Everdell - Az örökfa árnyékában
Everdell - Az örökfa árnyékában
Everdell - Az örökfa árnyékában
Everdell - Az örökfa árnyékában
Videó beküldése

Everdell - Az örökfa árnyékában

Társasjáték, 2019
Értékelem!

Az Everdell - Az örökfa árnyékában egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 40 - 80 perc. A játékot 2018-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb grafika/prezentáció kategóriában. A társast, a bonyolultsága...

Az Everdell - Az örökfa árnyékában egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 40 - 80 perc. A játékot 2018-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb grafika/prezentáció kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a pakli tervezés, a kártya húzás, a munkás-elhelyezés, a solitaire és a játék végi bónuszok mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Everdell bájos völgyében, a magasló fák ágai alatt kanyargó patakok és mohás üregek között az erdőben élő állatkák egy civilizációja éldegél és gyarapszik. Everfrost-tól Bellsong-ig sok év jött és ment, de eljött az ideje az új területek betelepítésének és új városok alapításának. A kis állatok elszánt vezetőjének szerepébe bújsz és velük együtt fogsz küldetéseket teljesíteni. Vannak felépítésre váró épületek, élénk karakterek és események, amiken részt vehetsz - egy szorgos év áll mögötted. Ragyoghat-e még fényesebben a nap a városod felett mielőtt eljő a téli hold ideje?

Everdell – Az Örökfa árnyékában - Fontos a tematika?

Üljetek körbe, elmesélem nektek az Örökvölgy legendáját. Az egész történet egy olyan kisegérről szól, aki a nehézségek közepette is hitt abban, hogy a dolgok lehetnek jobbak. Ez a kisegér Gildin földjén született, ahol a béke és harmónia már régen nem volt jelen, ő viszont még ezek ellenére is pozitívan tekintett a jövőbe. A messzi távolban magasodó hegyekre meresztve szemeit elképzelte, hogy azokon túl talán egy jobb világ rejtőzhet. Bár az élete viszontagságokkal volt tele, egy percig sem felejtette el azt, hogy a dolgok mindig lehetnek jobbak, így több évvel később, amikor végre lehetősége nyílt rá, elindult pár társával együtt, hogy felfedezze az ismeretlen hegyeken túli világot. Az út bár roppant nehéz volt és veszteségekkel teli, de végül megtalálta azt, amit keresett. Egy olyan helyet, amit az álmaiban látott, ami új otthonként szolgálhat azoknak, akik a békét és a kényelmet keresik. Ekkor még nem sejtette, hogy a gyökerek, amelyek közé leheveredett, annak az Örökfának a gyökerei, ami később az új világ rendíthetetlen jelképévé vált.

Légy üdvözölve az Örökvölgyben!

Az Everdell – Az Örökfa árnyékában társasjátékban teljes egészében ti formáljátok meg a saját elképzeléseitek szerint ezt az új világot. Mostanában egyre inkább elvárás lesz az, hogy egy társasjáték ne csak jól működő mechanizmusokat sorakoztasson fel, hanem ezek mellett egy fantáziadús világot is felépítsen. Az élmény szempontjából nem elhanyagolható, hogy egy társasjáték, miként van tálalva, főleg az olyan játékosoknak, mint amilyen én is vagyok, akit egy jó történet képes igazán magával ragadni. A mesés felvezetés ellenére az Everdell nem egy történetközpontú játék, nem a történeteken van benne a hangsúly, nincs benne kalandfüzet vagy valami ahhoz hasonló, szóval aki ilyen irányból közelíti meg, az valószínű nem azt fogja kapni, amire számít.

Felmerülhet most viszont a kérdés, hogy akkor ennek ellenére, miért így vezettem fel ezt a kis irományt? Nos azért, mert egy alkotás akkor tud megszólalni igazán, ha képes elmesélni valamit, amelyben a komponensek, nem csak műanyag és papírdarabkák lesznek a szemünkben, hanem egy élő világ kézzel fogható elemei. Egy Bang! is akkor működik igazán jól, ha egy picit beleéljük magunkat és tényleg elhisszük, hogy egy pár percig mi lehetünk a vadnyugat legkeresettebb bűnözői, vagy éppenséggel a seriff, aki leszámol minden gazfickóval. Bár a társasjátékok jelenleg még nem vehetik fel a versenyt a világalkotásban egy könyvvel vagy egy filmmel, de ez szépen lassan változni fog. Elég, ha megnézzük az elmúlt években megjelent társasjátékokat, találunk jó pár olyant, amelyek világába egy szempillantás alatt képesek vagyunk belehelyezni magunkat.

Az Everdell – Az Örökfa árnyékában is számomra egy ilyen társasjáték. Ahogy kinyitom a dobozt elkápráztat a kitalált világ minden eleme és hazudnék, ha azt mondanám, ez nem fokozza a játékélményt. A kérdés itt viszont most az, amire talán a legtöbben kíváncsiak vagytok, hogy az Everdella témája nélkül is jó társasjáték lenne, vagy csak a téma viszi el a hátán? Lássuk…

Felfedez, gyűjt, épít, újrakezd

Az Everdell egy tablóépítő társasjáték, egy picit megcsavart munkáslehelyezéssel fűszerezve. Minden játékosnak a rendelkezésére álló munkásokat (erdőlakókat) felhasználva kell egy max. 15 kártyából álló kis városkát építenie, benne épületekkel és lakókkal. Minden egyes épület és lakó valamilyen különleges képességgel bír, amelyeket összekombinálva temérdek pontot szerezhetünk magunknak, hiszen, ahogy megszokhattuk, a társasjátékok döntő többségét pontokra játsszák, így ezt is.

A játékmenet egyáltalán nem összetett, az aktív játékosnak három lehetősége van, amikor rákerül a sor. Kijátszhat egy erdőlakó figurát egy olyan mezőre, ami még nem foglalt, így begyűjtve a hely által nyújtott javakat. Ezek lehetnek az építkezéshez szükséges nyersanyagok, de új kártyák, sőt olyan események is, amelyeket csak egyetlen egy játékos szerezhet meg, ha képes volt teljesíteni a feltételeket. A második lehetőség, hogy felhasználva a korábban szerzett nyersanyagait, építkezhet. Ekkor egy kártyát helyezhet le a kezéből a városába, vagy akár megteheti ugyanezt a nagymezőről vásárolva is. Hiszen lesznek nyílt lapok, amiket bármikor képesek lesznek a játékosok elhappolni egymás orra elől. Az építkezés során érdemes azt is figyelme venni, hogy milyen lapokat tudunk majd később társítani a meglévőkkel. Példának okért, ha van egy iskolánk, akkor a tanárt teljesen ingyenesen beköltöztethetjük, függetlenül attól, mennyibe kerül az adott kártya. Erre érdemes figyelni, mert rengeteg nehézkesen megszerzett nyersanyagot megtakaríthatunk vele.

Tél, tavasz, nyár, ősz

Végül, de nem utolsó sorban a harmadik lehetőség, amit választhatunk körünkben, az évszakváltás, a játék talán legérdekesebb eleme. Amikor egy játékosnak elfogyott az összes erdőlakója, nem tud, vagy nem akar lehelyezni több kártyát, akkor dönthet úgy, hogy évszakot vált. Ilyenkor minden egyes korábban lehelyezett figuráját visszaveszi a játéktábláról és újabbakkal gazdagodik, ahogy váltják egymást az évszakok. Így történik meg az, hogy ameddig télen csak két kis figura áll rendelkezésünkre, addig ősszel már hat. Nem ez viszont az igazán különleges az évszakváltásban, hanem a tény, hogy az idő eltolódik a játékosok között. Mivel a játékosoknak nem kötelező egyszerre évszakot váltaniuk, így előfordul, hogy valaki már az őszi betakarítást végzi, amikor egy másik játékosnál csak akkor kezdenek a nyár első sugarai megjelenni. Ez nem csak érdekeséget, de egy jól működő taktikai elemet is hoz a játékba, hiszen, ameddig valaki nem vált évszakot, addig a lehelyezett erdőlakókat nem igen tudja visszavenni a játéktérről, így lesznek olyan mezők a táblán, amelyeket nem lehet évszakváltásig újra aktiválni. Mivel pedig az évszakváltást nem kötelező egy időben végrehajtani, így az is megtörténhet, hogy amikor valaki tavaszból nyárra átlép, visszahívva a munkásait és felszabadítva az akció mezőket, addig a másik játékos, aki még a tavaszban mozog, a saját évszakváltása előtt újraaktiválja az éppen felszabaduló mezőt. Pontosan ezért mindig fontos kérdés lesz az, hogy mikor lenne érdemes évszakot váltani, mikor érdemes megvárni, hogy valaki előttünk váltson évszakot és mikor nem. Fontos itt kiemelni, hogy a játék menete nem áll le attól, mert valaki átlépett egy másik évszakba, mindenki játszik tovább anélkül, hogy bevárnánk egymást.

A játék ilyen mederben halad, ameddig újra tél nem lesz, akkor pedig kezdődhet a pontszámlálás. A kijátszott kártyák többsége pontokkal jutalmaz, ahogy a játék során megszerzett eseménylapkák is, továbbá számtalan olyan kártya lesz, amelyek bizonyos feltételek teljesülése után is adnak pontot, nem is keveset.

A téma, mint hasznos kiegészítő

Az Everdell – Az Örökfa árnyékában egy igazán kellemes kinézetű szórakoztató társasjáték, válaszolva pedig a korábban feltett kérdésre, igen, a témája nélkül is jól működne, mert ötletesen megalkotott mechanizmusokat használ, amelyekkel nem találkozunk minden második játékban. A téma bár nem létfontosságú egy társasjátékban, de kétségtelenül sokat emel a hangulaton. Főleg, ha teljesen összeolvad a játék működésével. Például, ha a városunkban a férj egeret és a feleség egeret beköltöztetjük a gazdaságba, akkor ők kettő helyett csak egy helyet foglalnak, hiszen ők egy párt alkotnak. Mennyivel tematikusabb és aranyosabb ez, mintha csak azt mondanánk, hogy ha van két piros kártyád, akkor azok kevesebb helyet foglalnak a sorodban. Pontosan ezért fontos a tematika, mert emeli az élményt és hangulatosabbá teszi a játékperceket.

Szabálykönyv (nem hivatalos)

Angol szabálykönyv

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 8% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 15 000 Ft-tól
 • 34 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Fantasy, Városépítő, Állat
Mechanizmus: Pakli tervezés, Kártya húzás, Munkás-elhelyezés, Solitaire, Játék végi bónuszok, Változó setup, ECO-05 Income

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Everdell - Az örökfa árnyékában Collectors editionpepperd

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Collectors edition, sérülés miatt a fa és a tábla cserére került, így az magyar, míg a kártyák angol nyelvűek.

0 érdeklődő


Everdell - Az örökfa árnyékábanKissG17, Budapest

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

.

6 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (5)

Everdell - Az örökfa árnyékában társasjáték videók (14)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2018

Kommentek

Kommentek

 • hierroo

  2021-08-24 23:18:37

  Van olyan aki kipróbálta már az Everdell alapjáték szóló verzióját? Érdekelne hogy mik a visszajelzések ezzel kapcsolatban. Jó és élvezhető egyedül, vagy nem olyan érdekes? Mert amúgy szimpatikus játéknak gondolom, meg szép is, de ezen már túl vagyok és most ebből a szempontból is meg szeretném tudni mik a hozzászólások. Köszi!

 • soetigabor

  2021-08-11 10:47:39

  Hárman próbáltuk ki, de sajnos nem jutottunk el a végéig, mert felbomlott a csapat. Viszont mindhármunknak nagyon tetszett. Nem láttam még ennél igényesebb összképet, akár a grafika, a színek, vagy a nyersanyag jelölők tekintetében. A fa anyaghasználatáról olvastam sok kritikát, ezért extrém körültekintően raktam össze és szedtem szét, így nem esett baja. Egyébként legközelebb nem hiszem, hogy használni fogjuk, mert ha a helyére van téve, hárman körbeülve a játékot, már zavaróan kitakar ezt-azt.

  Miután átrágtuk a szabályokat, viszonylag hamar ráéreztünk a működésére. A parti elején nem értettük, hogy hogy fog kitartani a játék 40 percnél tovább, de fél óra elteltével még talán a felénél sem jártunk. Én szinte folyamatosan 0 erőforrásból tudtam összekombózni a kártyák lerakását, a párom és a barátnője viszont pakolták rendesen a munkásaikat, és költötték a nyersanyagot. Ők már bőven a 2. évszakban jártak, mikor én még az elsőt sem merítettem ki. Így azt gondoltam egy darabig, hogy nyerő helyzetben vagyok, de mikor félbehagytuk, a pontok összegzése rácáfolt erre. Ebből a befejezetlen játékból kiindulva úgy láttam, hogy szépen ki van balanszolva a játék. Kevés az interakció a játékosok között, és a holtidő is ki tud tolódni, ha valaki a lehetőségein gondolkodik, de addig is lehet a mezőn és a kezünkben lévő kártyákkal tervezni a következő lépésünket.

  Már a vizuális élmény is megteremti azt a hangulatot, amit szeretne a játék sugározni, de ezen felül az erdőlakók kártyáin is vannak rövid idézetek, amik erősítik az egyébként is karakteres állatokat. Ezeket is lehet olvasgatni, amíg várunk a körünkre. Ezen felül a játékszabály is gyönyörűen van illusztrálva és itt is találkozunk levelekkel, bevásárló listával, és egyéb jópofaságokkal. Szeretem azt látni, amikor energiát fektetnek olyan részletekbe, amik nélkül ugyanúgy működik a játék, de mégis hozzáad az élményhez. Remélem, hogy hamarosan egy teljes partit le tudok játszani.

 • hierroo

  2021-06-29 08:43:52

  Én most nem a társasjáték mechanikáját nézném meg, csak a dobozát. Nemrég vettem meg a Korkép társasjátékot. Ezért fogott meg amikor jobban megnéztem az Everdell dobozát. Isten bizony nem tudtam, hogy ugyanaz a grafikus mindkét játéknál, illetve nem teljesen, de Andrew Bosley mindkettőben benne volt. Ugyanis az fogott meg hogy milyen hasonló a két doboztető! A színvilága dettó ugyanolyan, az egyiken egy út visz a másiknál egy folyó mutata a jövő felé a homályos háttér felé. (Igaz a folyó nem arra folyik! :D De a Korképben az úton is visszefelé jönnek a zászlós emberek ) A sarkokban ágak lógnak be ugyanúgy. A háttérben egyiknél felhőkarcolól meredeznek felfelé, a másiknál hasonló, csak nagy fák teszik ugyanezt. Nekem ugyanolyan a miliője mindekép játék dobozának, és tetszenek ezek a hasonlóságok. Bár a játék tartalma teljesen más. Jól elidőztem a kép doboz megnézésében.

 • polyanna

  2021-06-28 14:35:01

  Megtévesztően cuki külső, ami egy komoly játékot takar. Fantasztikus, ahogy felpörögnek az események néhány kör után, amikor már van pár kártyád és több munkásod.

 • forever63

  2021-06-18 19:47:40

  Minden játékban tanulok valami újat, pedig már pár kör mögöttem van. Gyönyörű a játék, nagyon szeretjük. Eddig ketten játszottuk, de szeretnénk többen is kipróbálni

 • kalocsai.luca01

  2021-05-23 11:16:28

  Nem belépőszintő, de azoknak akik már több játékkal és mechanizmussal megismerkedtek egy rendkívül leleményes játék és hihetetlenül szép. Pár bemelegítő körre azonban szükség van, hogy elsajátítsuk a szabályokat, de ha már az is megvan akkor kezdődhet a stratégia kialakítása. A szerencsefaktor, mivel kártyát húzunk benne viszonylag nagy, de a nagymezőn lévő kártyák ezt próbálják meg balanszolni. Szóval összességében szerintem jó játék.

 • clodo

  2021-04-17 01:45:49

  Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a legszebb társasjáték és elképesztően hangulatos. Maga a játékmenet igényel néhány próbajátékot, amíg mindenki ráérez a kombóépítésre, ezért nem mondanám belépő szintű társasnak. Ha már azonban megszoktuk és nagyjából vágjuk a szabályokat, nagyon szórakoztató és agyalós játék hangos röhögésekkel. Tetszik benne, hogy lehet benne javítani, módosítani a stratégiádon, ha pl. valamit cserélnénk a városunkban vagy az ellenfél mínusz pontos kártyát játszik ki nekünk. Az is jó benne, hogy a pontok összeadásáig nem igazán lehet tudni, hogy ki lesz a győztes. Ideális haladó családi játék, kötelező darab!

 • veerzoltan80

  2021-04-11 20:45:44

  A hétvégémet ez a játék mentette meg. Az elmúlt két nap kedves feleségem nyert Korképben, Kanagawaban, kétszer Kartográfusokban, Kingdominoban. Utolsó mentsvárként került elő az Everdell, és végül sikerült megtörni a szériáját.

 • davee.s570b

  2021-04-10 10:29:53

  Videók alapján ruháztam be a játékra, és nem csalódtam. Egy gyönyörű szép, minőségi tartozékokat tartalmazó jó játék, belépő-haladó szintű nehézséggel. Jó középút szerintem, azok számára is jó lehet akik inkább könnyed játékokat szeretik, de a veterán játékosok is találhatnak még benne izgalmat.

  A játék hossza mint általában itt is azon múlik, mennyit gondolkozunk egy lépésen, és mivel a játék erősen épít a combo mechanikára, nálunk többször is percek mentek el mire 1-1 ember kigondolta mit csináljon, sok lehetőség van stratégiát érintve.

  Ami az én vesszőparipám azt eddig a játék nagyon jól csinálja, a pontrendszer segítségével szoros csaták szoktak lenni, eddig pár ponton belül volt a győztes és a 2. helyezett mindig. Sokkal szívesebben állok fel egy játéktól, ha épphogy kikaptam, vagy épphogy nyertem, mintha nagy különbséggel vesztek/nyerek, nekem a játékélményhez sokat ad.

  Az is tetszik, hogy menetközben nem egyértelmű hol tartunk a pontokat illetően, csak a játék végén számolunk össze mindent, így végig fókuszált maradok a játékra, és nem kezdek el kattogni hol tartok pontokat illetően, lefoglal a saját városom építése.

  A kártyák számomra kellően változatosak, egy adott mennyiségű party után talán már nem lesz ennyire trendi mint most, de ha egy hangulatban könnyedebb, nehézségben közepes szintű pontgyűjtögetős játékra vágyom, elsők között lesz a polcon.

  Ja, és érkezik az első magyar kiegészítő is hozzá, jó eséllyel be fogjuk szerezni annyira bejött az alapjáték :)

 • zkbali

  2021-03-27 22:54:03

  Valóban gyönyörű ez a játék, mind a rajzok, mind a kis figurák. Kár, hogy a téma és a szép kidolgozás ellenére csak nagyobb gyerekeknek alkalmas. Így nekünk egyelőre várnunk kell vele :(. Érdemes lenne a kiadóknak elgondolkodni az ilyen igényes játékok esetén, hogy egyszerűsített játékmódra is adjanak javaslatot/szabályokat, így sokoldalúbban lehetne egy-egy jól sikerült szettet hasznosítani.

 • veerzoltan80

  2021-03-22 13:14:38

  A játék alapvetően egyszerű mechanizmusra épül. Helyezd le a kis állatkádat, szerezz nyersanyagokat ezen keresztül és játsz ki kártyákat a kezedből, vagy a közös 8 lapból. 15 kártya lehet a "városodban", amik mind pontot-pontokat hoznak számodra a végelszámolásnál. Klasszik munkáslehelyezős, építgetős játék némi cukisággal nyakon borítva. De mégsem.

  A nyersanyagok mennyisége nem verdesi az egeket, a játék során nekünk úgy jött ez át, hogy a feladat inkább egyfajta válságmenedzsment a nyersanyagok felhasználásával, mintsem hogy építsek meg mindent amit tudok és a legszebb legyen a kis városkám.

  Lényeges része a játéknak az egyes kártyák közötti együttműködési kapcsolatok jó megjátszása. Bizonyos épületekbe beköltöztethetünk oda való erdőlakókat. Minél több ilyen kominációt tudunk a városunkban annál jobban ösztönzik a lapok egymást termelésre, diadalpontok adására, stb.

  Összegezve: kevés munkás - korlátozott nyersanyag - sok építési opció - együttműködő lapok tömkellege... Egyszerűnek és cukinak tűnik a játék, de koránt sem könnyű. Általában hárman szoktunk új játékot tesztelni, és 8 éves nagyobbik lányom később csatlakozik bele a körbe, de bármennyire is tetszett neki a játék külleme, az első két játék alapján az az érzésem, hogy az Everdellel még várnia kell.

  Mert a küllem az odavág. Remek a kartonból összerakott Örökfa, uralja az asztalt, jól hangulatba hoz. Könnyen összerakható, és bár több helyen olvastam, hogy sérül szétszedésnél elsőre ilyet nem tapasztaltam. Jól kidolgozott fabábúk vannak minden játékosnak, és a nyersanyagok is igazán mutatósak, a bogyóknak bogyó formája van, a kőnek kő stb, igazán jó érzés megfogni, tapintani a játékelemelek. A grafikája a játéknak szépséges és kellően cuki, az egyes városlakók kis idézetei mosolyt csalnak az arcokra. A szabálykönyv is szép lett, kis sztorikkal szinesítik a leírást, tényleg igazi világot teremt magának az Everdell.

  Hosszabb játékbemutatóm

 • gellerlivia

  2021-03-19 13:15:24

  Szia! Igen, összeraktuk, azóta a polcon van. Meg sem próbáltuk szétszedni az olvasott hozzászólások alapján, sőt én még az összeszerelésnél is aggódtam az esetleges törés/szakadás miatt..de persze nem lett baja. Különös óvatosság mellett szerintem szét lehet szedni nyugodtan( elég vastag,masszív kartonból van), csak nálunk egyelőre van helye összeszerelve is.

 • nemi92

  2021-03-19 13:06:51

  Szia!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy megjegyezted, a fát nem kell szétszedni. Akkor merül fel bennem a kérdés, hogy egyszer összeraktátok magát a fát, és utána elől hagytátok valahol a polcon? :D

  Egyébként bírná maga a fának az anyaga, a folytonos szétszerelést és építést? (Folytonos alatt persze azt értem, hogy például 1 hónapban játszunk vele 2-3 alkalommal)

  Köszi a választ! :)

 • harnas1207

  2021-03-17 17:35:20

  Így már jobban érthető! Akkor a Fesztávot nem ajánlom, de a többit ettől függetlenül is merem javasolni. Az Agricola solo módja annyira nem érdekes, ezért inkább helyette a Nyugati királyság lovagjait mondanám.

 • Vendetta

  2021-03-17 17:04:47

  Köszönöm szépen a segítséget! Az illető negyvenes, vagyis én. Kb. három hónapja jatszogatunk modern társasokkal, de sajnos többször egyedül játszok online ( Stone age, 7csoda, 7 csoda párbaj) , vagy kettesben a párommal (Azul, Szüret, Hanamikoji, Cat Lady), de fokozatosan szeretnék nehezebb vizekre evezni. Inkább olyan társasokra ruházok be szívesen, amiknek van solo verziója is.

 • gellerlivia

  2021-03-17 10:47:55

  Az Everdellt vélemények,videok és képek alapján, próba nélkül vettük meg. A játék doboza csodaszép,a tető belseje mintha zöld bársonyból lenne. A játéktábla kellően vastag, a kártyák nagyon jó minőségűek, a grafika nagyon szép. A karton fa ugyancsak tetszetős,a minőségével sincs baj,egyszerűen nem kell szédszedni. Az egész asztalkép jól néz ki, főleg a 8 lapos kínálattal. Egyszóval a külcsíny abszolut ötös. Nos,maga a játék már nem ennyire egyértelműen hibátlan. Egyelőre csak ketten játszottunk vele és bár minden parti más volt, bennem többször maradt hiányérzet. Nem tudom,hogy pontosan mi nem jó vele, de valami másképp kellene, hogy legyen. 1 óra alatt lemegy a játék, de sokkal élvezetesebb lenne, ha eggyel több évszak/több munkás/15 helyett mondjuk 18 lerakható kártya lenne/a 2. évszaknál is érvényesíthető lenne a zöld kártyák hatása és itt adhatna több munkást. Az elején nagyon szűkösek az erőforrások, az első 2 évszak pikkpakk lemegy, az utolsónál meg már nincs hely újabb kártyákat letenni, de nyersanyagot már nincs értelme gyűjteni. Itt lehetne bónuszkártyák, egyéb plusz pontok begyűjtésére lehetőség,de sokszor már nincs. Ez picit frusztráló tud lenni, bár nem minden parti végződik így és nem mindkét játékosnál, szóval ez akár a változatosságot is elősegítheti-ami egyébként is benne van.Ettől függetlenül szívesen játszom vele és gyakran lekerül majd a polcról, mert a vizuális élmény jó-és nekem ez számít- ,a játék élvezetes, de kedvenc nem lesz.Talàn több fővel jobban működik,de összesegében azért jó játek, egyáltalán nem lehordani akartam, inkább csak kiemelni a kis hibáit, amivel szépen együtt lehet élni. Ha vásárlás előtt kipróbáltam volna, talán nem lenne a polcon, de eladni nem fogom.

 • harnas1207

  2021-03-17 10:39:36

  Ez nehéz kérdés, mert nem mindegy hány éves az illető. Számomra az Everdell és Fesztáv olyan játékok, amivel meg lehet alapozni egy kisgyerek érdeklődését a komolyabb játékok iránt. A következő kötelező lépés (már minden korosztály számára) az Agricola. Ajánlanám még a Villaget, A Nyugati Királyság építőmestereit, Marco Polot, Viticulturet vagy a Mars Terraformálását.

 • Csiracsirke

  2021-03-16 23:13:41

  Szemeztem már ezzel a társassal de eddig nem mertem megvenni a karton fa miatt pedig grafikára nagyon hangulatos szép kártyákkal, tetszik hogy egy 3 dimenziós elem is dísziti a pályát, utána néztem és 4 rongyért már lehet venni hozzá egy fából készült fát is amit akár ki is lehet festeni nem tudom hogy érdemes-e ráfizetni, majd talán kikölcsönzöm és utána megfontolom a vételét.

 • Vendetta

  2021-03-16 20:44:12

  Szóval ha egy kezdő játékos már ezzel tud játszani, akkor evezhet nehezebb vizekre? Tudnál esetleg még hasonló játékot mondani, ami hasonlóan jó átmenetet jelenthet az egyszerű és a komplexebb játékok között?

 • adddam555

  2021-02-09 14:32:39

  Everdell: a fa, amelybe bármelyik állatka be is költözhet, az árnyékában jól érzi magát mindenki. Az erdei falu többi épülete azonban nem ad bárkinek hajlékot, így a szállásadást gondos tervezgetéssel kell végezni. Jó átgondolással nagyon jó lapkombinációkat tudunk csinálni a játék során. Saját tempónkat tudjuk befolyásolni, a lépéseink sorrendjével. A grafika nagyon szép és élményt adó számomra, erdei atmoszférát tud teremteni. A gyűjthető nyersanyagokat jó fogdosni :D minőségi; illetve ügyesen kell gazdálkodni velük. Sok lehetséges döntésalternatíva közt érdemes priorizálni, azaz sorrendet állítani, hogy mi az, amit mindenképpen meg akarunk építeni, de tudni kell elengedni a nagyon nehezen megvalósítható tervünket. A fa jól használható, bár kicsit ingatag, de jól tárolja a húzópaklit. Négyen játszva nagyon izgi volt, és jutalmazó érzést adott számomra, azzal együtt is, hogy nem mindig jött össze az, amit terveztem-> rugalmasságra és tervezésre tanít. Ajánlós kisebbeknek, nagyobbaknak is, közép összetettsége kellő mélységével egy igen jó társasági társasozást kínál.

 • harnas1207

  2021-02-05 15:34:03

  Az Everdell-t nemrég volt alkalmunk tesztelni és kellemes csalódásként könyveltük el. (Családi játéktól sokkal kevesebbet vártam volna) A munkás lehelyezés + engineer building nagyon jópofa, még akkor is, ha nem feltétlen brutál összetett. A lapok nagyon ötletesen kombinálhatóak és kellő mélységet adnak az állatkánik taktikázásának. Azonban komolyabb játékosokat nem sokáig fog lekötni, mert hiába ötletesek a lapok, a játék többi része nincs ezzel egy szinten. Pár szót a kinézetről: Minket nem hatott meg az összkép. Szép, de annyira nem egetrengető, viszont annál zavaróbb. A fa kitakar fontos részleteket illetve borzalmasan gyenge minőségű. 2-3 összerakás után szakadni fog. Amit még hátrányként említenék meg, hogy a lapok képességei szövegesek, nem ikonizáltak, ezáltal egy körbeüllt asztalnál nem lesz könnyű elolvasgatni kinél mi van, mit lehet még felvenni. A szabálykönv is hagy kívánni valót maga után: rövid, egyszerű, de nem túl informatív. Egyszóval az Everdell egy beugró játék, amit ha a gyerekek megszeretnek, akkor irány a Nyugati királyság és azon is túl!.... Viszont ennél többet nem tud adni, így komolyabb szinthez szokott játékosoknak nem ajánlanám.

 • edboyww

  2021-01-19 01:05:33

  Jó, szép, csavaros, kombinálós, kombózós, rá lehet mondani, hogy hangulatos. A kerekerdő tematika az ötödik perc után úgy csorog le róla, mint csapnivaló smink az esőben. A komponensek minősége nagyon jó, a fát összerakni kicsit macerás és felesleges, mégis mindig megtesszük, mert jól tartja a kártyákat védőben. A downtime 4 játékosnál nagyon nagy. Könnyen tanítható, de nehezen tanulható. A játék elején nagyon keveset, aztán a végén már túl sokat ad, itt nem sikerült belőni az arany középutat szerintem.
  Eladni nem fogjuk, csak akkor ha már nagyon nincs hely.

  6/10, vótmárjobb, leszmégjobb, de nem sok szebb doboz lesz a polcodon

 • viharlampa

  2021-01-18 09:28:51

  10 éves lányunk saját választása. Természetesen látatlanban a szépsége fogta meg, elképesztően néz ki! Aztán amikor először kipakoltuk (és azóta is) csak nézegetni is megéri, annyira szép minden grafika és rajz. Nem tudom, van-e másik ennyire szép társas a piacon.

  Nyugodtan bele lehet vágni a 14/12 éves ajánlás alatt is, lányom a 2-3. parti után jobban tudta az összefüggéseket, minek mi a plussz képessége, mint mi. :-)

  3-an játszuk, ki- és elpakolással együtt is kb. másfél óra alatt megvagyunk. Persze első próbálkásra ez épp a duplája volt.
  Úgy játszuk, hogy ha 6-7-8 kártya van a kézben és fel kellene húzni annyit, hogy az már sok, akkor húzás előtt eldobjuk a kívánt mennyiséget, hogy beleférjünk utána a 8-ba.

  Elég jól balanszolt játék, túl nagy különbségek nincsenek a végén a pontozásnál. Kb. 10 ponton belül van mindig az első és utolsó is. Ha ügyesek vagyunk, többen is 50 felett végzünk.
  Pirospont, hogy a sok kártya és a lehetséges plusz pontok miatt valóban csak az összeszámolás végén derül ki, hogy ki nyert.

  AP (analízis-paralízis) néha előjöhet, de mivel 15-17 kártyát lehet "felépíteni", így sosem 1-2 db-on fog múlni, szóval el lehet engedni a nagy agyalást, majd a következő körökben lehet javítani. Több kártya is képes 3-4-5 pontokat adni önmagában.

  Újrajátszhatósága nagyon magas, a kezünkbe és a táblára osztott lapok nagyon szórnak, sosem lesz 2 egyforma parti. (Persze előfordulhat, hogy 2 egyforma lapunk mégis lesz.)

  A kicsi betűk egyáltalán nem vészesek, ha nem olvasom több fórumon, akkor fel sem tűnik. Szóval erre nem kell adni.

  Viszont ami igaz, hogy a fát 1x kell csak összerekni, ne szedjük szét (ha megtehetjük), mert valóban a papír elemek sérülékenyek.

  Sajnáljuk, hogy egyelőre a kiegészítők közül egyik sem érhető el magyar nyelven (ellenben jó drága), mert nyelvfüggő a játék.

 • Ratmayer

  2020-12-27 19:51:33

  Társasjátékaim közül az egyik legjobb döntés! Imádom és várom a magyar kiegeket! :)

 • barath.boglar

  2020-12-27 11:41:49

  Amikor megkaptam karácsonyra, le sem akartam tenni, ki sem akartam bontani úgy örültem neki! Régóta követett és vágyott játék volt, még szép hogy egy napot végig vinnyogtam örömömben! Azonban a fólia alatt volt egy nagyon kellemetlen meglepetésünk : A doboz valószínűleg leeshetett, és ahogy nem fogta többé a zsugorfólia, a doboztető egyik sarka felszakadt, majd a doboz alján is megtörtént, a másik oldalon csúnyán meg van törve a doboz. Azt mondták visszaviszik és megreklamálják, de úgy sajnálom ezt a játékot mint egy elveszett gyermeket, úgyhogy elhatározásom szerint megjavítom, lesz ahogy lesz, annál különlegesebb darab lesz! Úgyhogy csak kibontottuk.

  Az alkatrészek gyakorlatilag konstans agresszív vinnyogással lettek fogadva, annyira cukik voltak. A párom hősiesen felépítette a fát, én megtanultam hogy kell Játszani... és az első forduló után majdnem elraktuk. Hogy lesz ebből város? Se nyersanyag, se kártya, se bábu... hát én nem ezt olvastam /láttam erről a játékról! Nekiveselkedtünk még egyszer, hátha. De jól tettük! Annyira elbájolt a játék, hogy majdnem elfelejtettetük, hogy ez nem egy egyszerű játék! Sok komponensre kell figyelni, gyönyörűen tágítja az ember lehetőségeit, iszonyat okos megoldások vannak benne, amik segítenek a játszásában, és amikor kitárult előttünk Örökvölgy.... Gyakorlatilag 3 napig el sem csomagoltuk, csak újra setup-oltuk, hogy csak le kelljen ülni vele játszani. Minden komplexitás ellenére ha az ember már tudja és nem csak sejti a szabályokat egy pazar, olyan (nekem kifejezetten karácsonyi) élményt és hangulatot adó játék ami arra késztet, hogy játszak vele. Gondolkodós, zen buddhista játék : állj meg, nézd át, gondold végig és ha végeztél az összes lehetséges alternatívával, cselekedj. Aranyos, hogy saját boldogulásodért lehetsz önzetlen, vagy páratlanul furfangos, hogy belebabrálhass a Szomszédos városba. Nagyon jó játék. Családi, de szerintem egy kétfős kirándulásnak is simán jó, ha már este 8 után úgy sem mehetünk :D

 • Marcike

  2020-10-29 21:24:35

  Gyűjteményünk egyik legszebb darabja. A grafika pazar, az eszközkészlet egyedi: a nyersanyagok és a 3D-s karton fa is kifejezetten igényes és szép. Maga a játékmenet is tetszik, egyedül azzal nem tudok megbarátkozni, hogy miylen szűkmarkú a játék...

  Szeretném, ha munkás lehelyezős játékként sokkal-sokkal több interakciót kaphatnék a figuráimmal és nem kellene folymatosan szűkölködnöm. Persze tudom, hogy van, akinek ez is tetszik, én jobban szeretem, ha a játék bőven ad (lásd A Nyugati Királyság Építőmesterei).

  Maga az erdei tematika is nagyon tetszik benne, tiszta Grimm-mesék érzést áraszt, ami szerintem egyedi. Örülök, hogy nem vitték el gagyi irányba, hanem ilyen igényesen valósították meg.

  Az egyszemélyes játékmód is jópofa, bár kicsit nehéznek tűnt. Mindent összevetve szép és különleges játék, de ritkán kerül elő itthon, mert nem szeretjük a szűkmarkúságát.

 • gevanda.93

  2020-10-28 09:00:30

  Én csak az alapjátékkal játszottam, kiegészítő nélkül, és odavagyok érte. :)

  Gyönyörű játék, a legszebb asztalképet nyújtotta, amit valaha láttam. A kártyák grafikája is gyönyörű, az alkatrészek és a figurák is eszméletlenül édesek, és a 3D-s fa is szuper.

  Egyedinek éreztem a játékot, nagyon élveztem a játékmenetet, nem csak a kinézete varázsolt el.
  Négy évszakon át helyezitek le felváltva a figuráitokat különböző helyszínekre, aktiválva azok képességét (munkáslehelyezős mechanizmus). Rengeteg helyszín van, és ezek között is sok kártya, amik helyére mindig új kerül a pakliból. Magad előtt építed a saját kis erdei falvcskádat különböző foglalkozású állatokkal és épületekkel (tablóépítő mechanizmus). Max 15 kártyát tehet le mindenki maga elé, ami a játék végén minél több győzelmi pontot ér, annál jobb. A falvacskádhoz még egyéb helyekről is szerezhettél győzelmi pontokat a játék során.
  Minden apró részlet alaposan át van gondolva, eszméletlenül jól hozza ezt az édes állatkás erdei témát, nem csak erőltetetten fel van húzva egy téma egy játékra, amit játék közben nem is érzel.
  A játék folyamatosan kínál egyre több lehetőséget, ahogy egyre több nyersanyaghoz jutsz, és évszakonként egyre több munkásodat helyezheted le, nyílik a játék világa előttünk. :)

  Több pakli kártya is jelen van a játékban.
  Az erdei tisztás kártyákból nem kerül mind játékba, játékosszám függő, hogy mennyi kerül be, és véletlenszerűen lesznek kiválasztva. Ezek egy-egy helyszínt fognak jelenteni, ahova leteheted egy munkásodat.
  Különleges eseménykártyákból szintén nem jön mind játékba, véletlenszeűen kiválasztott 4 lap fog felkerülni a lombkoronára.
  A erdő-és épületkártyák mind játékba kerülnek minden partiban, de nagyon sok van beőlük, és az alapos keverésük miatt minden partiban más-más sorrend alapján fognak jönni a megszerezhető lapok, a lapoknak pedig más-más különleges képessége van, így más-más döntések meghozását fogják forszírozni.
  Ezek a paklik nagyon jó újrajátszhatóságot biztosítanak a játéknak. :)

 • reni.sule

  2020-10-28 00:02:15

  Egy csodálattos mese világba kalauzol el ez a játék. Szemet gyönyörködtettő grafika és jó minőségű cuki jelölők jellemzik. Személyes kedvencem a bogyók aminek a tapintása arra késztet, hogy egész játék alatt azt fogdossam.

  Bár a téma egy varázslattos és mesés erőbe kalauzol el, a grafika és téma mögött egy elég komplex játék húzzódik. Számos helyszín nyújt nekünk akció lehetőséget, amit édes kis jelölőkel látogathattunk meg ( süni, nyuszi, múkus, és teknős) és a paklink építtésse is számos lehetőséget nyújt. Ellenben pontok gyűjtésse közel se ilyen egyszerű. A fán álló jelölők megszerzése igen nehéz és sok múlik a szerencse faktoron, lehet hogy épp lemond valaki egy kártyáról, mert úgy gondolja már úgy sem lehet meg annak a párja, és boszankodva látja, hogy a következő körrel az kikerrül a piacra. Számomra hasznos elem és mindig értékelem egy játékban, ha nyomon tudom követni melyik kártyából hány darab van a pakliban. Itt pedig ez nagyon fontossá válik egy idő után, hogy emlékezzünk bizonnyos lapokból hány ment már ki a játékból. Néha érdemes feladni egy kombináció kergettéssét, és új stratégiába kezdeni, mert a játék számos módon ad nekünk pontokat, de ha igazán jól csináljuk, akkor egy olyan kártya kombináció sort állítunk fel ami pontok sorozatát hozza majd a játék végén. A véletlenszerű lapleoszttás, miatt a játék újra játszhatóságga igen magas, nincs két egyforma játék.

  A kiegészítőkkel még nem volt szerencsém játszani, így nem tudom élményben mennyit ad a játékhoz. Ellenben minden kiegészítője elég drágának hat, még úgy is, hogy megszokhattuk azzok árszabbássát.

  Szivesen ajánlom bárkinek aki szereti az euro tipusú játékkokat és szeret paklit építeni. Viszont gyerekeknek nem ajánlanám a játék nehézségge miatt.

 • Alleira

  2020-10-19 12:19:49

  Hogyha jól értem, akkor az alapjáték újrajátszhatósága is jó, csak újabb színfoltok a kiegészítők? Ahhoz tényleg drágák, hogy úgy legyen csak teljes az élmény.

 • kelemen.ati

  2020-10-19 11:17:21

  Ez egy olyan játék, amiről a neten olvasva kapott hideget-meleget. Természetesen minden véleményt szubjektíven kell megítélni, addig, amíg valóban nem ülsz asztalhoz. Mi tavaly, a 2019-es TJÜ-n próbáltuk ki a játékot és az első játék után meggyőzőtt, így beszerzésre került. Hozzáteszem, én inkább az eurós műfajt kedvelem, így az én véleményem is szubjektív.

  Külcsinre családi játékra hajaz, de ha leülsz vele játszani, akkor kőkemény euró. Igazi gondolkodós játék. Külsőre nagyon szép, grafikailag is jól van megoldva, talán a kártyán a betűk nagyságát picit nagyobbra vehették volna, mert bizony az nagyon apróra sikerült. A másik probléma a dízájnos Örökfa eleme. Bár nagyon szép, de a harmadik összeállítás után sérült a fa csúcsa, így azóta nincs szétszedve és a polcon tároljuk, mert a dobozba nem fér el. Ennyi negatívum, mert a többi játék elem tökéletes. Csakúgy, mint a játék mechanikája. Ötletes az évszakváltás, bár kissé kártyafüggő, hogy mit kapsz kézbe induláskor. Ez kissé meg is határozza az irányt, amerre el tudsz indulni. Ezért mi már volt, hogy draftoltuk a lapokat, (4 főnél nyíltan kiterítve a 26 lap) az egyenlő esélyeket megteremtve.

  Az újrajátszhatósága nagy, ez köszönhető a random kártyakiosztásnak, de azért jó, ha egy-két "állandó" lap le van építve. Nagyon sok kombináció vezet a győzelem felé és itt is igaz, hogy bár a kezdés nagyon lapfüggő, azért az ügyesen taktikázók mindig az élbolyban végeznek. A játékidő cirka másfél óra 4 főnél, igaz, mi már gyakorlott játékosoknak számítunk. Az interakció megfelelő, van, de mégsem tudsz "kicsinálni" senkit, nem tudod elvenni kedvét a játéktól. Azóta már 2 kiegészítőjét is kipróbáltam, nos, sokat dobtak, a már amúgy is érdekes játékon, de a kiegek egyenlőre még nem a "pénztárca barát" kategória.

 • baarbarakerekes

  2020-09-28 15:07:13

  Nagyon megszerettem ezt a játékot, már a dobozbontás pillanatában. Szeretem a szép grafikájú játékokat, ez pedig egyenesen csodálatos.

  Nagyon tetszik a 3D-s Örökfa, a tábla az apró részleteivel, a kártyák és a nyersanyagok.

  Természetesen a szépség mellett kiemelkedő játékélményt nyújt, ahogy egy városkát építünk, ahogy egyre több lehetőség tárul elénk, és bőségesen tudunk haladni.

  Tetszik a játékosok közötti interakció, ahogy a többiek városában lévő helyszínekre is lehelyezhetem a munkàsaimat, vagy adhatok nekik nyersanyagokat pontokért.

  2 játék után nemsok negatívum jött elő, de azért írok olyat is: rossz, hogy a fàt nem egyszerű elpakolni, mert elég sérülékeny, így külön helyet foglal a dobozon kívül (persze díszként is megállja a helyét :)). Illetve lehetne többfajta kártya is, de végülis ezért vannak hozzá kiegészítők.

  Mindent összevetve a 2 legkedvesebb társasjátékom egyike. :)

 • P1szkosFr3d

  2020-09-15 15:07:51

  Kedves Játékosok!

  Gondolom többen észrevettétek, hogy a játék nyomtatásánál voltak apróbb hibák. Aki a Gémklubbtól szerezte be a játékot, az szept. 30-ig ingyen szert tehet egy javítópaklira.

  https://www.gemklub.hu/ujra-kaphato-az-everdell-elerheto-az-everdell-javitopakli-762

 • halmaik72

  2020-08-17 20:17:31

  Nekem az Everdell a második újfajta társasjáték volt a 7 Csoda után. Azonnal megfogott a grafika, az alkatrészek. Csak azért nem 5 csillagos, mert én sokszor játszom egyedül, és úgy érzem, hogy az Everdellben a pálya nagyon Varjúháj felé lejt, soha nem lehet legyőzni.

 • kamaras2018

  2020-08-06 18:01:14

  A játék megjelenése varázslatos, a legszebb, amivel eddig találkoztam.

  A téma nagyon jól illeszekedik a mechanikára. Bár már legalább 50+ partit játszottam vele, még mindig "nem vált le a téma a játékról", azaz a sokadik játék alkalmával is az az érzésem van, hogy a saját kis erdei birodalmamat építgetem. Nem szeretem a fantasy témájú játékokat, de ez a kedvességével elvarázsolt folyamatosan, ezért ez a ritka kivételek egyike.

  A szabályok nem bonyolultak, de egy-egy döntésen mégis sokat lehet gondolkodni, szóval rendesen megtornáztatja az ember agytekervényeit.

  A szerencsefaktor a játékban a kártyahúzás miatt szerintem közepes mértékű, de ad külön lehetőséget a játék arra, hogy amikor nem jönnek jó lapok, az ember eldobja a lapjait és újakat húzzon.

  Külön tetszik, hogy végig izgalmas, a játék végi pontszámításban derül csak ki, hogy ki nyert, előre eléggé nehéz ezt megmondani.

  Nagyon szuper játék, abszolút megérte a pénzét és másoknak is ajánlom, akiknek fontos a szépség, a tematika, az hogy lehet agyalni, illetve hogy nem egy szerencsejátékról van szó. 5/5 pont!

 • gevanda.93

  2020-07-08 22:01:01

  Úristen, de gyönyörű ez a játék!
  A kedvenceim benne a csodaszép, cukorkának kinézű, élénk rózsaszín bogyók. Amikor elkezdtük a játékot, nem tudtam, mit éri meg gyűjtögetni, de ez tetszett a legjobban, ezért ezt gyűjtöttem. Hamar kiderült, hogy rossz stratégia, de én bedőltem, és boldog voltam még így is, hogy milyen sok szép bogyócskám van. A gyantát valami drágakőnek hittem, olyan szép az az alkatrész is: mintha aprós, szabálytalan kis üvegecskék lennének. A farönkök is szépek, egyből felismerhetőek.
  A kártyák grafikája csodaszép. Gyönyörűen megrajzolt, aprólékosan kidolgozott, élénk színekkel létrehozott képek. És a képek tartalma is nagyon jó, erdei állatkákra emberi tulajdonságok kivetítve, pédldául egér férj és egér feleség szépen felöltöztetve vagy tanár holló szemüvegben. Erdei helyszínekre városi épületek leképezése, mint iskola vagy kisbolt. Minden kártyának találó elnevezése van, jót nevettünk a Gyászbogáron. Az állatkák és a helyszínek okosan vannak összekötve, ez határozza meg, kit hova tudunk beköltöztetni.
  A 3D-s, kartonokból összerakott tábla nagyon tetszett, kevés játékkal találkoztam, ami ilyen pályával készült el (másik ilyen szeretett játékom az M/S Batory. Sokat viccelődött is vele egyik ismerősöm, hogy majd a hajón kinő a fa.).
  A fa bábucskák is tetszettek.
  Szóval engem csak a kinézet és az alkatrészek megvettek volna.

  Az évszakos felosztás tetszett, egyedinek találtam.
  A játék elején azt éreztem, hogy alig van valamihez erőforrásom, minden bábumat el kel küldenem nyersanyagot gyűjteni.
  Amint fel tudtam építeni valamit, örültem, és felépítetem. Olyan Marco Polosnak hatott, hogy nem lesz sok nyersanyagod, használd ki!
  De ahogy haladtunk a játékkal előre, egyre több nyersanyaghoz jutottam már a lerakott kártyáimnak köszönhetően is, és így szerencsésebben tudtam helyezni a bábuimat is. Ekkor már nem volt probléma a kevés nyersanyag. Egy új probléma kezdett körvonalazódni: maximum 15 lapból állhat az erdőcskéd, amit építesz (pár kártyának saját kiváltsága, hogy nem számít egy egésznek, például a férj és a feleség együtt egy egészek). Az elején elérhetetlenül soknak tűnt az a 15 lap, ám a vége felé közeledve fogtam a fejem, hogy jajj de jó lenne ezt is meg ezt is megépíteni, de nincs helyem, és ez meg ez ugyan minek kellett nekem...
  Szóval legközelebb más stratégiát alkalmaznék. De így is imádtam, és hiába láttam, hogy nem jó döntéseket hoztam, élveztem a végéig a játékot.

  Sokan mondják, hogy ha megvan A mars terraformálása, erre a játékra nincs szükséged. Én ezt nem így érzem. Én szívesen játszanék akár egy hétvégén mind a kettővel. Valóban hasonló mechanizmusokkal dolgozik ("darab elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a pakli tervezés és a kártya húzás"), de aki nem asztaktként kezeli a játékokat, annak teljesne más élmény lesz a kettő, mivel teljesen más téma és más hangulat. Ez egy aranyosabb, gyorsabb, szebben kivitelezett, ám kevésbé komplex játék. Az én polcomon mind a kettő elférne.

  Összefoglalva: egy csodaszép játék, amit már csak a látvány és az ötletesség miatt is élveznél, de a mechanizmusok is jól összerakottak, a játékmenet is tökéletes!

 • k.jonathan6

  2020-06-14 17:55:02

  Mielőtt megvettem a játékot néztem róla több videót is és azok alapján egy igazán szép de annál izagalmasabb játéknak tűnt sok sok cuki elemmel. Valahogy nekem amúgy is gyengéim az ilyes fajta mesevilágban játszódó aranyos játékok. Nagyon vártam, hogy megérkezzen és kipróbálhassam az Everdell-t :D

  Amikor megtudtam, hogy lesz magyar változata a játéknak arra gondoltam, hogy nekem fordították le. :P A játékban van egy roppant szép elem, ami nekem kifejezetten nagyon tetszik, ez pedig a csodásan kidolgozott 3D tölgyfa, amely kártya tartóként funkcionál, arról nem is beszélve, hogy a tisztás is nagyon gyönyörű és szépen kidolgozott. Lehet, hogy sokan nem így gondolják de szerintem ez nagyon tudja növelni a játékélményt és hát itt tényleg semmin nem spóroltak. Minden elem nagyon minőségi és kellemes megfogni őket. A játékban nagyon sok kártya van és sokat is kell őket használni, ezért mindenkinek ajánlom a kártyavédő fóliákat beszerezni, minél előbb.

  Már több játszmán is túl vagyunk a családdal és eléggé vegyes érzelmek születtek. Majdnem mindenki más és más véleménnyel volt a játék kapcsán, ami eléggé rossz tud lenni ha nincs másik társaság akikkel le tudsz ülni játszani. Maga a játékmenet nem volt olyan varázslatos, mint amire számítottam az elején. Kicsit szárazra sikerült a játék és sokat is kell benne logikázni, gondolkodni, ami teljesen elveszi a figyelmet arról, hogy milyen aranyos is az egész felépítése a társasnak. Talán úgy tudnám jellemezni, hogy a történet szegényre sikeredett de ez mind számomra nem volt gond, mivel az ilyen taktikus kártyajátékokat is szeretem, ahol mindenki csödben ül és töri a fejét. Sajnos ez a többiekről nem mondható el és hát egyikünk sem ilyenre számított.

  Hátránya a fa elemnek, hogy habár nagyon szép, de minden játéknál szét kell szedni és aztán minden alkalommal összerakni és hát kérdéses, hogy meddig lehet ezt csinálni úgy, hogy a fa ne sérüljön vagy gyengüljön az elem. Ennek a kiküszöbölése végett mi sosem szedjük szét a tölgyfa elemet , hanem a polcon csücsül (kicsit foglalja a helyet, de legalább nem rongálódik).

  Összességében nekem tetszett a játék csak kicsit másra számítottam megvétel előtt.

 • Szekely David

  2020-06-02 14:33:01

  Nagyon jo könnyen érthető játék ;)

 • renii96renii96

  2020-04-04 16:22:39

  Csodálatosan megálmodott és kivitelezett játék. Annyira passzol minden mindennel, hogy az hihetetlen: az egyszerű történet a komponensekkel, az épületkártyák kinézetes és tulajdonságai a hozzájuk tartozó lénykártyákkal, a nyersanyagok fajtái és kialakítása, stb.

  A játékmechanika rettentő egyszerű, a magyarításnak köszönhetően bárki tud vele játszani. Gyakorlott játékosoknak taktika is bőven van benne, mert nem mindegy, hogy a rendelkezésre álló szűkös erőforrásokat hogyan használod fel (kártyák és/vagy munkások kijátszási sorrendje).

  Amit sokan felhoznak negatívumnak, hogy kicsik a betűk meg útban van a fa, azok inkább szőrszálhasogatásnak tűnnek, mintsem valós problémának, aki jó játékkal szeretne játszani, az bátran próbálja ki!

 • janyikh

  2020-02-04 17:49:52

  Nem lehet a játékot másra értékelni, mint 5 csillag.

  Nekem mindig is nagyon tetszettek az erőforrásos játékok, vagy amikben építkezni kell, a kártyajátékok szintén nagy kedvencek, mert szó szerint kézzel foghatóbb a játék általa, közelebb vonz téged, na és a kidolgozás, minden lenyűgözött, komolyan mondom. Na de vegyünk mindent sorra.

  Már a játék előkészítésénél látszik, hogy igényes, minőségi dologról van szó. Vastag, stabil anyagú tábla, nagyon szép aprólékos mintázat/design/grafika, a kis elemek is nagyon aranyosak és találó stílusúak, na és a fa. Ez A fa. Nagyon szép, tökéletesen látszik az erezettség, bár óvatosan kell bánni a darabokkal, mikor ezt illesztjük össze

  A játék játszható egyjátékos verzióban is, de itt teljesen más a játékélmény, mivel a fő befolyásoló tényező a szerencsén múlik. Azonban ettől függetlenül ugyanúgy élvezhető, csak más élményt nyújt (számomra például merőben) mint a többjátékos mód.

  A többjátékos módját én személy szerint jobban élvezem, mert többet lehet taktikázni, többet KELL gondolkodni és én szeretem az ilyen társasjátékokat.

  Lényegében egy nagyon aranyos koncepcióra épül, az állatkáknak kell otthont teremteni, ugyanakkor nem gyerekjáték, mivel mélyebben, többet kell gondolkozni. Az, hogy minden játékos hatással van egymás játékára, rákényszerít, hogy folyton tervezz, újratervezz, és hogy 1000%-ban a játékra összpontosíts, hiszen minden pont számít majd a végső elszámolásnál, ahogyan az is, hogy a másik lehetőleg minél kevesebb pontot tudjon megszerezni.

  Különösen tetszik, hogy nem lehet kiesni a játékból, és az, hogy sosincs (vagyis majdnem sohasincs) eldőlve, ki fog vajon a végén nyerni, mivel kiszámíthatatlan a játék menete.

  Nekem a Between two cities játékra hasonlít, mind a solo, mind a többjátékos módja, ami számomra szintén hőn szeretett játék, bár az Everdell az aranyos témája miatt mégiscsak jobban tetszik számomra.

 • latmas

  2020-02-04 10:35:13

  Sziasztok,

  magyar nyelvű pontozó a játékhoz: https://drive.google.com/file/d/1Md-mCLYhdVrwg8mbiYG_YemoIfGScrYc/view?usp=sharing

 • Peter

  2019-12-31 12:45:45

  Napokon belül, elkészül a játék bemutató cikkünk is róla:)

 • klingb

  2019-12-30 23:20:54

  Sziasztok! Nagyon szemezek már egy jó ideje ezzel a játékkal! Megnéztem több videót, képeket, kommenteket olvasgattam és megmondom őszintén meg is fogom vásárolni! :)

 • Peter

  2019-12-23 13:23:14

  Szia! Köszi,ezt a remek kedvcsinálót!;)

 • arni176

  2019-12-23 10:28:44

  Teljesen váratlanul kaptam meg ajándékba. Képekről ismertem, de valamiért nem vett rá a lélek, hogy utána olvassak, mert sajnos annyira előítéletes voltam a játékkal kapcsolatban, hogy nem érdekelt és kb mindig mást választottam.
  Azonban mivel ajándék lónak nem nézzük a fogát örültem neki, kis is unboxoltam és leesett az állam a minőségtől.

  A legszebb társasjáték amit valaha láttam. Csodálatos illusztrációk, gyönyörű fa figurák és hihetetlen minőségű nyersanyagok. A bogyók puha gumi tapintásúak, a kavics tényleg kavics hatású, a fának pedig még az erezetei is ki vannak dolgozva, talán a gyanta nem illik a képbe, mert az inkább hasonlít valami kristályra.

  Fel is vetettem az ötletet, hogy nyomjunk vele egyett. 1 játékból rögtön 3 lett és azóta is nagyrészt csak ő kerül le a polcról. Mostmár szidom magam, hogy mi a pi**ért nem érdekelt eddig az Everdell és megfogadtam, hogy soha többet nem leszek előítéletes.... :D

  Iszonyat nagy a flow-ja, saját városunk építése is nagyon izgalmas. A játék nem annyira nyílt, mint a Gaia Projekt, vagy a Terra Mystica, azaz annyira nem lehet számolni a lépésekkel, mivel van egy kártyahúzás ami minimális szerencsefaktort dob a játékba, de szerintem ez kell is bele, hiszen így folyamatosan rákényszerít a játék arra, hogy újratervezz és nem csak te, hanem mindenki. Bár alapjáraton ott a mező 8 nyílt lappal és a kezünkben is van lap bőven, de lehetőségünk van új lapokat is szerezni, ha nem kielégítő a felhozatal.

  Plusz pont, hogy végre van egy szuper minőségi insert benne, akárcsak a Klank!-be. A doboz gyönyörű matt hatású a tábla nagyon vastag, így nem kell félni az esetleges töréstől szakadástól. A fa összerakása viszont nagyon ovatos és pontos összerakást igényel, mert elég könnyen sérül összecsúsztatáskor, ezért én egyszer összeraktam és inkább szét se szedtem, hogy csak le kelljen porolni.

  A szóló játék is nagyon élvezetes, hiszen 3 éven keresztül kell legyőzni a fekete varjúhájat aki folyamatosan építkezik, bár itt viszonylag tényleg elég nagy a szerencse, mivel bejön egy 8 oldalú kocka és amennyit dobsz, azt a lapot veszi el a mezőről a és helyezi le saját városába.

  Egy szó, mint száz: Hihetetlen mekkora flowja van és, hogy bontakozik ki a játék körről körre és játszatja magát. Nálam bekerült a TOP 3-ba. :)

 • kuir7987

  2019-12-15 18:22:45

  Sziasztok!

  A magyar kiadásban az ÉPÍTÉSZ kártyáról lemaradt a költsége. Az ÉPÍTÉSZ költsége: 4 bogyó!

  :)

 • Peter

  2019-08-06 22:09:03

  Köszi az infot! Holnapra befrissül az adatlapon, de addig is:)

  Elindult az előrendelési akciójuk -20% kedvezmény!

  Everdell - Az örökfa árnyékában

  Kuponkód : PRE-OROKFA

 • lakner.balazs92

  2019-08-06 17:31:14

  Gémklub oldalán előrendelhető magyar nyelven 20% kedvezménnyel

Az Everdell - Az örökfa árnyékában társasjáték és kiegészítői (14)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  40 - 80 perc
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  James Andrew Wilson
 • Illusztrátor:  Dann May, Andrew Bosley
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, Arclight, White Goblin Games, Matagot, REBEL.pl, YOKA Games, Gém Klub Kft., Galápagos Jogos, Hobby World, REXhry, Cool Mini Or Not, Maldito Games, Starling Games (II), Abraxas
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English standard edition, first printing
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: kínai
 • Czech edition, first printing
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: cseh
 • English standard edition, second printing
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.8 kg
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian standard edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Russian first edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7 cm
 • Czech edition, second printing
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Dutch edition 2020
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • English second edition, second printing
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: lengyel
 • Russian second edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Dutch edition 2021
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: francia
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: portugál

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Everdell - Az örökfa árnyékában társasjátékhoz