Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A nyugati királyság építőmesterei – A börtön mélyéből a katedrális csúcsáig

Kérlek, ne szaladj el, maradj! Ne hagyd, hogy ez a teljesen hétköznapi és unalomig lerágott csont címadás megtévesszen! A több játékostársam véleménye alapján is eléggé izgalmat lohasztó cím habár tényleg egy lerágott csont munkáslehelyezős euró alapjaival bír, azonban annyi vérfrissítést és újdonságot csempésztek bele tervezői, hogy biztos vagyok benne, aki egy kicsit is szereti az eurókat, az elismerően fog róla nyilatkozni.

Ássuk ki az alapokat

Shem Phillips nevét nem olyan régóta ismerhetjük, viszont érdemes megjegyezni, hiszen az utóbbi években az eurók terén egyfajta újító mozgalmat indított el, már ami a játékait illeti. Az úriember kapásból trilógiákban gondolkodik, jól mutatja ezt a vikinges témát feldolgozó Shipwrights of the North Sea, Raiders of the North Sea és az Explorers of the North Sea (hajóácsok, fosztogatók és felfeldezők). (A Raiders a széria legsikeresebb darabjaként épp a napokban kapta meg a digitális verzióját mobilokra és PC-re, a táblás hármast pedig The North Sea Runesaga kiegészítő új magaslatokba emelve integrálja egy eposzi léptékű játékkimérává – hatalmas ötlet!) 

Phillips koncepciója, miszerint a hagyományos eurókat egy-egy csavarral megspékelve felrázza és megkeverje, ragyogóan bevált. Az eredetiben Architects of the West Kingdom címen futó A nyugati királyság építőmesterein látszik, hogy gondos odafigyelés és törődés övezte elkészültét. Alapjaihoz nem is kell mélyre leásni: a jól ismert munkáslehelyezés szolgáltatja a játék szívét, viszont a lelke az, amitől A nyugati királyság építőmesterei ragyogni kezd.

Témája szerint a játékban a középkori Nyugat-Európa építőmesterei vagyunk, aki 2-5 főig mérhetik össze tudásukat és igyekeznek lenyűgözni a királyt, ennek érdekében pedig még kezüket sem átallnak bepiszkolni. Hogy az unalmas téma még bagatellebb legyen, egy katedrális felhúzása is képbe kerül, sőt, egyből központi fontosságú helyre – de nem bántom többet a játékot emiatt, a korai középkor már csak ilyen volt, ha nagy ember akartál lenni, muszáj volt egy katedrálissal villantanod, addig a csajok csak kiröhögtek (na de amikor már állt, akkor bezzeg…).

Tervrajztól a kulcsátadásig

A játék célja, hogy minél több győzelmi pontot gyűjts, így leszel te a győztes. Győzelmi pontot többek között épületek felhúzásával kaphatsz, de nem merül ki ennyiben a dolog, szerencsére egyéb területek is jutalmaznak gyépével, mint például a fentebb említett katedrális, az erénysáv, néhány kártya célfeltétele (legyen neked a legtöbb ezüstöd, stb.), vagy a ritka nyersanyagok. Emellett mínusz pontokkal is sújthat a játék, mint az adósság, illetve ha erénytelen eszközökhöz folyamodsz, ami nagyon pozitív húzás, sokat hozzátesz az élvezeti értékéhez, mert játék közben oda kell figyelni, hogy mennyire mocskolod be a nevedet, mennyire folyamodsz a feketepiac kétes alakjaihoz, illetve embereid milyen gyakorisággal élvezik a börtön nevű műintézmény vendégszeretetét.

A játékmenet pofátlanul egyszerű: amikor rád kerül a sor, az egyik emberedet a játéktábla számodra szimpatikus helyére teszed és végrehajtod az általa kínált lehetőségeket. A szokásos akciókon felül (a műhelyben segédet fogadsz, vagy új építménykártyát húzol, a bányákban nyersanyagot szerzel, stb.) azonban az egyik legizgalmasabb újítás, hogy foglyul ejtheted a már lerakott figurákat, majd törvénytisztelő állampolgárként börtönbe küldheted őket, bevasalva az értük járó ezüstöket. Ráadásul a játék kumulatívan használja az akciómezőket, vagyis a feketepiacon kívül akármennyi figura kerülhet egy helyre, lerakáskor pedig az akciód eredménye az ott tartózkodó bábuk számától függ (több nyersanyag, több akció). Zsíros célpontot nyújt hát egy egyre hízó csoport, és nem csupán az értük járó pénz miatt, hanem hogy véget vess a másik játékos dagadó hasznának.

Kivájni egymás szemét és befalazni a másikat

A nyugati királyság építőmestereinek egyik legizgalmasabb oldala, hogy bizony kőkemény versenyt teremt, ahol az aljas húzások kihasználása nem csak megengedett, de egyenesen ajánlott. Persze ahogy azt jól tudjuk, a sötét oldal gyorsan ad nagy hatalmat, de aztán duplán benyújtja a számlát, és ez ebben a játékban is így van. Ha sokat éltél az alvilág erénytelen eszközeivel, azt az építők fényességes céhe, illetve a bölcs király sem nézi jó szemmel, a reputáción esett foltot pedig megtorolja a már említett mínusz pontok képében – ami sajnos a legtöbb esetben a győzelemtől való elesést garantálja, vagyis a játék második felében érdemes minél több patyolat tiszta cselekedetet elkövetni.

Az erénysáv egy jópofa mechanizmus: minél erényesebb valaki, a játék végén annál több pontot kap, illetve a döntetlent is a javára billenti, viszont kimarad a feketepiac áldásos hatásából, és vice versa, aki az erénysáv alján helyezkedik el, az nem építhet katedrálist, viszont elsumákolja az adót (ami szintén egy elismerésre méltó mechanizmus). A katedrális építése egy eléggé kiélezett és kegyetlen verseny, mert a kompetítorok közül csak egy kerülhet a csúcsra, sőt, megépített szintenként egyre többen szorulnak ki a húsos fazék közeléből (ebből a szempontból a társas egész jól elkapta az aktuálpolitikai hangulatot, játék közben többször is elcsattant egy-két ilyen jellegű poén).

A nyugati királyság építőmesterei nem egy barátságos játék; ugyan összekapni biztosan nem fognak benne a játékosok, viszont annál gyakrabban fordul majd elő a kitolás és a szemétkedés – hozzátenném, nem öncélúan, mert minden ilyen húzás haszonnal kecsegtet. Ettől lesz izgalmasabb, élvezetesebb egy „mezei” eurónál, plusz az állandó versenyhelyzet is sokat dob a játékmenet kiélezettségén, mivel egy megadott számú épületet elérve vége a vetélkedésnek, és kezdődik a pontszámítás.

Hozzuk tető alá az egészet

A játék alapszabályai egyszerűek, viszont kezdőknek mégsem ajánlom: sok a kivételes akció és kártya, amelyek éppenséggel igyekeznek egy-egy ikonnal jelezni, hogy mire is jók, viszont ez nem minden esetben sikerül, ilyenkor a függelékhez kell folyamodni. A komplexitása valahol középtájon helyezkedik el: többféle úton lehet elindulni, mindig vannak lehetőségek, egyszerre több is, ráadásul nem egyértelműek a döntések, és ez nagyon jó, mert sokat dob az újrajátszhatóságon. Utóbbit növeli, hogy használhatunk egyedi képességű karaktereket, amelyek első látásra nem feltétlenül tűnnek kiegyensúlyozottnak, de önmagukban nem döntik el a nyertest, inkább jól kell felismerni, hogy milyen stratégiát segítenek elő.

A külcsínről még nem is beszéltem, pedig érdemes. A játék stílusa Mihajlo Dimitrievski tehetségét dicséri, aki eszement érzékkel kapta el a már-már groteszk, karikatúraszerű alakjait, a könnyed, színes hangulatot, de mégis sikeresen érzékelteti a sötét középkor jellegzetességeit (fogatlan, koszos figurák, bizarr alakok). Egyedül a táblával nem vagyok kibékülve, számomra túlzottan elnagyolt, kimunkálatlan és félbehagyott hatást kelt; távolról nézve elmegy, úgyis a színek és az akciók funkcióinak megkülönböztetése a lényeg, de még egy Stone Age is túltesz rajta, pedig az nem mai darab.

Mindent összevetve egy nagyszerű játékról beszélünk, amely még játékidejét nézve is barátságos, mivel nagyjából egy, de maximum másfél óra alatt biztosan lemegy. Kompakt méretű doboza részemről óriási piros pont, pláne a monstrum dobozok korában meglepő pozitívum, alig foglal helyet, mégis minden szükséges tartozék simán elfér benne. A magyar kiadás igényes, bár a szabályok fordítása néhány helyen magyartalan, de ettől függetlenül érthető, nem találkoztunk szabályt ferdítő megfogalmazással. A Reflexshopnak pedig jár egy pacsi, mert a magyar kiadáshoz promókártyákat és extra játékostáblákat mellékeltek, még tovább gazdagítva a játék tartalmát. Az ára is baráti, ennyi pénzért bőven megéri, mivel képes annyi újdonsággal szolgálni, hogy még a veterán eurósoknak is érdemes egy pillantást vetni rá. Aki pedig már túl van a „Beavatáson”, és egyre mélyebbre merészkedik a boardgame geekségben, annak egyenesen telitalálat.

A(z) A Nyugati királyság építőmesterei társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


Kommentek

  • viharlampa

    2021-02-16 10:00:18

    Nagyon hasznosak és értékesek az ilyen leírások, bemutatók. Pláne, ha van hozzá bemutató vagy gameplay videó (pl. d3meeples, Réka&Zoli, Draft, Gemklub) is.
    Nekünk is nagy segítség volt a játék kiválasztásánál, bár igaz, hogy van olyan része, amit más valaki máshogyan véleményez, de tájékoztatásként nagyon jó képet tudnak adni.
    Mi a nappali szőnyegen játszunk mindig, szóval nem akadály akármekkora is legyen, de van ettől nagyobb játékunk is.
    Negatívumként az adósságkártya +6 pénzes kiváltását sokallom (nem is alkalmazzuk), valamint mindenki 3 pénzzel kezd nálunk, hogy egyenlő legyen az esély. Minden más teljesen jól működik.
    Annyit még leírok, hogy a második party után az otthoni játéklista első helyére sorolta a gyerek. :-)

  • hierroo

    2021-01-08 15:23:54

    Igen, én is csodálkoztam, amikor megjött a megrendelt társas, hogy milyen kicsi. Ez is nagyon pozitív tulajdonsága ennek a játéknak. Negatív talán csak az, hogy a kártyák kicsit csúszósak, de a szép kinézet ezt ellensúlyozza.

  • harnas1207

    2020-10-27 17:02:40

    Az Építőmesterekben van egy nagy tábla, emellé kirakja mindenki a karaktertábláját, mellé teszi a segédeit, épületeit. Plusz tábla mellé oda kell rakni a választható díszeket kieg esetén. Nem egy ördöngősen nagy terület, de mi a hosszúkás amerikai konyhapulton nem fértünk el vele annó. Ellenben a Lovagokkal, ami központi kis táblái két sorba is rendezhetőek, és egyéni játékostáblái se 2x2 méteresek. Legfontosabb előnye, hogy a nagy táblát nem tudod kisebbre húzni, de a Lovagok sok kisebb elemét tudod jól láthatóan rendezgetni kisebb területen is. Persze mindenki maga válogatja.... Azt azért ne felejtsük el, hogy ez egy viszonylag kis dobozos játék, pl a Raiders+2 kieghez képest, vagy a Mars terra csomaghoz képest és nagyon kell neki a hangzatos marketing szöveg, hogy "Ne tévesszen meg senkit, ehhez új asztal kell...."

  • Robby

    2020-10-27 16:27:28

    Van egy videó Nyugati Királyság Lovagjai. Na most ez *2-vel számolva azért nem kis helyet igényel (4 fő esetén). Azért ez többnek tűnik mint az Építőmesterek. Illetve Zoli videójában sem tűnik kicsinek, sőt 12:22-nél ki is tér erre, hogy egy nagy asztalon is alig fértek el. Akkor most mi az igazság?

  • harnas1207

    2020-10-27 15:46:13

    A Lovagoknak nincs nagy főtáblája, ezért könyebben lehet helylogikázni vele. 4 főnél már nehezebb, de igazából akkor sem foglal több helyet, mint az Építőmester (főleg kiegészítővel).

  • Alleira

    2020-10-27 15:37:11

    Pedig nekem a helyigény volt az egyik fő "contra" a pro-contra listán. 4 főnél sem terjedelmesebb, mint az Építőmesterek?

  • harnas1207

    2020-10-27 15:30:05

    Érdekes, hogy elhintették a Lovagok kapcsán, hogy külön asztal kell hozzá, pedig ez az egyik legkisebb helyen elférő játéka Shemnek, persze a Hajóácsokat leszámítva.

  • Robby

    2020-10-27 15:19:21

    Nekem az egyik nagy kedvencem közé tartozik a Raideros of the North Sea (és társai, kiegészítői) ami a "Nyugati..." sorozatok előtt jelent meg ezen alkotóktól. Ez nekem garantálja, a jó minőséget, szuper játszhatóságot és nekem a grafika is nagyon testzik. Bár ott még fémpénzt is kaptunk a pénzünkért, itt ez a bőkezűség egy kicsit megkopott. :D Elkezdtem már a sorozat beszerzését, bár a lovagokhoz külön asztal is kell majd. Ez viszont a videók alapján egy letisztult élvezetes játék lesz. Külön öröm, hogy Magyarul is megjelent (sajnos a vikinges előd nem igazán).

  • Alleira

    2020-10-23 16:27:15

    Ahogy az előttem szóló és a cikkíró is hangsúlyozta, ma ez egy eurojátékok kedvelői számára must-buy társas.

    Alapvetően egyet értek a cikkben leírtakkal, talán az egymással kicseszéshez tenném még hozzá, hogy nálunk azért sincs ebből sértődés, mert legalább annyiszor fordult elő, hogy, aki foglyul ejtette a másik embereit, végül pórul járt, mert az gyorsan kimenekítette őket, így pénzt se kapott, sőt még olyan is volt, hogy neki lett több embere a börtönben, amikor újra nyitott a feketepiac. Szóval nem érdemes sokáig magunknál tartani mások embereit, hacsak nincs valami olyan építménykártyánk, ami kifejezetten ezt jutalmazza a játék végén.

    A játékidőhöz tennék még hozzá annyit, hogy szabályszerűen játszva nekünk az első játék érte csak el az egy óra hosszat, azóta mindig kb. 45 perc alatt lezavarjuk. Ez némi hiányérzetet szokott hagyni maga után, így mi már "szabálytalanul" játszunk, úgy, hogy 1-2 játékosszámmal több helyet töltünk fel a városházán, így lehet bőségesen építkezni.

    A trilógia másik két tagját még nem volt szerencsém kipróbálni, de szerintem ez nem marad sokáig így... ;)

  • Marcike

    2020-10-17 21:05:21

    Nekem szívügyem a Nyugati Királyság játék-trilógia, Így ezt a cikket olvasva hatalmas örömet és büszkeséget érzek! Köszönöm a szerzőnek és szeretném bátorítani hasonló cikkek megírására! 🙂

    Nagyjából két éve találkoztam először ezzel a játékkal. Az internetes bemutatók alapján valamiért nem tűnt szimpatikusnak, talán a groteszk, karikaturisztikus grafika miatt... Lényeg, hogy eldöntöttem, hogy nekem nem kell. Azután a feleségem szerencsére meglepetésből megvásárolta nekem. 🙂❤️

    Nagy butaság lett volna kihagyni ezt a játékot, ugyanis olyan ajtókat nyitott meg mindkettőnknek a társasjátékozás világában, ami új szintre emelte a hobbink élvezeti értékét! Korábban az összes munkás lehelyezős játékot szenvedésnek éltem meg (lásd Agricola), ez azonban megmutatta, hogy igenis hatalmas örömet tud okozni, ha sikerül megvalósítanod a stratégiádat és felhúzni egy újabb épületet, vagy a katedrális egy újabb szintjét.

    Az első és legfontosabb, hogy ez a játék nem szűkmarkú, hanem ad és cselekvésre buzdít! Egy pillanatig sem érzed úgy, hogy csak küzdesz az elemek ellen és talán még a túlélésre sem elegendő a tengersok erőfeszítésed (és megint csak lásd Agricola), vagy hogy nagyon kevés kör áll rendelkezésedre és azokban is rendkívül kevés munkást tudsz lehelyezni (lásd Everdell). Nem nem. 🙂 Ebben a játékban rengeteg mindent tudsz csinálni, a nehézsége nem abban áll, hogy verejtékezve kigazdálkodd a dolgos munkások lehelyezésének lehetőségét... Itt az nehezíti meg a dolgodat, hogy az idő előrehaladtával egyre hatékonyabb módjait valósítsd meg a pontszerzésnek, versenyezve az ellenfeleiddel.

    Az írás nagyon jól megmutatja, hogy miről szól a játék és mire számíthat, aki kipróbálja! Én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy rengeteget profitáltam ebből a játékból és nagyon sokat fejlődtem játékosként, amiért kifejezetten hálás vagyok! Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy próbálja ki és vásárolja meg, mert életreszóló élményt tartogat számára.

    Sőt, van folytatás: a Lovagok még nagyszerűbb!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Nyugati királyság építőmesterei