Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 25. hét

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat, és ne maradj le semmi érdekesről!

Ki ad többet egy felhő feletti felhőkarcolóért?

Skyrise: 2-4 játékos, 30-75 perc, 14+ évestől

A Roxley Games már eddig is jól tudta ötvözni a szép játékokat, az egyszerű játékmenettel, miközben a játékosok koncentrációja egy percre sem hagyhat alább. Utaztunk már velük Santorini szigetére párbajozni, a Steampunk Rallyval a mostani játékhoz hasonló környezetben építettünk versenyzésre alkalmas gépeket, és persze ne feledjük a Brass: Birminghamet sem, ahol iparosodtunk, ahogy csak tudunk. Ezúttal felmegyünk a fellegek fölé, hogy a filmrendezővel, a szobrásszal, az építésszel vagy a festővel megépítsük álmaink városát.

A játék két korszakra van bontva, melyek során lehetőségünk lesz lerakni épületeinket. Az érák során folyamatosan fogjuk indítani az aukciókat, kezdve a kezdőjátékossal, majd minden további aukciót az előző nyertese fogja kezdeni. Az aukció alatt nyíltan lerakunk egy épületet egy területre. Ezután a többi játékos vagy passzol, vagy egy szomszédos területre lehelyez egy magasabb, vagyis nagyobb értékű épületet. A licit addig tart, amíg van túllicitálás. Az utolsó épületet lerakó játékos megnyeri az aukciót, ő megfordítja az épületét, a többi játékos visszaveszi és már kezdődhet is a következő licit. Az éra végét az jelzi, hogy elfogy valamelyik játékosnak az összes épülete. Az első ilyen alkalom után kiértékelés történik, majd újabb épületek kerülnek a készleteinkbe, és ha ezek is elfogytak, akkor jöhet a végső pontozás. Az egyszerű játékmenet kiegészül még a megnyert területek utáni jelölők gyűjtésével, melyek az alapján pontoznak, hogy van-e a tokennel megegyező színű elfoglalt területünk, jönnek még csodás épületek speciális pontozással, titkos célkártyák és panoráma kártyák, melyek épület lehelyezési alakzatokért adnak pontot. A játékot a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyeri. Egyszerű, gyors, könnyen tanulható játék, ahol a teljes játékidő alatt az asztalra szegezzük a tekintetünk és azon agyalunk, hogy beszálljunk-e a következő területért folytatott harcba, vagy tartalékoljuk erős épületeinket későbbre. 

A kampány során két pledge szintet határoztak meg a készítők, ahol az alap a bolti változat beszerzéséhez lesz elég, míg a deluxe változatban a fa épületjelölők minikké alakulnak és a térkép is 3d pompájában emelkedik ki az asztalon, jól mutatva ezáltal az épülő felhővárost. 

Skyrise

Gavan Brown of Roxley Games is raising funds for Skyrise on Kickstarter! A game of auctioning and artistic egos, for 2-4 players.

Ecgbert király, Wessex Király, léptet fakó lován.

Bretwalda: 1-4 játékos, 120 perc, 14+ évestől

Az Úr 796. esztendejében elkezdődött a harc, hogy valamelyik uralkodó Bretwalda lehessen. Kelet-Anglia, Mercia, Northumbria és Wessex seregi csapnak össze, hogy elnyerjék a titulust, miközben a Dánok fenyegetik Anglia partjait. Jöhetnek hát a krónikások, hogy elregéljék eme dicső emberek nagy tetteit. 

A Bretwalda egy gyors, konfrontatív területszerzős játék, ahol az egyik királyságot irányítva igyekszünk megszerezni a győzelmi feltételeket. A lehetséges négy királyság mindegyike egyedi képességekkel rendelkezik, amit befolyásol még az uralkodó személye is. A játék maximum 12 évszakon keresztül zalik, azonban ha valaki eléri a (játékosszámtól függő) cél győzelmi pontszámot, vagy sikeresen megöli egy másik királyság utolsó uralkodóját, akkor azonnal véget ér a játék. Minden évszak elején felhúzunk egy évszakkártyát, amivel meghatározzuk az adott évszakra vonatkozó eseményeket. Ezen felül az évszakok a kártyától független hatásokkal is rendelkeznek, így míg nyáron az érkező dánokkal kell küzdeni, akik ősszel tovább mozognak, addig télen katonáinkat kell etetni, mialatt a hótakaró miatt már nem tudunk betakarítani élelmet. A következő fázisban minden játékos végrehajt két akciót a lehetséges opciók közül. Begyűjtéssel aranyat és ételt szerezhetünk az irányított tartományokból. A Fyrd akcióval új egységeket hozhatunk a harcmezőre, vagy a már meglévőket fejleszthetjük. A birodalmunkat a fejlesztéssel tehetjük hatalmasabbá, melynek során a jövőbeli akcióink lesznek erősebbek, vagy épületeket hozhatunk létre a területeinken, részesülve azok bónuszaiból. Végezetül pedig mozgósíthatjuk seregeinket, hogy új területeket fedezzünk fel, vagy harcba bocsátkozzunk más játékosokkal, a dánokkal, vagy semleges jelölőkkel. A harc kockadobással és kártya kijátszással dől el.  Az alap akciókon felül lesz lehetőségünk befolyásolni a dánok mozgását, ahol licitálnunk kell, hogy végül a legtöbbet ígérő eldönthesse, melyik partszakaszt dúlják fel a vikingek. 

A kampány során nagyon kedvező áron tudunk hozzájutni a játékhoz. A történelem ezen korszaka iránt rajongók igazi csemegét találnak meg a játékban. A grafikából minden pontja azt szolgálja, hogy vissza repülünk a 8. századba, amit csak tovább fokoz, hogy a minik mintha kézzel faragott Hnefatafl figurák lennének.  

Bretwalda by PHALANX

Relive the chronicles of the Dark Ages and grow your kingdom through diplomacy, coercion and conquests to claim the crown of Bretwalda, ruler of the Anglo-Saxons. Bretwalda is a fast-paced asymmetric area control game for 1-4 players with unique miniatures and beautiful and evocative components.

Fogyó hold alatt főzik a boszorkányok a varangy levest a kiütések ellen.

Septima: 1-4 játékos, 25-100 perc, 12+ évestől

A hét utolsó kiemelt játéka pedig nem más, mint a magyar Mindclash csapatának legújabb különlegessége. Rendhagyó módon nem itt kerül rövid leírással kifejtésre a játék, hanem egy külön cikkben hosszabban mesélünk nektek róla: 

Kickstarter körkép - Septima különkiadás

Megjelenés, 2022.06.20. 13:00:00

A heti Kickstarter körképen túl szeretnénk a jövőben egy-két kampánynak nagyobb figyelmet szentelni. A magyar Mindclash csapat most induló Septima játéka ideális, hogy elindítsuk ez a sorozatot.

Egysoros ajánlók.

Journey Adventure Quest JAQ: 2-6 játékos, 60 perc, 12+ évestől: Draftolós, sárkányos, szörnyes, felszerelést bővítős, kalandozós, egymással versengős, könnyed kis kártyajáték, ahol akár kezdők is átélhetnek egy epikus kalandot. 

Umbrella Academy: The Board Game: 1-5 játékos, 60 perc, 14+ évestől: Látogassunk el az Esernyő Akadémiára, hogy megmentsük a világot, újra és újra, mert hát a hősök ezt csinálják, persze csak akkor, ha éppen nem egymás torkának esnek. 

Clash of Galliformes: 2-4 játékos, 30-60 perc, 14+ évestől: Svédország északi tájain egy kevésbé ismert harc dúl. A madár törzsek egymással küzdenek, hogy domináns fajként a többiek felé emelkedjenek. 

Globetrotting: 1-4 játékos, 30 perc, 10+ évestől: A különleges komponensű játékok sorát növeli a Globerotting, ahol egy földgömbön kell megrajzolni vakációnk útvonalát. 

Bot Factory: 1-4 játékos, 30-60 perc, 14+ évestől: Robot gyárban robotolunk, hogy a leghatékonyabb gyártósort hozzuk létre ebben a könnyedebb Lacerda játékban.

Pagan - Fate of Roanoke: 2 játékos, 30-60 perc, 12+ évestől: Roanoke falujában összecsapnak a boszorkányok és boszorkányvadászok erői, hogy a kártyákkal elérjék céljaikat. 

Cheese Factory: 2-4 játékos, 30 perc, 14+ évestől: Sajtkészítés kezdőknek: kell egy időgép, egy szinező állomás és egy katapult. Az időgépbe öntsük bele a kígyó tejet, a színező állomásba reszeljük holdkövet, végül a katapulttal dobjunk lángoló sajtot a konkurens gyárára. 

Compounded: Peer Reviewed AND Lab Notes: Roll-and-Write!: 2-4 játékos, 30 perc, 14+ évestől: Irány az iskolapad, hogy kovalens kötésekről, periódusos rendszerről, bunsen égőről és NH2OH-ről írjunk dolgozatot. Persze mindezt társasjáték formájában.

Nut Hunt!: 1-5 játékos, 30 perc, 10+ évestől: Kezdődjék a mogyoró meló, mert az ősz végén csak egy mókuskirálya lehet tölgyesnek. 

This Didn't Happen Relaunch: 1-4 játékos, 15-30 perc, 10+ évestől: Miután feltalátuk az időutazást, és megnéztük a jövőt, rájöttünk, hogy közeleg a vég. Szerencsére lesz három korszakunk közösen megakadályozni ezt. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

14Jún

Kickstarter körkép - 24. hét

Megjelenés | 2022.06.14. 06:30:00

A héten rendhagyó Kickstarter körkép érkezik. Jelenleg nincs nagy projekt indulás, és a kisebbek sem tolonganak a nyári melegben, így a meglévők egyenlő figyelmet kapnak, valahol félúton az egysoros és a megszokott ismertető között.

08Jún

Kickstarter körkép - 23. hét

Megjelenés | 2022.06.08. 20:00:00

A héten a bestárium a sárkányok oldalán nyílt ki, így nézzük is három játékot, ahol megjelennek, ezek a csodálatos lények.


Kommentek

 • MaRo

  2022-06-25 13:17:18

  Újra megnéztem, ezúttal kicsit alaposabban.

  Szerintem a földgömb viszonylag hatásvadász ezenfelül meg hasznos mert én azt tapasztalom a környezetemben, hogy nagyon sok mindent nem tudnak betájolni.

  Ugyanakkor tehették volna kicsit realisztikusabbá, ha a távolságoknak valósakat adnak meg mondjuk 1000 km-es léptékben amivel szerintem hozzátudtak volna tenni még a mindennapokban is viszonylag használható információval.

  A canvas után szerintem nem meglepő, hogy a megint próbáltak a megszokotthoz képest eltérő asztalképet adni és azt hiszem ezt sikerrel is tették.

  Hirtelenjében megragadott az asztalkép és a rövid leírás és egész biztos, hogy jópár szórakoztató órát adna de valahogy én is tartok te összességében.

 • hierroo

  2022-06-24 13:38:32

  Nem rossz ez a Globetrotting, érdekes az elképzelés ezekkel a földgömbökkel. Viszont ha csak a távolságok méretezése miatt kellenek a gömbök, akkor az elég snassz, még akkor is ha kezdetben ötletesnek tűnik. Ugyanis a városok közti távolság egy táblázattal megadható, és akkor már nem kell a földgömbre rajzolgatni. Persze akinek ez a útvonal írogatás örömet okoz, akkor semmi probléma. Én attól tartok, hogy szeretem leegyszerűsíteni a dolgokat. Ettől függetlenül, én is szeretek utazni, így virtuálisan is, és a különböző városok megtekintése jó móka lehet. Szóval üdítő kis játék lehet ez, csak nem tudom, hogy az újrajátszhatóság milyen mértékű.
  Ja, és a doboza az egyedi!

 • MaRo

  2022-06-23 21:16:14

  Egyet kell értsek veled, a licitálós mechanizmus nekem sem kedvenc bár nem tudom játszottam e már ilyet mindenesetre egyáltalán nem vonz.

  Ellenben a skyrise asztalkéoe nagyon meggyőző és meseszép.

  A bretwalda asztalképe viszont számomra már vegyesebb pedig maga a játék tematikája és a területfoglalás meg pont, hogy vonz.

  A leírás is ígéretes, a minik szépek szintén viszont a doboz meg a kártyák valahogy a képek alapján meg nem - persze kinek mi... - a septimáról még nem olvastam bár most, hogy látom magyar csak rászánom magam, hogy mivel rukkol elő kicsi hazánk. Ha még tetszik is szívem szerint támogatnám is ha még lehet.

  És az egysorosakról is valami szösszenet... A netflix úgy fest tovább dübörög, ezúttal az esernyőakadémiával. A sorozatból pár részt láttam de valahogy engem már az sem varázsolt el, szóval ezt is hagytam pársorosnak.

  A globetrotting nekem bejön, okos kis ismeretterjesztőnek tűnik a leírásból bár az újrajátszhatósága nálam kérdèses.

  Volt még pár köztük ami 1 sorban felkeltette a figyelmem de asztalkèpileg valahogy mégsem jött át.

  Ti mit gondoltok a globetrottingról?

 • hierroo

  2022-06-23 19:49:07

  Én egy kicsit óckodom a licites mechanizmusok miatt. Ahhoz tényleg több játékos kell. Ellenben a Skyrise nagyon jól néz ki, kiállítva az asztalon. A Bretwalda szintén. Tényleg olyan középkori a hangulata. A figurák is nagyon tetszenek! A térkép is szuper. Azt nem tudom, hogy egyedül ezt a területszerzős játékot hogyan lehet játszani, de kiváncsi vagyok rá! Ugyan ez a kérdésem a Septimával is. Szólóban vajon milyen lehet?

Népszerű

Friss

Címkék