Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Nemesis Lockdown Kampánycélok – The Last of Us🍄

Az önmagában nem játszható kiegészítő tartalmaz egy teljesen új betolakodófajt, a rajzóspórákat, és egy száz oldalas képregényt kampánymódhoz. Ezen felül lehetővé teszi a Nemesis Utóhatás, Karnomorfok és Tébolyfantomok kiegészítőinek használatát a Marson is, és történik egy kis optikai tuning.

The Last of Us🍄

A Nemesis Lockdown Kampánycélok új betolakodóiról nekünk egyből a népszerű amerikai poszt-apokaliptikus drámasorozat és számítógépes játék jutott az eszünkbe, a The Last of Us, ahol a cordyceps nevű gombafaj átveszi az irányítást a fertőzöttek tudata felett, és zombi szerű lényekké változtatja őket. Bár a rajzóspórák nem változtatják zombivá az embereket, csak elpusztítják őket, rohamos tempóban és bármi áron szaporodnak, intelligensek, és a szorosan összekapcsolódó kolóniájukban remekül kommunikálnak. A rajzóspórák lebegő, extrém ellenállással bíró spórái a levegőben terjesztik a kolóniát. Előrehaladottabb állapotban kitüremkedésekkel teli, kocsonyás csírákká alakulnak. Hogyha sikeresen szétterjednek gombateleppé, azt már nem lehet eltávolítani. A kolónia egy falánk kinövése a galóca, a szíve pedig a királynő, aki a meghosszabbított csápjaival, a szömörcsögökkel barangol a létesítményben az emberekre vadászva.

A nyolc eltávolíthatatlan gombatelep-jelző úgy működik, mint a tűz- és az üzemzavar-jelző: hogyha le kéne tennünk egy új jelzőt, de az már nem áll a rendelkezésünkre, a játék véget ér – a létesítmény már menthetetlen, minden itt tartózkodó karakter meghal. Emiatt fontos a csírák fejlődését megfékezni: a lila és zöld kockák oldalán a kitüremkedések jelzik a csíra szintjét, vagyis hogy a helyiség mekkora részét borítja be a fertőzés. Hogyha egy hármas szintű csíra tovább fejlődik – általában eseménykártya hatására -, kialakul a gombatelep.

A csírák és a gombatelepek spórákat terjesztve szaporodnak tovább – szintén eseménykártya következtében.

A rajzóspórák képesek megfertőzni a karaktereket. Hogyha már van a karaktertáblánkon spóra, és még egyet le kéne helyeznünk, meghalunk – ráadásul a fertőzés is kicsírázik a holttestünkön.

A királynő csápjai bárhová elérnek, viszont maga a királynő és a galócák csak olyan helyiségekben képesek megjelenni, ahol már van csíra vagy gombatelep - viszont ezek pusztulása nincs rájuk hatással. Hogyha tiszta helyiségbe kéne leraknunk egy ilyen lényt, helyette egy csírát kell letennünk, és minden kapcsolódó folyósóra egy zajjelölőt.

A szömörcsögök pusztítása sikeres támadás esetén a szokásos módon működik: megvizsgáljuk egy támadáskártya sebzéshatását, és szerencsés esetben a lény meghal, esetleg elmenekül. A galócák sebzésénél két támadáskártyát kell megvizsgálnunk. Ha a királynőnek okozunk sérülést, egy lapot kell csak húznunk, viszont ehhez hozzá kell adnunk a királynőtábláról a legkisebb felfedett számot. A királynőtáblán a játék elején nyolc szemörcsögfigura pihen, és a játék során megjelenő csápokat innen kell átraknunk az adott helyiségbe. Minél kevesebb szemörcsög van a táblán, annál kisebb a szám, tehát annál könnyebb legyőzni a királynőt.

Elmondatlan történetek 3

A dobozban találhatunk egy száz oldalas képregényt, amely hat fejezetből álló kampánymódot tár elénk. A játékot szóló vagy kooperatív módban tudjuk játszani, ahol minél több karakter vesz részt, annál könnyebb a dolgunk – egyedül szinte lehetetlen végig vinni a történetet, de ketten is több nekifutás és egy nagy adag szerencse kell a fejezetek sikeres lezárásához. Minden küldetésnek vannak speciális előkészületei és céljai. Az idősáv bizonyos pontjaira érve, valamint a pálya különböző helyiségeibe lépve vagy az akciójukat használva események következhetnek be: ilyenkor meg kell keresni az adott eseményt az aktuális fejezeten belül, felolvasni, majd végrehajtani a szükséges lépéseket. Vannak pontok, ahol dönthetünk, ilyenkor célszerű szavazni. A döntéseink és cselekedeteink eredményeként a történet különböző irányokba haladhat. Ezek nyomonkövetésére szolgál a választáskészlet, amely segítségével a kampányt több részletben is lejátszhatjuk, és elpakolhatjuk a játékot két parti között.

Kompatibilitás

Nemesis-pakk-tulajdonosként a Nemesis Lockdown beszerzése után kötelezőnek éreztem a kiegészítőt, mivel szuper kombinálhatóságot biztosít. A rajzóspórák bevethetőek az űrhajón is, a Tébolyfantomok és a Karnomorfok pedig a Marson is ijesztgethetnek minket az új laboratóriumtábláknak és eseménykártyáknak köszönhetően. Az Utóhatás összes karaktere bevethetőségéhez szintén szükség van a kiegészítőre. A fejvadász új akciópaklit, küldetéseszközöket és célkártyákat kapott, az android új akciópaklit és indulóeszközt, de vannak még más új induló- és küldetéseszközök is. A szanitéc szintén elérhető karakter, amelyhez a dobozban új küldetéseszközkártyát és tudásjelzőt kapunk.

Optikai tuning

A doboz szuper optikai tuningot tartalmaz: a kezdőjátékosjelző, a marsjáró, a főkapu és a tizenegy ajtó minik formájában érkezik.

💯

A segítségkártyáknál történt egy kis elírás: a Tébolyfantom-segítségkártyán is Karnomorf cím látható, de ezen kívül semmi kivetni valót nem találtunk a kiegészítőben. A doboz inzertje és az alkatrészei minősége kiváló. A rajzóspórákra már csak a The Last of Us iránti szeretetem miatt is kíváncsi voltam, és nem okoztak csalódást. Izgalmas, teljesen más fajta betolakodó, mint amit megszokhattunk, elképesztő minikkel és jelzőkkel. Bár a Terrain kiegészítőnek köszönhetően már rég lecseréltük a kartonból készült ajtókat, a további három mininek nagyon örülök. (A Terraintől nem válnék meg továbbra sem, hiszen az ajtókon túl még tojásokat, karakterholttesteket és a Marson nem kamatoztatható mentőkabinokat is tartalmaz.) Szuper, hogy végre egy Elmondatlan történetek magyar fordítást is kapott, hihetetlen izgalmas a kampánymód. Akik a félkooperatív játékhoz vannak hozzászokva, szinte más játéknak fogják érezni a partit.

Hogyha Te is Tébolyfantomok vagy Karnomorfok rajongó vagy, ki ne hagyd a Nemesis Lockdown Kampánycélokat, hozd el Te is a Marsra kedvenc szörnyetegeidet!

Hol várásolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

30Márc

Mellékküldetés: Nemesis - Nemesises szabadulószoba otthon

Ismertető | 2024.03.30. 14:00:00

Szabadulós játék a Nemesis társasjáték világában izgalmas feladványokkal és nehéz döntésekkel - spoilermentesen.

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • Pcs

    2023-04-05 21:36:15

    Ahogy Gevanda írta, nálunk is elég változó a játékhossz, ha nagyon szerencsétlenül jönnek össze a dolgok, elég gyorsan el lehet veszíteni a játékot, a győzelemhez nálunk is 2-3 óra kell általában. Jelentősen növeli szerintem a játékidőt, ha nem koop módban játszátok, mert akkor például ha az a célod, hogy az űrhajó jusson vissza épségben a Földre, akkor mindent egyedül kell csinálnod: egyrészt ellenőrizni kell az uticélt, másrészt az űrhajó másik végében lévő három hajtóművet egyesével, ami elég időigényes. Ketten vagy hárman szoktuk játszani, nagy különbséget én nem éreztem a játékmenetben/élményben. Túl sok játékot nem tettünk bele (maximum 8-10) így eddig csak egyszer fordult elő, hogy valakinek (pont nekem) lehetősége volt a szörnyeket irányítani. Ez mondjuk már a játék vége felé volt, így még kb. fél-egy óráig tartott a játék.

    Őszintén szólva az első egy-két játékban azt éreztem, hogy csak menekülök, kullogok az események után, nincsen jó döntés, viszont a harmadik-negyedik játékban már ismertük annyira a játékot, a pályát, a karaktereket, célokat stb., hogy már érezhetően volt hatásom a játékra, nem volt mindegy, mit csinálok, és sikerült is nyerni. Emellet természetesen óriási a szerencsefaktor, de valahogy ebben a játékban nem zavar, szerintem illik a témához.

    És szerintem ez a játék legnagyobb erőssége: nagyon tematikus, mi nagyon bele tudjuk élni magunkat a történetbe, ehhez bizonyára hozzájárulnak a (nem annyira mini...) minik, a kellően sötét asztalkép stb. Ha bejönnek az alien-filmek, szerintem ennek a világa is be fog jönni.

  • lrekasi

    2023-04-05 18:18:26

    Nagyon szépen köszi a választ! Attól tartok, inkább veszek egy csomag szalvétát, hogy szalonképessé tegyem magam a nyálcsorgatás után 🤤

  • ryuk669

    2023-04-05 13:01:21

    Jó ezt olvasni, ugyanis nem gondoltam hogy a 2 fős móddal ennyire opcionális a játék. Most ugyan vissza kell fognom a költségeket, hónapok óta először szerezem be játékot...az is a Sleeping Gods, ugyhogy ez nem fér be a büdzsébe, plusz az időmbe sem, de annyira régóta vágyom a kipróbálására, hogy lehet szervezek egy játékestet (plusz egy főt szerencsére szerintem játszva befogok erre a gamerebb bandából) kölcsönzöm, ha lehet és teszteljük. Még jobb is, ha elsőre csak 2 fősen, mert gyanitom én kezdeném a halálozási rátát, és nem szeretném ha egy másfél, 2 óra tétlen ücsörgés elvenné a kedvemet a játéktól.

    A képregény kieg is jól hangzik. Amennyiben az alap bejön, mindenképp ránézek arra is.

  • gevanda

    2023-04-05 11:14:11

    Nagyon változó a hossza, egy és három óra között mozog. Öten nem szeretem a hosszú holtidő miatt. Mi általában ketten játszunk vele.

    A szemikooperatív szerintem három és négy főnél működik igazán jól, mi ketten főleg koopban szoktuk tolni. Hogyha koopban játszol, akkor barátságos célok vannak, és ha meghalsz is újraéleszthet a társad, szóval kvázi nem eshetsz ki. Szemikoopban lehet több karakternek is célja, hogy csak ő élje túl, vagy az egyes/kettes/... játékos ne élje túl, és ebben a módban az újraélesztés sem lehetséges. Mi jártunk már úgy, hogy négyen játszottunk, és már körülbelül fél óra után meghalt a tudós, nem vette át az irányítást a betolakodók felett, és még kb másfél órán át játszottunk. Szóval előfordulhatnak ilyen kínos szituk.

    Ha már kiismered a játékot, tudod, hogy mitől tapadnak rád jobban a betolakodók, milyen helyiségek és tárgyak mikor lehetnek a hasznodra, milyen célhoz milyen karaktert érdemes választani, milyen események és támadások sújthatnak le rád, akkor jobban tudsz tervezni, viszont a hatalmas szerencsefaktor miatt simán elbukod a kiismert játékot is. Pont olyan kombóban jönnek az eseménykártyák, balszerencsésen dobsz vagy húzol a húzózsákból, ilyesmik. Itt nincs ilyen kiszámíthatóság, mint a Pandemicben, hogy a fertőzés kártyák kb mikor jöhetnek, vagy a visszakevert országok miatt tudni, hogy a kövi x körben hol fog lesújtani a vírus.

    A fejlődés-szereteted alapján én a képregényes kampány módot ajánlanám még a figyelmedbe. 😊 Az Untold stories első és második kötete csak angolul jelent meg, a harmadik ezzel a kiegészítővel magyarul is. Szólóban vagy koopban játszható, és amellett, hogy tök jól összehozott történetet kapsz, folyamatosan nehezedik a játék.

  • lrekasi

    2023-04-05 07:25:17

    Érdekelne, hogy úgy általában, milyen hosszú egy játék? Hányan játszátok? A játékos kiiktatás egy-egy karakter feladata csak, vagy lehet többé is? Milyen gyakran fordul elő, hogy kiejtetek játékost, vagy játékosokat, és utána még mennyi ideig tart maga a játék?

    Mindezt azért kérdezem, mert a szerencsefaktorral bizonyos formákban együtt tudunk élni. Ha pl. a játékot "megúsznod" és nem legyőznöd kell, mint általában a tower defence játékokban, ahol nem az a cél, hogy "csak még egy kört", hanem "bakker, van még 10 kör, ezt hogy éljük túl?". A TD játékokat pont ezért nem is szeretem - ami elól érdekes kivétel a Pandemic, amiben lehet stratégiát építeni, működnek taktikák, "számolható" a szerencse. Ennek ellenére egy játékkal szeretnék úgy leülni játszani, hogy nyerhetek is benne; meg tudom ismerni, és tudok fejldőni, elmélyülni benne. Ha csak mindig az adott szituációra kell reagálni, és nincs benne jó döntés, csak kevésbé rossz, az nem az én játékom - ezt néha a való élettől is megkapod, ha van célod, és nem csak sodródsz a "jeleben élve" a hétköznapokban 🙂

  • Pcs

    2023-04-04 22:00:05

    Nem feltétlenül kell a szörnyeket irányítani, hogy keresztbe tegyél a másiknak. Alapból is lehet olyan célod, hogy csak te éld túl, akkor pedig kénytelen vagy valahogy megnehezíteni a többiek dolgát, persze úgy, hogy ne jöjjenek rá valójában minden is sántikálsz. 😉

  • lrekasi

    2023-04-04 14:43:09

    Azért ez ultraki... Alapból is nehéznek - kaotikusnak inkább - tűnik a játék, amire egy kevésbé szerencsés még rátehet egy lapáttal. Megdöglött az én tehenem, a szomszédé se lakjon már jól 🙂 Na ez, ... ez így egy pöttyet barátság gyilkos tud lenni.

  • gevanda

    2023-04-04 13:12:49

    A Nemesisben az elsőként kieső játékos átveheti az irányítást a betolakodók felett, így ő már nem nyerhet, de jól kitolhat a többiekkel, és megnehezítheti a játékoukat.😄 Viszont a többi kiesőnek nem jár új szerep. És ez a Lockdownba nem lett átültetve - szerintem amiatt, mert így túl opk lesznek a szörnyek.

  • Robby

    2023-04-02 22:18:54

    Nálunk a Nemesis nagy kedvenc, az új változatot még nem vettem meg, mert nem igazán vagyok biztos abban, hogy ár/érték arányban annyi újat tudna adni a játékhoz. A Nemesis fórumban már leírtama véleményem a játékról, így itt ezt nem akarom ragozni. A szerencse meg az ilyen játékokban teljesen jól van kidolgozva és kötelező, szerintem, ez tükrözi a "valóságot". Ha valaki lő egy fegyverel, akkor semmi nem garantálja, hogy talál is. Vagy ha bemegy egy ismeretlen szobába akkor nem tudja, hogy ott mi vár rá. Ettől valósághű, izgalmas és élevezetes egy ilyen játék. Szóval ezt a szerencse dolgot szerintem csak pozitívan lehet említeni. Nemesis fan vagyok, de az új változatot (meg az egyéb változatokat) egy kicsit rókabőrnek érzem, amik tetszenek de sajnos olyan áron vannak, hogy el kell gondolkodni azon, hogy tényleg érdemes megvenni?

  • lrekasi

    2023-04-02 12:06:55

    Ezt a szabálymagyarázós tapasztalatod ismerős 😉 Nálunk is elmarad itt-ott. Persze olyan is van, aki elvégzi a házi feladatot.

  • ryuk669

    2023-04-02 11:10:30

    Nekem is a munkahelyemről lett pár ember játékostárs, ezekből 2 elég masszív gamer, de sajnos pont velük mindíg külön alkalmakkor találkozunk. Viszont a többiek azok még nálam is kevesebb időt fordítanak erre az igen jó hobbira, pl hiába küldök szabályt és játékmagyarázó videót, a találkozón néha még a játék nevére sem emlékeznek, amivel játszani fogunk, igy evidens hogy olyankor egy bő másfel óra a szabályértelmezéssel megy el....

    Remélem idővel ez változik, mostanában egész sok alkalmat össze tudtam szervezni nálam jóval tapasztaltabb jatékosokkal akiktől megérte tanulni. A jövöben ezen kapcsolatok fenntartására törekszem és akkor talán egy Nemesis is belefér. Remélem. A solo mód is kecsegtető, de szerintem ilyen játék esetében nem az igazi. A közös küzdelem a túlélésért adja meg a hangulatát. :D

  • lrekasi

    2023-04-02 10:54:22

    Látod, ezzel nem vagy egyedül. Szerencsére a munkahelyemen sikerült verbuválni egy kisebb csapatot, akikkel konfrontatív játékokkal tudunk játszani, és kifejezetten keresik a gondolkodós fajtát, és nem fanyalognak ha újra és újra ugyanazon játék kerül az asztalra, csak mert a megismerésükhöz idő kell. Heti egyszer összeülünk már pár hónapja. 2 fő stabil tag, de beugrók más napokon is vannak, így rotálódik a polcom. De ott pl. a (semi)cooperative egyelőre nem megy.

    A Nemesis bármely variánsát szívesen kipróbálnám legalább 1x - bár 5 órát nem tudok rááldozni. A szerencse ehhez valóban hozzátartozik - de pl. a Ghost Stories-ban ezt nem tudtam elfogadni. Talán azért, mert az a játék nem a túlélésről, hanem a győzelemről szól egy végső "csatával". Azt a játékot nem kioldalaznod kell, hanem uralnod. Ez meg taktikát kívánna, de amire a szerencse szinte kizárólagos szerepe miatt kevés lehetőséged van.

    Szeretem, ha van játékban titkos egyéni cél, még az áruló megjelenése sem zavar - de kiesni emiatt az elején, miközben a többiek még órákon át játszanak, az nem jó. Talán csak akkor elviselhető, ha maga a társaság kommunikatív, és mellénarrálnak, mint pl. ők itt és itt. Egyébként ülni és nézni, ahogy töprengenek, lépegetnek, ... meh. (Régen pl. Wil Wheaton "csinált" ilyen színházat a Geek & Sundry csatornán, és azt is nagyon élveztem.)

  • ryuk669

    2023-04-02 10:08:09

    Ugyan így érzek. Nekem inkább a fő ok, hogy bár szívesen játszanám, komolyabb játékostársakkal csak szökőévente 3x ha össze tudunk ülni, és anélkül meg elég kihasználatlan lenne. Pedig de kipróbálnám az alap Nemesist is. (Ott plusz vonzóerő hogy tetszenek az Alien jellegű kis minik)

    A szerencse faktor továbbra is úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű játékokhoz már csak a feszültségfokozás miatt elengedhetetlen.

  • lrekasi

    2023-04-01 09:30:53

    Ilyeneket olvasva mindig kedvet kapok hozzá, de aztán lehűtöm magam, hogy a magas szerencsefaktort, vagy épp azt, hogy órákon át obszerver módban kövessem mások játékát, azt nem venné be a gyomrom :( Jaj, pedig de mozog az a kisördög odabent, a hörcsög, hogy akarod te ezt barátocskám, bizony mondom néked, akarod 😈

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nemesis: Lockdown - Kampánycélok