Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Azul: Kristálymozaik és Azul: Színpompás Pavilon - Tuningolt csempézés

I. Mánuel portugál király imádja a szép és színes csempéket, ehhez kétség sem férhet, és valószínűleg senkit nem is kell róla győzködni. Viszont mi van a munkásaival? Ők csak nézzék tétlenül, ahogy jön egy kutya, és lerombolja a művüket? Ez így nem járja.

Megérkezett ugyanis az Azulhoz és az Azul: A királyi pavilonhoz egy-egy kiegészítő, a Kristálymozaik és a Színpompás pavilon. Mostantól nem kell félnünk attól, hogy valaki meglöki az asztalt tüsszentés közben, és emiatt új játékot kell kezdeni, mert senki nem emlékszik arra, hogy mi volt az aktuális állás. Vagy netán attól, hogy jön egy macska vagy egy kutya a megfelelő pillanatban. Vajon tényleg ennyire bombabiztossá váltak a csempézéseink? Illetve csak ennyi, amit ezek a kiegészítők kínálnak? Továbbolvasva minden kérdésedre megkapod a választ - kivéve az élet értelmére, de azt megsúgom, hogy 42.

Amennyiben még nem ismered az alapjátékokat, pótolhatod a hiányosságokat itt és itt. Ez a bemutató csak a kiegészítőkre fókuszál.

Mit nekünk Richter-skála!

Ha egy mondatban kéne összefoglalnom a két kiegészítőt, akkor valahogy így nézne ki: műanyag (csúszásmentes) borítólapok, új pontozó- és játékostáblák, valamint helyenként eltérő pontozás. Köszönöm a figyelmet! Na jó, ennél azért kicsit részletesebben is megismerkedhettek velük az alábbiakban.

Azul: Kristálymozaik

Az új játékostáblák mindkét oldalán minden szimbólum egyszer szerepel, és egészen trükkös helyre sikerült őket rakni. Sőt, az egyik oldalon a fix helyekre rakott csempék dupla pontot érnek. Ezen felül találunk a dobozban négy átlátszó műanyag borítólapot, melyen bemélyedések vannak a csempéknek és a pontszámjelölőnek. Ezzel kerülhetünk el néhány kisebb balesetet. A harmadik újítás pedig a pontozással kapcsolatos: továbbra is sorok, oszlopok és öt azonos csempéből álló szettek után haladhatunk a győzelem felé, csupán kicsit másképp alakulnak a számok.

Azul: A színpompás pavilon

A színpompás pavilon esetében egy hajszállal több újdonságról beszélhetünk. Itt is vannak új játékostáblák, melyek csak abban különböznek az eredetiektől, hogy a középső csillagban megvan minden színnek a saját helye, illetve mostantól szökőkúttal is szerezhetünk bónusz csempéket, ha körbeépítjük azokat a pálya szélére helyezett hidegburkolattal. A pontozótábla is változott: más a dzsókerszínek sorrendje, változtak a pontszámok, illetve mostantól a különböző alkotásokból álló szettekből is keletkezhet ponteső - ezek eddig csak bónusz csempékhez voltak hasznosak.

Ha ez nem volna, elég, akkor vannak még átlátszó műanyag borítólapok a játékostábláknak és a pontozótáblának is, melyeken a csempék és a pontszámjelölők számára is vannak bemélyedések - ugye a földrengésvédelem. Mivel a böhöm kerek jelölők nem igazán férnének el ezekben az árkokban, azok helyett is vannak kis praktikus fakockák.

Milyen a munkások élete?

A játékélmény tagadhatatlanul javult a kiegészítőknek köszönhetően. De vajon minden hibát orvosolt? Megéri megvenni?

A mélyedések arra jók, hogy a legtöbb apró balesetet megelőzzék, a célnak megfelelnek. A pontozójelölők mindkét kiegészítő esetében kicsit érdekes koncepció mentén születtek: a Kristálymozaikban két-két mezőnként van elválasztás (tehát azok között még csúszkálhat a jelölő), a Színpompás pavilonban pedig a sarkokon kívül semelyik mezőre nem fér kettőnél több kocka (ez mondjuk inkább a pontozótábla dizájnja miatt van).

Az új táblák és pontozási rendszerek új színt hozhatnak be a játékba azok számára, akik már unják az eddigieket. Vannak olyan ötletek, melyek egészen érdekes taktikai lehetőségeket hoznak be (dupla pontok, szettek pontozása).

A Színpompás pavilonnál érdemes megemlíteni a dobozt is, ugyanis nekünk eddig nem sikerült olyan pakolási módszert találni, hogy ne nyomódjon fel a teteje durván egy centivel. A másik kiegészítőnél ez nem probléma.

És az elkerülhetetlen téma: valószínűleg sokan úgy gondolják, hogy ennyi tartalom nem ér ilyen sok Mátyás királyt. Ebbe nehezen tudok belekötni, hiszen ezeket már az alapjátékokban is könnyen megoldhatták volna. Ugyanakkor tény, hogy csiszol a játékélményen, és mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megér-e számára ekkora befektetést.

A palota és a pavilon kulcsrakész állapotban vannak

A két bemutatott kiegészítő abszolút rétegtermék. Akinél csak néha-néha kerül elő valamelyik kapcsolódó alapjáték, azok valószínűleg nem érzik szükségét a bővítésnek. Akik viszont éjjel-nappal csak Azuloznak, azoknak érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy szeretnének-e új színt vinni a játékmenetbe, valamint szükségük van-e néhány praktikus extrára. A tartalom szinte hibátlan, a szükségessége a szokásosnál erőteljesebben egyénfüggő.

Ti mit gondoltok az imént bemutatott két kiegészítőről? Próbáltátok már valamelyiket?

A(z) Azul: Kristálymozaik társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Azul: A színpompás pavilon társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Kommentek

  • gyd

    2022-04-12 12:15:17

    Én inkább amiatt nem igazán számítanék a Sintrához kiegészítőre, mert az valamiért nagyon alulmaradt a másik kettővel szemben közkedveltség szempontjából. Persze semmi sem lehetetlen. :)

    De hamarosan itt van a Királyné kertje, egy kis vigaszdíj.

  • armin.d.ivan

    2022-04-12 10:39:41

    Szerintem a Sintra önmagában annyira összetett, hogy nincs hova bonyolítani :D Aztán persze még lehet, hogy meglepnek majd minket

  • misikat

    2022-04-12 09:56:51

    Szintén hatalmas Azul rajongó vagyok :)

    A Kristálymozaikot alapvetően a csúszásgátló miatt vettük meg. Összesen egyszer használtuk, aztán már nem volt rá szükség, a nagyszülők kezei is ráálltak a csempemozgatásra. Az új táblák viszont nagyon jól megkavarják a szokásos játékmenetet, a duplázós mezők időzítése például teljesen más taktikát igényel. Amióta megvan ez a kiegészítő, az alapjátékkal nagyon ritkán játszunk.

    Ugyanez a helyzet a Színpompás pavilonnal: a többféle pontszerzési lehetőség annyit gazdagított az élményen, hogy az alapjáték Királyi pavilon csak elvétve kerül az asztalunkra.

    Nekünk nagyon bejött mindkét kiegészítő, örülnék, ha a szintén nagy kedvenc Sintra üvegcsodáihoz is jönne egy, bár erre minimális esélyt látok.

  • armin.d.ivan

    2022-04-12 08:45:10

    Hatalmas Azul rajongónak tartom magam, olyannak, aki még versenyre is elmegy, de valahogy a Kristálymozaik abszolút nem fogott meg. A táblákat tanulmányozva nem éreztem, hogy akkora pluszt adna, viszont a csúszásgátló ötlete nagyon tetszik. Egy a gond vele: nálunk nagyon nem volt kényelmes. A műanyag borítás elvett valamennyit a játékélményből, amit nehezen magyarázok. Véleményem szerint olyan megoldásra lenne szükség, mint amit a Reflexshop eszkábált a Marshoz. Na az a jelölőtartó zseniális, szerintünk jobb is, mint az eredeti tartozék. Egy ilyen megoldásra befizetnék egyszer, remélem olvassa egy illetékes 😅

    A színpompás pavilonhoz egyelőre még nem volt szerencsém, de az ajánlóból ítélve kipróbálni mindenképpen érdemes.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Azul
  • Azul: A királyi pavilon
  • Azul: A színpompás pavilon
  • Azul: Kristálymozaik