Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Sagrada - Színpompás kockadraft

A Sagrada egy sikeres Kickstarter kampányt követőn robbanhatott be a köztudatba, akár egy 21. századi absztrakt tünemény. Az üvegművesek színpompás stratégiai játéka nem spórolt sem a sztorin, sem a dizájnon. Ha egy pörgős kockadrafra vágysz a Sagrada Familia árnyékában, nem nyúlsz mellé vele.

Ebben az absztrakt játékban a híres Sagrada Familia (Szent Család templom) ólomüveg ablakait alkothatjuk meg. Neves képzőművészekként versengünk azért, hogy a legértékesebb remekek kerüljenek ki a kezünk alól. Az üvegdarabkákat színes kockák jelképezik, árnyalatait a rajtuk lévő számok határozzák meg. Az egyes a legvilágosabb, a hatos pedig a legsötétebb.

A kezdőjátékos minden forduló elején dob a kockákkal, majd a többiek a körükben egymás után elvehetnek egyet a közös készletből, amit a saját ablakkeretükbe helyeznek. Miután mindenki sorra került, megfordul a kör. Ekkor a játékosok az óramutató járásával ellentétes irányban haladva választhatnak egy újabb kockát a fogyatkozó készletből. Fordulónként más lesz a kezdőjátékos, így mindenkinek lesz majd lehetősége elsőként venni a dobott kockák közül.

Lepakoláskor figyelembe kell vennünk a saját mintakártyánk színre és árnyalatra vonatkozó feltételeit, valamint egymással szomszédosan nem lehetnek ugyanolyan színű, vagy ugyanolyan értékű kockák. A mintakártyák különböző nehézségűek lehetnek. A könnyebbeknél kevesebb a kockák színére és számára vonatkozó megkötés és több az üres hely, ahova szabadabban pakolászhatunk. A játék elején mindenki maga dönti el, hogy a két véletlenszerűen választott mintakártya közül, melyiket használja.    

Különböző szerszámkártyákat alkalmazva felülírhatunk néhány szabályt. A szerszámok azonban támogatásjelölőkkel vehetők csak igénybe, melyek korlátozottan állnak a mesterek rendelkezésére.

A tízedik forduló után a nyilvános és egyéni célkártyák alapján kapunk pontokat. Ezek a kártyák testesítik meg a megrendelők igényeit.

Az egyéni célunk határozza meg, hogy milyen színű kockák jelentenek majd extra pontokat nekünk az összegzéskor. Ha például az egyéni célkártyánkon piros szín látható, akkor érdemes a piros kockákból minél többet gyűjtenünk, mert a játék végén az ablakkeretünkben lévő összes piros kocka értéke összeadódik és ponttá alakul. Minden játékos csak a saját célkártyáját láthatja, a többiekét nem. Néhány kör után azért sejthető, hogy ki mire hajt jobban, ezért keresztül is lehet húzni ellenfeleink terveit azzal, ha elhappolunk előlük egy-egy kockát.   

A nevéből adódóan a nyilvános célkártyák nem titkosak. Bárki, akinek sikerül teljesítenie a rajtuk szereplő elvárásokat, jutalmat érdemel. Pont járhat például a különböző színű sorokért, vagy az eltérő értékű kockákból álló oszlopokért. Ha több ilyen sorral, vagy oszloppal is büszkélkedünk, szorzódik a pontunk, de csak akkor, ha hiánytalanok a sorok és oszlopok.

Aligha meglepő, hogy végül a legtöbb pontot elért üvegműves lesz a győztes.

21. századi absztrakt tünemény

Ma már egy absztrakt játék esetén is fontos a megkapó történet és az igényes megjelenés. Daryl Andrews és Adrian Adamescu megalkotott egy ötletes kockajátékot, ahol a színek és számok ügyes kombinációjával szerezhetnek pontot a résztvevők. A nyerő stratégia kialakításánál az egyéni és a nyilvános célokat egyaránt szem előtt kell tartani. Ebben a kockadobálós euró játékban a szerencsefaktort draftingolással oldották fel, előtérbe helyezve ezzel a stratégiai gondolkodás szerepét.

A fent nevesített kanadai tervezők szerencsére nem elégedtek meg annyival, hogy létrehoztak egy jó játékot. Tisztában voltak azzal, hogy a 21. században egy kiváló ötlet önmagában még kevés az átütő sikerhez.

Hőseink érezték, hogy szükségük lenne egy sokak által ismert szimbólumra és egy hozzá passzoló háttértörténetre, ami vonzóbbá, ha úgy tetszik eladhatóbbá teszi terméküket. Választásuk végül a Világörökség részét képező Sagrada Familiára esett. A kockadobáló játékosok innentől kezdve váltak a Szent Család templom kézműveseivé, akik az egyedülálló ólomüveg ablakok kialakításán fáradoznak. A színes kockák pedig az üvegdarabkákat imitálják.

A Sagrada Familia nemcsak a játék nevének ihletője, történetének főhőse, de a dizájn mozgatórugója is lett. Azon túl, hogy a dobozon is egy színpompás üvegablak látható, a játéktáblák is ablakkeret formájúak, melybe frappánsan belecsúsztathatóak a különböző nehézségi szintű mintakártyák. Ebbe a keretbe pakolgathatjuk az öt különböző színű, áttetsző kockákat, melyek üveghatásúak.

Kézművesek révén nem meglepő, hogy szerszámkártyákat is használhatunk alkotás közben. Alapozó ecsetre, üvegcsiszoló fogóra, vagy éppen ólomsimítóra is szert tehetünk körünkben.  Ezek a segédeszközök változatos módon teszik lehetővé a kockák lehelyezési szabályainak felülírását, figyelmen kívül hagyva például a mezők színére, vagy értékére vonatkozó előírásokat. A szerszámokat támogatásjelölőink segítségével vehetjük igénybe. Ezek stílusosan átlátszó üveggömbök, melyek korlátozott számban állnak rendelkezésünkre. Az ablakkeretünkbe csúsztatott mintakártyák nehézségi szintje határozza meg, hány támogatásjelölővel rendelkezünk a játék során. Ráadásul, aki olyan eszközt szeretne használni, amit korábban valaki már alkalmazott, annak több üveggömbjébe kerül aktiválni ugyanazt a segítséget. Ha korábban csapunk le egy szerszámra, olcsóbban használhatjuk. Később viszont, amikor már egyre több kockánk sorakozik az ablakunkban és nehezebb szabályosan lehelyeznünk újabbakat, jobban tud jönni egy szerszám nyújtotta kedvezmény. Az idő múlásával viszont általában többe kerül majd az életmentő segítség. Felelőtlenül sem érdemes azonban elherdálnunk a támogatásjelölőinket, mert amiket nem használunk fel, pontot jelentenek számunkra a végelszámolásnál.

A Sagrada dobozának belsejében is visszaköszön a csúcsíves ablakkeretek formája. A kialakításnak köszönhetően kényelmesen elférnek egymásra pakolva a kellően vastag kartonból készült, színes, strapabíró játéktáblák. A támogatásjelölők simítózáras tasakban sorakoznak. Lapul egy másik tasak is a dobozban, amely elég nagy ahhoz, hogy az összes kártyát elnyelje. Ezek elő- és hátlapja Peter Wocken illusztrátornak köszönhetően igényesen kidolgozott. Kapunk még egy ugyancsak színes ólomüveg mintázatú fordulójelzőt is, melynek hátoldala pontozósávként funkcionál. A pontozást ezen kívül a játékosok színének megfelelő jelölőkorongok is segítik. A játék dobozára és a tartozékaira egyaránt a sokszínűség jellemző, ugyanakkor jó látni, hogy a dizájnerek nem estek túlzásba. A színes kockák visszafogottan elegáns, fekete húzózsákból kerülnek elő, melyen fehér betűkkel díszeleg a Sagrada felirat.

#SagradaGame

Ha már 21. századi absztrakt vívmány, akkor mindenképpen érdemes szót ejteni a győztesnek járó Sagrada-kártyáról. Ez arra biztatja az üvegek mesterét, hogy örökítse meg nyertes ablakkeretét egy fotón és a #SagradaGame kíséretében tolja fel a Twitterre, vagy a Facebookra. Amellett, hogy ez egy jó ingyen reklám a kiadóknak, közösséget is teremthet a játékosok között világszerte.    

A vasorrú bába és a mágneses vihar esete

A Sagrada Familia kínálta formavilág és tematika szerintem tökéletesen alkalmas arra, hogy egy sokak által riasztónak tartott absztrakt játékot vonzóvá tegyen. A harsány színvilág és ismerősen csengő név miatt egy társasjátékok terén tapasztalatlan bámészkodó is nagyobb eséllyel szúrja ki és emeli le a polcról. Ha kézbe veszi és megfordítja a dobozt rövid, lényegre törő szabálymagyarázatot talál, amit a tartozékokról készült színes ábrák illusztrálnak. Pár perc alatt reális képet kaphat tehát arról, mit kínál neki a játék. Szimpatikusnak tartom, hogy a kezdőket sem ringatja hamis illúziókba a csomagolás. Pontosan azt kapják a pénzükért, amit a doboz hátoldala ígér számukra. Nem fogják otthon kibontás után csalódottan porfogónak használni a játékot azért, mert a doboz sejtelmesen azzal kábítottak őket, hogy színes kockából építhetik fel 3D-ben a Sagrada Familiát.

Legyinthetnénk erre, hogy aki az interneten tömegével fellelhető bemutatóvideók és a boardgamegeek.com világában melléfog, az meg is érdemli, ha pórul jár. Gondoljunk azonban arra, hogy akik még csak most ismerkednek a társasjátékok csodás világával, vagy ajándékba adnának egy játékot, nem valószínű, hogy vásárlás előtt szerteágazó kutatást végeznek és órákat töltenek szakportálok böngészésével. Ha valaki először szembesül a boardgame-ek óriási kínálatával, úgy meg tud zavarodni, mint vasorrú bába a mágneses viharban. Számukra tehát felbecsülhetetlen értékkel bír, ha a doboz egyfajta iránytűként segíti őket eligazodni a társasok rengetegében.

Régi ismerősök új szerepben

A Sagrada tökéletes bevezető játék. Tény, hogy a haladóknak is szórakoztató, de kiválóan alkalmas arra is, hogy a kezdők érdeklődését felkeltse a modern társasok iránt. Nekik fontos kapaszkodó lehet, hogy az általuk jól ismert régi játékokhoz hasonlóan, itt is a dobókockák a főszereplők.

A játék hevében aztán fokozatosan ébrednek rá arra, hogy régi barátaik itt már merően új szerepben tündökölnek. A draftingolásnak köszönhetően szinte észrevétlenül intenek búcsút a szerencsefaktor kizárólagosságának és kezdenek stratégiai döntéseket hozni a győzelem érdekében. Akár tudatában vannak ennek az átalakulásnak akár nem, a lényeg az, hogy élvezni fogják ezt a merőben új kalandot.

Könnyen emészthető szabályok

Az újoncok számára komoly buktató lehet a játékszabályok értelmezése. A többszörösen összetett, nyakatekert megfogalmazás nyomasztóan hathat a tapasztalatlanokra. A Sagrada azonban ezen a téren is jól vizsgázott. Négy oldalas szabály fogad bennünket, ahol a fedőlap a tartozékokat taglalja, valamit a háttérsztorit ismerteti. Az impresszumból kiderül, kiknek az agyából pattint ki a játék ötlete, kinek a keze munkája az illusztráció, illetve kiknek jár a köszönet a játék létrejöttéért. A Kickstarter kampány támogatóinak külön is jár a vállveregetés.
A lényegi szabályismertetés tulajdonképpen három oldalt vesz igénybe, amely a színes ábráknak és egyértelmű példáknak köszönhetően könnyen emészthető.

Az esetleges félreértések elkerülése végett lehet, hogy érdemes lett volna egy külön oldalon felsorolni a nyilvános cél- és szerszámkártyákat. Röviden ismertetni lehetett volna mit is várnak el, illetve milyen kedvezményeket nyújtanak a játékosoknak az egyes kártyák. Egy-egy szemléletes példával alátámasztott magyarázat feloldott volna néhány kétértelműséget.        

Apró hátrányok

Briliáns ötlet, hogy a játéktáblák stílusosan ablakkereteket formáznak. A könnyedén belecsusszanó, eltérő nehézségű mintakártyák is ötletesek. Az áttetsző, színes kockák egyenként is mutatósak, a játék végére létrejövő mintázatok pedig mesések. Zavaró viszont, hogy túl kicsik a kockák. A játék aprócska főszereplőit méretük miatt elég nehéz beleilleszteni a parányi keretekbe úgy, hogy ne forduljanak el. Minél több kocka sorakozik ablakunkban annál nehezebb kivitelezni ezt a mutatványt. Mivel a számoknak is jelentőségük van, nem szerencsés, ha egy lehelyezést követően azon morfondírozunk, hogy az elfordult kockáknak eredetileg mi is lehetett az értékük. Érdemes lett volna kockafogó-csipeszeket is mellékelni a játékhoz. Amellett, hogy hasznos lenne egy ilyen szerszám, az üvegművesek szerepébe is jobban bele tudnánk élni magunkat egy spéci fogó segítségével. Nem ragaszkodnék a csipeszhez, ha nagyobbak lennének a kockák és az ablakkeretek, ahova pakolgatjuk őket. Így viszont akad egy kis hiányérzetem.

A játékosoknak körükben elég sok mindent kell mérlegelniük. Dönteniük kell, hogy kockát vesznek-e el a közös készletből, vagy szerszámkártyát használnak. Ha kockát helyeznek ablakkeretükbe, végig kell gondolniuk, hogy mintakártyájukon melyiket tudják majd szabályosan elhelyezni. Szem előtt kell tartaniuk az egyéni és nyilvános célkártyák elvárásait is, mert végül ezek jelentenek majd pontokat nekik. Nem árt odafigyelni a játékostársakra sem, mert keresztül lehet húzni egyesek számításait, ha lenyúlunk előlük egy számukra értékes kockát. Ez a sok döntési helyzet teszi igazán izgalmassá és egyben analízis-paralízis veszélyessé is a Sagradat. Ha a társaságban akad egy olyan játékos, aki hajlamos az AP-re, csúnyán meg tudja akasztani a partit. A túlagyalás miatt ez az amúgy pörgős stratégiai játék könnyen válhat soha véget nem érő agytornává.         

Nos, a valószínűségszámítás nagyágyúival sem lehetne könnyedén lezavarni egy Sagrada-menetet. Esetükben alighanem minden kockadobást megelőzne némi fejszámolás. Kilencven, öt különböző színű kockahalomból hányat is kell kihúznunk, hogy biztosan legyen közte sárga hatos?

Építészek előnyben

Ez az izgalmas kockaland 2017-ben Kanadából indult útra. Magyarul idén jelent meg a Reflexshop gondozásában.
Az építész típusú játékosok, akik szeretnek alkotni, létrehozni valamit egy-egy parti alkalmával, biztosan örömüket lelik majd a színpompás kockákkal zsúfolt ablakkeretek láttán. Függetlenül attól, hogy nyertek, vagy vesztettek nem érzik majd úgy, hogy haszontalanul telt el háromnegyed óra az asztal körül. A kreativitásunk fejlesztésén túl, azért a fogaskerekeinket is alaposan megmozgatja ez a stratégiai gondolkodást igénylő agytorna. Nem véletlenül ajánlja a kiadó 13 éves kortól az üvegműveskedést. 

Az ideális játékosszám a Sagrada esetében a két fő. Ha párosan mérkőzünk meg, kellemesen pörgős játékmeneteknek leszünk részesei. Mivel a Sagradában elég sok dolgot kell mérlegelnünk körre-körre, több játékos esetén már nem tudunk annyira figyelni az ellenfeleinkre. Ha ketten vagyunk, akkor elég csak egy embert szemmel tartanunk, így megnő az interakció szerepe is a játék során. Ez főleg abban merül ki, hogy bájos mosollyal az arcunkon halászunk el a másik orra elől egy számára kívánatos kockát. Ez a kis konfrontáció sokat tud dobni a hangulaton.

Egyedül is megy

A játék doboza azt ígéri számunkra, hogy hadra fogható partner hiányában akár egyedül is leülhetünk Sagradázni. Mivel mostanában egyre divatosabbak a többnyire erőltetett solo-variánsok, attól tartottam, hogy főleg kiadói nyomásra készítettek egy nyögvenyelős egyfős változat ehhez a játékhoz is. Aztán egy esős szombat délutánon úgy alakult, hogy magányosan ragadtam magamhoz a kockákat. Tapasztalataim szerint a szabálymódosításoknak köszönhetően így is magával ragadó a játék. Érezhető, hogy nem kevés időt és energiát fordíthattak a tervezők arra, hogy a Sagrada egyedül is páratlan élményt nyújtson.

Az egyszemélyes változatban is mi határozhatjuk meg a nehézségi szintet. Ha extrém kihívásra vágyunk akár egy hatos erősségű mintakártyát is megpróbálhatunk egyetlen szerszám segítségével abszolválni. Ha könnyedebb vizekre eveznénk, akkor viszont öt szerszámot is igénybe vehetünk egy hármas mintakártyához.

Egyedül játszva egy célszámot igyekszünk túlszárnyalni. Ezt a számot a fordulósávon lévő kockák értékeinek összeadásával kapjuk meg. A nyilvános és egyéni célkártyákon túl a draftingolás során ilyenkor arra is érdemes figyelnünk, hogy lehetőleg a nagyobb értékű kockákat pakolgassuk az ablakkeretünkbe, hogy a kisebb értékű kockák kerüljenek a fordulósávra egy-egy kör végén. Vagyis ha nem muszáj, ne növeljük feleslegesen a célszámot, mert az nehezebb lesz túllépnünk. Ez a csavar egy újabb színt visz a játékba, ami szerintem jót tesz neki.

Egyedül nem használhatunk támogatásjelölőket, a szerszámokat a közös készletből vett meghatározott színű kockákkal tudjuk aktiválni. Ha például egy olyan szerszámkártyára fáj a fogunk, amit kék kockával tudunk használni, akkor érdemes a kék kettes helyett a kék hatost rátennünk, hogy a legyőzni kívánt célszámunkat ne hizlaljuk túl nagyra.

Nehezítésként minden szerszámot csak egyszer vehetünk igénybe, az ablakkeretünk üres helyeiért pedig egy helyett három bűntetőpont jár.      

Folytatódik a kockaland

Idén jelent meg angol nyelven a Sagrada első kiegészítője, így már akár öten vagy hatan is játszhatunk vele. Az újabb minta, egyéni és nyilvános célkártyákon túl a játékosok saját kocka készlettel (Private Dice Pool) is rendelkeznek, vagyis nincsenek teljesen kiszolgáltatva a draftingolás okozta hátrányoknak. Ezáltal tovább csökken a szerencsefaktor szerepe, még tervezhetőbbé válik a játék. Az ellenfeleink sem tudnak már olyan könnyen megszerezni előlünk értékes kockákat, mert a saját készletünkhöz nem férnek hozzá. A szabálymódosításoknak köszönhetően a Private Dice Pool előnyeit kettő, három, vagy akár négy fővel is élvezhetjük. Jobb lett volna ennek a kiegészítőnek a Private Dice Pool nevet adni, mert ez tényleg új szintre emeli a játékot, míg az 5-6 játékos hangsúlyozása a címben, sokakat elriaszthat. „Minek vegyük meg, nem akarunk négynél többen Sagradazni…” – gondolhatja néhány felületes szemlélő.    

Rajongók figyelem! A Floodgate Games októberben tette közzé Facebook oldalán, hogy tavasszal érkezik az újabb kieg, ami egy 3 részes sorozat (The Great Facade) első tagja (Passion) lesz. A sorozat tagjai a Sagrada Familia meglévő és épülő homlokzatairól kapták nevüket (Passion, Life, Glory). A hamarosan érkező Passion-ben az inspirációs kártyák további lehetőségeket adnak majd számunkra a szabályok kijátszására. Az átlátszó kockák (Rare Glass Dice) pedig egyfajta dzsóker-szerepet látnak el. Az új egyéni célkártyák akkor adnak pontot, ha egyes kockák a Rare Glass Dice-hoz képest különböző alakzatokban helyezkednek el. A nyilvános célkártyák újítása a szimmetria előtérbe helyezése lesz. A szimmetria azonos színű, vagy számú kockák közti távolságokat jelöl.  

A(z) Sagrada társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Sagrada társasjáték

A Sagrada szabályainak áttekintése. 9:43 - Két darab 2-es egymással oldalszomszédosan került, ez hibás lehelyezésnek számít, a szabály szerint, ha bármikor hibát fedezünk fel a saját ablakunkon, vagy esetleg másén, akkor addig kell kockát kivenni, amíg nem ütközik már szabályba az állás. Azt, hogy melyik kocká(ka)t veszi ki ilyenkor az ablak tulajdonosa, azt ő dönti el.

írta -- Toszka

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

08Jún

Amritsar: Az aranytemplom társasjáték bemutató

Ismertető | 2024.06.08. 10:00:00

Az Amritsar alapműködése egyszerű: lépsz az elefánttal, mankalázol a munkásokkal, majd végrehajtod a lehetséges akciókat. De a játék mélyebb rétegeiben egy sokkal összetettebb, számtalan ikont használó szabály és stratégiai rendszer áll.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sagrada