Brass: Birmingham
Brass: Birmingham
Brass: Birmingham
Brass: Birmingham
Videó beküldése

Brass: Birmingham társasjáték

társasjáték, 2020
Értékelem!

A Brass: Birmingham egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2018-ban (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 2 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a...

A Brass: Birmingham egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2018-ban (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 2 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a pakli tervezés, az útépítés, a trn-02 stat turn order, a tech trees / tech tracks és a változó setup mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Építs hálózatot, fejlessz iparágakat, és merülj el az ipari forradalom forgatagában.
A gazdasági stratégiák egyik koronázatlan királya a Brass sorozat, melyben ezúttal Birmingham-be látogatunk el az ipari forradalom közepén. Fő feladatunk az lesz, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a fejlődést és prosperáló gyárakat létesítsünk, melyek szüntelenül termelik a játék megnyeréséhez szükséges nyersanyagokat.

Rendkívül sok újítást fognak találni azok, kik ismerik már a Brass szériát, mint például egy teljesen új, választható akciót, a 'feltérképezést' (scout). Ezen felül bejön még a játékba a túlcsorduló áruk eladása a kereskedőknek, az új termékek és csatlakozó létesítmények megjelenése, mint a sörfőzde és meg lett növelve a piac kapacitása még több szénnel és vassal.

Füstfelhők kezdenek emelkedni Birmingham felett, de vajon részesei leszünk a forradalomnak?

A játék nem delux verzió, ezért csak karton zsetonok és nem rendes póker zsetonok vannak benne!

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Forrás: Szellemlovas
21 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 25 647 Ft-tól
 • 21 ajánlat

Kategória: Szállítás, Közgazdaság, Vonatok, Gyár / Manufaktúra, Napóleon utáni, Felvilágosodás kora
Mechanizmus: Pakli tervezés, Útépítés, TRN-02 Stat Turn Order, Tech Trees / Tech Tracks, Változó setup, Market, ECO-05 Income, Loans, Tags

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Brass: Birmingham társasjáték vásárlása, árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (7)

Brass: Birmingham társasjáték videók (13)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb stratégiai játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2018

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2018

Kommentek

Kommentek

 • laptopzsol

  2024-03-31 09:39:05

  Szia, nem tudom miért jó minden topikban sakkot vagy go-t reklámozni, hidd el sokan ismerik, és lehet pont ezért játszanak mással. Plusz erre nekünk van már emberünk ( bocsi kvarc) és mivel régi motoros itt, és már letett jó pár kommenttett, adunk is a szavára.

  Csak a saját nevemben beszélve. Szeretem a kevés szerencsével dolgozó játékokat, de nincs bajom a többivel sem. A szerencse mint fűszer van jelen, nálam. Ha nincs majd nem hiányzik. Már ismerjük páran egymást egy ideje, olvassuk egymás hozzászólását, és meg tanultuk, hogy mindenkinek más az ízlése, és ezt el is fogadjuk, tiszteletben tartjuk. Ha néha ki alakulnak parázs viták, azok is kulturáltan, nem rá erőltetve a másikra a saját nézetünket. Ezek arra is jók, hogy a kívül állok tanulhatnak belőle, vagy csak tágítják a látómezőt.
  Egyértelmű számomra, hogy amit én kedvelek, azt páran még igen, de páran nem. Ez egy halmaz, ahol a metszés ponton meg tudjuk beszélni.
  Szeretek ide járni, olvasgatni, írogatni. De nem szeretném ha valaki elvenné a kedvem.
  Bocsánat, a kifakadásomért.

 • szortelenke

  2024-03-31 09:03:54

  topic off

  " Ó..az első társasunk, amiben nincs kocka:) Persze a kártyák továbbra is szerencsefaktorként van jelen, de amiben kártya van, vagy kocka, az ilyen "

  Aki 0 ( nulla ) szerencsét szeretne egy játékban, az tanuljon meg közepes erősséggel sakkozni ! A többi már CSAK rajtad múlik. Aki NAGYON nagy mélységet akar / keres egy játékban, az sakkozik ! ( Fun : Lehet 4-en is sakkozni : lásd tandem sakk : na attól vidámabb játék nem nagyon van a társasok körében, pláne, ha adott ( rövid ) időre játsszuk ! )

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Tandem_sakk

  Ilyen játékok még : Go, Hive, Malom, stb. Sokan nem ismerik, de nagyon jó még a "leszedős" amőba : ha PONTOSAN 2 figuráját fogod közre az ellenfelednek egy általad ÉPP lehelyezett "kővel", akkor azt a párt leszedheted a tábláról. Akkor is nyersz, ha 6 db ilyen párt leszedsz, vagy a szokásos módon 5 db saját követ "kötsz" össze folytatólagosan.

  topic on

 • kardostibor44

  2023-07-24 21:04:12

  Úgy láttam, van egy olyan fórum topic, hogy a top 20-as listánk, este szerintem akkor oda írok egyet. Pub Meeple Ranking Engine-nel csináltatok listákat, ha minden igaz. (Update: azóta láttam, hogy összemostam két topicot, egy top 5-ös listát, meg egy top 20-as lista értékelését)

  Az is egy nagyon érdekes fórum topic lehetne, hogy ki szerint minek kellene lenni a BGG listáján az első helyezettnek, érdekes lenne látni, hogy ki milyen elvek alapján választana játékot. Szerintem lenne, aki simán írná a kedvenc játékát, lenne aki valami nagyon extra élményt nyújtó játékot írna, lenne aki egy széles körben játszható egyszerűbb mókát javasolna, tuti érdekes diskurzus alakulna ki.

  Egyébként számomra az eurók csúcsa a Terra Mystica/Gaia Project páros. De lehet, hogy lesöpri mindkettőt a legújabb iterációja ezeknek a játékoknak, az ősszel érkező Age of Innovation.

  Még a Splotter játékok is megelőzhetik nálam majd a Lancashire-t, abba a medencébe még csak beledugtam a lábam a Food Chain Magnate-tel való ismerkedéssel, de nagyon érdekel a Great Zimbabwe és az Indonesia is. A nyílt információ és a hatalmas interakció jó kombónak tűnik ezekben.

  Ezen kívül sok játék nálam a témája miatt előzi meg a Brasseket, mert bár mechanikailag közel hibátlanok, a saját témájukat is jól hozzák, engem az ipari forradalom nem igazán hoz lázba. Én is azok közé a játékosok közé tartozom, akik szeretnek elveszni egy játék világában (Terra Mysticánál annyira erős a mechanika, hogy teljesen elnézhető, hogy halványan marad a téma a játékon). Amikor először Brasseztem, akkor is úgy jöttem haza, hogy annyira jó ez a játék, de hol vannak belőle a tündék, meg a törpök... :) Aztán annyira jó volt, hogy mindegy lett a téma.

  Na de ezekről majd bővebben a top 20-as listánál (lesznek hibridek, amerik is), a bgg top 1-es topicot meg ha gondolod, akkor hozd létre :)

 • kvarclovag

  2023-07-24 19:45:14

  Mivel nem tudom a BGG-profilod, így most egy merő izgalom vagyok mik a jobbak nála. Brassban nyilván a Lancashire, vagy a sima Brass. Amit meg is értek, mert ez a sör dolog úgy lóg ezen a tematikán, mint tehénen a gatya. Na de mik jobbak a Brassoknál? Izgulok!

 • kardostibor44

  2023-07-24 19:07:34

  A BGG jelenlegi első helyezettje. Nyilván egy játékról sem jelenthező ki, hogy mindenki számára ez a legjobb a világon, de ennek az elsőségét jó szívvel el tudom fogadni.

  Előnyei:
  - gyönyörű lett ez a játék. Én az éjszakai felét jobban szeretem a tábláknak, de mindkettővel szívesen játszok.
  - egyszerű akciók, mégis hihetetlenül mély döntések.
  - hatalmas interakció és ami igazán zseniális az az, hogy játékhelyzettől függően lehet pozitív, vagy negatív ugyanaz a lépése ellenfelünknek. Van, hogy örülünk neki, ha elhasználják az erőforrásainkat egy lapunkról, van, hogy ez kész katasztrófa.
  - nagyon érdekes a saját és a közös hálózatunk épülésének dinamikája.
  - a nyersenyagok árának folyamatos változása remek taktikai lehetőségeket kínál.
  - szuper a két nagy kor léte, az elsőbn igyekszünk felkészülni a másodikra, fontos helyeket megszerezni magunknak, majd a másodikban "felrobban a pálya" (nagyon gyorsan teleépítjük). Nagyon jó érzés, hogy eleinte nincs pénzünk szinte semmire, majd később szintén nincs, de legalább sokkal drágább dolgokra nincs. (A játék szépen kinyílik.)
  - játékról játékra változik, hogy melyik városban mit adhatunk el, ez növeli az újrajátszhatóságot.
  - parádés, hogy az elköltött pénzmennyiség határozza meg a következő kör játékossorendjét. Eszméletlen taktikai lehetőségek rejlenek ebben az egyszerű szabályban. Ez nagyon jól összhangban van azzal is, hogy a körünkben (az elsőt kivéve) két akciót hajthatunk végre.
  - jó, hogy a kölcsön egy nagyon jó akció.

  Lehet előny, lehet hátrány, ízlés kérdése:
  - a játék témája az ipari forradalom. Ez lehet szuper érdekes is valakinek, de lehet totál közömbös is.
  - az egyes nyersanyagok felhasználására, szállítására vonatkozó szabályok kezdetben nagyon nyakatekertnek tűnhetnek, viszont szerintem nagyon tematikusak.

  Összegezve: ha egy jó hálózatépítős, interaktív euróra vágysz, akkor ezt neked találták ki. Megértem, hogy sokaknak ez a kedvenc játéka, szerintem a Brass játékok között is csak a második legjobb :)

  BGG értékelés: 10/8 • RedWolf

  2023-07-10 18:46:23

  A játék lényegretőrő és egy történelmi eszeményről szól az angol ipari forradalomról. Grafikája jól kidolgozott , aprólékos.

  Játéktáblája sötét és világos. A játékot 2-3 fővel érdemes játsztani.

 • porcine

  2023-04-29 22:34:41

  Én sem vetem meg őket, de a bikini az igazság pillanata.😉 Komolyabban: a Brass:B. szellősebb, lazább, míg az L. sokkal keményebb, szűkebb, agyalósabb.

 • steeeven88

  2023-04-29 18:46:02

  Óriási vagy, mindent értek, köszönöm. 😂De egyébként mégis a Birmingham van előrébb BGG-n, vélhetően sokan szeretik a könnyed, nyári ruhás nőket is. 😊

 • porcine

  2023-04-29 17:03:29

  Véleményem szerint a Brass:B egy nagyon jó játék. Olyan, mint egy gyönyörű nő könnyed nyári ruhában. A Brass:L viszont ugyanaz a hölgy feszes estélyiben. Felesleges cicomáktól mentes, magával ragadó élmény. A Brass:L kétszemélyes oldala pedig a hölgy bikiniben. Lenyűgöző és felejthetetlen.

 • steeeven88

  2023-04-29 16:02:46

  Akkor már kezdem érteni. Tehát az egyik oldal kizárólag 2 fős, a másik oldal, feltételezem az alap oldal pedig minimum 3 fős, legalábbis a leírásban azt olvastam. Ezért ezen a 2 játékos módon át is siklottam. A szavaidból azt veszem ki, 3-4 fővel is jobbnak tartod a Lancashire-t?! 😊

 • porcine

  2023-04-29 15:03:37

  Jót ad. Természetesen 3-4 fővel az igazi, de mi legutóbb is ketten játszottuk és jó volt. Azonban ha igazi kétszemélyes élményre vágytok, akkor inkább (és egyébként is:) a Brass: Lancashire-t ajánlom. Ott a táblának az egyik oldala a rajongók által készített kétszemélyes játékot kínál. Na az brutálisan csodálatos!!!! (És szerintem a Lancashire jobb. Sokkal. Lacerda szerint is.:)

 • steeeven88

  2023-04-29 14:50:02

  Attól kérdezem, akik próbáltak ketten is. Mennyire ad jó élményt a 3-4 játékos módhoz képest? Sajnos kettőnél többen ritkán tudunk össze jönni, azért nem venném meg, de mindenképp komolyabb stratégiai játékot keresünk kettőnknek.

 • ronaiheni

  2022-04-22 11:38:51

  Ha vannak kifejezetten nem nőies játékok , akkor ez ránézésre tipikusan férfias játék. Sokáig nem akartam kipróbálni sem , túl összetettnek , túl sötétnek éreztem. Aztán minél többet hallgattam , hogy igy szuper- úgy szuper , nem akartam elhinni , hogy ne lenne elég izgalmas ahhoz , hogy csak a komor kinézete miatt veszni hagyjam. És akkor megérkezett kipróbálásra. Két napig csak szemeztem vele és a fellelhető összes videót megnéztem. Próbajáték ( mindig előre kipróbálom a játékokat, hogy legyen egy aki már úgy ahogy ismeri a csapatban és nekem van ehhez a legtöbb türelmem) után még vagy 3* lejátszottam és megvilágosodtam . Ez egy ZSENIÁLIS játék. Imádom . Bármikor leülnék hozzá ezek után. A folyamat ahogy beindulnak a dolgok az szuper. És itt az egyedüli negatívum ....már a csatornakorszak felénél látod , nem fogod tudni megépíteni amit elterveztél és nem csak a többiek miatt sem , hanem akkor esik le , hogy kevés a kártya ...még úgy építenél de látod , hogy olyan gyorsan fogynak a lapok és te lemaradtál. Nagyon kell teperni a végére , hogy minél több lepontozható épületed legyen és bele tudj rondítani még a többiek terveibe is. Az érzés megfizethetetlen amikor a másik építgeti az épületeit és átfordítja őket és te az utolsó lehelleteddel leteszel elé egy kis vasútvonalat amivel bezsbeled a sok sok városért járó pontot...és nem esett le neki csak amikor már késő. :)

 • Belleth

  2022-04-11 18:54:12

  Mindenképp ajánlom ezt a játékot, de tényleg oda kell figyelni az alapfogalmak elsajátítására. Én már előkaptam egy noteszt, hogy a szabályzat esszenciáját lejegyzeteljem, mert a nagyon szépen megfogalmazott történet és szabályok között bújik meg a kisördög :D Alapfogalmak, alapfogalmak, alapfogalmak. Nem győzöm hangsúlyozni, mert ha megtanulja az ember ezeket, sokkal könnyebben megy a játék :D

  Majd a tapasztalatokat mindenképp írd le, hogy nektek hogy tetszett! :)

 • armin.d.ivan

  2022-04-10 21:43:47

  Hetek óta minden társasos estén elhozza haverom, de valahogy sose jutunk el idáig 😅 Most már tényleg itt az ideje, hogy előrébb kerüljön a listán, de valahogy mindig valami másra esett a választás.

 • Belleth

  2022-04-10 21:17:42

  Számomra a Brass Birmingham hozta meg újra a társasjátékozáshoz a kedvet. Jó ideje visszavágytam a játékok világába, de semmi nem ütötte meg annyira az ingerküszöböt, mint a Brass, amit egy kedves ismerősöm jóvoltából próbáltam ki először.

  A szabályok megismerése és megértése mindenképp igényli a youtube-on fellelhető játékbemutatók nézegetését... többször is. Aztán jó pár játékot, amik mind arról fognak szólni, hogy megvilágosodsz: elrontottuk, nem jól értelmeztük a szabályt, vagy kifelejtettünk valamit (sok játékon vagyunk túl és még mindig elfelejtjük, hogy az első kör egy lépésből áll).

  Viszont! Amint elkezd összeállni a kép, hirtelen belecsöppensz egy olyan világba, ahol üzletemberként, logisztikusként és stratégiai igazgatóként egyaránt tudnod kell gondolkodni. Több stratégia is van a játék megnyerésére, nem mindig ugyanaz fog beválni.

  Fontos odafigyelni a fejlesztésekre, illetve személy szerint én a csatornakorszak végét a vasútkorszakra való felkészülésre használom fel. A fókusz nem egy korszak megnyerésén kell, hogy legyen, hanem azon, hogy mindkét korszakban érvényesülni tudj.

  Kimondottan jó stratégiai játék, valós történelmi alapokkal, annyira komplikált, amennyire kell, nincs túlbonyolítva. Nálam csillagos ötös (vagy öt csillagos)!!!

 • kvarclovag

  2022-01-25 12:05:18

  Csak egy kis érdekesség:

  https://boardgamegeek.com/thread/2429291/brass-duel-isle-wight-fan-made-spinoff-designer-an

 • jucesss

  2022-01-24 10:40:51

  Jelenleg kölcsön van nálunk a játék, és még csak ketten játszottunk vele, de biztosan megvevős lesz. Szerintem iszonyat jól balanszolt az egész, ráadásul ez tényleg egy olyan játék, amiben nem zavar, ha nem én nyerek, mert a saját kis győzelmeimet ugyanúgy tudom hozni, ha valamit sikerült jól kitaktikáznom, az nagyon sokat ad az élményhez. A játék során soha nem éreztem azt, hogy nem tudok semmi hasznosat csinálni, ez szerintem nagyon sokat számít, egy ilyen társassal az ember nem érzi azt, hogy felesleges körei vannak, ha épp nem tudja végrehajtani, amit szeretett volna. Engem a kicsit hosszabb kipakolás sem zavar, tök jól rá lehet hangolódni a játékra közben, és végig lehet gondolni, mit szeretnénk csinálni - aztán majd meglátjuk, hogyan alakul. :) + baromi jól néz ki

 • vacogi

  2021-10-20 18:47:45

  Szeretem ezt a játékot, csak az a baj vele, hogy lehetne hosszabb, meg hogy durva sokáig tart felpakolni az épületeket. Egyébként csak ketten szoktunk vele játszani, de szerintem így is elég sok benne a lehetőség. Mondjuk egyszer kipróbáltuk a gyerekkel, de a csatorna korszak után kiszállt, mert hosszúnak találta. Nagyon jó benne a hitel lehetősége és a joker kártyákat is elég jól ki lehet használni. A piac nagyon egyedi, kicsit nehezen is szoktuk meg. A sok épületben számtalan lehetőség rejlik, nem is nagyon szoktam tudni választani.

 • nadam86

  2021-09-15 12:28:30

  Nehezen adja magát, mert szokatlan a szén- és acélpiac mechanizmusa, de ha összeáll a kép, lebilincselő játékélményt ad. Megérdemli a BGG top 3. helyet.

 • gelupapa

  2021-07-28 16:15:00

  Megosztó a játék, de akinek bejön.. Mi próbáltuk ketten hárman négyen és mindegyik más élmény viszont működik és igazán jó a játék. Aki bizonytalan az mindenképpen próbálja ki ha tudja mielőtt befektet a játékba. Van egy sajátos csavarás a világában, hogy senki nem magának termeli a nyersanyagot és bárki bármikor elveheti tőle, de ettől lesz más és szerintem pont ettől jobb is!

 • adddam555

  2021-05-26 09:18:56

  Szép, nehéz, melós, ad. Két fős játékból adódó tapasztalatomat osztom meg. Vegyes érzést keltett bennem a Brass Birmingham. Egyrészt: gyönyörű a grafika kívül, belül, de a tokenek kopnak. A szabálykönyv zavaros volt számomra, és nem is értettünk meg egy két apróságot**. Nagyon melós, főleg az első korszakban, viszont számunkra az volt a tapasztalat, hogyha kicsit előre gondolkodtunk a vasútkorszakra, akkor kinyílt a játék, a lehetőségek és mindig jött valami bevétel. Ökölszabály, ami nagy segítséget jelentett: kölcsönfelvétel, illetve már első korszakban is építgetni a másod/harmadszintű gyárakat - nagyon hasznosnak bizonyultak ezek stratégiai szempontból nekünk. Sokkal több ideig tartott az első játék, mint ami a dobozra írt saccolás. Ezeket összevetve azt érzem, hogy több játékot kell beletenni, és az a jó, hogy akarok is. Aztán majd kiderítjük, hogy mennyire változik a dinamika több játékos esetén. Ajánlanám az agyalástól meg nem riadó játékosoknak. Ez nem olyan játék, amit úgy említesz meg, hogy „tolunk egy laza Brasst”. Nem, ehhez le kell ülni, rendesen 😊.
  ** (a kis félkör-kereskedőlapkák közül az üresek értelme nem volt tiszta nekünk, így ha ezek értelmezésében valaki tud segíteni itt, közkinccsé téve, vagy akár privátban, azt megköszönöm) :)

 • harnas1207

  2021-04-10 16:57:40

  Szia! Nekem nem változtatott a játékosszám, így se úgy se szerettük. Mindenki a tuti helyekre ment és ugyanazokat építette fel..

 • robsteady

  2021-04-10 08:39:42

  Szia!

  Látom, játszod szólóban és több más emberrel is. Mit gondolsz, két fővel hogy adja ki magát a játék? Alapvetően nálunk ez megy. Lehet játszani, nyilván, de jelent többet, ha még mások is játszanak? Nyílnak új lehetőségek, erősödnek, esetleg keletkeznek új mechanizmusok?

  Futtatják a játékot, de szerencsére a ti objektív kritikáitok óvatosságra intik az embert.

 • gavlak82

  2021-03-21 11:07:36

  A Brass Birmingham egy közepesen nehéz komplexitású játék. A szabálykönyv nem túl jó szerkezetben, ezért néhány szabálymagyarázó videót segítségül vettünk. Jó megoldás, hogy kiegyensúlyozott a játékosok köre, tehát mindenki ugyanannyi akciót hajthat végre, elsőnek sok idő igénybevételét sugallja a két korszak (csatorna plusz vasút), de hamar lezavarható, kivétel persze a stratégiánk kigondolásának ideje:) Mert egymást segíthetjük és akadályozhatjuk is, minden lépésünket fontolóra kell vennünk. Aranyosak a sörös hordók. Az erőforrások hirtelen szűkösnek gondolhatók, de hamar be lehet telepíteni a városokat, csak nem árt előre gondolkodnunk. Amúgy sosem hittem volna, hogy valaha is egy gazdasági játék tetszeni fog, szerencsére tévedtem. Ó..az első társasunk, amiben nincs kocka:) Persze a kártyák továbbra is szerencsefaktorként van jelen, de amiben kártya van, vagy kocka, az ilyen. Két oldalas tábla is jó, éjjel-nappali változat, de másban nincs különbség. A setup a saját játékostáblára való iparlapkák feltétele miatt hosszadalmas.

 • hierroo

  2021-03-02 15:17:48

  Érdekes, hogy 2-4 játékosra árulják ezt a társast, de láttam a BGG-n, hogy szóló verzió is létezik. Csak azt nem tudom, hogy az egy kiegészítő hozzá, vagy esetleg otthon kinyomtathatóak a kártyák?

 • szocsadam

  2021-03-02 12:44:13

  Ugyan ez volt az érzésem. A játékmenete amúgy pofon egyszerű, nem is ezzel van a baj. Sok a lehetőség. Ja, valamire biztosan, de nekem első játékban inkább a frusztráció volt jelen amiatt, hogy nem tudom mit kellene csinálnom. Amit szeretnék, arra vagy nincs erőforrásom, vagy nincs hozzá hely a pályán, vagy olyan messze, hogy mire odajutok, lemegy a Hold is, nemhogy a Nap. A táblámon maradtak a vasútkorszakra olyan fontos épületek, amit nem tudtam megcsinálni a csatornakorszakban. Nyílván való, hogy egyre több játékkal a zsebben már jobban tudni fogom, mire kell figyelni jobban. Abszolút nem nehéz játék amúgy, van benne komplexitás, de közel sem olyan mértékű, ahogy a BGG-n látszik. Kíváncsi vagyok 3-4 fővel milyen, ketten próbáltuk, nem volt rossz. A piachoz mi azért hozzányúltunk, főleg a vashoz, de a szénhez nem igazán. Akarom szertni, adok még neki annyi esélyt amennyit csak tudok, de az a véleményem, hogy nem BGG Top3-ba való, változatlan.

 • PlayHoo_95

  2021-03-02 07:05:42

  A Brass Birmingham különös játék számomra, mert mikor először elkezdtem játszani jött velem szembe először a doboza. Később aztán újra összefutottam vele és felkerült a kívánság listámra úgy, hogy nem tudtam róla semmit, de valamiért teljesen odáig voltam érte. (részben lehet a gyönyörű doboz miatt) Aztán hónapokkal később sikerült beszerezni és az első próba után csalódott voltam nagyon, nem igazán hozta azt amit vártam tőle. Pakolgatunk, pontozunk, nagyon nem is stratégiázunk, a piachoz gyakorlatilag hozzá sem nyúltunk és nyertem, szuper.
  Tudtam, hogy itt valami nem stimmel, valamit nagyon benéztünk a szabályban főleg miután rengeteg véleményt olvastam arról, hogy a szabály kicsit komplex és figyelni kell mert könnyen be lehet nézni dolgokat. Később átrágtuk magunkat rajta újra és jobban kitisztúlt a kép.
  A csatorna korszak, elég egyszerű. Tök gyorsan lehet pakolni és olcsó is. Aztán ahogy a vasút korszak bejön úgy szűkül. Nincs pénzem, nem tudok hálózatot építeni, forgatni kéne a lapokat, beragadtak épületek a táblámon, csak a baj van mindenhol. Aztán úgy kikaptam hogy csak na. Ami tény, hogy saját magamnak generáltam hozzá a hypeot. Nem a BGG vagy bármi más, hanem az elején leírtak miatt. Kell még neki jó pár játék és úgy érzem, hogy fokozatosan csak jobb lesz. Sokkal nagyobb dologra számítottam tőle, de ettől függetlenül sem csalódtam benne. Nem váltja meg a világot, de egy nagyon jó társasjáték.

  A szabálykönyv mellé ajánlott egy videó, mert a sorrend nem segít az érthetőségen és bőven komplikáltabbnak hat olvasva, mint amilyen.

 • harnas1207

  2021-01-13 18:27:51

  Ez jó hír, szerintem sokan nem is tudtak róla. Bár sokat nem változtat azon, ha 1-2 hónap után már minden elem kopott lesz a dobozba. A társasok olyanok, mint a filmek. Mindenki más miatt ül le, van akit egy csavaros, elgondolkodtató és izgalmas thriller hoz lázba, mást meg a Szulejmán A lényeg, hogy aki nézi (játszik vele) az jól szórakozzon. De ettől még a Szulejmán Szulejmán marad.... Viszont ez már a játéktól független téma, ezért itt nem húznám tovább.

 • Robby

  2021-01-13 18:00:26

  Cseréli a hibás részeket. Állítólag életlen volt a kés amivel vágták a kinyomós elemeket bizonyos szériánál, ezért szakad be. Jelezni kell nekik és cserélik. Amúgy meg ha egy olyan csoport ül le aki csak játszani szeretne egy szép hétvégi napon, vagy egy munka utáni partit játszana a család, esetleg egy sörözést tesznek még színesebbé akkor nem kell, hogy elég összetett legyen egy játék, hanem szép és élvezetes legyen. Van aki csak az élményért és a társaságért játszik, nem kifejezettem a nyerés hajtja.

 • harnas1207

  2021-01-13 17:40:29

  Örülök, hogy egyezik a véleményünk. Ami fontos az én esetemben, hogy gamer társaságom van, akik hamar kielemzik az adott játékot és törekszenek mindig a legjobb stratégiával játszani. Ha egy játék nem elég mély, akkor 4-en ülünk az asztal körül és ugyanazokat a lépéseket csináljuk. A Brass egy jó játék, csak a besorolása lett kicsit túlhyepolva, mert közel sem összetett és nehéz. A legfontosabb, hogy amit írtam az csak egy vélemény. A kiadó egyébként milyen formában orvosolja a minőségbeli hiányosságokat?

 • Robby

  2021-01-13 16:11:46

  A kétoldalas játéktábla a nappali és éjszakai oldal, amiben a játék szempontjából nincs különbség. A 3. hely szerintem is túlzás, mindenképp az előd alá helyezném. Volt is egy jó kis cikk róla, amivel teljesen egyet kell értenem, illetve itt a véleményeddel is szinte teljesen egyetértek, nem tudok belekötni az érvelésedbe (mint ugye a Várgrófok esetében). Kicsit a komplexitásához mérten talán rövid a játék, így nem tudsz teljesen kiteljesedni benne. Mire véghez tudnád vinni amit jó előre elterveztél azelőtt sokkal hamarabb végetér a játék. Viszont sokkal szebb mint az elődje. A hazai kiadásban voltak minőségi problémák, amit a kiadó természetesen korrekten orvosol. Innen is látszik, hogy a BGG toplistát is fenntartásokkal kell kezelni, bár szerintem sokaknak bejön a játék, akik nem HC Gamer szemmel nézik. Amúgy igen, rávilágítottál arra, hogy a legtöbb játék lényege az, hogy van benne egy nyerő stratégia és igen, az nyer aki ezt leggyorsabban, legjobban (legszerencsésebben) véghez tudja vinni. Sajnos ritka az olyan játék, ahol többféle stratégiával is lehet nyerni és ezt a többi játékostól és szerencsétől függetlenül ki is lehet dolgozni. Most hirtelen talán a Blood Rage ugrik be (a tipikus szép társasjátékok közül), ahol azzal is tudtam nyerni, ha direkt elvesztettem a csatákat, de a szerencse azért ott is jelen van kicsit. Talán a sakk (Terra Mystica, Gaia Projekt...) lehetne..., viszont ott baromi élvezetes lehet egy "sima" játékosnak egy HC Gamerrel szemben leülni játszani.

 • Robby

  2021-01-12 00:16:18

  Igen van hozzá, innen lehet letölteni hozzá mindent. Az oldalon van több játékhoz is matuoma.

 • hierroo

  2021-01-11 21:30:01

  Köszi 'harnas1207' !

  Sikerült találnom szóló verzióhoz magyar használati utasítást és hozzá való kártyákat is. Úgyhogy ha valakit is érdekel, akkor itt találtam:

  https://fullstackcardboard.com/cards/birmingham/

  https://boardgamegeek.com/files/boardgame/all/page/10?sort=recent&languageid=2191

 • harnas1207

  2021-01-11 20:27:04

  Az alapjátékban nincs solo variáció, de talán lehet letölteni és nyomtatni hozzá nem hivatalos automa lapokat.

 • hierroo

  2021-01-11 18:09:21

  Ugye ezt a játékot nem lehet szólóban játszani?

 • harnas1207

  2021-01-02 00:58:48

  A játékot úgy vettem meg, hogy semmit nem tudtam róla, ezért nagy meglepetés volt, hogy a BGG 3. helyezetje egy klasszikus családi euro. Amit a dobozba találtam elég elkeserítő volt, tartalmilag eléggé túlárazott, míg minőségileg borzalmas elemekről beszélünk. ( a tokenek szakadnak kinyomáskor, 2 meccs után kopnak, a tábla illesztése minősíthetetlen) A kétoldalas játéktábla létjogosultságára a mai napig nem jöttem rá. A játék nem bonyolult, inkább csak a szabályzat teszi azzá, sokkal egyértelműbben is meg lehetett volna fogalmazni! Ami a játékmenetet illeti, ott jön a felete leves. 6 féle épület, 45 lapka, micsoda lehetőség! Ja nem... Két játék után tudja az ember mit éri meg felhúzni matematikailag és mit nem. A városoknál szintén megvan hova érdemes menni kezdésből és hova ne menj soha. Sajnos mivel ezek mind fix dolgok, így a játék szinte csak a kárytahúzásokra épít. Ergo van egy játékod, amibe mindenki ugyanazt, ugyanolyan sorrendben és ugyanoda akarja megépíteni, és annak fog sikerül, aki szerencsésebben húz... Ez így igazán elkeserítő, mert a Brass gyors és egyébként élvezetes játék, csak valójában nem több egy nagyon szépen tálalt Catannál. Ez azonban nem feltétlen baj, sőt! A fent leírtakon a több személyes játék sem segített, de mindenképp jobban élvezhető így a hálózat építgetése.

 • manka2001

  2020-12-18 09:28:29

  Nemrég szereztem meg nagy álmom volt már ez a társas. Ez az első komoly társasom, tudni kell hogy mi a monopoly - gazdálkodj okosan - Activity háromszögben éltünk eddig... tehát semmi modern és jó társassal nem rendelkeztünk, így teljesen kezdő játékosként kissé megijedtem a kommenteket olvasva hogy kezdőknek nagyon nem ajánlott stb stb. Én szeretem a kihívásokat és kétszer 1,5 órás játékszabályzat elolvasása után teljesen jól át tudtam adni a többieknek a szabályzatot és kezdődött a játék, az első körnél 2x - 3x bele bele pillantottunk a szabályzatba hogy biztosan jól értettük e de teljesen jól ment és szabályt követve játszottunk. Én ajánlom a kezdőknek is abban az esetben amennyiben beleszerettek ebbe a társasba, 2 videót azért néztek róla hogy mennyire tartják bonyolultnak, és úgy érzik elbírnak a nehéz kihívásokkal és nem ijeszti meg őket (bár én nehezebbre szamitottam)

  Jó játékot 😉

 • Robby

  2020-11-18 22:51:44

  Nagyon szép játék, nagyon jó tematikával dolgozik, nem kell jövő nyárig várni a magyar változattal és már bőven 20.000 ft alatt is elérhető (ingyenes szállítással). Aki szereti az euro játékokat mindenképpen tegyen egy próbát vele. Az egy játékos módot próbálta valaki? Milyen?

 • c.gergo

  2020-11-18 08:03:03

  Hát ez egy zseniálisan jó játék! Euro játék ellenére nagyon jól átjön az atmoszféra. Jogos a bgg-s helyezése .... off... amúgy érdekelne, hogy mi olyat írtam ami dislike-ot érdemelt... szánalmas

 • reni.sule

  2020-11-15 04:46:20

  Az egyik legjobb összetett játék, amivel volt szerencsénk játszanai. Az öszettett játékok között is egy nehezebb darab a birminham, minden lépésre érdemes figyelni, akár egyetlen szererencsétlen lépés is sok pont elvesztéséhez vezethet. A pénz szerzés a folyamatos hitel felvétel nélkül is működik. Bár a pénz jobban forog, de szükségünk is van rá, mivel itt már a fejleszéseknek köszönhetően lehetővégünk van fejleszteni a kölönböző gyárainakt és manufaktúráinkat. A hajó és vasút vonalaink elhelyezése most is sarkalatos pont mint a lancashesirenél. A söröshordók behozása a játékba új lehetőségeket hozott a játékba, városonként plusz pontok szerzése melett a manufakturák fejlesztésére is alkalmas. Új elem a fejlesztések között a joker lapok, amik jól kihasználva megtöbbszörözik a kártyáink adta lehetőségeket. Egy letisztultabb már véleményem szerint összetettebb játékot kapunk. Nagyon ajánlom mindenkinek, akinek tetszet már az elődje is. Megéri az árát, minket egy egész éjszakán át lekötött úgy, hogy észre se vettük hogy eltelt az idő. :D

 • kemonszt

  2020-09-04 15:35:20

  A Brass Birmingham az egyik legzseniálisabb stratégiai játék, amellyel valaha volt szerencsém játszani!

  Akinek szimpatikus a játék, erősen ajánlom kipróbálásra a Brass: Lancashire társast is. Ez a Brass Birmingham előtt készült, hosnló típusú és hasonlóan pöpec játék.

  A Brass Birmingham egyetlen negatív tulajdonsága, hogy sajnos igencsak költséges beszerezni. Az ára elég magas, körülbelül 19.000 és 20.000 Ft körül kapható. Nagyon sajnálom, hogy ilyen magas az ára, viszont ezért az árért tényleg felejthetetlenül jó társast kap az ember.

  A Brass Birmingham az angol ipari forradalom korába visz minket, ahol két korszakon keresztül folytatunk gazdasági versenyt a játékosokkal. Nagyon érdekes mechanizmus, ahogy ráépül a csatornakorszakban létrehozott építményekre, vagy a meg nem építettekre a vasútkorszak. Annyira életszerűek az apró kis gondolatok a játékban, az útvonalak építése terén, a közös piac és a piac viselkedése, tulajdonságai és az építkezések is.

  Nagyon tetszik az, ahogyan beleszőtték a játékba a csatorna- és vasúthálózat építésének fontosságát a kereskedelemben. Kifogástalanul jó a játékban a sör, mint erőforrás használata. Minden kereskedés alkalmával kell egy sört is fizetni, azért hogy az üzlet nyélbe legyen ütve. Viszont az külön elnyerte a tetszésemet, hogy egy-egy nyersanyagot akkor is felhasználhatunk, hogyha csak másik játékos rendelkezik vele. Hiszen azzal, ha kiürül például egy szénbánya, azzal a másik játékosnak teszünk jót, mert ő kap érte pontokat, viszont egyaránt mi is jól járunk ezzel a lépéssel.

  A Brass Birminghambe rendkívül okosan beleépítették a hitelezési rendszert, amely nagyon valósághű hatásokat gyakorol a játékosokra. A játék bizonyos pontokon ösztönöz arra, hogy olykor az elinduláshoz hitelt vegyünk fel. Sok játékkal ellentétben ez itt nem mindig jelent hátrányt, mert volt olyan körünk, ahol mindenkinek hitelt kellett felvennie.

  Ez a játék nagyon egyszerű akció típusokkal dolgozik, viszont a mélysége mondhatni korlátlan. :D

 • Treffhetes

  2020-08-18 12:23:34

  Azt jól látom, hogy a magyar megjelenés idén őszről jövő májusra került át?

 • Meep

  2020-08-05 09:57:40

  Best euro game ever!

 • szalasz87

  2020-01-18 00:14:54

  Kedvenc. Mindig más, mindig izgat hogy jobb legyek és sikerül is új dolgot kitalálni felfedezni benne még a kb. 8 játék után is.Nagyon nagy benne az interakció.

 • jokiraly

  2019-12-06 12:56:18

  csak nem tudtok róla, a bányákban bizony gyerekek is dolgoztak akkoriban 10-14 órákat

 • MildRed

  2019-07-01 18:15:30

  Kickstarteres verzióban rendeltem, majd nyár végén érkezik, iszonyat várom! :D

 • benczikakos

  2019-04-07 11:38:59

  Ez a játék valahogy eltalált mindent, amit szeretek. Stratégiai, gazdaság témájú ráadásul az ipari forradalom idején is játszódik. Nem mellesleg nagyon szép is, nagy kívánságlistás!

 • ARduel

  2019-04-07 08:32:14

  Elég nehéz játék. A tábla alapszíne fekete és szürke, de ez jól társul az ipari forradalom hangulatához. Elég kormos a hangulat 😀, de legalább gyerekeket nem dolgoztatunk.

 • deadgarret

  2019-04-01 14:25:03

  Kezdő társasosoknak nem ajánlott, kicsit nehéz elsőre átlátni. Bár a szabálykönyv érdemi része csak 10 oldal (12-ből 2 oldal a karakterek története, ami a játékot nem befolyásolja) mégis elég sok mindenre oda kell figyelni a játék során, sok az apró szabály. Ezzel együtt nem véletlen, hogy ez az egyetlen játék 2018-ból ami jelenleg a BGG top 20-ban trónol.

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 2 óra
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Martin Wallace, Gavan Brown, Matt Tolman
 • Illusztrátor:  Gavan Brown, Matt Tolman, Damien Mammoliti, David Forest, Lina Cossette
 • Kiadók:  Arclight, Ghenos Games, White Goblin Games, REBEL.pl, Gém Klub Kft., Funforge, Conclave Editora, Cool Mini Or Not, Roxley Games, BoardM Factory, Maldito Games, 德斯克 (Dexker Games), Crowd Games, PHALANX, Lanlalen, TLAMA games, Giant Roc, Board Game Rookie, Lord of Boards, 盒拍工作室 Hepa Studio
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol, ukrán, thai

Alternatív nevei


Kiadások

 • English deluxe edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
  • Súly: 3 kg
 • English retail edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5 cm
  • Súly: 2.1 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
  • Súly: 0.8 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5 cm
  • Súly: 2.1 kg
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: japán
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 5 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: portugál
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: spanyol
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5.4 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: magyar
 • Thai edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 30.5 cm x 30.5 cm x 5 cm
  • Súly: 1.9 kg
 • Czech/English edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5 cm
 • Polish edition, second printing with awards
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5 cm
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: ukrán
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German Deluxe edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: német
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: holland
 • Rebel Polish edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: lengyel

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Brass: Birmingham társasjátékhoz