Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Three Kingdoms Redux [Jatekrahivlak.blog]

Kína oly távol van tőlünk, hogy lényegében kiesik az átlagemberek látóteréből. És most nem a napi politikára gondolok (amivel kapcsolatban borítékolhatóan szintén rengeteg homályos foltja van egy átlagembernek), hanem például a történelemismeretünkre.

Aki nagyon odafigyelt az iskolában, talán emlékszik arra, hogy a „keleti birodalmakként” egybemosott civilizációk már régóta léteznek, de Európa-központú gondolkodásunk és oktatásunk általában a sokkal közelibb, Földközi-tenger menti kultúrákra fókuszál, így hamis képet fest. Márpedig a helyes világképhez tudnunk kell, hogy Indiában, Kínában, de még Dél- és Közép-Amerikában is hasonló időben, hasonló fejlettségű és jelentőségű civilizációk virágoztak, mint a Tigris és az Eufrátesz között, vagy éppen a Nílus völgyében.

A nagyjából 8-9000 éve földet művelő kínai népek először a Sárga Császár (Huang-ti) alatt, az időszámításunk előtti harmadik évezredben egyesültek birodalommá, azóta pedig hullámzóan, hol egységben, hogy széttagoltságban élnek. Az egyik ilyen legendás széttagolt korszak a Három királyság kora, amely a jó 400 esztendeig fennálló Han dinasztia utolsó évei alatt alakult ki.  meggyengült császár nem bírt egy igen hatalmasra nőtt felkeléssel, így felhatalmazta a tartományi kormányzókat, hogy saját hatáskörben intézkedjenek. A lázadást ugyan leverték a külön hadseregeket felállító urak, de ezáltal a hatalom az ő kezükbe került, a császár pedig a különféle érdekcsoportok bábjává vált. Az egyébként igen fényes (ne felejtsük: a kínaiak a mai napig „hanoknak” hívják magukat) birodalom lassan összeomlott, és a dicsőséges korszak rengeteg autonómnak nevezhető tartomány véget nem érő viaskodásába sodródott.

[Cikk folytatása]

Three Kingdoms Redux

Kína oly távol van tőlünk, hogy lényegében kiesik az átlagemberek látóteréből. És most nem a napi politikára gondolok (amivel kapcsolatban borítékolhatóan szintén rengeteg homályos foltja van egy átlagembernek), hanem például a történelemismeretünkre. Aki nagyon odafigyelt az iskolában, talán emlékszik arra, hogy a „keleti birodalmakként" egybemosott civilizációk már régóta léteznek, de Európa-központú gondolkodásunk és oktatásunk általában...

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.


Kommentek

  • hierroo

    2021-08-27 13:05:15

    Nagyon igéretes játék! Kár hogy csak 3 fővel játszható, se több, se kevesebb. A BGG-n megnéztem a fotókat róla. Nagyon érdekes látni azt a folyamatot, amiken keresztül kialakult ez a játék. Egy sima fehér táblából és néhány jelzőből kezdenek megjelenni a karakterek, grafikák és a színes játéktábla és a szép kártyák. Látszik hogy sokat dolgoztak a megvalósítás érdekében!

    https://boardgamegeek.com/image/1726790/three-kingdoms-redux

    Innen néztem végig. Köszi Alleira, hogy írtál erről a játékról!

  • Alleira

    2021-08-26 12:45:29

    Nagyon igényes a bevezető. Valamennyi rémlett a középiskolás történelemórákról, de volt benne új infó bőven, szépen megadta az egész játék hátterét. Hogyha ezek nagyrészt le vannak írva a játékszabályban is az egy plusz pirospont a hangulatteremtés szempontjából :)

    A tematikus euró szerintem ritka mint a fehér holló, így tök jó ilyen játékokról olvasni néha. A csak 3 fő elég hard kritérium, nagyon bevállalós döntés volt a szerző részéről, viszont a témához ez is szépen illeszkedik. Az asszimetrikus játék is nagyon jó ötletnek tűnik szintén a történelmi hűség miatt.

    A licitalapú munkáslehelyezés mechanizmussal úgy rémlik, hogy még nem is találkoztam, nagyon izgalmasnak tűnik.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Three Kingdoms Redux