Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szabaduljunk ki egy kicsit! -Unlock! spoilermentes bemutató

Az önkéntes karantén időszakának előrehaladtával egyre inkább érezzük, hogy el kell szakadnunk a szürke hétköznapokból. Lássuk be, ez most kifejezetten kihívásokkal teli időszak, lassan nincs az a Netflix gyöngyszem, ami előtt szívesen kucorog az ember párjával/családjával a kanapén. A gyakran előszedett társasjátékaink élvezeti értéke is elkezdett megkopni. Erre a lehangoltságra egy szabadulószobás társasjáték igazán jó megoldás lehet. Miért is ezzel hozakodok elő? Mert a szabadulószobák egyik nagy előnye, hogy minden kihívásuk egy új, egyedi történetet rejt. Igaz, emiatt csak és kizárólag egyszer lesz izgalmas számunkra az adott darab, de egy jól elkészített feladvány kellően kárpótolhat minket. Nálunk ebben az időszakban az Unlock! sorozat két tagjára várt, hogy feldobják a kedvünket a szabadidőnkben. És meg kell mondjam, egy kaland kivételével mindegyik ötösre vizsgázott!

Az Unlock! a francia Space Cowboys kiadó (T.I.M.E Stories, Splendor, Jaipur) egy méltán híres gyöngyszeme, mely hét teljes taggal, azaz huszonegy kalanddal várja a szabadulni vágyókat. Magyarul a Gémklub gondozásában az első két doboz jelent meg, de remélhetőleg újabb darabokkal bővül majd a kiadás.

Mit rejt a doboz?

Minden dobozban három történetet találunk, ezek nem épülnek egymásra, így bármely doboz, bármely darabjával kezdhetünk, azonban előzetesen érdemes kipróbálni a bevezető kalandot, mely ismerteti a játékok során felelhető kártya típusokat és a megoldásokhoz szükséges mechanizmusokat. Ezeket amúgy a játékszabály is kellően leírja, de minek bajlódjunk vele, ha játszva is megtanulhatjuk az alapokat?

A dobozok egy fontos dolgot azonban nem tartalmaznak, mely nélkül nem fogunk tudni játszani, ez pedig nem más, mint a játékhoz tartozó applikáció. Ne aggódjatok, az applikáció is megkapta a teljes magyar fordítást! Az alkalmazás lesz a felelős azért, hogy különböző kódokat, zárakat ellenőrizzünk, hangfelvételeket játszunk le, mérjük az időnket és érvényesítsük a kapott büntetéseinket.

A kalandokról egy kicsit részletesebben

Minden kaland 60 kártyából áll, az első lapon találjuk a történet felvezetését, illetve az előkészülethez szükséges kártyák számát. A sztorik kellően egyediek, vannak köztük gyerekekkel (8+) is játszható történetek pl.: Kolbász és kisegér és Tonipal kincse, de a legtöbb esetben inkább a 10 éves kor ajánlható, sőt, Az elátkozott ház esetében érdemes még feljebb raknunk a korhatárt (a kaland annyira nem ijesztő, de egy klasszikus horror sztorit kapunk, aminek az ábrázolása felkavaró lehet a kisebbek számára).

Egy történet nagyjából 60 percet vesz igénybe, bár nekünk egyszer se sikerült időben végeznünk. A jó hír, hogy az alkalmazás ilyenkor nem szünteti meg a játékunkat, egyszerűen csak mínuszba számol.

A formula

Mi ezzel a történettel vágtunk neki az Unlock! világának. A sztori egy klasszikus kémtörténet, ahol az igazságszérumot leíró formulát kell megkeresnünk. A vegyészünk eltűnt, így ránk vár a feladat, hogy a különböző feljegyzések és kísérletek közt megleljük a valódit. Az első dobozból nekünk ez volt a kedvencünk.

Kolbász és kisegér

Egy gonosz professzorral kell a csapatunknak szembe szállni, mely során a klasszikus családi kalandfilmek bájos világát idézik meg a készítők. Talán az összes kaland közül ez volt a legkönnyebb, de nem jelenti azt, hogy unatkoztunk volna a feladványok során, sőt egy-két megoldás kifejezetten csavarosnak bizonyult.

Dr. Goose szigete

A kalandorainkkal egy átkozott szigetről kell megtalálnunk a kiutat mielőtt túl késő lesz. Ez az egyetlen történet, melyet nem játszhatunk egyedül. Igaz, mi a történeteket ketten teszteltük, de szerintem itt el kellett volna legalább négy ember, hogy igazán élvezetes lehessen a játék. A történet és a rejtvények kifejezetten ötletesek voltak. De szerintem ezt csak nagyobb társaság mellett próbáljátok ki!

Az elátkozott ház

A klasszikus szellemjárta házas történetek adják a magját a történetnek. Az ábrázolás és a sztori miatt ezt mondanám a legfelnőttesebb kalandnak, de az ijedőseknek nincs mitől tartaniuk, a filmes besorolások alapján 12+-os tartalomról beszélhetünk maximum. A készítők szerint ez a legegyszerűbb mind közül, de nekünk kifejezetten bonyolultnak tűnt eljutni a végéig, persze könnyen lehet, hogy csak mi nem voltunk aznap szinkronban. :)

A Nautilus csapdái

Nemo kapitány világába varázsol minket ez a történet. Sajnos, amennyire izgalmasnak tűnt a kezdeti koncepció, annyira csalódtunk a feladványokban. Bár ezt nagyon embere válogatja, de nálunk nem jöttek könnyen a megfejtések.

Tonipal kincse

Ebben a történetben nem kevesebbre, mint a kalózok kincsének megkeresésére vállalkozik a csapatunk. Egyöntetűen ez volt a kedvencünk az összes kaland közül.

Összeségében

Az Unlock! sorozat nekünk az eddigi legjobb élményt adta az otthoni szabadulós szobák közül. A rejtvényeken a sztorik kellően csavartak, így nem éreztük, hogy egy kaptafára menne ki a dolog. A fordításért le a kalappal a Gémklub előtt! Látható, hogy az applikációba is rengeteg energiát beleöltek, a hangfelvételek nagyon jól sikerültek.

Az illusztrátor és a készítő is történetenként változott, így minden kaland más grafikával és más feladványokkal volt ellátva, ez szerintem csak javított az összhatáson és kellően egyedivé varázsolta őket. De pont ezért a történetek közti minőség ingadozás megmutatkozott egy-egy alkalommal.

A szabadulószobák sajátossága, hogy minden történetet csak egyszer játszhatunk végig. Az Unlock! esetében nem kell tönkre tennünk a tartozékokat, az esetleges machinációk véglegesen nem változtatnak a doboz tartalmán. Ez nekem kifejezetten tetszett, mert így egy játék után könnyen tovább adhatom a barátoknak és a családnak, anélkül, hogy ügyeskednünk kellene a megoldásokkal.

A készítők 1-6 főnek ajánlják az Unlock!-ot. Szerintem egyedül azért ne álljatok neki szabadulni, de öt-hat fő se esetén se ezt ajánlanám, ha játékot kerestek. A nagyobb létszám Dr. Goose szigeténél jól jöhet. De hat ember esetén egyszerűen nem látom, hogy tudnátok úgy felosztani a lapokat, a paklit és az applikáció vezérlését, úgy, hogy valaki ne érezze magát feleslegesnek. Azonban 2-4 fő esetén szívből ajánlom a játékot azoknak, akik kipróbálnák magukat egy otthoni szabadulószobás játékban.

A(z) Unlock! - Szabadulós kalandok társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Unlock 2 - Rejtélyes Kalandok társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Dec

Négy lába van szék, de nem asztal! Mi Az? - Mistakos!

Ismertető | 2020.12.02. 18:00:00

Unod már az agyalást? Nem szereted a gyorsasági játékokat? Olyasmit keresel, ami könnyed szórakozást ígér, mókás alkatrészeivel, és még a gyerekek is tudják játszani? Esetleg szereted a Jengát? Akkor a Mistakos pont neked való!

30Nov

Ti írtátok! - Drakon (3. edition) - avagy a pórul járt fosztogatók!

Ismertető | 2020.11.30. 08:00:00

A sárkány barlangjának kincsei mindig csábítóak, főleg ha bajtársaiddal kalandokra vágyva merészkedtek le. Hírnévre és még nagyobb zsákmányra számítva. Igen ám, de a baj ott kezdődik, mikor a tervek dugába dőlnek, és a sárkány felébred.


Kommentek

 • gyd

  2020-05-22 23:45:40

  Nagyon jó cikk, kellően sokat mutat a játékból spoilermentesen. :)

  Mi is nagyon kíváncsiak vagyunk az ilyen szabadulószobás játékokra, kezd egyre több lenni a piacon. Én személy szerint nagyon szeretem a szabadulószobákat, mert szeretek agyalni azon, hogy egy-egy dolognak mi a megoldása.

  Egyébként egy-egy ilyen szabadulószobás játék talán még kedvezőbb áron is van, mint egy fizikai szabadulószoba. Mivel nem volt még dolgom ilyen játékkal, ezért nem tudom összehasonlítani a kettőt, és nyilván "méretben", komplexitásban lehetnek óriási különbségek, ami árnyalja az árösszehasonlítást. Bár ha úgy nézzük, akkor ez az összehasonlítósdi tulajdonképpen csak a "pusztítós" daraboknál érdekes, hiszen ott nem tudsz már továbbadni rajta, mert ténylegesen egyszerhasználatos a játék. Viszont a cikk alapján az Unlockban nem kell semmit tépkedni, "elrontani", ami szerintem nagyon jó - legalábbis vásárlói szempontból biztos. Ilyenkor kipróbáljuk mi, végigmegy a családon és a barátokon, aztán eladjuk, és szinte a pénzünknél is vagyunk.

  Nyilván kell egy másfajta hozzáállás a legacy-jellegű játékokhoz. Kifizettük az árát, szórakoztunk egyszer vagy akár többször, és ahelyett, hogy elittuk volna a pénzt, eljátszottuk. :)

  Az appos vonal egyébként talán kicsit megosztó, legalábbis ahogy én észrevettem. Ugyanúgy, ahogy akár a Bűnügyi krónikáknál is. Nekem igazából érdekes vonal, de nem mondom, hogy feltétlenül ebben van a jövő általánosságban. Egy érdekes szeletét képezik ezek a játékok is a piacnak, ahogy sok más jelleg is jelen van.

  Egyébként arra kíváncsi lennék, hogy milyen élmény egy ilyen játék egy igazi szabadulószobához képest? Ha van olyan tapasztalatotok is... :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Unlock! - Szabadulós kalandok
 • Unlock 2 - Rejtélyes Kalandok