Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Holtak tele - Válaszúton

Sose felejtem el azt, amikor pár év kihagyás után 2015-ben visszatértem a társasjátékozás világába. Mint minden jó szerepjátékos, én is rendszeresen olvastam az lfg.hu-n megjelenő írásokat és megakadt a szemem egy posztapokaliptikus, zombis társasjáték ismertetőjén. És ahogy mondani szokás, a többi már történelem.

A cikk természetesen a Dead of Winterről szólt és egy Csibu nevű srác írta, akit manapság a Game-Obscura youtube csatornáról ismerhettek, és aki a Tarsasjatekok.com partnere.

De vissza 2015-be. A játékot először kikölcsönöztem, aztán végül nálam is maradt. Nyugodtan kimondhatjuk, elnyerte a társaságunk tetszését. Azonban a nyelvi akadály egyik-másik játékosnál problémát jelentett, ezért egy idő után eladtam (a játékot, nem a játékost).

Később örömmel láttam, hogy végül magyarul is kiadta a Gémklub, de valahogy mindig volt valami fontosabb játék amit be kellett szerezni. Mostanáig. A játék mellé kaptam egy remek lézervágott rendezőt is a The GiftForge csapatától, erről később részletesebben írok majd, de a fotókat is megnézhetitek, a látottak önmagukért beszélnek. Profi munka, praktikus rendező. 

Most tél van ...

Szóval Holtak Tele lett a magyar cím. Bármennyire faramucinak tűnik ez, de el kell fogadnunk. Nem hiszem hogy lehetett volna jobb fordítást találni. A Dead of Winter először is egy kifejezés, ami kb. annyit tesz: a tél közepe, amikor a leghidegebb van, nincs remény, mindenki depizhet, távol még a tavasz melege, lehet menni felvágni az ereinket. Másrészt a cím áthallással, de utal a téli hóesésből előcsoszogó zombihordára is. A magyar változat ehhez a jelentéshez áll közelebb, a másikat lehetetlen két szóban lefordítani.

A Holtak Tele ugyanis zombis játék. Amikor kiadták (2014), már jó pár éve a zombi volt az új vámpír (azóta már a Mars az új zombi, és a viking az új Mars - vagy fordítva?). És hát ez nagyrészt a The Walking Dead sikerének volt köszönhető. A Tiny Epic Zombi Vérfürdő kapcsán már leírtam a gondolataimat a zombival mint popkulturális toposszal kapcsolatban, így erre itt most nem térnék ki. Világosan látszik azonban, hogy míg a Zombi Vérfürdőt a Holtak hajnala ihlette, a Holtak telét viszont Kirkman és Darabont alkotása, a The Walking Dead: a képregény és a sorozat.

Mert mi is az alapfelállás? A zombiapokalipszis megtizedelte az emberiséget. Egy maroknyi összeverődött túlélő próbálja átvészelni a telet és elkerülni a csoszogó hordákat. Ellátmányt kell guberálni, megoldani a kríziseket és közben el kell kerülni a zombiharapást és a fagyhalált. A nehézségek a legjobbat és a legrosszabbat is képesek kihozni az emberekből, így előfordul, hogy vannak olyan megátalkodottak a kolónián, akik csak a saját hasznukat nézik, nincsenek tekintettel a közösség érdekeire, sőt kifejezetten a bukására (is) játszanak.

A Holtak Tele tehát titkos áruló szerepes kooperatív játék, és mint ilyen, nem úszhatja meg az összehasonlítást a nagy tesóval, a Battlestar Galacticával (továbbiakban BSG). A titkos áruló szerepes játékok olyan kooperatív játékok, amelyekben egy vagy több játékos titkon a csapat bukásában érdekelt. Az árulók jellemzően türelmesen várnak a megfelelő pillanatra, amikor bevihetik azt a nagy csapást, amelyből többnyire lehetetlen visszahozni a játékot. A jó időzítés fontos, mert ha az árulók felfedik magukat, beszűkül a mozgásterük. Addig is, rájátszva a paranoid légkörre, másra terelhetik a gyanút. 

Miben más tehát, mint a BSG? A legfontosabb, hogy minden játékosnak van másodlagos célja, amit teljesítenie kell, a saját győzelme érdekében. Tehát a “jók” a kolónia célját akarják elérni és egy-egy saját célt, az áruló pedig a kolónia bukását és egy saját célt is. És itt jön a Holtak Tele nagy húzása, a második nagy különbség: nem biztos, hogy van áruló. A saját célok miatt viszont simán gyanús lehet valaki, holott talán csak azért nem játszik optimálisan, mert még valamit össze kell gyűjtenie, hogy ő is nyerhessen a kolóniával együtt. Vagy talán mégiscsak ő az áruló? A BSG komplexebb, hosszabb  játék, a Holtak Tele sokkal intuitívabb és rövidebb. A témája miatt is könnyebb leültetni random embereket elé. Végül, de nem utolsósorban a BSG már nem kapható kereskedelemben (OOP = out of print), emiatt a használt példányok ára is az egekben van. Megkockáztatva, hogy a BSG fanok keresztre feszítenek, a fentiek miatt én a Holtak Telét magasabbra értékelem (bár mind a kettőt nagyon szeretem).

... és csend ...

Ha a nyári melegben mindenki egy kis hűvösre vágyik, nézzük is meg, mi kell hozzá. Először is a célok. A kolónia akkor nyer, ha megadott számú forduló alatt teljesíti a fő célt anélkül, hogy a morál nullára csökkenne. Ekkor meg kell nézni, hogy a játékosok saját külön titkos célja teljesült-e. Könnyen előfordulhat, hogy a “jók” közül nem mindenki nyer, bár erkölcsi győzelmet jelenthet a kolónia túlélése.

Az áruló akkor nyer, ha a kolónia elbukott és teljesült a saját titkos célja. Tehát nem elég ha “gonosz”, az is kell, hogy ne legyen hülye.

Van még egy harmadik út, a száműzöttek útja. Ha valakit a játék során, a többség döntése alapján száműznek a kolóniáról, akkor az eredeti célja semmissé válik, és kap egy száműzött célt, ami teljesen független lehet a kolónia sikerétől.

Mindenekelőtt tehát ki kell választani a célt. Vannak rövid, közepes vagy hosszú, könnyebb és nehezebb fő célok. Ezután a titkos saját célokat kell kihúzni egy előkészített pakliból. Az előkészítéstől függően lehet a játék teljesen kooperatív, lehet benne kis vagy nagy valószínűséggel áruló. Ezeket a célokat, a kolónia sikeréig vagy bukásáig titokban kell tartani a többiek előtt. Mindenki kap még egy játékostáblát, öt kezdő tárgyat, három dobókockát, négyből választ két túlélőt, a kártyáikat a játékostáblája mellé, míg a figurákat a kolóniára teszi. A kolónia táblára kell tenni a krízis paklit, a forduló és morál jelölőt. A fő cél kártyán jelzett előkészületeket el kell végezni (zombik a bejáratokhoz, kezdő forduló és morál értékek stb.). A helyszíntáblákra kell tenni a hozzájuk tartozó helyszín paklikat, minden egyéb paklit, jelölőt stb. a tábla közelébe kell tenni. Végül a kezdőjátékos megkapja a kés formájú kezdőjátékos jelölőt. 

Egy forduló során először a játékosok fázisa következik, majd a kolóniafázis

A játékosok fázisában először fel kell fedni a krízispakli legfelső lapját, ez megmutatja az adott forduló során megoldandó krízist, amit ha nem sikerül megoldani, morálvesztésssel és/vagy egyéb büntetéssel jár. Utána minden játékos dob a kockáival (az irányított túlélők száma plusz egy) és ezután következnek a játékosok körei egymás után.

Egy játékos köre elején a tőle jobbra ülő játékos húz egy Válaszút kártyát. Ezen a kártyán van egy kiváltó feltétel, pl. “Ha XY túlélő a játékban van…”, “Ha a játékos egyik túlélője utazik…” stb. Amint ez a feltétel teljesül, a kártyát figyelő játékos megállítja az aktív játékos körét és felolvassa a kártyán lévőket, amely érdekes színesítő kis történetet ad a játékhoz, és az aktív játékosnak általában meg kell hoznia egy morális döntést. Morálisat mondtam? Igen. A döntés gyakran morálvesztéssel jár. Magára hagysz egy sebesült túlélőt és az ellátmányt inkább a kolóniára viszed? Vagy megmented, de akkor azt kockáztatod, hogy éhezni fogtok? 

Ezek a kis történetek, jellegükből fakadóan teljesen véletlenszerűen következnek be, és emiatt igazán élővé teszik a játékot, mélységet adnak neki. Ez az elem (angolul Crossroads) a kiadó több játékában is megjelenik, de kétségkívül a Holtak tele lett ezek közül a legismertebb. Ha a játékos körében nem váltja ki semmi a kártya eseményét, akkor az kikerül a játékból.

A játékosnak tehát vannak túlélői (kezdetben kettő, de később lehet egy, vagy akár pl. hat is). Ezekkel fog akciókat végrehajtani, ismerjük meg őket kicsit jobban. Amik a játék szempontjából fontosak:

  • Név: Hivatkozhat rá keresztút kártya
  • Befolyás: Minél nagyobb, annál jobb. Az első kezdőjátékos az lesz, akinek a vezető túlélőjének a legnagyobb a befolyása. A legkisebb befolyás pedig akkor számít, amikor a fertőzés bekerült egy helyszínre és terjed (lásd még: “Ő kevésbé fontos, áldozzuk fel őt… a kolónia érdekében”). Viszont minden esetben, amikor meghal egy túlélő, a morál csökken.
  • Támadás: Minél kisebb, annál jobb, hiszen a nagyobb vagy egyenlő értékű kockákat használhatja a támadás akcióhoz (lásd később).
  • Keresés: Minél kisebb, annál jobb, hiszen a nagyobb vagy egyenlő értékű kockákat használhatja a keresés akcióhoz (lásd később).
  • Képesség: Passzív vagy aktiválandó képesség, amelyet csak ez a túlélő tud végrehajtani.

... és hó ...

És akkor vegyük számba a lehetséges akciókat! 

Amelyekhez el kell költeni kockát:

  • Támadás: A túlélő megtámadja és megöli az azonos helyszínen lévő egyik zombit. A zombi utolsó erejéből hősiesen visszatámad, vagyis dobni kell a csúnya veszélykockával. A lehetséges kimenetek: semmi, sérülés, fagyási sérülés (körönként még egy seb a túlélőnek), harapás. A sérülés csak akkor okoz gondot a túlélőnek, amikor hármat összeszedett, ekkor ugyanis meghal. A harapással is meghal, csak zombivá változva még megkísérli megharapni az adott helyszínen a legkisebb befolyással rendelkező túlélőt (ez ugye jellemzően az, aki a háborús film elején mutogatja a menyasszonya képét a többieknek, vagy az a kisvárosi lány a horrorfilmekből, aki a vásznon leveszi a melltaróját). Ennek a szerencsétlen flótásnak az irányítója még dönthet úgy, hogy egy lövéssel megállítja a dolgot, ismételt morálvesztés, de nincs nagyobb baj. De dönthet úgy, hogy inkább dob a veszélykockával és talán túléli, de ha nem üres oldalt dob, akkor ez a túlélő is zombi lett, és még megkísérli megharapni az adott helyszínen a legkisebb befolyással rendelkező túlélőt...stb… A támadás másik lehetséges célpontja egy másik játékos által irányított túlélő. A másik túlélő nem harap, viszont tárgyat veszíthet.
  • Keresés: A túlélő guberál egy külső helyszínen (Rendőrörs, Iskola, Benzinkút, Élelmiszerbolt, Kórház vagy Könyvtár), és a helyszín tárgykártya paklijából húz egyet. Ha a tárgyra nincs igazán szüksége, megteheti, hogy zajt csap, húz még egyet és kettő kártyából választ. Ha még mindig nem elégedett, kereshet tovább zajongva. A zaj viszont jó eséllyel odavonz néhány kóborlót. Rendőrörsön nagyobb eséllyel található fegyver, mint az iskolában, a kórházban több a gyógyszer, mint a könyvtárban és jó eséllyel benzint sem az élelmiszerboltban fogtok találni. Hanem  vajon hol?
  • Barikád: A játékos egy túlélője a saját helyszínén felrakhat egy barikádjelzőt az egyik bejáratmezőre. Ha később ide zombi kerülne, az is és a jelző is leesik.
  • Szemét kitakarítása: Az egyszer használatos tárgykártyák nem a dobópakliba kerülnek, hanem a kolóniába, a szeméthalomra. Ha sok a szemét, a lakosok rosszkedvűek (morálcsökkenés). Az akcióval három lap eldobható a szeméthalomról.
  • Elterelés: A zombik a zajra mennek. Ezzel az akcióval egy túlélő a saját helyszínének bejáratmezőire mozgathat át legfeljebb két zombit bárhonnan.
  • Túlélőképességek: A túlélők lapján vannak részletezve. Pl. egy RENDŐRÖRS (3+) jelzésű képesség használatához a túlélőnek a rendőrörsön kell elhasználnia egy három vagy nagyobb értékű kockát.

    Akciók, amelyekhez nem kell elkölteni kockát:

    • Kártya kijátszása: Tárgykártya kijátszása kézből. A tárgyak képessége a kártyákon részletezve van. Ha egyszer használatos a tárgy, akkor használat után a szeméthalomra kell dobni, egyébként valamelyik túlélőhöz kell rendelni.
    • Kártya hozzáadása krízishez: Jellemzően egy vagy két típusú kártya segít egy krízis megoldásában (pl. Üzemanyag, fegyver, gyógyszer, élelem, szerszám), a más típusúak pedig gyengítik (Hallod áruló?). Ezért ez az akció az egyik tipikus támadási felülete a kolóniának, a játékos ugyanis tetszőleges mennyiségű tárgykártyát adhat a krízishez.
    • Túlélő mozgatása: A játékos minden túlélőjét egyszer mozgathatja a körében két helyszín között. De ez veszélyes, mert a zombik harapnak (veszélykocka). Ha a túlélő megfertőződik útközben, beviszi a fertőzést a célhelyszínre, és ugyanaz a procedúra zajlik le, mint amit a támadás akciónál részleteztem.
    • Élelemjelző elköltése: A kolónia élelmiszertartalékainak megdézsmálása árán egy fel nem használt kocka értékét eggyel lehet növelni. Igen, ezt az akciót is szeretik az árulók.
    • Kérés: A játékos kér valamilyen kártyát a többiektől, amit azonnal ki kell játszania.
    • Átadás: A játékos az egyik tárgyát átadhatja egy azonos helyszínen tartózkodó másik túlélőnek.
    • Szavazás száműzésről: Ha valaki gyanússá válik, a játékos szavazást indíthat a száműzetésről. Egyszerű többségre van szükség, döntetlen esetén a kezdőjátékos szava számít. Ügyes áruló játékosok az akadékoskodó ellenlábasok eltüntetésére is használhatják. Ilyenkor a száműzött játékos száműzött cél kártyát húz, és a túlélői távoznak a kolóniáról egy külső helyszínre. 

    ... és halál.

    Miután minden játékos végzett a körével, jön a Kolóniafázis:

    • Minden két, kolónián lévő túlélő után egy élelmet be kell adni a raktárból. És itt sajnos a visszeres lábú Editke néni, a négy éves Ernőke és a delirium tremensben szenvedő Tibor is számít, teház az úgynevezett védtelen túlélők. Bennük az a jó, hogy nem csinálnak semmit, csak esznek és zajonganak, és még a halálukkal is csökken a morál. Különböző kártyák hatására kerülhetnek játékba. Ha nincs elég étel, akkor az éhezés miatt csökken eggyel a morál. A következő éhezéskor már kettővel stb. A külső helyszíneken lévő túlélők ellátják magukat: feltörik a csokiautomatát, fényt esznek vagy valami ilyesmi.
    • A kolónián nem szeretik a kupit, tehát ha tíz, vagy több lap van a szeméthalmon, csökken eggyel a morál, húsz vagy több lapnál kettővel stb. Tessék takarítani!
    • A krízishez beadott lapokat meg kell keverni és kiértékelni. Ha a megfelelő típusú kártyák száma megegyezik a nem száműzött játékosok számával, akkor a krízist megoldották, nincs büntetés. Ha kettővel több kártyát sikerült betenni, akkor a morál növekszik (a ritka esetek egyike). A gond akkor van, amikor nem megfelelő típusú kártya is került a krízishez. Egyrészt bizonyossá válik, hogy van áruló (Mindig az fingott, aki először kérdezi!), másrészt egy nem megfelelő kártya kiüt egy megfelelő kártyát, így a krízispróba elbukhat.
    • Zombik felrakása: A kolóniára két túlélőnként (védtelenek is számítanak), a külső helyszínekre túlélőnként kell zombit rakni a bejárat mezőkre. A zaj jelzők 50% eséllyel további zombikat vonzanak a bejárat mezőkre. A “túlcsorduló” zombik (értsd, nem maradt bejárat mező) kikerülnek a játékból de megölik a helyszín legalacsonyabb befolyású túlélőjét. Nem, nem a védteleneket. Szerencsére ilyenkor nincs továbbfertőzés-veszély.
    • A forduló végén ellenőrizni kell a fő cél teljesülését, mozgatni a fordulószámlálót (ha még van forduló) és JOBBRA, tehát játékossorrendel ellentétesen továbbadni a kezdőjátékos jelölőt. Egy szemfüles áruló ezt nagyon jól ki tudja használni, mert ha kivárja hogy utolsó legyen, és akkor lép akcióba, akkor a következő fordulóban elsőként is cselekedhet, így két köre van, mielőtt száműzik. Ez gyakran elég, hogy megnyerje a játékot.

    A Holtak Tele jó néhány innovatív ötletet beépített a játékmenetébe, amiért úgy gondolom, helye van a legjobb, kooperatív-árulós-politizálós játékok között. A paranoid légkört legalább olyan jól képes visszaadni, mint a BSG, sőt a titkos célok még rátesznek egy lapáttal. Folyton figyelnünk kell a többieket, megpróbálni megtippelni, ki hazudik, és ki az, aki csak a saját célja miatt játszik furán. A Holtak Tele a gyanúsítgatások, a meggyőzések és a nagy meglepetések játéka. A játékmechanikára tökéletesen rásimuló és átélhető témával,  komolyságot és feszültséget időnként egy kis cukiságfaktorral (Sparky a kutya mint játszható túlélő) vagy humorral (Részeges pláza-mikulás) oldva. A Válaszút kártyákon lévő rengeteg szöveg miatt kifejezetten üdvözlendő, hogy a Gémklub kiadta magyarul.

    Külön kiemelném a Giftforge lézervágott társasjáték rendezőjét mint rendkívül hasznos kiegészítőt. Annyiféle jelölő és kártyapakli van a játékban, hogy zacskókban tárolni és onnan előkészíteni kész rémálomnak tetszett. Az egészből leghasznosabbnak a kártyarendezőt találtam, mert ha van, amit utálok, az a védőzött kártyák simítózáras tasakban. A veszélykocka dobásához használható plexilapos doboz nagyon dizájnos, de mi még nem tudtunk megbarátkozni a használatával. A sünis-erdős kockatorony viszont hangulatgyilkos lenne, szóval nálunk marad a szabadon gurítás.

    A Holtak telét tizennégy éves kor felett ajánlom az időnként erőszakos tartalom miatt, zombirajongóknak, intrikusoknak és zombirajongó intrikusoknak. Kisérőnek konzerv bab, avas keksz és sűrített tej javasolt, hóból felolvasztott, leszűrt és forralt vízzel. Jó étvágyat!

    A(z) Holtak tele: Válaszúton társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

    Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


    BOLT FELKERESÉSE

    A rendezőt a The GiftForge biztosította számunkra!

    Keresd fel a boltot és tekintsd meg a rendező adatlapját!


    Megnézem!
    írta -- Kanalasgém

    Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

    Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

    01Ápr

    Marvel United - Szuperhősök, munkára!

    Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

    Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

    22Márc

    Cascadia vadvilága: Új tájakon

    Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

    2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


    Kommentek

    • harnas1207

      2020-09-08 17:08:40

      A játékhoz készültek különböző promo karakterek. Nem tudom pontosan mennyi, de az én csomagom kettő ilyet tartalmazott. Hol lehetne ezeket beszerezni?

    • dusi

      2020-08-10 06:30:42

      A rendezőt az én kérésemre készítették el, nálunk van a Nr.1. :)

    Népszerű

    Friss

    Címkék

    Kapcsolódó játékok

    • Holtak tele: Válaszúton