Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Mit rejt az erdő mélye? – Everdell bemutató

Örökvölgy mélyén, hol az állatok békésen élik mindennapjaikat, új idők köszöntenek be. Az oltalmat nyújtó Örökfán már nincs több szabad lakóhely, így néhány bátor állat felkerekedik, hogy új várost építsen, tovább örökítve utópisztikus civilizációjukat. A játék tervezője, James Andrew Wilson gyerekkorunk mesevilágát eleveníti fel, mely pillanatok alatt magával ragadja az ide látogatókat. Mi is részeseivé válunk e varázslatos világnak a megalkotásában, hiszen a következő tél beálltáig egy csapat erdőlakó vezetői lehetünk, akik elszántan folytatják az építkezést a Nagymező környékén ezzel helyet biztosítva a jövő generációinak.

Egyszer volt, hol nem volt…

Az Everdellben a játékosok célja, hogy a legszebb és leghatékonyabban működő várost építsék fel a munkásaik segítségével és a kártyáik kijátszásával. Minden város maximum 15 kártyából állhat, amit vagy a kezünkből, vagy a Nagymezőről játszhatunk ki. A kártyákon épületek és városlakók szerepelnek, melyekből vannak egyszerűek és különlegesek is. A játék 4 évszakon át tart, mi télen csatlakozunk a helyiek életébe. A játékosok minden körben 1 akciót hajthatnak végre a következők közül:

  • leteszik egy munkásukat a tábla egyik akció mezőjére, vagy már kijátszott kártyára
  • kijátszanak egy kártyát
  • vagy felkészülnek a következő évszakra.

Mindenki 2-2 munkással kezdi a játékot, akikhez az évszakváltáskor újabbak csatlakoznak. Munkásainkat az erdő helyszínein használhatjuk bogyó, kavics, ág és gyanta gyűjtésére, segítségükkel újabb kártyákat húzhatunk, házigazdái lehetünk eseményeknek, vagy utazásra indulhatunk.

Minden kártyának költsége van, amit a kijátszáskor kell kifizetnünk. Bogyóval erdőlakókat, fa, gyanta és kavics segítségével pedig épületeket játszhatunk ki. A kártyák rendelkeznek különböző hatásokkal, például bónuszokat adnak kártyakijátszáskor, új akcióhelyként szolgálnak, vagy a végső pontszámításkor adnak többletpontokat. Ha jól időzítjük a lapok kijátszását és egymásra építjük hatásaikat, olyan motort építhetünk, ami a győzelemig repítheti a városunkat.

A „felkészülés a következő évszakra” akciót akkor választhatjuk, ha minden munkásunkat lehelyeztük és nem tudunk, vagy nem akarunk több kártyát kijátszani. Ilyenkor visszavesszük a már lehelyezett munkásainkat és végrehajtjuk az adott évszakhoz tartozó bónuszakciót. Más játékoktól eltérően itt az új évszakba lépve nem várjuk be a többieket, hanem folytatjuk a játékot, amikor újra ránk kerül a sor. Így előfordulhat, hogy a játékosok különböző évszakban játszanak, ami érdekes fűszere az Everdellnek, hisz az évszakváltás jó időzítésével komoly előnyre tehetünk szert.

Ha az egyik játékos elérte az ősz végét, és nem tud több akciót végrehajtani, befejezte a játékot, de a többiek tovább játszanak. A játéknak akkor lesz vége, amikor már senki nem tud akciót végre hajtani, ezután pontszámítás következik és a legtöbb pontot szerző játékos győz.

Örökfagytól Harangozóig

Bár az Everdellt nem a leginnovatívabb játékok közt tartják számon, az évszakváltás igazán élvezetes és újszerű elem, e mellett a munkáslehelyezéssel kombinált motorépítés is szépen harmonizál a játék hangulatával. A meseszerű, de élettel teli grafika, az alkatrészek tapintása, és a fa látványa teljesen megeleveníti az Örökfa világát.

A fa inkább látványelem, de tény, hogy a 3 dimenziós játéktér sok helyet megspórol. A fa összerakásánál érdemes odafigyelni, mert az elemei nagyon nehezen csúsznak össze, sok helyen feszülnek, ráadásul a karton is elég vékony. Összerakás után érdemes a polcon helyet szorítani neki.

A doboz remekül szerkesztett, sok illusztrációval és kerettörtnettel átszőtt szabálykönyvet tartalmaz. Fordítási hibák nem igen fordulnak elő, viszont néhány kártya értelmezése kérdéseket vethet fel, amit érdemes később tisztázni.

A játék dinamikája elsőre furcsa lehet, mivel lassan nyílik meg. Az évszakok előrehaladtával egyre több munkás áll rendelkezésünkre, melyekkel több erőforrást gyűjthetünk, így fokozatosan tárulnak fel a lehetőségek az építkezésre, lakóbetelepítésre. Érdekes pluszt ad a játékhoz, hogy minden épületnek megvan a maga lakója, így ha már kijátszottunk egy épületet, ingyen beleköltöztethetjük a lakót, ha az a kezünkbe kerül, vagy a Nagymezőn csücsül. Itt jön be a játékba a szerencse faktor, mert mindenki abból dolgozik, ami a kezében van, vagy a játéktáblán elérhetővé válik.

Elsőre a játékosok elveszve érezhetik magukat, mivel sokféle kártya és kártyaképesség van. A lapok átlátásához kell legalább 2-3 parti, hogy belerázódjunk, ezért tapasztalt és tapasztalatlan játékosok eredményei között elsőre nagy lehet a különbség. Mi 12 éves kor alatt nem játszanánk, mivel sokat kell olvasni és a játék igényli a rendszerben való gondolkodást, ráadásul kicsit analízis paralízis érzékeny lehet.

Az Everdell számunkra épp olyan jó élmény volt ketten, mint négyen. Két játékos esetén egész gyors, előkészületekkel együtt egy órába belefértünk, de 4 fővel is nagyjából másfél óra alatt végeztünk. A játék hosszát nagyban befolyásolja a játékosok stílusa és lehetőségei is. Végig úgy éreztük, hogy egyensúlyban kell tartanunk a játékot: ha elhamarkodjuk az évszakváltást és korán befejezzük a játékot sok lesz a holtidő, mire pontozásra kerül a sor.  Az Everdell nem egy pontgazdag játék, jó stratégiát kell követni, hogy ne érezzük nyersanyagszegénynek, viszont különös „varázslata”, hogy még az is, aki úgy érzi nem halad előre, legalább 10-12 kártyát a játék végére ki tud játszani.

A játékosok közötti interakció nem nagy, de összességében nem is ezen van a hangsúly. A fő üzenete sokkal inkább a békés együttélés és a párhuzamos fejlődés. Vannak ugyan kártyák, melyek kihasználják az ellenfelek fejlettségét, mint ahogy olyan kártya is van, melyet a másik városába téve kicsit belerondíthatunk a munkájába, véleményünk szerint ezek az egész játékmenetre nem jelentenek sem túl nagy előnyt, sem behozhatatlan hátrányt.

Itt a vége, fuss el véle

Az Everdell elbűvölő játék, mintha gyerekkorunk egyik meséje elevenedne meg előttünk, viszont a maga miliőjével ellentétben egy meglehetősen fordulatos és stratégia igényes játék.

Filozófiájában olyan, mint az élet és a természet fejlődése. Le tudjuk küzdeni az életben felmerülő nehézségeket, hisz mindenre megvan az eszközünk, csak tudni kell jó időben jó helyen alkalmazni.

 

A(z) Everdell - Az örökfa árnyékában társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Everdell - Az örökfa árnyékában