Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 2. hét

Boldog új évet! Sajnos a Kickstarter még mindig téli álmot alszik és még mindig több a beharangozó, mint a konkrét projekt. Szerencsére akadnak élelmesebb fejlesztők, akik pont ezt az uborkaszezont használják ki arra, hogy kitűnjenek a sorból. Ennek én csak örülök, mert így nem kell tavaszig várni arra, hogy beindíthassam a rovatot.

Az evolúció szabályai

Egy társasjáték az evolúcióról... nem, nem az amelyikben a hipergyorsan mutálódó dínóknak kell egymást kell felfalniuk az életben maradáshoz. A Darwin’s Journey az állatok helyett a kutatóról és az ő Galápagos-szigeteki utazásairól szól.

A kutatást munkáslehelyzős játék formájában dolgozták fel, de a műfajjal ellentétben az embereink itt nem csupán arctalan akciójelölők. Képezni kell őket, hogy végre tudják hajtani a nekik kiosztott feladatokat! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos mezőre csak akkor rakhatunk munkást, ha már elég erőforrást költöttünk a taníttatására. Egy helyen több ember is állhat, de mindenkinek, aki nem elsőként ér oda, fizetnie kell – a pénzt pedig az ígéretek szerint kifejezetten szűkmarkúan méri majd a játék. A Darwin’s Journey több táblán zajlik majd. Az elsőn a szokásos akciómezők kapnak helyet, a második pedig a szigetcsoport stilizált térképe lesz, melyen hajóval közlekedhetnek a munkásaink.

Az alapdoboz helyett kérhetjük a játékot hetven eurós deluxe kiadásban is. Ebben fémpénzeket, jópofa „viaszpecséteket” és dizájnos fa jelölőket is kapunk, ráadásul érkezik vele a kiegészítő is.

Darwin's Journey

Gonzalo Aguirre Bisi is raising funds for Darwin's Journey on Kickstarter! Retracing Darwin's journey to the Galapagos in an exciting Worker Placement euro game by Simone Luciani and Nestore Mangone.

Rend a lelke mindennek

A Kickstarter-korszak kezdetén listát vezettem a legnagyobb marhaságokról, amit „gamer” jelzővel próbáltak rásózni a játékosokra, emelt áron, természetesen. A kedvencem a gamer-ceruza volt, aminek a hat oldalára pöttyöket rajzoltak, így dobókockaként is használható volt. Második helyen végzett a gamer-kártya, amire egy nyilat nyomtattak, így földobva el lehetett döntetni, hogy ki kezdje a játékot. Ha jól emlékszem, bónuszként sört is lehetett vele nyitni. A harmadik helyen megosztott helyezést értek el a kéthetente megjelenő „ultimate” gamer-táskák, amikbe társasjátékokat lehetett pakolni (mert egy hétköznapiba nem lehet, sajnos), illetve a gamer-füzet, ami különösen alkalmas a játékalkalmak és tesztjátékok naplózására.

Mai próbálkozónk, a Gamer’s Chest, első látásra még jól is néz ki. Egy fa toronyról van szó, amit kipakolva egy kockatornyot és több hatszög alakú tálcát kapunk. Ezek különféle módokon vannak felosztva, így számos komponens elfér bennük, valamint mágnesekkel össze is kapcsolhatóak, ami azért jó, mert... Szóval ez egy rendszerező, ami annyira sokrétű, hogy gyakorlatilag bármilyen játékkal kompatibilis. Mindezt az alapanyagtól függően 40-130 ezer forintos áron.

Értem én, hogy az OCD népbetegség, de nem sok ez egy kicsit? Egy játékra szabott rendszerező ennek a töredékébe kerül csak, és az garantáltan minden komponenst tud tárolni. Ez itt annyira mindenre jó, hogy valószínűleg semmire sem. Ráadásul nem gyorsítja, hanem lassítja a pakolást, hiszen nem tárolható a játékkal együtt.

Szokás szerint én nem mondom azt, hogy ne támogassátok, csak azt, hogy gondoljátok meg, hogy megér-e ez annyi pénzt, amennyiért kínálják. Én inkább maradok az üvegtálkáknál.

Gamer's Chest

Wood Project is raising funds for Gamer's Chest on Kickstarter! All-in-One Tabletop Game Organizer

„Száz vasútat, ezeret! Csináljatok, csináljatok!”

Ismered a 18xx szériát? Ez egy számtalan résszel és még több rajongóval rendelkező sorozat, melyben a XIX. század vasúttársaságainak részvényeivel kereskedhetünk és mi magunk építhetjük ki a történelmi vasútvonalakat. Mielőtt még a Ticket to Ride rajongók lelkesen kattintanának, gyorsan megjegyzem, hogy a 18xx játékok általában az összetettebb kategóriát képviselik. És amikor azt mondom, hogy összetett, akkor két-három órás játékidőre és a BGG-n a felső kategóriába sorolt nehézségre gondolok...

A következő rész 18Magyarország névre hallgat. Így van, ez a neve: nem 18Central-Europe, nem 18Hungary, 18Magyarország! Még a támogatási szintek is magyar nevet kaptak! Nevéhez hűen a század második felében működő vasúttársaságok pénzügyeibe piszkálhatunk bele. A részvénykereskedelem mellett a síneket is mi építjük ki, valamint felhúzhatunk gyárakat is városokba, ezzel kizárva onnan a vetélytársainkat. A játék tervezője az a Leonhard "Lonny" Orgler, akinek a 18xx játékok készítése a mániája, olyannyira, hogy még egy egyszemélyes kiadót is alapított, hogy minél több emberhez eljuttathassa kreálmányait. Neki köszönhetjük továbbá a szintén vonatos (és összetett) Russian Railroadsot is.

A 18Magyarország erősen rétegjáték. Nem csak azért, mert iszonyú bonyolult és hosszú, hanem azért is, mert nem is próbálja meggyőzni az egyszeri játékost olyan fölösleges dolgokkal, mint mondjuk látványvilág.

Kizárólag keményvonalas vasútrajongóknak, kizárólag keményvonalas játékosoknak.

18Magyarország

Leonhard "Lonny" Orgler is raising funds for 18Magyarország on Kickstarter! Railroading in Hungary

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?

03Aug

Kickstarter körkép - 31. hét

Megjelenés | 2022.08.03. 19:00:00

A héten a kalandorok ne kíméljenek. Visszatérünk közösen a sírból, szembeszállunk a Draconis invázióval, majd végül érkezzen egy igazi kockulás.


Kommentek

  • flora.stosz

    2021-01-17 15:50:04

    Ha anyagilag kicsit jobban el lennék eresztve, már biztosan becsekkoltam volna egy Darwin’s Journey gyűjtői kiadásra, vagy minimum az alapra; ennek hiányában marad a sóvárgás, és a remény, hogy egyszer majd magyarul is kiadásra kerül. :D


    A 18Magyarország kapcsán elég vegyesek az érzelmeim, mivel kevésbé szimpatikus az, hogy ha valaki egy nyelv kvázi "egzotikumával" akarja nehezíteni (és színesíteni) a játékát, annyi gesztust már nem tesz meg az anyanyelviek felé, hogy az adott nyelven is beletegye nekik a szabálykönyvet (ahogy - gondolom - a szláv kiadások esetében sem történt ez meg). Pedig egy ilyen aprósággal szerintem sokan elgondolkodtak volna rajta, hogy ezzel a magyar tematikával már kipróbálják-e a keményebb vonalat...

  • Robby

    2021-01-12 22:08:46

    Az a torony nagyon jó, kár, hogy arany árban van :). A 18 Magyarország is szuper, magyar lapok, régi magyar térkép, csak a játékszabály nem magyar.

  • edboyww

    2021-01-12 21:47:49

    Ez csodálatos :D

  • PixelDrake

    2021-01-12 20:51:36

    Link sajnos nincsen, de egy rövid beszerzési útmutatót adhatok:

    1. Menj be egy Lidl-be.
    2. Vegyél az üvegtálban árult créme brulée-ből (sajnos nem mindig van).
    3. Edd meg.
    4. Mosd el a tálat.
    5. Profit.

    Ezzel rögtön 2 darab, nagyjából a klasszikus üveghamutartóval megegyező tálkát kapsz. Ha a Gamer's Chettel vetjük össze, akkor legalább 39.500 forintot spótoltál :)

  • edboyww

    2021-01-12 16:09:37

    Azokhoz a fent említett üvegtálkákhoz kaphatnánk linket?

  • lilipl

    2021-01-11 11:18:03

    Mint relatív kezdő társasozós és még kezdőbb, mondhatni hozzá nem értő Kicksarteres a Darwin's Journey nagyon felkeltette az érdeklődésemet, még el is gondolkoztam, hogy milyen jó lenne beszerezni egyet. Sajna nálunka társaság a party játékokat jobban szeretik vagyis inkább csak azt szeretik ezért egyedül maradnék ezzel a fajta próbálkozásommal. De nagyon megkapó minden kis kellék amit felvázolnak az oldalon, hogy hogyan néz ki. Én szerintem kicsit ráfizetnék ha már van választási lehetőség mert jobban tetszett a viaszpecstes fémpénzes verzió.

  • Treffhetes

    2021-01-11 10:17:37

    A Gamer's chest és társai meg szerintem leginkább csak fa**ság.

    A nincs rá szükség gamer kategória, az pl. ez:
    https://www.kickstarter.com/projects/theevergreenburrow/lucky-ducks-in-a-row-rubber-duckie-dice-set

    Szükséges senkinek nincs rá, de akkor is:
    KACSÁS KOCKA!

    :)

  • Treffhetes

    2021-01-11 10:14:13

    A Darwvinhoz annyit, hogy egyébként a kiadója ugyanaz, mint pl. a Tang Gardené, úgyhogy várhatóan a játék csinosságával nem lesz gond.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék