Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Maui - Tengerparti színkavalkád

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít! Maui partján, a forró homokba törölközőket pakolunk egymás mellé, ahol az egyező színekért kapunk pontokat. Igazán sikeresek akkor lehetünk, ha minél közelebb helyezkedünk a tengerhez, vagy a hűsítő fák árnyékához. A napernyők felé is érdemes kitérni extra pontokat szerezni, de a homoki rákokkal vigyázz, ők nem túl barátságosak, érdemes őket messzire elkerülni.

Előkészület

A játék előkészületeként mindenki választ magának egy színt és magához veszi az ahhoz tartozó játékelemeket: tengerparti játékostáblát, öt pontjelölő kagylót, nyolc napernyőt és egy homokpénzt. A piacot feltöltjük hat véletlenszerűen húzott törölközővel, és egyet adunk minden játékosnak is. A piac sorai mellé pedig egy-egy homokpénzt teszünk. A kezdőjátékos az lesz, aki legutóbb strandolt.

Amit már az előkészítés során, majd végig a játékban figyelni kell, hogy a törölközőket tilos elforgatni, a lapkán található iránymutató köveknek mindig egy irányba kell lenniük, tehát vagy alul, vagy felül.

Játékmenet

A Mauiban háromszínű törölközőket fogunk pakolgatni a saját partszakaszunkra úgy, hogy igyekszünk minél több egyforma színt egymás mellé illeszteni. Ezekért győzelmi pontokat kapunk, közben pedig próbálunk minél több napernyőt útbaejteni pluszpontok reményében.

A saját körünkben két akció közül választhatunk. Az első, hogy elveszünk a kínálatból egy törölközőt. Itt hat lehetőség közül választhatunk: kettő ingyenes, kettő 1 pénzbe, kettő pedig 2 pénzbe kerül. Ezt a lapkát lehelyezzük a strandunkra, a legutolsó törölköző mellé úgy, hogy legalább egy szín egyezzen a már előzőleg lerakottal. A törölközőkön öt különböző szín található és az aktuálisan összepasszintott szín(ek) pontozósávján léphetünk előre, így egyre több győzelmi pontot szerezve. Ha napernyőt is letakarunk, akkor bezsebeljük a rajta látható bónuszt. Végezetül pedig előre csúsztatjuk a kínálat lapkáit, és az utolsó, legdrágább helyre húzunk újat a zsákból.

A másik lehetőség, hogy nem törölközőt választunk, hanem pénzhez jutunk. Ekkor a két homokpénz kupac egyikét vehetjük magunkhoz, és költekezhetünk belőlük a következő körökben. Ha ezt választjuk, és a többiek egyszer sem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor a játék végére eggyel kevesebb törölközőnk fog lekerülni a partra, szóval óvatosan a pénzszerzéssel. 
Ha egyik lehetőséget sem tudjuk végrehajtani, tehát nincs se homokpénz a kínálat mellett, sem olyan lapka, ami akár egy színben is passzolna az utolsó törölközőnkhöz, akkor szabadon választhatunk onnan egyet. Viszont azt csak a középső hármas sávra tehetjük le, így új kiindulási állapotot hozunk létre.

A tengerpartunk hét sorból és tizenkét oszlopból áll, a törcsiket mindig függőlegesen tájolva fogjuk letenni. Ha a színazonosságot a tábla középső soraiban hozzuk létre, akkor egyet haladhatunk előre az adott szín pontozósávján, kicsit kintebb már kettőt, a legszélsőben pedig hármat. Ha a ciklámen vagy a sárga pontozósávon elérjük a díszített mezőt, akkor kapunk egy világoskék vagy narancs színű cseretörölközőt. Ezzel letakarhatjuk az éppen lehelyezett törölköző három színéből egyet, így új egyezőséget létrehozva, vagy új lehetőséget teremtve a következő körre.

Viszont, ha lelóg egy törölköző a sávokról, azaz a partról, azzal pontokat veszítünk. Amint valaki lerakja az utolsó, tizenkettedik oszlopba a törölközőt, az aktuális kör befejezésével véget ér a játék. A pontszámításhoz megnézzük ki milyen messzire jutott az öt pontozósávon. Ehhez hozzáadjuk a napernyők által összegyűjtött gyöngyszettekért járó jutalmat, valamint a megmaradt homokpénzekért is 1-1 plusz pontot. Megnézzük, hogy a lelógó törcsikért mennyi mínusz pontot könyvelünk, és az összesített pontok alapján kihirdetjük a Maui győztesét.

Ha emelni szeretnénk a kihívást, a játékostábla hátulját használva kipróbálhatjuk a homoki rák variánst, ahol a napernyőket leváltják a rákok. A rákok a gyöngyszettek gyűjtögetése helyett kőkemény mínusz pontokkal büntetnek, valamint blokkolják az adott színt a törölközőn, így igyekeznünk kell őket elkerülni.

Vélemény

A Mauival igazi tengerparti fílinget, gyönyörű kivitelezést, színkavalkádot kapunk. Minden eleme minőségi, egyedül a játékos és pontozó táblák vékonyak (hello Azul!). Egyetlen negatívuma a játéknak – amit több fórumon más játékosok is nehezményeztek –, hogy a fehér és kék szín mellé a bordót és rózsaszínt választották. Utóbbi kettő, ha összekeveredik a dobozban elég zavaró tud lenni kibogozni melyik-melyik. 2-3 fős játéknál nem okoz gondot, tudunk úgy színeket választani, hogy elkerüljük a keveredést. Viszont így sem értem, miért nem választottak citromsárgát vagy zöldet?

A Mauiban nem lépünk rá egymás törölközőjére, így a játékmenet kellemesen, békésen telik tizenkét körön keresztül. Mivel a piacon mindig 2x3 törölköző lesz és azonnal feltöltődik, ha valaki elvisz egyet, így bőven lesz lehetőségünk. Legalábbis első érzetre. Ugyanis a játékot 1-1 homokpénzzel kezdi mindenki és 1-1 lesz a kínálat mellett is, és ezek fixek, nincs semmilyen kassza, ahonnan további pénzt szerezhetünk. Így két fős játékban végig maximum négy pénz forog, szóval a kettő pénzbe kerülő törölköző elég zsebbenyúlós választás. Mi szinte végig a két ingyenes törölközőből választottunk, egyszer-egyszer vettük el egy pénzbe kerülő lapkát. Ha a játékostárs begyűjti a homokpénzeket és nem fizet velük, akkor a játék végéig blokkolni tudja számunkra a drágább, szélesebb választási lehetőségeket. Ezek persze szépen csúsznak előre, tehát mindig olcsósodik a kínálat. Két főnél lehet figyelni, tervezni a törölközőkkel, nagyobb játékosszámnál viszont már teljesen megváltozhat a kínálat, mire újra ránk kerül a sor.
Érdemes azt is megfontolni, hogy melyik sorban hozzuk össze a színeket, mert más-más pontokat szerezhetünk, na és persze figyelnünk kell arra is, hogy minden szín pontozósávján haladjunk előre. A játék végefelé egy előrelépés akár öt győzelmi pontot is jelenthet.

Minimális interakció jellemzi a szerző trió játékát, akiknek nevéhez fűződik az Ankhor, a Botanik és a Jaipur is. A kiadó pedig az a Next Move Games, akik a szép, minőségi, absztrakt játékokra szakosodtak. Többek között nekik köszönhetjük a híres Azul játékcsaládot, a Reefet, az 5211et, a Beezt és a 2022-ben megjelent Mauit is. Érdekesség, hogy szeretnek négy betűs nevet kitalálni a társasjátékaiknak.

Mi nagyon szeretjük az absztrakt, könnyed, pakolgatós játékokat kettesben, így került a Maui is képbe, ami hamar el is nyerte mindkettőnk tetszését. Habár a doboztető szerint 2-4 játékos számára készült, én ezt is két fővel szeretem a legjobban és így simán le is pörög 30 percen belül. 

Ha mész nyaralni, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért tegyél egy próbát a Mauival, ami a látványvilágával egyértelműen tengerparti hangulatba hoz! 

írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • totodirector

    2024-07-10 14:03:53

    Szuper beszámoló, köszi!

    Én nagygyűjtője vagyok a négy betűs játékcsaládnak, de a Mauinak nem sikerült meggyőznie. Nem lehet véletlen, hogy nem lett magyar kiadása se. Nem tűnik rossz játéknak, de hiányzik belőle a kis plusz, ami miatt leemelném a polcról. Viszont elültetetted a bogarat a fülembe, szóval lehet csak fog kapni esélyt. :)

  • pnehandi87

    2024-07-09 16:10:06

    Leírás alapján igazán szórakoztatónak tűnik a játék. A tengerparti hangulat pedig valódi nyári kikapcsolódás érzést kelt.

    Én is kedvelem a két fővel is jól működő, rövid játékidő alatt, kellemes szórakozást nyújtó társasokat.

    Az is jó hogy a kétféle játéktàbla közül választhatjuk az egyszerűbb vagy már a haladóbb verziót.

    Egyszer mindenképpen jó lenne kipróbálni. ☺️

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Azul
  • Maui