Jaipur
Jaipur
Jaipur
Jaipur
Videó beküldése

Jaipur

Társasjáték, 2018
Értékelem!

A Jaipur egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A játékot 2010-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb két személyes játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb kátyajáték kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága...

A Jaipur egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A játékot 2010-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb két személyes játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb kátyajáték kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a pakli tervezés, a kártya húzás és a score-and-reset game mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Jaipur fontos kereskedelmi központ Indiában, ahol a piacon a különböző fajtájú és minőségű áruk garmadája található. Egyike vagy a város két legjelentősebb kereskedőjének, akik nem elégszenek meg a második hellyel: a maharadzsa bizalmas kereskedőjének címére pályáztok. Megkezdődik az ádáz küzdelem a lehető legtöbb pénz megszerzéséért, hiszen ezzel bizonyítod a maharadzsának rátermettségedet. A termények megfelelő időben való megvásárlása és továbbadása a te döntéseiden múlik!
A Jaipur egy pörgős, kétszemélyes kártyajáték, ahol csak az tud nyerni, aki végig a a legjobb taktikát választja.

Kereskedjetek ketten a (Közel helyett) Távol-Keleten

Taktikai játék, amiben erős a szerencse, vagy szerencsejáték, amiben erős a taktika szerepe? Ez a kérdés merült fel bennem a második Jaipur -játszmám után. Hirtelen annyit tudtam magamnak válaszolni, hogy ehhez le kell játszanom még pár meccset. Úgyhogy játszottam még egyet, meg még egyet… meg még párat.

Én elmentem a vásárba fél rúpiával

A keretsztori elenyésző, de egy félórás játékhoz talán nem is kell komolyabb: kereskedők vagyunk Jaipurban, ami egy indiai nagyváros, és igen jelentős kereskedelmi központ volt már századokkal ezelőtt is. Tudjátok, mindenki a Császári és/vagy Királyi Udvar beszállítója akar lenni – hát akkor sem volt ez másként. A mi célunk, hogy a Maharadzsa udvari szállítói legyünk, ezt pedig úgy érhetjük el, hogy egyértelműen jobbak leszünk a másiknál – ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint megnyernünk három leosztásból kettőt.

Egy leosztás úgy néz ki, hogy árukat (kártyák) adunk el rúpiáért (árukorongokon különböző címletekben). Minél értékesebbeket adunk el, illetve minél hamarabb, annál többet fizetnek érte, ráadásul, ha egyszerre több egyformát bocsátunk áruba, akkor még bónuszokat is szerezhetünk. Ami engem illet, ez a kis tematikai finomság rögtön zsebre vágott: arról van ugyanis szó, hogy az áruk értéke attól is csökken, hogy már megjelentek a piacon – én 2 bőrt még összesen 7 rúpiáért adok el, míg az utánam jövő csak 3-ért, onnantól pedig darabjáért 1 rúpiánál többet senkinek nem fizetnek már érte. Az én fejemben ez azt jelenti, hogy amíg nem adott el senki, addig hiánycikk, így vannak, akik nagyon sok pénzt fizetnének érte. Aztán elkezd tömegcikké silányulni. És ez mindenre igaz - jó, az aranyért eleinte 6 rúpiát adnak, de 5-nél később sem megy lejjebb – de hát az arany.

Teve tuvudsz ivigy kevereveskevednivi?

A játék taktikai alapját az adja, hogy rengeteg lehetőség közül választhatunk, amikor ránk kerül a sor – ugyanakkor csak egy dolgot tehetünk a körünkben. Eladhatunk egy vagy több darabot az olcsóbb árukból (bőr, fűszer és kelme), kettő vagy több darabot a az értékesebbekből (ezüst, arany, drágakő). A piacról (felcsapott öt lap) elvehetünk egy árut vagy cserélhetünk kettőnél többet. Vagy elvehetjük az összes tevét.

Na igen, a tevék. Jók, mert egyfelől bármire cserélhetjük őket, másfelől meg magunk előtt tartjuk őket, nem pedig kézbe vesszük, ami azért jó, mert a kezünkben legfeljebb 7 lap lehet, és jellemzően többféle árut fogunk gyűjtögetni, szóval kell a hely. Ugyanakkor tevéből nem lehet csak egyet vagy csak kettőt felvenni, hanem amikor tevét veszünk el, az összeset el kell vennünk, a helyükre pedig új lapokat húzunk. Ha nincs szerencsénk, akkor csupa értékes holmit, amiből az ellenfelünk már mazsolázhat is. Persze lehet ezzel játszani – ha sok cserelapja van az ellenfélnek, mondjuk tevéje, vagy tudjuk, hogy olcsó lapok vannak nála, amiket boldogan lecserélne, akkor nagy kockázatot vállalunk, mert meglehet, hogy ömlenek majd az aranyak és gyémántok a pakliból, és azokat ő fel is szedegeti majd. Ha viszont nincs tevéje, és tudjuk, hogy gyűjt valamit, akkor esélyes, hogy csak egy lapot vesz majd el, így bátrabban lecsaphatunk a púpos négylábúakra.

Néha megéri hagyni az ellenfélnek az értékes lapot, és összeszedni egy nagyobb (4 vagy 5 lapos) szettet, mert igen nagy bónuszokat tudunk kapni értük. A tevék nagy rugalmasságot adnak, ráadásul ha lejátszottuk a leosztást, 5 bónusz pontot kap az, akinél több a teve, és az is jól tud jönni. Néha viszont megéri azért eladni (akár olcsó áruból keveset), hogy kikényszerítsük a tevék felvételét az ellenfelünktől, így frissítve a piacot, hátha jön valami, amire érdemes lecsapni. Sőt, olyan is van, hogy elkezdünk gyűjtögetni valami haszontalan árut, amiből már érdemi üzletet nem is lehet csinálni, viszont jó lesz cserelapnak, és annyiból előnyösebb, mint a teve, hogy a kezünkben már ott a hely az újaknak, míg ha tevére cserélünk árukat, a teve ugye nem a kezünkből fogy, az árunak annyi helye lesz, amennyi hely még van a kezünkben. Vagy egyszerűen azért veszek fel valami olcsót, hogy egyetlen lap eladásával véget vethessek a játéknak.

A leosztásnak ugyanis akkor van vége, ha elfogy a pakli vagy három áru zsetonja. Ha mondjuk kettő elfogyott már, és még van egy darab bőr-áruzseton, akkor megéri egy bőrt eladnom, noha csak egy pénzt hoz, ami szinte semmi, de lehet, hogy az ellenfelem még gyűjtögetett valami hasznosat a kezében, és azzal már nem fog pontot szerezni.

Szóval a rövid játékidő és az egyszerű szabály ellenére (veszek, eladok vagy cserélek – másik játékos jön) bőven van itt mélység, és ez az, amitől annyira jó a Jaipur.

Még, még, még - ennyi nem elég

A kérdést azóta sem tudtam magamnak egyértelműen megválaszolni, de játszottam még párat és fogok is – szóval egy biztos: Jó élmény jaipurozni. Az élmény, hogy befolyással vagyok a játék alakulására, megvan: folyamatosan döntéseket hozok, csak sok a kockázatos húzás – van, hogy óvatoskodok, van, hogy rápörgetek a játék végére, van olyan is, hogy bevállalok egy rizikósabb húzást, és viselem a következményeket…

Forrás: Gémklub
 • 4 990 Ft-tól
 • 17 ajánlat

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/jaipur-2009" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Jaipur társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Kártyajáték, Állat
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Pakli tervezés, Kártya húzás, Score-and-Reset Game

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Szabálykönyvek (1)

Jaipur társasjáték videók (11)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb két személyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2010

Kommentek

Kommentek

 • Heni1979

  2020-06-13 12:10:53

  Tökéletes kétszemélyes kártyajáték. Gyors, pörgős, figyelni kell a másikat és az alapján taktikázni. Nálunk a 9 évesnek is nagyon bejött. Szabályok egyszerűek, gyorsan tanulható. Szeretjük.

 • gyd

  2020-05-25 22:40:34

  Szerintem a Jaipur nagyon jó kétszemélyes játék.

  Valóban pörgős játékmenettel rendelkezik még úgy is, hogy 2 győzelemig kell menni. Semmi túlgondolandó dolog nincs benne, ugyanis vagy elveszünk valamit középről, vagy eladunk valamit - leegyszerűsítve ennyi az egész.

  Nagyon jól bele van építve a kereskedős, tulajdonképpen kereslet-kínálatos, vagyis a piac telítődésével egyre olcsósodó áru vonal. Ez nagyon fel tudja borítani a gyűjtögetős taktikát, ugyanis nem tudhatjuk, hogy az ellenfél mikor fogja elvinni előlünk a sok pénzt érő korongokat. Emiatt sokszor - tapasztalatom szerint főleg a 3 olcsóbb típusú termék esetén - hamarabb el kell adnunk árukat, minthogy kigyűjtenénk egy 3 vagy több darabból álló szettet. Ugyanis nem biztos, hogy megéri várni a bónusz korongok miatt, ha azt a várakozást értéktelenné teszi az, hogy az árcsökkenéssel nem nyertünk végül semmit - de legalább pazaroltuk a köreinket. Szóval egy bizonyos szintig jutalmazva van az agresszívabb, rámenősebb játékstílus, ami persze vissza is üthet, ha túl agresszívak vagyunk, és a másik játékos pont így fog nyerni a bónusztöbbletével.
  Úgy vettem észre, hogy a tevegyűjtés a pontszám miatt annyira nem jövedelmező dolog, szóval a tevéket inkább pörgetni kell, hogy gyorsan gyűjthessünk sok értékes árut, melyeket aztán pénzzé tehetünk. Persze jól jön a végén a tevékből a pluszpont, de szerintem nem érdemes azt kifejezett célként kitűzni.

  A Jaipur egyébként talán a lehető legnyelvfüggetlenebb, ugyanis számok és képek vannak a kártyákon, semmi szöveg. Ennél nyelvfüggetlenebbé aligha lehetne tenni. A szabálymagyarázatot meg kell oldani az adott nyelven, és már mehet is. Nem kell semmi értelmezésbeli akadálytól félni a - nem létező - szövegek miatt.

  Ha már a pörgősségről is esett szó, akkor annak lehet egy komoly akadályozója: a lapok számolása, számon tartása. Ugyanis annak ellenére, hogy a lapok titkosak, nem bonyolult egy idő után teljes egészében ismerni az ellenfél kezében lévő összes lapot. Ugyanis a húzások publikusak, és ha kipörgeti az összes kezdőlapját, akkor onnantól minden nyilvános. Ez a számolgatás lehet nagyon lassító tényező is, ezért erre szerintem érdemes odafigyelni, ha valaki hajlamos erre. Bár, ha mindkét játékos ilyen, akkor akár az is lehet, hogy egyiküket sem zavarja. :)

  Kártyajátékhoz képest kicsit soknak tűnhet a játék ára, de tény, hogy emellett vannak benne korongok is, szóval szerintem egész jól be lett lőve az ára.

  Szerintem érdemes egy próbát tenni ezzel, ha valakit érdekel ez a kereskedős vonal, és szeretne egy jól működő kétfős játékot.

 • Paul

  2020-05-05 18:05:40

  Ideális kétszemélyes kártyajáték. A játékideje rövid, a szabályok egyszerűek, a folyamatos döntéshozatal miatt végig pörgős marad. Bőven jut szerep a szerencsének, de ha megfelelő taktikával játszol és figyeled az ellenfeled játékát, ez nagyban enyhíthető. Egyszerűen imádjuk.

 • kristofszigeti

  2020-05-05 13:33:15

  Megbízhatóak a vélemények, amiket látni lehet a Jaipurról. Tökéletes két fős csencselés.
  Rengeteg parti ment már bele. Ahogy elmélyedt benne az ember vette észre, hogy apró megfontolások mennyit billenthetnek a győzelem felé.
  A szabályfüzet egy tiszetsségesen összeszedett, tételes ismertetést ad, emlékeztetővel, összefoglalóval, tanácsokkal,a mi után nem maradt tisztázatlan helyzet.
  Az előpakolás igényel valamennyi időt, de a játék által ígért (nagyon maximum) 30 percben igazából 2-3 menet van, a fordulóvégi pontszámolás a szerezhető pontmennyiségek kiismerése és a korongok játéközbeni jelenléte egy nyílt, versenyhelyzetet ad.
  A minimális szerencse a helyzet lereagálásával kiküszöbölhető. Forgandó a játékélmény, a játékos legtöbb hibája elsimítható leleményes vagy türelmes taktikával. Viszonylag kevés tapasztalattal érezhető már, hogy mire tanít a játék. Kompakt, kicsi dobozában annyi hely van, amennyire a játéknak szüksége van, viszont nem kicsi annyira, hogy ne lehetne kártyavédőzni. Nekem a sárgadobozos kiadás van meg.

 • PlayHoo_95

  2020-04-03 21:59:32

  Fantasztikus, ötletes kétfős stratégiai játék! :) Rendkívül pörgős, izgalmas, egyszerű kártyajáték. A szerencse faktor pont ideális mértékű, jó tatikával az éppen szükséges szintre csökkenthető. Hatással lehetünk az ellenfelünk eredményeire, de még nem vitaindító mértékben. :D Nálunk még senki nem sértődött meg egyetlen vesztésnél sem, hanem gyorsan követelte a visszavágót. Egy teljes játék 20-30 perc alatt lepörög, így szinte bármikor elővehető. A szabályokat kb 3 perc alatt meg lehet tanulni és az előkészületek is pillanatok alatt megvannak. A lapok és korongok remek minőségűek, jó érzés őket fogni és tartósnak is tűnnek. A grafika szemet gyönyörködtető. Utazásnál sem fogjuk itthon hagyni, az biztos. Ár-érték arányban csúcs. Bátran ajánlom!

 • keplegeny

  2020-04-03 09:42:57

  Az egyik kedvenc két főre szóló játékom, főleg hogy mi szeretjük a "csencselős" témákat, a Fűszerút után szereztem be:)

 • realbandy

  2020-02-06 00:34:31

  A Jaipur egy remek kétszemélyes társasjáték, ha valami hazán gyors, egyszerű és pörgős élményre vágytok. Egy-egy kereskedőt alakítotok, akik a lehető legjobb árukat próbálják beszerezni és utána a lehető legjobb áron eladni. Megijedni nem kell mert ezekhez egyszerű mechanikák tartoznak: azonos színek gyűjtése, egyszerre minél több kijátszása, figyelni hogy egyszerre maximum 7 kártya lehet a kezedben. Persze az áruk elhozásában a tevék is a segítségetekre lesznek, érdemes belőlük többet is tartani, megéri :)

  + szép, hangulatos

  + gyors játékmenet

  + / - talán az előkészület hosszabb néha, mint egy forduló

  - a pontszámlálás a játék végén macerás a sok kicsi pont miatt.

 • nuvamba

  2020-01-01 16:44:55

  Nagyon szeretjük, mert sokszor játszunk kettesben. Hamar megtanulható, pörgős, izgalmas játék szép kártyákkal.

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 perc
 • Játékosok:  2
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Sébastien Pauchon
 • Illusztrátor:  Vincent Dutrait, Alexandre Roche
 • Kiadók:  Asmodee, Esdevium, Hobby Japan, Kaissa Chess & Games, GameWorks SàRL, REBEL.pl, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., cutia.ro, Space Cowboys, Siam Board Games
 • Elérhető nyelvek:  dán, holland, angol, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, Korean, norvég, lengyel, román, spanyol, svég, thai

Alternatív nevei


Kiadások

 • English/French/German edition 2009
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10 cm x 19.5 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German edition 2010
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.5 cm x 19.7 cm x 3.8 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German edition 2012-1
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.3 cm x 19.1 cm x 3.9 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German edition 2012-2
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.3 cm x 19.1 cm x 3.9 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German/Spanish edition 2013-1
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.4 cm x 19.6 cm x 3.9 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German/Spanish edition 2014-1
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.2 cm x 19.5 cm x 3.8 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German/Spanish edition 2015-1
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.4 cm x 19.7 cm x 3.9 cm
 • English/French/German/Spanish edition 2015-2
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.2 cm x 9.5 cm x 4.4 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.8 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German/Spanish edition 2016-1
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.2 cm x 19.6 cm x 3.9 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German/Spanish edition 2016-2
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.3 cm x 19.7 cm x 3.9 cm
 • English-only edition 2016-1
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English-only edition 2016-2
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: román
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
 • Thai edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German/Spanish edition 2017-1
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.2 cm x 19.6 cm x 10.2 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English-only edition 2017-1
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Nordic edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English/French/German/Spanish edition 2018-1
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.2 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 10.3 cm x 19.6 cm x 3.7 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: Korean
 • Dutch/French edition 2019
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 13 cm x 18 cm x 4.1 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • English-only edition 2019
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 13 cm x 18 cm x 4.1 cm
 • French-only limited edition 2019
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 13 cm x 18 cm x 4.1 cm
 • French-only standard edition 2019
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 13 cm x 18 cm x 4.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 13 cm x 18 cm x 4.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Jaipur társasjátékhoz