alapjátékkal együtt játszható.

Mit kapunk, ha másodjára is kifizetjük az alapjáték árát?

Nézzük, mit is tartalmaz az Aranyásók 2 doboza:

  • 1 ív az aranyrögökkel,
  • játékszabály,
  • 30 útkártya,
  • 21 akciókártya,
  • 15 szerepkártya (4 kék aranyásó, 4 zöld aranyásó, 1 főnök, 2 geológus, 1 nyerészkedő, 3 szabotőr).

Előkészületek

Az eddigi előkészítéshez képest jelentős különbségek vannak. Tekintsük át kategorizálva, hogy pontosan mik is ezek.

Szerepek

A szerepkártyákból félre kell tenni a régieket (7 aranyásó- és 4 szabotőrkártya), mert azokra nem lesz szükség. Helyettük vannak újak, melyeket összekeverünk, és egy-egy darabot osztunk mindenkinek. Rengeteg új, izgalmas szerep került a játékba:

  • Kék és zöld aranyásók: ugyanaz a céljuk, mint az alapjáték aranyásóinak, azonban egymással is vetélkedik a két csapat. Ezt a megfelelő színű ajtók segítségével tehetik meg, ugyanis mindkét csapat csak a sajátjának megfelelő színű ajtón tud átmenni. Emiatt előfordulhat, hogy mindannyian nyernek, de ha például az aranyig egy kék színű kapun keresztül vezet csak út, akkor a zöldek vesztettek.
  • Főnök: akkor jár sikerrel, ha a zöldek vagy a kékek nyertek. Ez azt jelenti, hogy önmagában nem nyerhet (például egymás utáni különböző színű ajtókon keresztül átmenve), csak az egyik aranyásó gárdával együtt. Az aranyosztásnál eggyel kevesebbet kap, mint a többiek.
  • Nyerészkedő: mindig nyer, ha valaki nyer rajta kívül, azonban kettővel kevesebb aranyat kap, mint mindenki más.
  • Geológus: ez a szerep tulajdonképpen független a többiektől, hiszen ő az aranyait a lerakott kristályok után kapja (darabonként egyet). Emiatt nem is számít bele a nyertesek számába a játék végén. Ha két geológus is van egy fordulóban, akkor elosztják egymás között a kristályok után kapott aranymennyiséget (lefelé kerekítve).
  • Szabotőr: az a célja, hogy a forduló végéig senki se érje el az aranyat.

Út- és akciókártyák kiosztása

Az alapjáték és a kiegészítő összes út- és akciókártyáját összekeverjük, majd az így kapott pakli felső tíz lapját a forduló megkezdése előtt a dobópakliba tesszük. Ezután a játékosok számától függetlenül mindenkinek osztunk hat kártyát.

Játék menete

A soron következő játékos négy lehetséges lépés közül választhat, melyek az alábbiak:

  • egy útkártya illesztése a labirintushoz;
  • egy akciókártya kijátszása;
  • két, kézben lévő lap és egy előtte fekvő akciókártya eldobása, majd egy lap húzása;
  • passzolás.

Útépítés

Az útkártyák lerakása azért fontos a játékban, mert ezek segítségével építhetünk az aranykártyáig vezető összefüggő utat, vagy ezekkel van lehetőségünk megakadályozni azt (például zsákutca beépítésével).

Akciókártya kijátszása

Az akciókártyák segítségével különféle módokon segíthetjük a csapatunkat, vagy éppen akadályozhatjuk a másik csapatot. Meggátolhatjuk, hogy valaki utat építsen, vagy éppen feloldhatjuk valakinek a korlátozását, kivehetünk már beépített utakat a labirintusból stb.

Játékos előtti akciókártya eltávolítása

Lehetőségünk van arra, hogy eldobjunk egyet az elénk helyezett akciókártyák közül. Ekkor eldobunk két lapot a kezünkből, majd húzunk egyet azok helyett. Így megszabadultunk az akadályozó tényezőtől, azonban innentől kezdve eggyel kevesebb lappal játszunk a forduló végéig.

Passzolás

A passzolás hasonlóan működik, mint az Aranyásókban, a különbség annyi, hogy a második részben már nem csak egy, hanem kettő vagy három lapot is eldobhatunk. Ezután ugyanannyi kártyát húzunk, amennyitől az imént megváltunk.

Új lehetőségek tárháza

Az Aranyásók 2 új típusú út- és akciókártyákkal is bővíti az alapjátékot. Ezek csavarnak egyet az amúgy is izgalmas játékmeneten.

Útkártyák

A játék rengeteg útkártyával egészült ki, ezek közül néhány példa:

  • híd, melyen két merőleges, egymástól független út keresztezi egymást;
  • létra, mely közvetlen átjárást biztosít a startkártyához;
  • duplakanyar, melyen két egymással nem összekötött ösvény található;
  • út ajtóval, mely kizárólag a zöld vagy a kék csapatnak biztosít átjárást;
  • kristályt tartalmazó útkártya.

Akciókártyák

Talán ez a rész adja az egyik legjelentősebb újítást az alapjátékhoz képest, ugyanis az akciók komolyan befolyásolják a forduló alakulását. Lássuk az újdonságokat:

  • Tolvaj: a játékos maga elé helyezi a lapot, és lophat egy aranyat a forduló végén egy tetszőleges játékostól.
  • „El a kezekkel!”: ennek a kijátszásával elvehetünk valaki elől egy tolvajkártyát.
  • Sapkacsere: szerepet cseréltethetünk egy általunk választott játékossal (akár saját magunkkal is).
  • Szemle: megnézhetjük egy tetszőlegesen választott játékos szerepkártyáját.
  • Lapcsere: kicserélhetjük a kezünkben tartott lapokat egy másik játékoséival.
  • Börtön: hasonlóan működik, mint az alapjáték akadályozó akciókártyái. Aki előtt ilyen lap található, azon felül, hogy nem helyezhet le útkártyákat, nem veszik figyelembe az aranyosztáskor, és nem is lophat tolvajkártyával.
  • Szabadlábon: ezzel a kártyával eltávolíthatunk valaki elől egy börtönkártyát.

A játék során a felsoroltak mellett az alapjáték akciókártyái (akadályozó-, segítő-, kőomlás- és térképkártya) is használatban vannak.

Egy forduló vége – aranyeső

Egy forduló tulajdonképpen ugyanúgy ér véget, ahogyan eddig is: vagy megtalálja valaki az aranyrögöt, vagy elfogy az összes kártya, és már senki sem tud rakni többet. Azonban olyan szempontból érdemes ezt kiemelni, hogy itt már többféle módon lehet elérni az aranyat: kapukat és létrákat is számításba kell venni.

Az arany kiosztásánál már nem kártyákat kell húzni, hanem a nyertesek számától függ, hogy mennyi arany jár a szerencséseknek. Természetesen ilyenkor figyelembe kell venni a szereptől függő levonásokat is, így némelyek kevesebbet fognak kapni. Ezután jöhet a tolvajkártyák kijátszása: az kezdi, aki legrégebben rakta maga elé, majd az óramutató járásának megfelelően folytatódik a sor.

A játék a szabály szerint itt is három fordulóból áll, de ebben lehetünk rugalmasak. Természetesen most is az nyer, akinek összességében a legtöbb aranyat sikerült gyűjtenie.

Megéri ebbe befektetni?

Jól látható, hogy rengeteg újítást hozott be ez a rész, ami miatt a komplexitása is nőtt, de ez csak az első néhány játék során fog nehézséget okozni. Ilyen esetben érdemes könnyen elérhető helyre rakni a szabályzatot, és aki nem tudott valamit pontosan megjegyezni, gyorsan megnézheti. Amint elkezdjük megtanulni az új alkatrészek funkcióit, egyre inkább élvezhetjük, hogy mennyivel kiszámíthatatlanabb így a játékmenet.

A potenciális játékosszám bővült lefelé és felfelé is, immár 2-12 fő játszhat egyszerre. Két vagy három ember számára valószínűleg még így sem a legmegfelelőbb játék. Meg lehet találni benne így is a kihívást, de ez inkább sok főre lett tervezve. Sok játékos esetén kifejezetten élvezetessé válik, hiszen annyira kiszámíthatatlanok az új szerepek, hogy sok meglepetés érhet minket.

Úgy vélem, hogy nagyon jól eltalált kiegészítő lett, és hihetetlenül sokat dob a játékélményen, én mindenképpen ajánlom a megvásárlását az alapjáték mellé.

Ti írtátok! - Aranyásók

Ismertető, 2020.03.27. 08:00:00

Az Aranyásók egy viszonylag egyszerű, könnyen tanulható partijáték, mellyel akár tíz ember szórakozását is biztosíthatjuk. A titkos szerepes játékok kedvelőinek igazi must have.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Aranyásók 2