Kép forrása: diceanddecks.hu

Virtu [diceanddecks.hu]

A sötét középkornak vége! Itáliában kibontakozik a Cinquecento, azaz az 1500-as évek érett reneszánsza, amikor a kultúra minden szempontból eléri, sőt meghaladja az antikvitás színvonalát. A fekete halál visszaszorult, nincsenek többé értelmetlen kereszteshadjártok. Végre eljött az ideje, hogy zavartalanul gyilkoljuk egymást csak a hatalomért!

A virtu (magyarul virtus vagy erény) azoknak a tulajdonságoknak az összessége, amik képessé teszik a fejedelmet az uralkodásra. Niccollo Machiavelli 1513-ban írt Fejedelem című műve esszenciális összegzése a korszak politikai gondolkodásának. Machiavelli vezette be a virtu kifejezés effajta értelmezését, ezt a gondolatot viszi tovább a Virtu című társasjáték szerzője.

Pascal Ribrault egy roppant érdekes történelmi kor és a rá leginkább jellemző intellektuális alapanyag együttes használatával alkotott társasjátékot. Az alap ötlet zseniális. Nem követel túl nagy absztrakciót, mert a bemutatott kor, és a játék mechanizmusai mögött megbúvó filozófia tudatosan építkeznek egymásra. Abban a történelmi korban járunk, amikor ez valóban megtörtént és azt tesszük, amit az itáliai nemesség a valóságban is tett. A játékot működtető mechanizmusokat át lehetne ültetni valamilyen divatos fantasy vagy science ficton témára, de sokkal jobb, hogy a valós történelmi hátteret választotta a szerző díszletül.

A Viruban a játékoksok egy-egy itáliai főnemesi családot irányítanak. A résztvevők célja, hogy a lehető legnagyobb befolyásra tegyenek szert. A játékban nincs második helyezett, csak egy győztes és vesztesek vannak. Egyvalaki válhat Itália mesterévé. A téma miatt óriási várakozásokkal kezdtünk bele a játékba. Nagyon eredeti és rengeteg lehetőséget tartogató témaválasztás. A lehetőségei a buktatói is lehettek volna, de ezt a szerző a legtöbb esetben sikeresen elkerülte.

Az eredeti kiadás a francia Super Meeple gondozásában jelent meg. A magyar kiadást a Reflexshop vállalta. A tervező: Pascal Ribrault első játéka. Hatalmas munkát végzett a téma és a mechanizmusok összehangolásával. A művészeti munka R. Gewska, Svetlana Pikul, Alena Stepanova és Fabrice Weiss kezei alól került ki. Az ő teljesítményüket itt ott meg kell majd kritizálnunk, de a játék szépsége és hangulata is 10-ből 10 pontot érdemel. A komponensek tervezésénél szóba hozható, hogy túl nagy kártyaméretet választottak viszonylag kevés információhoz, illetve a színek sem mindig segítik azt, hogy a játékosok jól eligazodjanak.

[Cikk folytatása]

Virtu

A sötét középkornak vége! Itáliában kibontakozik a Cinquecento, azaz az 1500-as évek érett reneszánsza, amikor a kultúra minden szempontból eléri, sőt meghaladja az antikvitás színvonalát. A fekete halál visszaszorult, nincsenek többé értelmetlen kereszteshadjártok. Végre eljött az ideje, hogy zavartalanul gyilkoljuk egymást csak a hatalomért!

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Virtù