Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Table Talk 32. rész Társasjátékversenyek

Gál József, Horváth Balázs és Horváth Zoltán a különböző társasjátékversenyekről beszélgetnek.

32. Rész: Társasjátékversenyek by Table Talk

Vendégünkkel, Horváth Zoltánnal a társasversenyekről beszélgettünk.

Ha tetszett a srácok munkássága, ne felejtsétek el őket likeolni.

Table Talk 31. rész TOP 10 2019-es játék

Érdekes, 2020.02.05. 12:00:00

Gál József és Horváth Balázs a Table Talk 31. részében 2019 legjobb játékait összegzik.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Dec

Így születnek a magyar szabályok - Interjú Heim Hunorral

Érdekes | 2022.12.29. 18:00:00

Interjú Heim Hunorral, a Lángművesek születéséről, illetve a magyar társasjáték lokalizáció helyzetéről.

01Dec

Gondold ki! - "Ország, város, fiú, lány, ..."

Ismertető | 2022.12.01. 07:59:00

Tudsz mondani egy műszaki eszközt "G"-vel? És egy foglalkozást "Ü"-vel? Na és mindezt úgy, hogy te legyél a társaságból a leggyorsabb? Ha gyerekkorodban szeretted az ország-várost, akkor most itt a lehetőség partijáték formájában újra elővenni.


Kommentek

  • gyd

    2020-03-18 15:17:36

    Azzal indítanám, hogy én még sosem vettem részt társasjáték versenyen, így csak elméleteket tudok felállítani bármiféle egyéb versenyeket látva és azokból következtetéseket levonva.

    Szerintem abszolút van létjogosultsága egy-egy játékból versenynek, mert ugye sok társasjáték kompetitív. Nem is mondanám, hogy feltétlenül 1v1 versenyek kellenének csak, ugyanis szerintem más színt vihet bele az egészbe, ha van pl. egy 4 személlyel is játszható játék, és ténylegesen 4-en versenyeznek. Ezt kb. ahhoz tudnám hasonlítani, hogy vannak sportok, ahol több csapat képviselteti magát a pályán egyszerre. Talán nem az a legjobb megoldás ilyenkor, hogy a nyertes visz mindent, hanem helyezéstől függő (jó esetben valószínűleg nem lineárisan növekvő ) nyeremény/jutalom lehetne. A partyjátékok valószínűleg kiesnek a versenyeztethetőség kategóriájából, és esélyes, hogy leginkább az igazán gémer, alapból kompetitív játékok maradnának meg. Hiszen a verseny alapja a kompetitivitás - már ha van ilyen szó. :)
    Elhangzott a liga is a beszélgetés során amúgy, és szerintem az sem volna feltétlenül hülyeség - de itt is kérdés a megvalósíthatóság, hiszen a liga nem 2 perc alatt lezavarható dolog. Így alapvetően valami kieséses, esetleg előtte selejtezős(online?) verseny lehet a legkönnyebben, leggyorsabban lezavarható.
    Tény az is, hogy egy-egy verseny valószínűleg komoly marketing faktorral is rendelkezik, de mondjon valaki egy olyan verseny, ami nem ilyen - szponzorok, reklámok, jegyek stb. Viszont ez szerintem nem feltétlenül probléma, maximum nagyobb háttérrel, esetleg nagyobb hype-pal rendelkező dolgok elterjedtebbek, közismertebbek lesznek. Az elismert játékok nem véletlenül elismertek, és azok közül szerintem rengeteg olyan lenne, amelyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy versenyt rendezzenek belőlük.

    Az viszont szerintem már nagyon erőltetett, hogy olyan játékokból is rendeznek versenyeket, amik nem igazán arra vannak tervezve, sőt, egyenesen kooperatívak - például a beszélgetés során a Pandemic versenyekről volt szó ilyen téren. Oké, optimalizálási verseny lehet kicsit. Na de gyökeresen megváltoztatni a játék felépítését, kivenni kártyákat, fix húzópakli sorrenddel dolgozni stb. Ez csak nekem túl erőltetett? Nekem tűnik csak úgy, hogy ilyen "csakazértis versenyt rendezünk ebből, még akkor is, ha tökéletesen alkalmatlan arra a játék, és nem arra lett tervezve"? Ha valakinek van valami más látásmódja, tapasztalata ezzel kapcsolatban, nyugodtan világosítson fel, mert lehet, hogy csak én nem látom azt, hogy ennek mégis mi értelme.

    Ahogy mondtam az elején is, nincs tapasztalatom társasjáték versenyek terén, szóval csak elméleteket tudok gyártani, de én így látom a versenyek világát. Van, ami kifejezetten jó, és hajrá, de van, ami nagyon-nagyon túlerőltetett dolog - első ránézésre, aztán az is lehet, hogy csak a megfelelő látásmód kell hozzá.

    Még volt egyébként szó arról is, hogy a versennyel könnyen elvész a játék öröme. Szerintem ez elég természetes dolog, és valószínűleg bármiből elvész az élvezet versenyszinten űzve. Ott már inkább az az élvezet, hogy sokkal jobb stratégiám van a többiekénél, sokkal jobban optimalizáltam, jobban éltem a lehetőségekkel stb. Itt már más jelenti valószínűleg az élményfaktort.

    Ezek az én meglátásaim ebben a témában.

Népszerű

Friss

Címkék