Kép forrása: tarsasozz.blog

Egy játék a pakliépítés-fanatikusoknak: Imperium: Ókori birodalmak [tarsasozz.blog]

Az Imperium: Ókori birodalmak (eredeti címén Imperium: Classics) a Gémklub gondozásában jelent meg 2022-ben. Érdemes tudni, hogy az Imperium bizony az igazi pakliépítős játék, hiszen ezt az alapvető mechanizmust ünnepli és használja kizárólag. Egy minimalista, rengeteg kártyát és stratégiai lehetőséget rejtő, civilizáció-építős játékról olvashattok a következőkben.

A játékban minden játékos egy-egy ókori birodalmat irányít, és igyekszik felvirágoztatni két korszakon (barbár, civilizált) keresztül. A doboz rengeteg kártyát rejt, ebből 8 pakli egy-egy ókori birodalom sajátja. A játék célja természetesen, hogy minél több győzelmi pontot gyűjtsünk, ehhez viszont az kell, hogy pörgessük a paklinkat, hiszen többnyire a húzópaklink kimerülésekor van lehetőségünk az új, értékes és nemzetspecifikus kártyák megszerzésére.

A játékban 8 féle népet próbálhatunk ki, komplexitás szerint: rómaiak (1), makedónok (1), perzsák (1), szkíták (2), kelták (2), karthágóiak (2), vikingek (3) és görögök (4). A játékosteret birodalomtól függetlenül mindenki ugyanúgy készíti elő:

  1. lesz egy alap paklink (mely kezdetben sok hasonló kártyát rejt, mint a többi nemzeté),
  2. egy nemzetpaklink, amelyből új kártyákat a barbár korban az alap pakli kimerítésével szerezhetünk
  3. egy fejlesztéspaklink, amelyből új kártyákat a civilizált korban a paklink kimerítésével és a fejlesztési költség kifizetésével szerezhetünk

A barbár korból akkor léphetünk át a civilizált korba, ha már a nemzetpaklink minden kártyáját játékba hoztuk. Mind a nemzetpakli, mind a fejlesztéspakli nemzetspecifikus, tehát az adott nemzet egyedi képességeit és céljait igyekszik kiaknázni.

Természetesen a játék nem lenne interaktív, ha ne lenne egy közös piac, ahonnan további kártyákat lehet szerezni. A mindenki számára elérhető kártyák között találunk régiókat, civilizálatlan és civilizált kártyákat, adófizetőket valamint egy speciális hírnév paklit, ami a komoly győzelmi pontokat érő kártyákat tartalmazza, azonban innen nehezebb lesz új kártyákat szerezni.

Általános szabály, hogy civilizált kártyákat csak a birodalom korszakában tudunk használni (tehát addig nem, amíg barbárok vagyunk), viszont semmi nem tiltja, hogy ne gondolkozzunk előre, és szerezzük meg őket már korábban. Ugyanígy, a birodalom korában nem játszhatunk ki barbár kártyákat, viszont az előttünk maradt „elavult” kártyák kimerülő képességeit továbbra is kiaknázhatjuk.

[Cikk folytatása]

Egy játék a pakliépítés-fanatikusoknak: Imperium: Ókori birodalmak

Az Imperium: Ókori birodalmak (eredeti címén Imperium: Classics ) a Gémklub gondozásában jelent...

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Kommentek

  • qgtanton

    2023-09-03 19:25:11

    Számomra adta a civilizációépítést, amihez a központi közös piacról és a népspecifikus fejlesztéslapkákból is lehetett lapokat venni. A játékstílusok között egyértelműen adta a különbséget, nálunk megvoltak a kombók is. A pakliépítésben én sem éreztem az átütő sikert, a teljes pakli lecserélése nem éri meg, illetve gyorsan nem is valósítható meg. A számomra a legjobb pakliépítést az Eldorádó legendája nyújtotta, ahol a teljes alappaklit le lehet viszonylag gyorsan cserélni és új, erősebb lapokkal sokkal gyorsabban lehet haladni.

    Az Impériumban a makedónokkal próbálkoztam hódítani és civilizációt építeni, mely a többi játékoshoz képest nem sikerült. A makedónok nem eredményesek a harcban (a történelem valós tényei ellenére), lemaradtam a rómaiak és a kárthágóiak civilizációs építéseiből szerzett pontoktól.

    A játék nekem tetszett, én ajánlom a kártyajátékhoz képest komoly befektetést kérő Imperium: Ókori birodalmak magyar nyelven is kiadott részét, nálunk biztos, hogy asztalra is kerül még, de akkor egy sokkal harcorientáltabb népet fogok választani, hogy az ellenfeleim földjeit hamar hamuba boríthassam és behinthessem sóval, mint a rómaiak Kárthágót.

  • godzsakattila

    2023-08-29 21:14:33

    Hát ezt szomorúan olvasom. Ugyanis szemezek vele. Persze talán más kagtegóriába kellene igazi birodalomépítés elvárással nézelődnünk, pl Monumental.

  • kovazsola

    2023-08-29 09:16:41

    Mi többször is próbáltuk, és sajnos nem adta át azt az élményt, amire vágytunk. :/ Reménykedtem nagyon benne, hogy végre egy játék jó civilizáció- és pakliépítős élményt ad, de előbbit szinte egyáltalán nem éreztük, utóbbi meg valahol szintúgy elhasalt, és nem nagyon látszódtak azok a kombók, amelyekkel érdemes lenne haladni vagy előnyre szert tenni.

    Voltak ugyan különbségek a népek játékstílusai között, de ez kevés volt ahhoz, hogy úgy érezzük, változatos pakliépítést biztosít a játék, és hogy egyáltalán megmaradjon a polcunkon az Imperium (Classics és Legends is).

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Imperium: Ókori birodalmak