Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Az Erős, a Csípős és a Könnyfacsaró - Spicy bemutató

A legendás idők ősi Kínájában, a három nagymacska klán legjobbjai új színtéren mérik össze erejüket. Le kell győzniük vetélytársaikat, önmagukat, és a három veszedelmes fűszert. A bors, a csili és a wasabi próbája ez. A három macska egymást túllicitálva tömi magába az égető fűszereket, hogy csak egy maradjon talpon a viadal végére…

Már régóta követjük a Mit játsszunk? blog munkásságát, így nem voltak ismeretlenek előttünk Győri Zoltán korábbi játékai sem. Az Igen? és az Igen! És… nagy sikerrel robbantak be a hazai társasjátékos világba, ezért nagy figyelem kísérte az új játék megjelenését is. A Spicy-t nem mellesleg a Gémklub a Heidelbär kiadóval közösen, nemzetközi szinten jelentette meg, így az elvárásoknál eggyel nőtt a tét.

A Spicy egy blöffölős kártyajáték, mely érezhetően sokat merített a svindliből. Elgondolkodtató, amikor olyan játékok kerülnek kiadásra, melyek bár új szabályrendszerrel dolgoznak, de mégis alapjaiban a francia, vagy a magyar kártya lapjait tartalmazzák kissé színesebb új grafikával. Sokat feltett kérdés: „Vajon mitől más, ha magyar kártyával is tudom játszani? „

Nagyon kíváncsiak voltunk mi is, hogy vajon lehet-e még csavarni a sokszor feldolgozott blöffölős témán. Van-e új a nap alatt?

Keleti fűszerek, magyaros ízek

A játékosoknak 6-6 kártyát osztunk, melyeken a különböző nagymacskákat láthatjuk, ahogy először kíváncsian figyelik a kikészített fűszereket, majd lelkesen tömik magukba, mígnem taknyuk-nyáluk egybefolyik. A kártyákon 3 fűszer látható, a chili, a bors és a wasabi egytől tízig számozva, és minden lapból 3-3 van a pakliban. Ezenkívül található a kártyák között 5-5 joker, melyek vagy a fűszert vagy a számot helyettesítik.

A kezdő játékos képpel lefordítva kitesz egy lapot, majd egyes és hármas érték között megnevez egy fűszert, pl.: kettes bors, ez után 3 dolog történhet:

  1. a következő játékos letesz egy új kártyát a korábbi fűszer nagyobb értékű bemondásával, pl.: bors 5,
  2. vagy a következő játékos a lap hallatán úgy megilletődik, hogy passzol és húz egy lapot, mert mondjuk sem borsot, sem kettesnél nagyobb lapot nem tart a kezében, blöffölni pedig most nem akar,
  3. vagy valamelyik, asztalnál ülő játékos kétségbe vonja a kettes bors igazságtartalmát, és a kezét a paklira téve kihívja vagy a fűszert vagy a lap értékét: például „ez nem kettes”, majd felfordítja a lapot. Ilyenkor csak a számot vesszük figyelembe, mindegy, hogy a színben kamuzott-e a kártyát kijátszó játékos.

Ha tényleg nem kettes, a kihívó nyert, ha kettes akkor a kihívott. A nyertes viszi az addig kijátszott összes kártyát, amit maga elé tesz képpel lefelé, a vesztes pedig húz 2 lapot a talonból, és új kör kezdődik.

Fontos, hogy a kijátszott lapokat mindig emelkedő sorrendben kell bejelenteni, a színnek pedig meg kell egyeznie az indított fűszerrel. Kilences után csak tízest lehet mondani, utána pedig folytatódik a sor a híváshoz hasonlóan, de a színt itt is tartani kell.

Ha valamelyik játékosnak az összes lapja elfogyott, kap egy trófeát, majd húz 6 új kártyát.

A játék azonnal véget ér, amikor valaki begyűjtött két trófeát, vagy mindhárom trófea gazdára talált, vagy felbukkan, az osztás előtt a talonba helyezett világvége kártya. Ez után pontot számolunk: 1 pontot ér minden kihívás során elnyert lap, -1 pont minden kézben maradt kártya, és 10 pontot érnek a trófeák. A játékot az nyeri, akinek több pontja van.

A doboz tartalmaz még 6 extra kártyát, melyek a lapkijátszási szabályokon változtatnak, kicsit nehezítik, tovább ízesítik a játékot.

Mar, mint a mustár

A Spicy alapjaiban a svindli felturbózott, és továbbfejlesztett változata. Sokat módosítottak, mind a szabályokon, mind a pakli összeállításán. Ha magyar kártyával játszanánk akkor a Spicyhoz 3 pakli kellene, de a jokerek, és a lapok száma igazán akkor sem stimmelne, nem beszélve az extra kártyákról. Érezhetően sokat tesztelt játék, nagyon dinamikus, gördülékeny.

Egyébként meglepődtünk, hogy ezt a játékot nem is annyira könnyű tanítani. Részben azért mert blöffölős kártyajátékhoz képest sok szabályból áll, részben pedig az agy működése miatt. Több csapatban is az volt a tapasztalatunk, hogy amikor valaki kijátszik egy lapot gyakran kimondták a tényleges lap színét. A blöffölés így nem is olyan egyszerű, hiszen, tartanod kell magad az adott fűszerhez és a növekvő számsorhoz. Gondold el a helyzetet amikor a kezedben nincs olyan lap, amit be kell mondanod, ezért nehéz rábírni az agyad hogy például „chili ötöt" mondj egy kezedből kijátszott „wasabi nyolcra”-ra. Nekünk sem ment elsőre, kellett egy kis idő, amíg ráhangolódtunk és gördülékenyen ment a szemrebbenés nélküli hazudozás.

A Spicy 2-6 fővel játszható, bár szórakoztató 2 fővel is, de azért mégis csak 4-6 játékostól működik a legjobban, főleg, ha a játékosok gyakran hívják ki egymást. Azért mi kipróbáltuk többen is és egészen jól működik, ha kivesszük a világvége kártyát. Heten még pörgős gyakran sorra kerülünk, 8-9 fővel a gyakori kihívások miatt egyes játékosokat könnyen kizárhatunk, ekkora játékosszámnál már inkább beszélgetős, mint sem parti hangulatúvá szelídül. Egy játék 15-20 perc alatt lemegy, viszont játszhatunk több menetes bajnokságot is, ahol vezetjük a pontokat.

A grafika szerintünk nagyon szép és formabontó, egyszerűen imádtuk. Igazán különlegesek és humorosak Jimin Kim autentikus keleti stílusú rajzai. Vicces, ahogy a számok növekedésével a fűszerek erőssége is fokozódik, nem beszélve a nagymacskák szenvedéséről. A szabályfüzet érthetően magyaráz, elég jól tagolt, viszont az extra kártyák hatásait kicsit részletesebben is kifejthették volna.

A Spicy nagyobb társaságoknál, 10 éves kortól szerintünk igazán nyerő választás lehet, a parti hangulatot nagyon hozza. Nálunk bevált, ezért gyorsan be is kártyavédőztük, mert az arany festék nem igazán bírta a strapát.

Kicsi a bors, de erős!

A Spicy egy nagyon szórakoztató, igazán vicces és okos partijáték. Sokkal több van benne, mint azt elsőre mi is gondoltuk: a humor, a blöff és az egymásra figyelés érdekes keveréke. Győri Zoltánt idézve, „Hatalmas nagy szeretettel” ajánljuk mi is a parti játékok kedvelőinek, nagyobb baráti társaságoknak.

A(z) Spicy társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

08Jún

Amritsar: Az aranytemplom társasjáték bemutató

Ismertető | 2024.06.08. 10:00:00

Az Amritsar alapműködése egyszerű: lépsz az elefánttal, mankalázol a munkásokkal, majd végrehajtod a lehetséges akciókat. De a játék mélyebb rétegeiben egy sokkal összetettebb, számtalan ikont használó szabály és stratégiai rendszer áll.


Kommentek

  • gyd

    2020-03-22 18:42:00

    Vicces, hogy Győri Zoltán nem igazán szereti a szívatós játékokat, és aztán ő maga tervez egyet. Legalábbis a bemutatóból nekem nagyon az jött le, hogy ez bizony szintén egy blöffölős, kicsit szívatós játék. Könnyen a Csótánypóker is eszünkbe juthat róla, amit Zoltán saját elmondása szerint gyűlöl. Persze megértem, és látom is a különbséget, hiszen ott valóban egy konkrét személy ellen irányul a szívatás, és valóban kicsit kifulladhat a játék a szemétkedésnél, illetve valóban nem feltétlenül az emberi kapcsolatok legnagyobb építőköve.

    Ehelyett ajánlották egyébként a feleségével szuper alternatívának a Skullt, ami szintén egy blöffölős, kockáztatós játék, de mindenki maga döntheti el, hogy bevállalja-e a kockázatot vagy sem. És mi nem konkrétan egy célzott személynek rakjuk le a szemét kártyát, hanem annak, aki a bevállalós lesz. Úgyhogy mielőtt valaki belekötne, látom a különbséget ezek között és a Csótánypóker között.

    Na de most itt a másik lehetséges alternatíva is a Spicy formájában. Végülis, ha utálsz egy játékot, akkor a legjobb megoldás az, ha tervezel helyette egy megfelelő helyettesítő darabot.

    A játékmenet egyébként nagyon érdekesnek tűnik, engem le tudnak kötni az ilyen blöffölős, szívatós játékok, hiszen a rejtett szerepek is sokszor ilyesfajta dolgokat kívánnak. Ez a keleti stílusú grafika engem nem igazán ragadott magával, de én nem is feltétlenül a játék küllemét veszem elsődleges szempontként választáskor. Fontosabb számomra, hogy a játékmenet nagyon izgalmasnak ígérkezzen (vagy kipróbálás alapján izgalmas legyen), és akkor eléggé háttérbe szorul az érdektelenségem a tematika vagy a grafika, küllem iránt.

    Egyébként olyan szempontból is elég jónak tűnik ez a Spicy, hogy árban sincs sokkal a Csótánypóker fölé lőve, a Skullnál pedig egyenesen olcsóbb is (vagy legalábbis hasonló árfekvésben vannak)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Spicy
  • Igen?
  • Igen? És...