Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Újliget és Gyöngypatak, így bővül tovább Everdell univerzuma

Az Örökfa lombjai alatt egyre több kisállat húzódik meg, és a lakosok egyre kijjebb tolják a település határait. Felfedeztük már a jeges hegyek ormait, és megünnepeltük a tavasz kezdetét. Most itt az idő, hogy közösségünk várossá szerveződjön és felvegyük a kapcsolatot új világokkal.

Az egyik legsikeresebb magyar nyelven is megjelent társasjáték brand, kétségtelenül az Everdell. 2023 év végén jelent meg két új kiegészítője az Újliget (Newleaf) és a Gyöngypatak (Pearlbrook), melyek ismét megpróbálnak valami újat adni a 2018 óta töretlen sikert arató játékhoz.

A Gémklub egyik legnagyobb vállalkozása volt, amikor 2019-ben kihozta magyarul az Everdellt, majd sokunk örömére sorra bevállalta az újonnan megjelenő kiegészítők honosítását. Igaz kicsit csavart a sorrenden, de a Mistwoodot leszámítva eddig mind megjelent a hazai boltokban. Reméljük az sem várat már sokáig magára. 

Újliget - vonat érkezik az egyes vágányra

A nemzetközi piacon tavaly nyáron jelent meg az Újliget, magyar nyelven fél év múlva lehetett hozzájutni. Örökvölgy első hivatalos városa Újliget, melynek vasútállomására nap, mint nap érkeznek új lakók, akik itt szeretnének letelepedni. Célunk, hogy városunkba csalogassunk minél több régi és új erdőlakót, messze utazzunk a vasúttal és felépítsük a legszebb várost.

A kiegészítővel 59 kártyával bővül a pakli, kapunk két új erdei tisztás kártyát, két eseménylapkát és kilenc különleges eseményt. Emellett az állomástáblával bővül a játéktér jobb oldala, (amihez még mindig termetes asztal kell) és vele együtt megérkezik 32 látogató kártya, vonatjegyek, vagonlapkák húzózsákkal, foglalópecsétek és aranyajtó korongok, amik szintén érdekes újítást hoznak majd be. Továbbá az Újliget alkalmazkodik az előző kiegészítőkhöz is, új képesség kártyák, békanagykövetek és nyúlvándorok kaptak még helyet a négy új figura csapat mellett, amik a macska, a denevér, a csiga és a méhecske.

Az eddig megszokott szabályokon és helyszíneken felül az Újliget vasútállomás tábláján két akció helyszínre látogathatunk el, a Dombtetőre és az Állomásra. Egy munkásodat a Dombtetőre helyezve eldobhatsz a Nagymezőről és/vagy az Állomásról összesen három kártyát, majd újakat húzhatsz fel. A két helyszínről magadhoz vehetsz három tetszőleges kártyát, az üres helyeket pedig ismét fel kell tölteni. Ezen felül még elvihetsz a vasútról egy vagonlapkát is, amin valamilyen nyersanyag, vagy győzelmi pont szerepel.

A vasútállomáson két látogató várja, hogy az Állomás akciót aktiválva az egyiküket megszerezd. Ilyenkor egyet tetszőlegesen eldobhatsz, majd egy újat húzol a helyébe, a kettő közül pedig megkapod az egyiket. Ezek a látogatók játék végi célokat határoznak meg, általában valamilyen játékalkatrészből kell meghatározott mennyiséget gyűjteni, és ezért adnak győzelmi pontokat.

A vonatjegy arra szolgál, hogy a játék során két alkalommal áthelyezhesd egy már felhasznált munkásodat (mintha arra körre lenne még egy munkásod). A foglalópecséttel a Nagymező egyik kártyáját lehet lefoglalni. A kártyát később kell kifizetni és kijátszani. Ha még ugyanabban az évszakban kijátszod, a pecsétet a következő fordulóban újra használhatod.

Végül, de nem utolsó sorban az Újliget kártyái érdekes csavart adnak az eddig megszokotthoz képest. Ezeknek az erdőlakóknak nincsenek konkrét épületei. Ehelyett valamilyen típusú épületbe költöztethetők be, ugyanígy az Újliget épületeibe sem konkrét lakót költöztetünk be, hanem valamilyen típusból bármelyik karaktert. Itt annyi korlát van, hogy ezeket arany ajtókoronggal kell jelölni, amiből összesen hármat tudsz felhasználni a játék során.

Gyöngypatak - A mélység titkai

A Gyöngypatak kiegészítő az alapjátékkal egy évben 2019-ben jelent meg, itthon viszont a Gémklub mostanáig várt a kiadásával és előrébb hozta a későbbi (Fagybérc és Virágfesztivál) kiegészítőket.

Története szerint az Örökfa árnyékában húzódó Gyöngypatak csillogó felszíne alatt egy titokzatos vízi világ él, melyhez elküldjük béka nagyköveteinket, hogy diplomáciai kapcsolatot építsenek ki a folyómederben.

A doboz tartalmaz egy folyótáblát, amit az alaptábla bal oldalához kell illeszteni és két csoda táblát, ami az eddigi eseményeket váltja fel négy csodával. Az alappakli húsz új erdőlakóval és építménnyel bővül továbbá 12 folyómedri kártyát is kapunk. Emellett a vidrák karakterével bővül a játékos figurák sora és kapunk béka nagyköveteket minden eddig megjelent fajhoz. Új erőforrással is bővül a világ, a Gázlóban szerezhető gyönggyel, illetve nyolc dísztárgy kártyával, amelyek egy gyöngy befizetésével adnak egy azonnali és egy játék végi jutalmat.

A játéktér felállítása után minden játékos kap két dísztárgyat, és figurái mellé magához veszi a békanagykövetet is. A játék a megszokott módon zajlik, azzal a különbséggel, hogy a békanagykövetet csak a folyótáblára, vagy az új kártyák békalábas helyeire lehet küldeni. Ezekre az akcióhelyekre viszont más munkást nem tehetünk. A folyótábla közös helyszíne a Gázló, ahol tetszőleges nyersanyag és két kézben tartott kártya eldobásával szerezhetünk gyöngyöt.

A folyó alsó részére négy folyómedri akciókártyát teszünk képpel lefelé. Ezekre a helyekre, akkor mehetünk ha megfelelünk a mellette jelzett feltételnek, azaz rendelkezünk a városunkban legalább két azonos típusú városkártyával. Amikor meglátogatunk egy ilyen helyet, kapunk egy gyöngyöt, majd felfordul a kártya, amivel meghatározott erőforrások eldobásával további gyöngyöt, és pontokat szerezhetünk.

A csodatábla négy csodája 10, 15, 20, 25 pontokkal jutalmaznak, melyeket busásan meg kell fizetni nyersanyagokkal, kártyákkal és gyöngyökkel, ezzel teljesen más irányba viszi a játékot az eseményekhez képest.

Az Örökfa új korszaka

Az Everdell a megjelenése óta szerepel a kedvenc játékaink között és a lelkesedésünk a mai napig tart. Volt szerencsénk az eddig magyarul megjelent összes kiegészítőt kipróbálni, melyekről itt olvashattok részletesebben (Everdell, Fagybérc, Virágfesztivál). Ennek tükrében természetesen mi is felállítottunk egy szubjektív rangsort is, melyek közül egyértelműen az Újliget az a kiegészítő, amit a legjobban szeretünk.

Az Újligettel az alappakli közel ⅓-ával bővül. Azt gondolnánk sose pörög ki ennyi kártya pláne nem két fővel, de ehhez gyönyörűen idomul a tábla három új kártyahelye és a dombtető akció, amivel egyszerre kilenc kártya cserélődik le. Ezzel sokkal nagyobb teret enged a jobb kártyakombinációknak és csökkenti a véletlenszerűség kellemetlenségeit. 

Az új lakók képességei is hordoznak meglepetést és a beköltöztetés szépen belesimul a stratégiába. Az állomáskártyák céljai hasonlítanak a Fagybérc térképlapkáira, viszont ezeket bárki bármikor megszerezheti. A különleges eseménykártyák új feltételei sokkal jobban igazodnak a pakli méretéhez és lazább, mint az eddigi nagyon szerencse alapú feltételek. 

A Gyöngypatak nem rossz kiegészítő, de mi kevésbé élveztük, mint az Újligetet, vagy a Fagybércet. Viszonylag kevés alkatrészt kapunk, és bár sok új lehetőséget biztosítanak, de azok annyira szigorúak, hogy volt, amikor alig éltünk a kiegészítő adta lehetőségekkel. A csodák sok pontot érnek, de megszerzésük nagyon drága. Viszont teljesen új stratégiát kíván meg a játékosoktól, és az Everdell hangulatához kicsit idegen szűkösséget hoz a játékmenetbe. Nem is csodálkozunk, hogy eddig vártak a kiadásával.

A patak hűsítő vize

Ha csak külön ezt a két kiegészítőt vizsgáljuk, akkor mindkettő nagyban megváltoztatja a játékélményt, de kicsit másképp. Az Újligetben, több különálló modult kapunk, ami nem könnyíti meg a játékot, inkább új lehetőséget ad a játék kiteljesedésére, ezeket a modulokat pedig bátran használhatjuk más kiegészítőkkel is.

A Gyöngypatakot azoknak ajánljuk, akik egy komplex Everdell élményre vágynak, és nem bánják, ha a játék szigorúbban veszi magát, hiszen a felkínált célok megszerzése jóval nehezebb lesz, mint eddig.

Mindenhol jó, de legjobb Everdell

És most hogy már négy kiegészítővel bővült a világ, már van értelme szubjektív sorrendet állítani a dobozok között.

Nálunk első helyen az Újliget áll, a játék kiteljesítése és a többi kiegészítőhöz illeszthetősége miatt. Véleményünk szerint ez lett a legszínesebb, legváltozatosabb és játékmechanikailag a legjobban illeszkedő kiegészítő.

Második helyet foglalja el a Fagybérc, ami egy teljesen új dimenziót ad az alapjátékhoz, nem hiába, hiszen arról is szól, hogy új helyeket fedezünk fel. A játék során kikerülhetetlenül szerves részévé válik az alapjátéknak, ami nagyon szépen illeszkedik a világhoz és kellemesen bonyolítja a stratégiát.

Harmadik a Gyöngypatak, ami szintén remek kiegészítő, de nagyon mást kér a játékosoktól, és egy eddig nem látott komplexitását mutatja meg a játéknak.

És utolsó helyre került a Virágfesztivál, amiben vannak jó elemek, mint például a különleges képességek vagy a babérkoszorúk, de a többi modul (ami nem is túl sok) vagy egyszerűsíti a játékot, vagy csak optikai tuning.

A(z) Everdell: Gyöngypatak társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Everdell: Újliget társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Everdell - Az örökfa árnyékában
  • Everdell: Fagybérc
  • Everdell: Virágfesztivál
  • Everdell: Gyöngypatak
  • Everdell: Újliget