Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Jaipur - A rúpiák ura

Ki ne akarna a maharadzsa legbizalmasabb kereskedője lenni, hogy ezáltal egyszemélyes hadseregként fellendíthesse az ország pénzügyeit? Most végre lehetőségünk nyílt erre, hiszen - minő véletlen - pont a rózsaszín városban (ismertebb nevén Dzsaipurban) zajlik a tehetségkutató.

Az indiai uralkodó nagyon jól tudja, hogy hol kell keresnie a legrátermettebb embert a feladatra, ugyanis Dzsaipur a környék legnagyobb és leghíresebb kereskedőközpontja. Az már csak hab a tortán, hogy nem is lakik messze a várostól, ezért elég egy tuktukra felpattanni, és indulhat a keresés... Na jó, ő valószínűleg nem ezt a közlekedési formát fogja választani. :)

A piacon van minden, ami kell: bőr, fűszer, posztó, ezüst, arany, gyémánt... És teve...

A Jaipur két játékosa (ugyanis ez egy kétszemélyes társasjáték) kereskedők bőrébe bújik, akik azáltal akarják elnyerni az áhított posztot, hogy kereskednek az árukkal (kártyák) - gyűjtik maguknál, és a megfelelő pillanatban eladják azokat. Így egyre inkább húzni fogja a zsebüket a sok rúpia, aki pedig a legtöbbet gyűjti az adott fordulóban, az kap egy jutalompecsétet. Amelyik kereskedő előbb szerzi meg a második jutalompecsétet, az lesz a játék nyertese.

Az előkészületek során kap mindkét játékos öt-öt kártyát (melyeken valamilyen áru vagy teve szerepelhet), feltöltjük a piacot (szintén öt lappal, melyekből három mindenképpen teve kell legyen), kirakjuk az asztalra az árukorongokat, és irány a piac. Aki kap tevekártyát is, az lehelyezi maga mellé egy kupacba, az lesz a tevecsordája. Logikus, hiszen pár gyémánt még elfér egy táskában, de egy teve már nehézkesebben - hát még egy egész csorda...

A körünkben a következő akciók közül hajthatjuk végre az egyiket:

  • Egy áru felhúzása a piacról: ekkor ingyen hozzájutunk ahhoz a termékhez. Ezután feltöltjük piacot a húzópakliból.
  • Több áru cseréje: a kezünkből kiválaszthatunk legalább két lapot, melyeket kicserélhetünk ugyanannyi másik lapra a piacról. A cseréhez felhasználhatunk tetszőleges mennyiségű tevekártyát is (ezek árukat helyettesítenek ilyenkor).
  • Minden teve elvétele a piacról: behelyezzük az összes lent lévő tevét a csordánkba (tessék figyelni erre, mert a teve továbbra sem öleb, hogy a kezünkben legyen!).
  • Áruk eladása: kiválaszthatunk a kezünkből egy árutípust, és abból bármennyit eladhatunk. Ezek után megkapjuk a megfelelő korongokat, melyek értékes rúpiákat jelentenek. Ezen felül bónuszkorongot is kapunk, ha legalább három terméket adtunk el egyszerre.

Ahogy egyre többet eladunk valamelyik árutípusból, úgy egyre csökken az érte kapott rúpiamennyiség - logikus, ahogy egyre nő a kínálat, úgy egyre olcsóbban lehet megkapni. Emiatt hezitálhatunk, hogy érdemes-e összevárni legalább három darabot valamiből, vagy inkább gyorsan eladjuk, hogy sok pénz járjon érte. Persze attól válhat valaki legbizalmasabb kereskedővé, ha felül tud kerekedni az ilyen dilemmákon.

Amikor már észre sem veszel egy aranyrögöt az utcán sétálva...

A Jaipur egy kiváló kétfős játék. Természetesen ezt is a helyén kell kezelni, ugyanis a piac miatt van benne egy jó adag szerencsefaktor - előfordulhat, hogy az egyik játékosnak folyton gyémánt, arany vagy ezüst jön, a másiknak pedig posztó, fűszer vagy bőr -, de ez többnyire kompenzálható ügyes taktikával. A szerencse pont olyan mértékű, hogy számít a taktika, ugyanakkor a legtöbb esetben végig kiélezett marad a játék, és bármelyik félnek lehet esélye nyerni - ez kellően könnyeddé, és a pörgőssége miatt nagyon élvezetessé teszi a játékot.

Nem sok fajta elemmel találkozunk a dobozban, de azokkal nagyon jól dolgozik ez a dobozos tehetségkutató. Többek között emiatt könnyen bele tudnak rázódni kezdő kereskedőtanoncok is, és már az első körtől kezdve beleélhetik magukat a nyüzsgő piaci életbe. BGG-n érdemes szétnézni a közösségi részlegnél, ugyanis kifejezetten érdekes dolgokra lehet bukkanni: mi például kipróbáltunk egy négyfős variánst, és úgy is jól működött a játék. Ezen kívül lehet playmateket és egyéb dolgokat is találni.

Sébastien Pauchon műve remekül adja át a játék hangulatát. A felépítés és a körítés nagyon valósághű, érdemes a város történetének is utánaolvasni. Annak tudom leginkább ajánlani, aki nem akarja véresen komolyan venni a játékot, de szeretne minél jobb taktikával több rúpiát összeügyeskedni az ellenfelénél egy pörgős, könnyed játszma keretein belül.

Nektek hogy tetszett a játék? Mi volt róla az első benyomásotok? Esetleg van valami kérdésetek azzal kapcsolatban? Bátran tegyétek fel a kommentszekcióban!

A(z) Jaipur társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.


Kommentek

  • Barnil

    2020-10-26 21:58:46

    A játékot még a régebbi (kékeszöld) dobozos kiadásában láttam meg először és hát nagyon vonzotta a tekintetemet már akkor is. Amit elsőre észrevettem, hogy nagyon színes, egyszerű elemekkel dolgozó játék. Az, hogy ez egy csak ketten játszható társas, a veteránok már bizony tudhatják, hogy egyenes utat jelent a szívembe.
    Anno a karácsonyfa alá bekerülő játékok között nagyon az élen volt, de aztán valahogy eltűnt számomra. Bevallom kicsit elfeledkeztem róla, és ebben a külcsíny megváltoztatása is csak segített.
    Pedig imádom az egész voltát, újra belemászott a fejembe.
    Igen, lehet hogy a mechanizmusa már lerágott csontnak számít, de végülis ami évek óta működik és szerethető, azt miért kéne elfelejteni vagy nem használni?
    A szabályok végtelenül egyszerűnek tűnnek, bár ezt óvatosan mondom, mert történt már velem egy-egy pofánesés. :) Ez még az egyszerűbb tanítani kategória, és ahonnan én jövök oda csak ilyen játékok kellenek.
    Indiát idéző témájában, nem is illeszkedhetne jobban a kereskedés mechanikájához. Ez a játék sokkal közelebb hozza a szubkontinenst, szinte már a különleges fűszerek illatát is érezni. Sajnos nem sok társasjáték kap ekkora figyelmet ebben a témában, pedig engem nagyon érdekelnének.

    Egyébként gevanda.93, a bácsival kapcsolatban, aki a borítón és a lapok hátulján van, én pontosan így képzelek el egy arab mikulást. :)

  • Cygnus

    2020-10-26 15:08:52

    A cikk valóban nagyon humoros lett, azóta is látom a lelki szemeim előtt az öleb tevéket... :D

    A két fős játékok nekem sem a kedvenceim ár/érték tekintetében, annyira sajnálom, hogy kiadok pénzt valamire, amit csak és kizárólag ketten játszhatunk. A Jaipur nálam kivétel ez alól, még a karantén ideje alatt a BGA-n próbáltam ki, és nagyon bejött ez a könnyed, gyors játékmenet, ami mégis ad taktikázási lehetőséget, de nem zsibbaszt le annyira, hogy ne lehessen elővenni egy fárasztó nap után.

    A több fős verziókkal kapcsolatban én picit szkeptikus vagyok, hiszen mégiscsak 2 főre optimalizálták, persze, lehet próbálkozni házi szabályokkal, de azért nem teljesen ugyanaz, mint ketten. Kipróbáltam, nem rossz, de ha választani kell, inkább maradok az eredeti verziónál. :)

  • Marcike

    2020-10-23 10:45:06

    Gevanda.93, egy csomó mindenben egyetértek a kommenteddel :-) Most kiemelhetném, vagy leírhatnám, hogy tényleg, papíron unalmas, kipróbálva meg tökjó, de szerintem annyira jól összefoglaltad, hogy cswak nyomok rá egy lájkot és beírom ide, hogy egyetértek :-D

    Egy komment pluszban: az inzertétrt nagyon nagy pirospontot adok a kiadónak/tervezőknek. Nagyon szép és szexi, mikor egy játékban nem borulnak szanaszét az elemek, hanem mindennek van helye és könnyen-gyorsan tudunk setupolni. :-) A régebbi bugyirózsaszín inzert elég undi volt, ez az új napsárga (hölgyek, segítsetek, hogy jó árnyalatot mondta-e) szerintem menő és gyönyörű ezzel a pirosas bordó dobozzal.

  • Alleira

    2020-10-21 10:26:06

    Nagyon tetszett a cikk stílusa, a belecsepegtetett humor, amitől nem csak informatív, de élvezetes is az olvasása :)

    Nekem ez is egy olyan játék ami fel-le kerül a kívánságlistámról, viszont most a cikket elolvasva a visszakerül szcenárió lesz. Nagyon tetszik, ahogy a kereskedelem kereslet-kínálat-ár egymásra utaltságát kezeli, visszatükrözi a játék. Amiért pedig külön köszönet, hogy megtudtam, hogy van 3-4 fős játékvariáns is, így sokkal kívánatosabb lett a Jaipur. Annyi játék van, ami ketten is fantasztikus, de többen is lehet élvezni, hogy kifejezetten két fősre nem szívesen adok ki pénzt, de így már egészen más a dolgok állása.

  • gevanda

    2020-10-20 20:56:25

    Nekem a cikk alapján most se keltené fel az érdeklődésemet, hatalmas szerencsefaktor, szokásos kereskedős játék bónuszkorongokkal, átlagos grafikával. Semmi egyedit nem sejtet a játék, szokásos piac, ahonnan veszed el a lapjaidat, és töltöd fel a húzópakliból, szokásos győzelmi pontért lapeladás. Ráadásul egy körben vagy lapot szerzek vagy lapot adok el, más opció nincs, ez elég egyhangú és unalmas.
    De kipróbálva egy szuper pörgős és meglepően taktikázós játékhoz volt szerencsém, amit azonnal fel is raktam a kívánságlistámra. :)

    A lapszerzés sokszínűsége miatt (piacról veszek egy árut a kezembe, piacról veszem el az összes tevét a karavánomba, piacról cserélek legalább két árut a kezembe) nem éreztem egyhangúnak és unalmasnak az akciólehetőségeket.
    A szerencsefaktor tényleg nagy a húzópakliból piacra kerülő áru miatt. Viszont nagyon sokat lehet taktikázni, főleg ha megjegyzed, miket vesz el ellenfeled a piacról, és így átlátod a szándékait. Sokszor piacról elvevés helyett inkább cseréltem, nehogy jó lap kerüljön felütésre az ellenfelem szerencséjére, és számára kevésbé hasznos árukat tettem le. Ha követed fejben ellenfeled lapjait, szabotálni is tudod a tervét: elveszel olyan árut/tevét, ami neked nem is kéne, de tudod, hogy neki igen. És így azt is tudod, mikor lesz lehetősége egy adott árutípusból eladni. Ha ugyanazt gyűjtögettétek, gyorsan be tudod előzni. De kockáztathatsz is, hogy hátha sikerül többet összegyűjtened, és még ő se adja el az adott árutípust. Nagyon sok győzelmi pontot érnek a bónuszkorongok, sokszor megéri kockáztatni értük.

    A grafika számomra semmi különös, oké. A lap hátulján levő bácsikát viccesnek tartom. :D A gyémánt engem zavar, hogy piros. Tudom, hogy létezik piros gyémánt, de jobban szeretem a klasszikus fehér ábrázolását.

    Én úgy éreztem, hogy nem véletlen két fős ez a játék, sokkal élvezetesebb ketten, mint négyen. A játék lényege a pörgős játékmenet, aminek az érzetét négy főnél csillapítja a holtidő. De úgy se volt rossz, egy próbát megért.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Jaipur