Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Caper: Europe

Talán mindenki eljátszott már a gondolattal milyen izgalmakat rejthet kirabolni egy bankot, egy múzeumot vagy akár egy kaszinót, mindezt kizárólag kitűnő szervezéssel, briliáns tervek elegáns kivitelezésével, mindennemű erőszakot mellőzve, amolyan Arsène Lupin-féle módon. Ebben a kétszemélyes könnyű kártyadraftolós stratégiai játékban rossz útra tért zseni bőrébe bújva, betörésre szakosodott álruhás tolvajokat irányítva tehetjük próbára magunkat, vajon tényleg véghez tudunk-e vinni egy ilyen jellegű és volumenű bűncselekményt.

Ízelítő:

A Caperben a bűnözők krémjét válogatjuk össze, hogy végrehajtsuk az évszázad rablását, lehetőleg minél több helyszínt kifosztva. A játék során 4 város: London, Párizs, Róma vagy Barcelona nevezetességeinek és egyéb más intézmények, épületek kirablására van lehetőség. Az egyes városok kártyái eltérő játékélményt biztosítanak és különböző stratégiát követelnek. Párizs extra ponttal jutalmazza az ellopott értéktárgyakat, Rómában a helyszínekért vívott csatákon van a hangsúly, Londonban a pénzszerzés, illetve pénzmosás kerül előtérbe, míg Barcelonában a rabláshoz használt felszerelések összetétele a meghatározó. Minden egyes helyszín kirámolásához maximum 3 mestertolvajból álló bandát toborzunk, melyek hatékonyságát különféle felszerelésekkel ellátva igyekszünk növelni. A tökéletes cselszövés végrehajtásához 6 forduló áll rendelkezésre, az egyes fordulókon belül tolvaj vagy felszerelés kártyákat játszunk ki és minden lépés után paklit cserélünk. Azon túl, hogy folyamatosan kémlelnünk kell ellenfelünk lépéseit, lehetőségünk van őt is meglopni, de akár a betörőkészletéből is eltüntethetünk egy-egy szerszámot.

A Caper a témát remekül hozza. Akinek tetszettek az Ocean’s filmek vagy az Olasz meló most kipróbálhatja milyen érzés szélhámosok bőrébe bújva részese lenni egy nagyszabású rablás előkészítésének, majd a kivitelezést követően óriási zsákmánnyal elillanni a ködben. Amennyiben kétség merülne fel a téma erkölcsiségével kapcsolatban, megnyugtatnék mindenkit, ahogyan az említett filmek sem buzdítanak lopásra, úgy ez a játék is a szórakoztatásról szól. Nem mellesleg pedig rendkívül egyedi és bájos dizájnnal rendelkezik. Már önmagában a karakterek is mosolyt csalnak az arcunkra, de a betöréshez használt eszközök sem nélkülözik a humort, hiszen milyen más felszereléseket használhatnánk illegális tevékenységünkhöz, mint szuper mágnest, hipnotizáló készüléket vagy akár pénzmosó mosógépet?

Setup és játékkomponensek:

Kártyák:

  • Helyszín kártyák (rózsaszín hátlappal): 28 db, ebből 8 db alap és városonként 5 db, azaz 20 db helyszín kártya.
  • Tolvaj kártyák (fehér színű hátlappal): 27 db, ebből 15 db alap és városonként 3 db, azaz 12 db tolvaj kártya.
  • Felszerelés kártyák (zöld színű hátlappal): 54 db, ebből 30 db alap és városonként 6 db, azaz 24 db felszerelés kártya.

A városokhoz tartozó kártyák jobb vagy bal alsó sarkában található ikon jelzi melyik városhoz tartozik az adott lap, amely segítséget nyújt a kártyák szétválogatásában.

Az első lépésként ki kell választani, melyik várossal szeretnétek játszani és a hozzá tartozó helyszín, tolvaj, illetve felszerelés kártyákat kiválogatva a típusának megfelelő alapkártyákkal össze kell keverni. A többi város nem kerül játékba. Az első játék alkalmával a kiadó a párizsi nevezetességek kifosztását javasolja az egyszerűbb szabályok miatt, saját tapasztalat alapján nehézségi szint szerint ezt követi Róma, Barcelona végül London. A helyszín kártyák közül az első hármat helyezzétek el a játékostábla közepén, a maradékot tegyétek vissza a dobozba, mert szintén nem képezi részét a játéknak. A felszerelés és a tolvaj kártyákat helyezzétek el a játéktábla szélén, a 3 betörő maszk tokent a helyszínkártyák melletti sáv közepén, az elrablásra váró 12 gyémánt/kép/antikvitás értéktárgyakat pedig képpel lefelé megkeverve, majd véletlenszerűen kiválasztva tegyétek képpel felfelé a helyszínkártyák melletti mezőkre, végül a fordulószámláló lopakodó betörő figurát a fehér-zöld csíkos sáv legfelső sorába.

Játékmenet:

Minden kör elején nézzétek meg a fordulószámláló melyik sávban helyezkedik el. A mellette lévő ikon megmutatja, hogy melyik játékos kezdi a kört (nyilakkal jelölve), illetve melyik pakliból hány kártyát húzva (színnel és dobókockaszerű pöttyökkel jelölve) kezdődik a forduló. A tolvaj és a felszerelés kártyákból körönként felváltva húztok, azaz az 1., 3. és 5. körben tolvaj kártyákat (sorrendben 4, 3 végül 2 db-ot), a 2., 4. és 6. körben pedig felszerelés kártyákat vehettek el (minden körben 6 db-ot).

 

Ezt követően a kezdő játékos kijátszik egy kártyát valamely helyszínkártya alá, majd a 2. játékos is végrehajtja ezt a lépést. Ezután a kézben tartott paklit kicserélitek egymás között. Ismételten kijátszotok egy-egy kártyát, majd megint kicserélitek a paklit. Ez egészen addig folytatódik míg egyetlenegy kártya marad a kézben, amelyet magatok mellé a saját dobópaklitokba helyeztek képpel felfelé. (Az utolsó tolvaj körben is érvényes, hogy a felhúzott két lapból csak egy kártya játszható ki, ebben a körben már nem cseréltek kártyát.) A kör befejeztével a fordulószámlálót mozgatva kezdődik a következő kör a fordulószámláló melletti ikon szerinti kezdő kézzel.

 

Fontos, hogy egy helyszínhez a saját oldalatokon maximum 3 tolvajkártya játszható ki. A tolvajokat különböző felszerelésekkel tudjátok ellátni, melyet csak tolvaj kártyákhoz vagy már letett felszerelés kártyákhoz tudtok lehelyezni. Egy tolvajt maximum 3 db felszereléssel lehet ellátni. Egyes felszerelések ingyenesek, de döntő többségükért fizetni kell, melynek árát a bal felső sarokban elhelyezett árcédulán lévő szám jelez. Amennyiben egy felszerelés kártyát nem tudtok vagy nem akartok kijátszani, akkor lerakhatjátok a saját dobópaklitokba, amiért 1 érmét kaptok (a fordulók végén eldobott utolsó kártyákért nem jár pénz). A dobópakliban elhelyezett kártyák után kizárólag a római kártyák adnak győzelmi pontot, más városok nem jutalmazzák, ugyanakkor, ha szűkös a büdzsé érdemes megfontolni, hogy inkább kikerüljön egy lap a játékból mintsem az ellenfélnél kössön ki.  Egy adott helyszínhez letett összes tolvaj és felszerelés kártya a cselszövés részét képezi, azaz a felszerelés kártyákat nem szükséges kijátszani egy adott tolvajon, hogy kiváltsák annak hatását, a kijátszott kártya az adott helyszín összes kapcsolódó ikonját aktiválja.

 

A felszerelés kártyáknak többféle színe is lehet, melyek az adott helyszínen elérhető kártyák ikonjaival együttműködnek. Minden játékban 4 fő szín és 1 városspecifikus szín érhető el az alábbiak szerint:

  1. Lila: elsősorban a betörő maszk mozgatását idézi elő.
  2. Zöld: az értéktárgyak ellopására fókuszál.
  3. Sárga: éremszerzést biztosít a felszereléskártyák megvásárlásához.
  4. Piros: az ellenfelet gyengíti kártyaelégetési akcióval.
  5. Városspecifikus szín: városonként eltérő egyedi célokra fókuszál.

 

Az alap tolvaj és felszerelés kártyákkal ötféle előnyhöz, illetve ezen előnyök különböző kombinációihoz lehet jutni.

  1. Érmeszerzés: A tolvaj kártyák bal felső sarkában fekete körben jelölt szám, míg a felszerelés kártyákon érme ikon jelzi hány érmét vehetsz el a készletből (egyes kártyákon nincs ilyen jelzés, nem adnak érmét). Ha a készlet kiürül az ellenféltől lophatsz érmét, amennyiben ő kevesebb pénzzel rendelkezik, de maximum csak annyi érmét csenhetsz el, amennyivel egyenlőségbe kerültök, azaz mindkettőtöknél 5-5 érme nem lesz.
  2. Betörő maszk mozgatása: az álarcos ikonok a betörő maszk játéktáblán magatok felé történő mozgatását jelölik (ikononként egy hellyel). Akihez közelebb van a jelölő, az jogosult a játék végén megszerezni az adott helyszínt, azaz a helyszín kártyán lévő győzelmi pontok csak számára elérhetőek. Ha a játék végén a jelölő középen helyezkedik el (ahonnan indult), akkor a helyszínt egyik játékos sem nyerte meg. Előfordulhat, hogy a betörő maszkot az aktuális akcióval már nem tudjátok mozgatni, mert a legközelebbi helyen áll, ekkor ottmarad a helyén.
  3. Értéktárgyak ellopása: a három helyszín egyikéhez értéktárgy ikonú kártya lehelyezése lehetővé teszi a játéktáblán azonos típusú értéktárgy eltulajdonítását.
  4. Kártyák elégetése: az adott helyszínen az ellenfél legfelső felszereléskártyáját tüntethetjük el vele (ami így a dobópakliba kerül), illetve az azon szereplő azonnali hatást érvényteleníthetjük (pl.: kapott érme visszafizetése a készletbe, elcsent értéktárgy visszahelyezése, betörőmaszkkal történő visszalépés stb.).
  5. Játékvégi pontszám: a csillaggal jelölt ikonok játék végi pontokat adnak.

 

Példák alapkártya ikonokra:

Városspecifikus kártyák:

  1. Párizs: a kiadó szerint ez a város ad otthont a világ legrégebbi és legértékesebb gyémántjainak, antikvitásainak és festményeinek, ezért a hangsúly leginkább az értéktárgyak ellopásán van, de nagy szerepet játszik az adott város felszerelés kártyáinak begyűjtése is.
  2. Róma: a császárok és régi családok közti viszályok színtereként jelenik meg. Ilyen jellegű történelmi vonatkozás nem lelhető fel a játékban, a fókusz a helyszínek megszerzéséért vívott „csatákon” (azaz a betörő maszk jelölő mozgatásán) van, illetve a dobópakliban, valamint a saját és/vagy az ellenfél oldalán elhelyezett felszereléskártyákat jutalmazza ez a verzió.
  3. Barcelona: a szépség és szervezettség városa. Aki járt már itt vagy látott madártávlatból képeket a metropoliszról, annak nem kérdés miért ezzel a két tulajdonsággal jellemzi ezt a várost a kiadó. Ezen a szinten a felszerelés kártyák elhelyezkedése számít, azaz a legutoljára kijátszott (legfelső lapokat) kell jól megválogatni a pontszerzéshez.
  4. London: a gazdasági fejlődés és kereskedelem központja. Itt minden a pénzről szól, ezért talán megbocsátható, ha játék közben valaki az ABBA Money, Money, Money slágerét dúdolgatja. Ezen a helyen megjelenik egy új illegális cselekvési lehetőség is, a pénzmosás, az így megszerzett pénz pedig saját rejtekhelyre kerül és ellenfelünk már nem fogja tudni ellopni tőlünk. Elég életszerű, hogy ehhez a kis vagyonhoz mi magunk sem igazán férhetünk hozzá, például felszerelés kártyák megszerzésére nem költhetjük.

 

Példák városspecifikus ikonokra:

Amennyiben egy-egy lap hatásával kapcsolatban kétségek merülnének fel, a CaperIcons.com weboldalon megtalálható minden egyes kártya leírása képpel együtt.

 

Játékvégi pontszámok:

Elsőként az egyes megszerzett helyszíneknél a kártyán jelölt pontokat, valamint a betörő maszk pozíciójánál jelzett csillagok szerinti pontokat számoljátok össze. Ezt követően helyszínenként adjátok össze a tolvaj, majd a felszerelés kártyák alapján gyűjtött pontokat, végül az ellopott értéktárgyak is győzelmi pontot érnek az alábbiak szerint:

  • 3 különböző típusú értéktárgy szettenként 9 pont,
  • 2 különböző típusú értéktárgy szettenként 5 pont,
  • az önálló, szettben már nem érvényesíthető értéktárgyak darabonként 2 pontot adnak.

Pontszámok szerinti döntetlen esetén az nyer, aki a legtöbb érmét gyűjtötte, ha ez is egyenlő, akkor az ellopott értéktárgyak mennyisége határozza meg ki verbuválta össze a legjobb rablóbandát és látta el a mestertolvajokat a legalkalmasabb célszerszámokkal.

Értékelés:

A jellemzően a Parks társasjátékáról ismert Keymaster Games elővette és leporolta a 2018-ban megjelent Caper (illetve annak elődjét az It’s Mine) társasjátékot és 2021-ben kiadta újragondolt verzióját Caper: Europe elnevezéssel. A kiadó a tőle megszokott magas minőséggel ajándékozta meg közönségét: már a zöld bársonyos borítású inzertből való ki- és bepakolás is jó érzéssel tölti el a játékosokat és a kártyaminőség kapcsán sem lehet panaszra okunk. Véleményem szerint magához a játékhoz képest ez a minőség már szinte túlzás, ráadásul az árát is jelentősen megemeli. A játékélmény kapcsán meg kell jegyeznem, hogy érzékenylelkű társasozók számára nem ajánlott és a középnehéz vagy nehéz stratégiai játékokat kedvelők tetszését sem feltétlenül nyeri el. A kiadó által becsült 30-35 perces játékidő tapasztaltabb játékosok esetében jóval rövidebb, 20 -25 perc bőven elegendő egy partira.

 

Az ikonok elsőre lehet, hogy bonyolultnak tűnnek, de valójában ezek nagyon egyszerű és egyértelmű jelzések az akciók végrehajtására. Az alap helyszín kártyák, illetve a városok helyszín kártyái a változatosságot, ezáltal a magasabb fokú újrajátszhatóságot hivatottak biztosítani, hogy sikeres volt-e ez a törekvés, arról nem vagyok teljes mértékben meggyőzve. Az viszont vitathatatlan, hogy a Caper: Europe teljesen egyedi játékélményt nyújt a maga könnyed módján egy kis humorral fűszerezve. Összességében a kivitelezés és a dizájn pazar, a téma feldolgozása is rendkívüli módon sikerült: ez bizony bűnöző lángelmék izgalmas párviadala és a győztes méltán nyerhetne felvételt Danny Ocean tolvajbandájába.

írta -- bigacs

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Caper: Europe