Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Induljon a parti! - Everdell: Virágfesztivál

Már készülődik a falu népe. Az Örökvölgy immár 100. éve nyújt menedéket lakóinak. Illatokat hoz a szél és színektől vibrál a táj. Hortenziák, liliomok, petúniák és még sok száz virág díszíti a lakók házait az ünnep alkalmából.

Új magyar nyelvű kiegészítőt kapott az Everdell társasjáték, Virágfesztivál címmel. Ez már a második kiegészítő, mely itthon is megjelent, az alapjátékról írtunk már itt, a Fagybércről pedig itt.

A Virágfesztivál egy moduláris kiegészítő. A Fagybércet egy az egyben az alapjátékhoz illesztjük, itt viszont több kisebb, együtt, vagy akár külön is a játékhoz adható modult kapunk.

Babérkoszorúk

Ezeket a különleges díjakat a király és a királynő adományozza a város lakóinak. A lapkák új pontszerzési lehetőséget biztosítanak, és a legtöbb erdőlakóból, építményből, vagy az ötféle kártya típus egyikéből kell többséget szerezni.

A 7 lapkából mindig egy kerül játékba, és a játék végén értékelitek a kijátszott kártyák alapján.

Hiánypótló ötlet, viszont nem ér túl sokat, az első helyezett 6, míg a második 3 pontot szerezhet, de sokszor ennyi is elég a győzelemhez.

A Virágfesztivál és a piac tábla

Ez egy új tábla rész, amit a főtábla tetejéhez kell illesztenetek. A tábla több funkcióval bír:

Használhatjátok az örökfa helyett, erre tehetitek az állatkáitokat, és az eseménykártyákat is. Ennek köszönhetően sokkal áttekinthetőbb a tábla.

Itt kapott helyet a Virágfesztivál eseménylapka, aminek feltétele, hogy mind az öt kártyatípusból rendelkezz legalább eggyel.

A táblán találjátok a piacot, itt a „kapsz” oldalon nyersanyag, a „csere” oldalon új győzelmi pont szerzési lehetőségeket nyújt.

A Virágfesztivál és a koszorú nélkül is önmagában használhatjátok a Piactáblát, ilyenkor minden más marad a régiben.

Ez a legnagyobb elem a dobozban, de lényegesen csak a piac változtat a játékmeneten, a többi inkább funkcionális elem.

Játékostáblák

Ezeken a táblákon tárolhattok minden kis mütyürt, amit a játék során megszereztek. A táblák kétoldalúak, és 6 féle grafikát tartalmaznak.

Ez inkább egy optikai tuning. Alapvetően jó ötlet, de az amúgy is helyigényes játéknak, még több helyre lesz szüksége.

Különleges események

Kilenc új különleges esemény kártyát is kaptok, amelyek feltételei lazábbak, kevésbé függnek a lapjárástól. Őket lehet önállóan, vagy a többi közé keverve is használni.

Személy szerint mi ezeket sokkal jobban szeretjük, mivel tervezhetőbbek. Az alapjátékban szereplő kártyák a nagy szerencsefaktor miatt kissé súlytalanok voltak, ez most megváltozott.

Különleges képességek

Erdőlakóitokat már képességekkel is felruházhatjátok. Mindegyik képesség teljesen egyedi, valamelyikkel újra aktiválhatsz egy munkást, vagy plusz nyersanyagokra, kártyákra, győzelmi pontokra tehetsz szert.

Bár alapvetően gazdagabb játékot eredményez, a tavaszi évszakváltáskor nem kaptok plusz erdőlakót. Szerintünk ez a legizgalmasabb modul, teljesen megváltoztatta a játék dinamikáját. Sokkal stratégikusabb, megfontoltabb játékot igényel, mivel a képességek különféle képpen jutalmaznak vagy bizonyos akciók felé terelnek.

5-6 játékos szabályok

Lehetőség lesz 6 fős partikra is! A szabálykiegészítés lényege, hogy a játék kezdetén kevesebb kártyát kaptok, és amikor elfogy a húzópakli, életbe lép pár apróbb szabály.

Kíváncsiak lennénk mennyien élnek ezzel a lehetőséggel. A holtidő jelentősen megnő, amikor öt, vagy hat játékos próbál falut építeni. Írjátok meg kommentben, nálatok milyen játékélményt hozott a hat fős parti?

Tisztások és kardinálispintyek

A doboz továbbá tartalmaz 4 új erdei tisztást, valamint 2 új erdőlakó fajt: a kardinálispintyeket és a varangyokat.

A virágok illata

Nagyon izgalmas látni, ahogy ez a világ egyre bővül, és minden kiegészítővel átlépi saját határait, nem reked meg a falakon belül. Viszont ezzel együtt a játék mérete is egyre nagyobb. Ha Fagybérccel együtt tennétek asztalra, akkor készüljetek egy nagy ebédlőasztallal, de ugyanez igaz a 6 fős játékra is.

Úgy látjuk, hogy a Virágfesztivál hasonlóan járt, mint a Mars Terraformálása, Kezdetek kiegészítője: együtt jártak kéz a kézben, de a gazdasági törekvések közéjük álltak… Hogy levon-e ez a kiegészítő értékéből? Egyáltalán nem. A játékmenetet befolyásoló modulok, - a piac, a képességek és a babérkoszorúk - mindegyike harmónikusan kapcsolódik az alapjátékhoz, szórakoztató lehetőségeket biztosít, az optikai elemek pedig nagyon tetszetősek. 

Bár megszokhattuk, hogy az Everdell kiegészítők drágák, azért ebben a dobozban nincs túl sok minden. Hogy összességében megéri-e az árat, mindenkinek magának kell eldöntenie. Nekünk például a képességek és a piac már nagyon hiányozna a játékból.

Ezt a kiegészítőt inkább a Fagybérc után javasoljuk beszerezni, mert mi úgy látjuk, hogy az sokkal jobban kitágítja Everdell világát, a Virágfesztivál azonban apróbb fűszerezéseket tesz.

A(z) Everdell: Virágfesztivál társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Everdell - Az örökfa árnyékában
  • Everdell: Virágfesztivál
  • Everdell: Fagybérc