Everdell - Az örökfa árnyékában
Everdell - Az örökfa árnyékában
Everdell - Az örökfa árnyékában
Everdell - Az örökfa árnyékában
Videó beküldése

Everdell - Az örökfa árnyékában

Társasjáték, 2019
Értékelem!

Az Everdell - Az örökfa árnyékában egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 40 - 80 perc. A játékot 2018-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb grafika/prezentáció kategóriában. A társast, a bonyolultsága...

Az Everdell - Az örökfa árnyékában egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 40 - 80 perc. A játékot 2018-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb grafika/prezentáció kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a pakli tervezés, a kártya húzás, a munkás-elhelyezés, a solitaire és a játék végi bónuszok mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Everdell bájos völgyében, a magasló fák ágai alatt kanyargó patakok és mohás üregek között az erdőben élő állatkák egy civilizációja éldegél és gyarapszik. Everfrost-tól Bellsong-ig sok év jött és ment, de eljött az ideje az új területek betelepítésének és új városok alapításának. A kis állatok elszánt vezetőjének szerepébe bújsz és velük együtt fogsz küldetéseket teljesíteni. Vannak felépítésre váró épületek, élénk karakterek és események, amiken részt vehetsz - egy szorgos év áll mögötted. Ragyoghat-e még fényesebben a nap a városod felett mielőtt eljő a téli hold ideje?

Everdell – Az Örökfa árnyékában - Fontos a tematika?

Üljetek körbe, elmesélem nektek az Örökvölgy legendáját. Az egész történet egy olyan kisegérről szól, aki a nehézségek közepette is hitt abban, hogy a dolgok lehetnek jobbak. Ez a kisegér Gildin földjén született, ahol a béke és harmónia már régen nem volt jelen, ő viszont még ezek ellenére is pozitívan tekintett a jövőbe. A messzi távolban magasodó hegyekre meresztve szemeit elképzelte, hogy azokon túl talán egy jobb világ rejtőzhet. Bár az élete viszontagságokkal volt tele, egy percig sem felejtette el azt, hogy a dolgok mindig lehetnek jobbak, így több évvel később, amikor végre lehetősége nyílt rá, elindult pár társával együtt, hogy felfedezze az ismeretlen hegyeken túli világot. Az út bár roppant nehéz volt és veszteségekkel teli, de végül megtalálta azt, amit keresett. Egy olyan helyet, amit az álmaiban látott, ami új otthonként szolgálhat azoknak, akik a békét és a kényelmet keresik. Ekkor még nem sejtette, hogy a gyökerek, amelyek közé leheveredett, annak az Örökfának a gyökerei, ami később az új világ rendíthetetlen jelképévé vált.

Légy üdvözölve az Örökvölgyben!

Az Everdell – Az Örökfa árnyékában társasjátékban teljes egészében ti formáljátok meg a saját elképzeléseitek szerint ezt az új világot. Mostanában egyre inkább elvárás lesz az, hogy egy társasjáték ne csak jól működő mechanizmusokat sorakoztasson fel, hanem ezek mellett egy fantáziadús világot is felépítsen. Az élmény szempontjából nem elhanyagolható, hogy egy társasjáték, miként van tálalva, főleg az olyan játékosoknak, mint amilyen én is vagyok, akit egy jó történet képes igazán magával ragadni. A mesés felvezetés ellenére az Everdell nem egy történetközpontú játék, nem a történeteken van benne a hangsúly, nincs benne kalandfüzet vagy valami ahhoz hasonló, szóval aki ilyen irányból közelíti meg, az valószínű nem azt fogja kapni, amire számít.

Felmerülhet most viszont a kérdés, hogy akkor ennek ellenére, miért így vezettem fel ezt a kis irományt? Nos azért, mert egy alkotás akkor tud megszólalni igazán, ha képes elmesélni valamit, amelyben a komponensek, nem csak műanyag és papírdarabkák lesznek a szemünkben, hanem egy élő világ kézzel fogható elemei. Egy Bang! is akkor működik igazán jól, ha egy picit beleéljük magunkat és tényleg elhisszük, hogy egy pár percig mi lehetünk a vadnyugat legkeresettebb bűnözői, vagy éppenséggel a seriff, aki leszámol minden gazfickóval. Bár a társasjátékok jelenleg még nem vehetik fel a versenyt a világalkotásban egy könyvvel vagy egy filmmel, de ez szépen lassan változni fog. Elég, ha megnézzük az elmúlt években megjelent társasjátékokat, találunk jó pár olyant, amelyek világába egy szempillantás alatt képesek vagyunk belehelyezni magunkat.

Az Everdell – Az Örökfa árnyékában is számomra egy ilyen társasjáték. Ahogy kinyitom a dobozt elkápráztat a kitalált világ minden eleme és hazudnék, ha azt mondanám, ez nem fokozza a játékélményt. A kérdés itt viszont most az, amire talán a legtöbben kíváncsiak vagytok, hogy az Everdella témája nélkül is jó társasjáték lenne, vagy csak a téma viszi el a hátán? Lássuk…

Felfedez, gyűjt, épít, újrakezd

Az Everdell egy tablóépítő társasjáték, egy picit megcsavart munkáslehelyezéssel fűszerezve. Minden játékosnak a rendelkezésére álló munkásokat (erdőlakókat) felhasználva kell egy max. 15 kártyából álló kis városkát építenie, benne épületekkel és lakókkal. Minden egyes épület és lakó valamilyen különleges képességgel bír, amelyeket összekombinálva temérdek pontot szerezhetünk magunknak, hiszen, ahogy megszokhattuk, a társasjátékok döntő többségét pontokra játsszák, így ezt is.

A játékmenet egyáltalán nem összetett, az aktív játékosnak három lehetősége van, amikor rákerül a sor. Kijátszhat egy erdőlakó figurát egy olyan mezőre, ami még nem foglalt, így begyűjtve a hely által nyújtott javakat. Ezek lehetnek az építkezéshez szükséges nyersanyagok, de új kártyák, sőt olyan események is, amelyeket csak egyetlen egy játékos szerezhet meg, ha képes volt teljesíteni a feltételeket. A második lehetőség, hogy felhasználva a korábban szerzett nyersanyagait, építkezhet. Ekkor egy kártyát helyezhet le a kezéből a városába, vagy akár megteheti ugyanezt a nagymezőről vásárolva is. Hiszen lesznek nyílt lapok, amiket bármikor képesek lesznek a játékosok elhappolni egymás orra elől. Az építkezés során érdemes azt is figyelme venni, hogy milyen lapokat tudunk majd később társítani a meglévőkkel. Példának okért, ha van egy iskolánk, akkor a tanárt teljesen ingyenesen beköltöztethetjük, függetlenül attól, mennyibe kerül az adott kártya. Erre érdemes figyelni, mert rengeteg nehézkesen megszerzett nyersanyagot megtakaríthatunk vele.

Tél, tavasz, nyár, ősz

Végül, de nem utolsó sorban a harmadik lehetőség, amit választhatunk körünkben, az évszakváltás, a játék talán legérdekesebb eleme. Amikor egy játékosnak elfogyott az összes erdőlakója, nem tud, vagy nem akar lehelyezni több kártyát, akkor dönthet úgy, hogy évszakot vált. Ilyenkor minden egyes korábban lehelyezett figuráját visszaveszi a játéktábláról és újabbakkal gazdagodik, ahogy váltják egymást az évszakok. Így történik meg az, hogy ameddig télen csak két kis figura áll rendelkezésünkre, addig ősszel már hat. Nem ez viszont az igazán különleges az évszakváltásban, hanem a tény, hogy az idő eltolódik a játékosok között. Mivel a játékosoknak nem kötelező egyszerre évszakot váltaniuk, így előfordul, hogy valaki már az őszi betakarítást végzi, amikor egy másik játékosnál csak akkor kezdenek a nyár első sugarai megjelenni. Ez nem csak érdekeséget, de egy jól működő taktikai elemet is hoz a játékba, hiszen, ameddig valaki nem vált évszakot, addig a lehelyezett erdőlakókat nem igen tudja visszavenni a játéktérről, így lesznek olyan mezők a táblán, amelyeket nem lehet évszakváltásig újra aktiválni. Mivel pedig az évszakváltást nem kötelező egy időben végrehajtani, így az is megtörténhet, hogy amikor valaki tavaszból nyárra átlép, visszahívva a munkásait és felszabadítva az akció mezőket, addig a másik játékos, aki még a tavaszban mozog, a saját évszakváltása előtt újraaktiválja az éppen felszabaduló mezőt. Pontosan ezért mindig fontos kérdés lesz az, hogy mikor lenne érdemes évszakot váltani, mikor érdemes megvárni, hogy valaki előttünk váltson évszakot és mikor nem. Fontos itt kiemelni, hogy a játék menete nem áll le attól, mert valaki átlépett egy másik évszakba, mindenki játszik tovább anélkül, hogy bevárnánk egymást.

A játék ilyen mederben halad, ameddig újra tél nem lesz, akkor pedig kezdődhet a pontszámlálás. A kijátszott kártyák többsége pontokkal jutalmaz, ahogy a játék során megszerzett eseménylapkák is, továbbá számtalan olyan kártya lesz, amelyek bizonyos feltételek teljesülése után is adnak pontot, nem is keveset.

A téma, mint hasznos kiegészítő

Az Everdell – Az Örökfa árnyékában egy igazán kellemes kinézetű szórakoztató társasjáték, válaszolva pedig a korábban feltett kérdésre, igen, a témája nélkül is jól működne, mert ötletesen megalkotott mechanizmusokat használ, amelyekkel nem találkozunk minden második játékban. A téma bár nem létfontosságú egy társasjátékban, de kétségtelenül sokat emel a hangulaton. Főleg, ha teljesen összeolvad a játék működésével. Például, ha a városunkban a férj egeret és a feleség egeret beköltöztetjük a gazdaságba, akkor ők kettő helyett csak egy helyet foglalnak, hiszen ők egy párt alkotnak. Mennyivel tematikusabb és aranyosabb ez, mintha csak azt mondanánk, hogy ha van két piros kártyád, akkor azok kevesebb helyet foglalnak a sorodban. Pontosan ezért fontos a tematika, mert emeli az élményt és hangulatosabbá teszi a játékperceket.

Szabálykönyv (nem hivatalos)

Angol szabálykönyv

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 14 490 Ft-tól
 • -19%-3 468 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/everdell-az-orokfa-arnyekaban-2018" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Everdell - Az örökfa árnyékában társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Kártyajáték, Fantasy, Városépítő, Állat
Mechanizmus: Pakli tervezés, Kártya húzás, Munkás-elhelyezés, Solitaire, Játék végi bónuszok, Változó setup, ECO-05 Income

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (5)

Everdell - Az örökfa árnyékában társasjáték videók (15)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2018

Kommentek

Kommentek

 • baarbarakerekes

  2020-09-28 15:07:13

  Nagyon megszerettem ezt a játékot, már a dobozbontás pillanatában. Szeretem a szép grafikájú játékokat, ez pedig egyenesen csodálatos.

  Nagyon tetszik a 3D-s Örökfa, a tábla az apró részleteivel, a kártyák és a nyersanyagok.

  Természetesen a szépség mellett kiemelkedő játékélményt nyújt, ahogy egy városkát építünk, ahogy egyre több lehetőség tárul elénk, és bőségesen tudunk haladni.

  Tetszik a játékosok közötti interakció, ahogy a többiek városában lévő helyszínekre is lehelyezhetem a munkàsaimat, vagy adhatok nekik nyersanyagokat pontokért.

  2 játék után nemsok negatívum jött elő, de azért írok olyat is: rossz, hogy a fàt nem egyszerű elpakolni, mert elég sérülékeny, így külön helyet foglal a dobozon kívül (persze díszként is megállja a helyét :)). Illetve lehetne többfajta kártya is, de végülis ezért vannak hozzá kiegészítők.

  Mindent összevetve a 2 legkedvesebb társasjátékom egyike. :)

 • P1szkosFr3d

  2020-09-15 15:07:51

  Kedves Játékosok!

  Gondolom többen észrevettétek, hogy a játék nyomtatásánál voltak apróbb hibák. Aki a Gémklubbtól szerezte be a játékot, az szept. 30-ig ingyen szert tehet egy javítópaklira.

  https://www.gemklub.hu/ujra-kaphato-az-everdell-elerheto-az-everdell-javitopakli-762

 • halmaik72

  2020-08-17 20:17:31

  Nekem az Everdell a második újfajta társasjáték volt a 7 Csoda után. Azonnal megfogott a grafika, az alkatrészek. Csak azért nem 5 csillagos, mert én sokszor játszom egyedül, és úgy érzem, hogy az Everdellben a pálya nagyon Varjúháj felé lejt, soha nem lehet legyőzni.

 • kamaras2018

  2020-08-06 18:01:14

  A játék megjelenése varázslatos, a legszebb, amivel eddig találkoztam.

  A téma nagyon jól illeszekedik a mechanikára. Bár már legalább 50+ partit játszottam vele, még mindig "nem vált le a téma a játékról", azaz a sokadik játék alkalmával is az az érzésem van, hogy a saját kis erdei birodalmamat építgetem. Nem szeretem a fantasy témájú játékokat, de ez a kedvességével elvarázsolt folyamatosan, ezért ez a ritka kivételek egyike.

  A szabályok nem bonyolultak, de egy-egy döntésen mégis sokat lehet gondolkodni, szóval rendesen megtornáztatja az ember agytekervényeit.

  A szerencsefaktor a játékban a kártyahúzás miatt szerintem közepes mértékű, de ad külön lehetőséget a játék arra, hogy amikor nem jönnek jó lapok, az ember eldobja a lapjait és újakat húzzon.

  Külön tetszik, hogy végig izgalmas, a játék végi pontszámításban derül csak ki, hogy ki nyert, előre eléggé nehéz ezt megmondani.

  Nagyon szuper játék, abszolút megérte a pénzét és másoknak is ajánlom, akiknek fontos a szépség, a tematika, az hogy lehet agyalni, illetve hogy nem egy szerencsejátékról van szó. 5/5 pont!

 • gevanda.93

  2020-07-08 22:01:01

  Úristen, de gyönyörű ez a játék!
  A kedvenceim benne a csodaszép, cukorkának kinézű, élénk rózsaszín bogyók. Amikor elkezdtük a játékot, nem tudtam, mit éri meg gyűjtögetni, de ez tetszett a legjobban, ezért ezt gyűjtöttem. Hamar kiderült, hogy rossz stratégia, de én bedőltem, és boldog voltam még így is, hogy milyen sok szép bogyócskám van. A gyantát valami drágakőnek hittem, olyan szép az az alkatrész is: mintha aprós, szabálytalan kis üvegecskék lennének. A farönkök is szépek, egyből felismerhetőek.
  A kártyák grafikája csodaszép. Gyönyörűen megrajzolt, aprólékosan kidolgozott, élénk színekkel létrehozott képek. És a képek tartalma is nagyon jó, erdei állatkákra emberi tulajdonságok kivetítve, pédldául egér férj és egér feleség szépen felöltöztetve vagy tanár holló szemüvegben. Erdei helyszínekre városi épületek leképezése, mint iskola vagy kisbolt. Minden kártyának találó elnevezése van, jót nevettünk a Gyászbogáron. Az állatkák és a helyszínek okosan vannak összekötve, ez határozza meg, kit hova tudunk beköltöztetni.
  A 3D-s, kartonokból összerakott tábla nagyon tetszett, kevés játékkal találkoztam, ami ilyen pályával készült el (másik ilyen szeretett játékom az M/S Batory. Sokat viccelődött is vele egyik ismerősöm, hogy majd a hajón kinő a fa.).
  A fa bábucskák is tetszettek.
  Szóval engem csak a kinézet és az alkatrészek megvettek volna.

  Az évszakos felosztás tetszett, egyedinek találtam.
  A játék elején azt éreztem, hogy alig van valamihez erőforrásom, minden bábumat el kel küldenem nyersanyagot gyűjteni.
  Amint fel tudtam építeni valamit, örültem, és felépítetem. Olyan Marco Polosnak hatott, hogy nem lesz sok nyersanyagod, használd ki!
  De ahogy haladtunk a játékkal előre, egyre több nyersanyaghoz jutottam már a lerakott kártyáimnak köszönhetően is, és így szerencsésebben tudtam helyezni a bábuimat is. Ekkor már nem volt probléma a kevés nyersanyag. Egy új probléma kezdett körvonalazódni: maximum 15 lapból állhat az erdőcskéd, amit építesz (pár kártyának saját kiváltsága, hogy nem számít egy egésznek, például a férj és a feleség együtt egy egészek). Az elején elérhetetlenül soknak tűnt az a 15 lap, ám a vége felé közeledve fogtam a fejem, hogy jajj de jó lenne ezt is meg ezt is megépíteni, de nincs helyem, és ez meg ez ugyan minek kellett nekem...
  Szóval legközelebb más stratégiát alkalmaznék. De így is imádtam, és hiába láttam, hogy nem jó döntéseket hoztam, élveztem a végéig a játékot.

  Sokan mondják, hogy ha megvan A mars terraformálása, erre a játékra nincs szükséged. Én ezt nem így érzem. Én szívesen játszanék akár egy hétvégén mind a kettővel. Valóban hasonló mechanizmusokkal dolgozik ("darab elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a pakli tervezés és a kártya húzás"), de aki nem asztaktként kezeli a játékokat, annak teljesne más élmény lesz a kettő, mivel teljesen más téma és más hangulat. Ez egy aranyosabb, gyorsabb, szebben kivitelezett, ám kevésbé komplex játék. Az én polcomon mind a kettő elférne.

  Összefoglalva: egy csodaszép játék, amit már csak a látvány és az ötletesség miatt is élveznél, de a mechanizmusok is jól összerakottak, a játékmenet is tökéletes!

 • k.jonathan6

  2020-06-14 17:55:02

  Mielőtt megvettem a játékot néztem róla több videót is és azok alapján egy igazán szép de annál izagalmasabb játéknak tűnt sok sok cuki elemmel. Valahogy nekem amúgy is gyengéim az ilyes fajta mesevilágban játszódó aranyos játékok. Nagyon vártam, hogy megérkezzen és kipróbálhassam az Everdell-t :D

  Amikor megtudtam, hogy lesz magyar változata a játéknak arra gondoltam, hogy nekem fordították le. :P A játékban van egy roppant szép elem, ami nekem kifejezetten nagyon tetszik, ez pedig a csodásan kidolgozott 3D tölgyfa, amely kártya tartóként funkcionál, arról nem is beszélve, hogy a tisztás is nagyon gyönyörű és szépen kidolgozott. Lehet, hogy sokan nem így gondolják de szerintem ez nagyon tudja növelni a játékélményt és hát itt tényleg semmin nem spóroltak. Minden elem nagyon minőségi és kellemes megfogni őket. A játékban nagyon sok kártya van és sokat is kell őket használni, ezért mindenkinek ajánlom a kártyavédő fóliákat beszerezni, minél előbb.

  Már több játszmán is túl vagyunk a családdal és eléggé vegyes érzelmek születtek. Majdnem mindenki más és más véleménnyel volt a játék kapcsán, ami eléggé rossz tud lenni ha nincs másik társaság akikkel le tudsz ülni játszani. Maga a játékmenet nem volt olyan varázslatos, mint amire számítottam az elején. Kicsit szárazra sikerült a játék és sokat is kell benne logikázni, gondolkodni, ami teljesen elveszi a figyelmet arról, hogy milyen aranyos is az egész felépítése a társasnak. Talán úgy tudnám jellemezni, hogy a történet szegényre sikeredett de ez mind számomra nem volt gond, mivel az ilyen taktikus kártyajátékokat is szeretem, ahol mindenki csödben ül és töri a fejét. Sajnos ez a többiekről nem mondható el és hát egyikünk sem ilyenre számított.

  Hátránya a fa elemnek, hogy habár nagyon szép, de minden játéknál szét kell szedni és aztán minden alkalommal összerakni és hát kérdéses, hogy meddig lehet ezt csinálni úgy, hogy a fa ne sérüljön vagy gyengüljön az elem. Ennek a kiküszöbölése végett mi sosem szedjük szét a tölgyfa elemet , hanem a polcon csücsül (kicsit foglalja a helyet, de legalább nem rongálódik).

  Összességében nekem tetszett a játék csak kicsit másra számítottam megvétel előtt.

 • Szekely David

  2020-06-02 14:33:01

  Nagyon jo könnyen érthető játék ;)

 • renii96renii96

  2020-04-04 16:22:39

  Csodálatosan megálmodott és kivitelezett játék. Annyira passzol minden mindennel, hogy az hihetetlen: az egyszerű történet a komponensekkel, az épületkártyák kinézetes és tulajdonságai a hozzájuk tartozó lénykártyákkal, a nyersanyagok fajtái és kialakítása, stb.

  A játékmechanika rettentő egyszerű, a magyarításnak köszönhetően bárki tud vele játszani. Gyakorlott játékosoknak taktika is bőven van benne, mert nem mindegy, hogy a rendelkezésre álló szűkös erőforrásokat hogyan használod fel (kártyák és/vagy munkások kijátszási sorrendje).

  Amit sokan felhoznak negatívumnak, hogy kicsik a betűk meg útban van a fa, azok inkább szőrszálhasogatásnak tűnnek, mintsem valós problémának, aki jó játékkal szeretne játszani, az bátran próbálja ki!

 • janyikh

  2020-02-04 17:49:52

  Nem lehet a játékot másra értékelni, mint 5 csillag.

  Nekem mindig is nagyon tetszettek az erőforrásos játékok, vagy amikben építkezni kell, a kártyajátékok szintén nagy kedvencek, mert szó szerint kézzel foghatóbb a játék általa, közelebb vonz téged, na és a kidolgozás, minden lenyűgözött, komolyan mondom. Na de vegyünk mindent sorra.

  Már a játék előkészítésénél látszik, hogy igényes, minőségi dologról van szó. Vastag, stabil anyagú tábla, nagyon szép aprólékos mintázat/design/grafika, a kis elemek is nagyon aranyosak és találó stílusúak, na és a fa. Ez A fa. Nagyon szép, tökéletesen látszik az erezettség, bár óvatosan kell bánni a darabokkal, mikor ezt illesztjük össze

  A játék játszható egyjátékos verzióban is, de itt teljesen más a játékélmény, mivel a fő befolyásoló tényező a szerencsén múlik. Azonban ettől függetlenül ugyanúgy élvezhető, csak más élményt nyújt (számomra például merőben) mint a többjátékos mód.

  A többjátékos módját én személy szerint jobban élvezem, mert többet lehet taktikázni, többet KELL gondolkodni és én szeretem az ilyen társasjátékokat.

  Lényegében egy nagyon aranyos koncepcióra épül, az állatkáknak kell otthont teremteni, ugyanakkor nem gyerekjáték, mivel mélyebben, többet kell gondolkozni. Az, hogy minden játékos hatással van egymás játékára, rákényszerít, hogy folyton tervezz, újratervezz, és hogy 1000%-ban a játékra összpontosíts, hiszen minden pont számít majd a végső elszámolásnál, ahogyan az is, hogy a másik lehetőleg minél kevesebb pontot tudjon megszerezni.

  Különösen tetszik, hogy nem lehet kiesni a játékból, és az, hogy sosincs (vagyis majdnem sohasincs) eldőlve, ki fog vajon a végén nyerni, mivel kiszámíthatatlan a játék menete.

  Nekem a Between two cities játékra hasonlít, mind a solo, mind a többjátékos módja, ami számomra szintén hőn szeretett játék, bár az Everdell az aranyos témája miatt mégiscsak jobban tetszik számomra.

 • latmas

  2020-02-04 10:35:13

  Sziasztok,

  magyar nyelvű pontozó a játékhoz: https://drive.google.com/file/d/1Md-mCLYhdVrwg8mbiYG_YemoIfGScrYc/view?usp=sharing

 • Peter

  2019-12-31 12:45:45

  Napokon belül, elkészül a játék bemutató cikkünk is róla:)

 • klingb

  2019-12-30 23:20:54

  Sziasztok! Nagyon szemezek már egy jó ideje ezzel a játékkal! Megnéztem több videót, képeket, kommenteket olvasgattam és megmondom őszintén meg is fogom vásárolni! :)

 • Peter

  2019-12-23 13:23:14

  Szia! Köszi,ezt a remek kedvcsinálót!;)

 • arni176

  2019-12-23 10:28:44

  Teljesen váratlanul kaptam meg ajándékba. Képekről ismertem, de valamiért nem vett rá a lélek, hogy utána olvassak, mert sajnos annyira előítéletes voltam a játékkal kapcsolatban, hogy nem érdekelt és kb mindig mást választottam.
  Azonban mivel ajándék lónak nem nézzük a fogát örültem neki, kis is unboxoltam és leesett az állam a minőségtől.

  A legszebb társasjáték amit valaha láttam. Csodálatos illusztrációk, gyönyörű fa figurák és hihetetlen minőségű nyersanyagok. A bogyók puha gumi tapintásúak, a kavics tényleg kavics hatású, a fának pedig még az erezetei is ki vannak dolgozva, talán a gyanta nem illik a képbe, mert az inkább hasonlít valami kristályra.

  Fel is vetettem az ötletet, hogy nyomjunk vele egyett. 1 játékból rögtön 3 lett és azóta is nagyrészt csak ő kerül le a polcról. Mostmár szidom magam, hogy mi a pi**ért nem érdekelt eddig az Everdell és megfogadtam, hogy soha többet nem leszek előítéletes.... :D

  Iszonyat nagy a flow-ja, saját városunk építése is nagyon izgalmas. A játék nem annyira nyílt, mint a Gaia Projekt, vagy a Terra Mystica, azaz annyira nem lehet számolni a lépésekkel, mivel van egy kártyahúzás ami minimális szerencsefaktort dob a játékba, de szerintem ez kell is bele, hiszen így folyamatosan rákényszerít a játék arra, hogy újratervezz és nem csak te, hanem mindenki. Bár alapjáraton ott a mező 8 nyílt lappal és a kezünkben is van lap bőven, de lehetőségünk van új lapokat is szerezni, ha nem kielégítő a felhozatal.

  Plusz pont, hogy végre van egy szuper minőségi insert benne, akárcsak a Klank!-be. A doboz gyönyörű matt hatású a tábla nagyon vastag, így nem kell félni az esetleges töréstől szakadástól. A fa összerakása viszont nagyon ovatos és pontos összerakást igényel, mert elég könnyen sérül összecsúsztatáskor, ezért én egyszer összeraktam és inkább szét se szedtem, hogy csak le kelljen porolni.

  A szóló játék is nagyon élvezetes, hiszen 3 éven keresztül kell legyőzni a fekete varjúhájat aki folyamatosan építkezik, bár itt viszonylag tényleg elég nagy a szerencse, mivel bejön egy 8 oldalú kocka és amennyit dobsz, azt a lapot veszi el a mezőről a és helyezi le saját városába.

  Egy szó, mint száz: Hihetetlen mekkora flowja van és, hogy bontakozik ki a játék körről körre és játszatja magát. Nálam bekerült a TOP 3-ba. :)

 • kuir7987

  2019-12-15 18:22:45

  Sziasztok!

  A magyar kiadásban az ÉPÍTÉSZ kártyáról lemaradt a költsége. Az ÉPÍTÉSZ költsége: 4 bogyó!

  :)

 • Peter

  2019-08-06 22:09:03

  Köszi az infot! Holnapra befrissül az adatlapon, de addig is:)

  Elindult az előrendelési akciójuk -20% kedvezmény!

  Everdell - Az örökfa árnyékában

  Kuponkód : PRE-OROKFA

 • lakner.balazs92

  2019-08-06 17:31:14

  Gémklub oldalán előrendelhető magyar nyelven 20% kedvezménnyel

Az Everdell - Az örökfa árnyékában társasjáték és kiegészítői (11)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  40 - 80 perc
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  James Andrew Wilson
 • Illusztrátor:  Dann May, Andrew Bosley, Cody Jones
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, White Goblin Games, Matagot, REBEL.pl, YOKA Games, Gém Klub Kft., Hobby World, REXhry, Maldito Games, Starling Games (II), Abraxas
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, Korean, lengyel, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English collector's edition, first printing
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English standard edition, first printing
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: kínai
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: cseh
 • English collector's edition, second printing
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.8 kg
 • English standard edition, second printing
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.8 kg
 • German collector's edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian collector's edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
 • Italian standard edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Russian first edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7 cm
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: francia
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: lengyel
 • Russian second edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Everdell - Az örökfa árnyékában társasjátékhoz