Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Everdell: Fagybérc – Utazás az ismeretlenbe

Az Örökfa árnyékán túl a Nagymező is benépesült. Néhány tettre kész, kalandvágyó kisállat Everdell völgyét hátrahagyva a távoli Fagybérc felé vette útját. Az időjárás viszontagságaitól nehéz az út az ismeretlenben, de minden felfedezés kihívásokkal jár.

2019 egyik legemlékezetesebb magyar játékmegjelenése volt az Everdell, melyről bemutatót is írtunk. A cikket itt el is olvashatjátok. Sokáig kellett várnunk, de végre megjelet a játék első magyar kiegészítője: a Fagybérc. Kronológiailag ez a harmadik kiegészítő, de a kiadó szerint ez nyúl bele legmarkánsabban a játékmenetbe, ezért döntöttek e mellett. Az impozáns játék hatalmasra növő asztalképével és 3D-s játékelemeivel lassan túlnő minden étkezőasztalt és közel sem látszik még, hogy merre van az Univerzum vége.

Hóhatáron innen

Az előkészítésénél Fagybérc hegyével bővítjük ki a játéktáblát, amit szépen hozzáilleszthetünk a Nagymezőhöz. Minden játékoshoz egy nyúlfigura csatlakozik, ő fog a hegyek között barangolni. A táblára helyezzük az időjáráskártyákat, a térképlapkákat és a felfedezéskártyákat.

A játékmenetben az alapjátékhoz képest nem lesz különbség, a legfőbb változások az évszakváltás után jönnek. Ehhez a nyuszit kell a hegyen mozgatni, majd a játékos köre 3 plusz lépéssel egészül ki. Ha lefordított időjáráskártyával találkozunk, azt fel kell fedni, majd választani kell egyet a térképlapkák közül. Végül felcsapunk a tábla alsó részén található helyekre 1-1 kártyát az aktuális felfedezéspakliból. A játékos választ egy kártyát, amiért kifizeti a megfelelő árat.

A felfedezéskártyák között van, ami egyszer használható, ami akcióhelyként funkcionál, és olyan, ami a játék végén ad plusz pontokat. Itt találkozhatunk a nagytestű állatokkal is. A nagy állatok hátára ültethetjük egyik munkásunkat, aki játék során különböző bónuszokat kap.

Az időjáráskártyák mindegyike valamilyen negatív hatással jár. A játékosra mindig az az időjárás hat, amelyik évszakban éppen tartózkodik. Ezek drágábbá teszik a kártyakijátszást, vagy az akcióhelyeken kevesebb nyersanyagot gyűjthetünk, vagy egyszerűen lezárják az erdei tisztásokat. Jobban át kell gondolni, hogy a munkásokat mikor mire használod.

A térképlapkák a játék végén adnak győzelmi pontokat, ha a rajtuk látható nyersanyagokat be tudjuk fizetni. Az utazás drága, a térképen pedig sorrendben kell haladni, vagyis nem fizethetjük be az utolsó lapka értékét, ha az elsőt nem teljesítettük.

A játék végén a teljesített térképlapkákra és bizonyos felfedezéskártyákra lehet plusz pontokat kapni. A játékot továbbra is a legtöbb pontot gyűjtő játékos nyeri.

Fontos megjegyezni, hogy a kiegészítő nem ad új kártyákat az erdőlakókhoz, sem az építményekhez. Ez által ugyan nem bővül erdei állatvilágunk, de legalább a randomitást sem növeli.

Hóhatár

Az Everdell újrajátszhatósága eddig is elég nagy volt, a sok kártya és a többféle pontszerzési lehetőség miatt. A Fagybérc ezt fokozza, ugyanis két új pontszerzési lehetőséget és több stratégiai irányt biztosít. Nem lett viszont sokkal komplexebb a játékmenet, kezdő játékosok is egész jól meg tudják ugrani az akadályokat. Ehhez azonban érdemes kivenni az időjáráskártyákat.

Nagyon jó ötlet volt a térképlapkákon való mozgással bővíteni a játékot. Izgalmas kiegészítés lett. Ha sikerül végigjárni a választott útvonalat, 10-18 pontot is nyerhetünk vele, sőt bizonyos felfedezéskártyák még növelhetik az értékét. A tapasztalatunk az, hogy ha a játékos nem fordít elég figyelmet a lapkákra, akkor a győzelemtől el is búcsúzhat.

A játékidő játékosonként nagyjából 5 perccel lett hosszabb, emellett nagyjából 8-10 perccel nyújtotta meg az előkészületeket.

A grafika változatlanul gyönyörű és mesebeli, a karakterek kedvesek, a szabályfüzetben pedig tovább olvashatjuk a játék történetét. A nagytestű állatokhoz tartozik egy-egy nagyméretű fa alkatrész, aminek a hátára ültethetjük egyik munkásunkat a mellékelt kis nyergekkel. Viszont a nagy fa alkatrészek a tábla lényeges részeit ki fogják takarni.

Hóhatáron túl

A Fagybérc egy jól végiggondolt kiegészítő, kellően kibővíti a játékélményt és nagyszerűen illeszkedik az Everdell világába.

A nyuszik mozgása szerves részét képezi a játéknak, az évszakváltásnál van némileg több akció, amit végre kell hajtani, de sokkal inkább pluszokat ad mintsem elvesz. További energiabefektetést nem igényel, inkább a stratégia felépítésében játszik szerepet, legfőképp irányvonalakat határoz meg.

A kiegészítő ára viszont elég húzós. A árából már egy nagydobozos játékot is kijön, és ez megoszthatja a játék rajongóit. Ez mindenképp egy olyan befektetés, amit érdemes előbb kipróbálni és utána dönteni, hogy nektek megéri-e a beruházás. Nálunk örök darab lesz.

A(z) Everdell: Fagybérc társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Mit rejt az erdő mélye? – Everdell bemutató

Ismertető, 2020.01.03. 07:00:00

Az oltalmat nyújtó Örökfán már nincs több szabad lakóhely, így néhány bátor állat felkerekedik, hogy új várost építsenek. Segíts nekik a városalapításban, s ha belépsz talán sosem akarod elhagyni Everdell világát.

írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

30Nov

Kartográfusok: Hősök - Tetrisztérkép, második szint

Ismertető | 2021.11.30. 08:00:00

A szörnyek erősebbek lettek, és még jobban megkeserítik Nalos királyság büszke térképészeinek életét. Nincs mit tenni, hősöket kell felfogadni, hogy megtisztítsák a terepet a csúfságoktól, és ne akadályozzák a munkát!

18Nov

Kitchen Rush - Offline konyhaszimulátor

Ismertető | 2021.11.18. 09:00:00

Gyerekként sokan találkoztunk olyan online játékokkal, melyekben pincérnek csaphattunk fel, és a vendégek idegrendszerével versenyt futva próbáltuk teljesíteni minden óhajukat több-kevesebb sikerrel. Ez a világ kerülhet most a játékasztalunkra.


Kommentek

  • veerzoltan80

    2021-11-30 17:35:37

    Az Everdell különleges utat járt be nálunk. Hónapokig porosodott a polcon, aztán egyszer lekerült az asztalra, és azóta ha "válasszunk játékot nap" van párommal akkor a Fesztáv mellett a másik favorit. A kiegészítője meg még genyábbá tette a cukiság faktort. Az hogy az időjárás csak tré lehet, hogy még több módozatra kell figyelni hogy végig tudd sétálni a térképedet, áááá. jó a nagy erdőlakók sok segítséget tudnak nyújtani, és jól néznek ki a kis nyergekkel, de hát bárhonnan nézzük a játék csak nehezebb lett. Persze az Everdellnek jól áll a nehézség, ettől is szeretjük annyira.
    Rettegve és rajnogva várjuk a 2022-ben érkező Newleaf-et, vajon mit túr bele a cuccba megint :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Everdell - Az örökfa árnyékában
  • Everdell: Fagybérc