Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ganz Schön Clever - Kockázatos láncreakció

Szereted a több órás, izgalmas témával ellátott, komplex játékokat? Akkor ez nem a te játékod lesz, mert erre egyik jellemző sem igaz. Ha viszont egy egyszerű, gyors, pörgős, könnyen tanulható, mégis gondolkodós absztrakt darabot keresel, érdemes folytatni az olvasást.

A Ganz Schön Clever pont a fentebb említett kritériumoknak megfelelő roll&write játék, mellyel egyszerre 1-4 játékos játszhat - habár adott esetben fizikailag ennél többre is van lehetőség, de erről majd később.

Egy kockajáték

Az előkészületek során mindenki kap egy pontozólapot és egy filctollat, a doboz alját (melynek az inzertjére egy ezüsttálcát nyomtattak) középre tesszük, és véletlenszerűen választunk egy kezdőjátékost, aki megkapja a hat dobókockát.

A játékosszámtól függően négy, öt vagy hat fordulót fogunk végigjátszani. Mindenki egyszer lesz aktív játékos minden forduló során (míg a többiek passzív játékosok lesznek, akármilyen meglepő is ez a kijelentés).

Az aktív játékos a köre elején dob a hat dobókockával, majd kiválaszt egyet, végrehajtja az ahhoz tartozó akciót, és a többiből mindegyiket a tálcára helyezi, melyek a választott kocka számánál kevesebbet mutatnak. Ezután a maradékkal dob, elvégzi a megfelelő akciót, és ismét a tálcára helyezi a szükséges darabokat, végül pedig harmadik alkalommal is megismétli ugyanezt. A harmadik dobás után a passzív játékosok egyszerre kiválasztják a tálcán lévők közül az egyiket (tehát egy adott kockát többen is választhatnak), majd ikszelnek, vagy leírnak egy számot a pontozólapjukra. Az utolsó forduló vége után a pontszámítás következik, és ismét elárulok egy nagy titkot: a legtöbb ponttal rendelkező kockahajigáló lesz a nyertes.

De mégis hogy lehet pontokat gyűjtögetni?

A pontozótáblák különböző színű területekre vannak felosztva, melyek mindegyikéhez tartozik egy-egy azonos színű dobókocka. A borotvaeszűek valószínűleg már kitalálták, hogy ha egy adott színű kockát választ valaki, akkor az annak megfelelő színű területen kell végrehajtania valamilyen akciót. Van azonban egy fordulat: fehér színű dobókocka is van a dobozban, de nincs annak megfelelő területszín. Következésképpen ez lesz a dzsókerünk, melyet bármilyen színű kockaként felhasználhatunk.

A területek részletes bemutatásával nem untatnék senkit, hiszen szépen le vannak írva a szabálykönyvben, de egy rövid összefoglalást azért adok. A sárga területen egytől hatig szerepelnek számok, és a sorok, oszlopok, valamint az egyik átló teljes kitöltése után adnak különféle bónuszokat (az oszlopok után pontokat kapunk). A kék területen a kék és a fehér kockák összegét kell figyelembe venni, és annak megfelelően ikszelni az egyik mezőt. A teljes sorok és oszlopok itt is előnyökkel kecsegtetnek, és a pontszámot a beírt X-eknek megfelelően kapjuk a terület után. A zöld sorban minden mezőnek van egy feltétele: a dobott érték legalább akkora kell legyen, mint az odaírt szám. Itt is az X-ek száma határozza meg a pontszámot.

A narancssárga sorba tetszőleges számokat írhatunk (annyit, amennyit dobtunk), és a terület pontszámát ezen számok összege fogja jelenteni. A lila terület is hasonlóan működik, azonban ott az a feltétele minden mezőnek, hogy a beírt szám szigorúan nagyobb kell legyen az előzőnél - kivéve ha hatos az utolsó beírt szám, mert akkor bármit írhatunk utána.

A sorok sajátossága továbbá, hogy balról jobbra kell írni/ikszelni, és némelyik mező kitöltése után kapunk valamilyen bónuszt. Ezek a bónuszok sokfélék lehetnek: szám vagy X egy másik területen, újradobási lehetőség, extra kocka akció vagy rókafej. Az újradobási lehetőség egyértelmű, az extra kocka akció segítségével bármelyik kör végén kiválaszthatunk egy tetszőleges kockát (akár passzívként is), a rókafejek mindegyike annyi pontot ér, amennyit a legkevesebbet érő területünk.

Színes kockákkal

A Ganz Schön Clever egy remek roll&write játék, mellyel kellően égethetjük az agyunkat. Kicsit a Qwixxre emlékeztet, valószínűleg nem véletlenül (színes kockák, színes területek, ikszelgetés), de ahhoz viszonyítva egy következő lépcsőfoknak mondanám. Szintén hasonlóság, hogy tulajdonképpen többen is lehet játszani a dobozra írtnál, de ezzel csak végső esetben érdemes próbálkozni, hiszen ha valaki sokszor passzív, akkor unalmassá válhat a játék.

A sokféle terület miatt valószínűleg kicsit bonyolultabb, mint egy átlagos kockadobálós darab - mindegyik működését részletesen el kell magyarázni a többieknek -, de ha ezen túljutunk, akkor remek élmény, és máris rájövünk, hogy mennyire egyszerű (hasonló kihívást észleltem a Köszöntünk... álmaid városában! esetében is).

Számomra az egyik legérdekesebb eleme a működésnek a rengeteg kombózási lehetőség. Előfordulhat, hogy ha ügyesen választjuk a kockákat, akkor a végén egy választással öt-hat akciót is végrehajthatunk. Természetesen dobókockákról beszélünk, így az is könnyedén megtörténhet, hogy nagyon nem jön ki a lépés. Ez a random faktor lehet előny és hátrány is: szinte bárki nyerhet, de néha akárhogy tervezünk, nem tudjuk kidobni a megfelelő számokat.

Szintén a véletlenszerűséghez kötődik a szóló mód egyik nehézsége: az eredményünk a jó taktika mellett erősen függ a szerencsénktől is, ezért kis túlzással csak eleget kell próbálkozni, hogy elérjük a legmagasabb értékelést. Emellett van még egy probléma: mivel a passzív játékosként töltött köreinkben az aktuális dobás legkisebb kockái közül válogathatunk, ezért legtöbbször sokkal rosszabbakat kapunk, mint például egy tényleges kétszemélyes játék esetén. Így az utóbbi során könnyebb több pontot gyűjteni.

Ha viszont valaki nagyon szeret szólózni, akkor még csak a játékot sem kell megvennie hozzá, ugyanis elérhető a Schmidt Spiele honlapján. Vagy, ha úgy tetszik, ezt egy vásárlás előtti demó verziónak is fel lehet fogni.

A szemközti oldalak összege 7

A Ganz Schön Clevert azoknak ajánlom leginkább, akik odavannak az egyszerű, de nagyszerű (és gondolkodós) játékokért. Netán kicsi az asztaluk. Vagy csak imádnak filccel firkálni. Meg dobálózni. Látszik, milyen sokrétű alkotás ez. Aki pedig nagyon lázba jött az olvasottak alapján, annak érdemes utánanéznie a testvérjátékoknak is: Doppelt So Clever, Clever Hoch Drei.

Szerintetek melyik a legjobb roll&write játék? Volt már szerencsétek Wolfgang Warsch bármelyik agyszüleményéhez?

Társasjáték adatlap - akciós árak

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

27Jan

Robbanó minyonok - Partijáték (nem csak) gyerekeknek

Ismertető | 2024.01.27. 13:26:00

A kirobbanó sikerű 2018-ben megjelent Robbanó cicák minyonosított verziója


Kommentek

  • elistvan

    2022-02-08 14:24:16

    Bár karácsonyra megvettük, de mióta megtaláltam a netes változatot rengeteget játszottam szólóban. Tényleg képes beszippantani a játék annak ellenére, hogy ez egy absztakt játék és abból sem épp a legszebb.

  • porcine

    2022-02-08 07:41:18

    Vágj bele nyugodtan! Nekünk a feleségemmel nagy kedvenc. Csak elsőre tűnik összetettnek, könnyű a szabályrendszere. Rettenetesen addiktív.

  • Clio

    2022-02-08 05:41:06

    Köszi a tippet! Megkeresem és kipróbálom! :)

  • Clio

    2022-02-08 05:39:06

    Köszi a bàtorítást! Lehet belevágok, csak hogy magamat is megnyugtassam :D

  • gyd

    2022-02-07 22:33:23

    Az online solo verzió linkelve van a cikkben. Ha nem tudod, hogy tetszene-e/menne-e, akkor érdemes először azzal próbálkozni. A szabálykönyvet pedig megtalálod itt az oldalon a játék adatlapján.

  • kvarclovag

    2022-02-07 22:26:47

    Androidra megvan mindegyik .... Clever. Ott könnyen kipróbálhatod.

  • csongrady.p

    2022-02-07 21:12:31

    Ugyan 🙂 Én is csak párszor játszottam vele és nem döntöttem rekordot, de az a jó benne, hogy mindenképpen pontot szerzel és egyszerűen fun.

    Abban lehet rutint szerezni, hogy mikor mire érdemes rámenni még több pontért szerintem.

  • kvarclovag

    2022-02-07 20:43:07

    Ezeket tényleg letöltöm, nyomtatom formában kéne terjeszteni. Esetleg vásárolható lenne valami extra bigyó, aminek a megvételével aki akarja, támogathatja a szerzőt. Itt még csak csak van valami kis többlet egy sima kockás laphoz képest, de a kartugráfusoknál már szinte semmi. Mármint a lapon, mert adnak pár kártyát is, de az szintén simán kiváltható lenne egy sorszámozott listával, amiről kockadobással kiválasztjuk az aktuálisan érvényeset.

    De én már azt sem értettem, amikor sok éve, megjelent a kis műanyag hajós műanyag táblás torpedó. Na meg a Master Mind. Ezek papíron sokkal egyszerűbben játszhatók, a műanyag micsodák csak nehezítették a játékot.

  • Clio

    2022-02-07 20:24:03

    Régóta nézem már ezt a játékot, de a cikk alapján továbbra is azt érzem, hogy én ehhez agyban kevés vagyok xD. Pedig úgy kipróbálnám... Lehet pár játék után ráéreznék, addig viszont maradnak a kétségek, hogy vajon nekem menne-e :D

  • csongrady.p

    2022-02-07 20:19:17

    Szerintem ez a játék a roll&write zsáner egyik arca (ha a flip&write külön kategóriát képez). Kompakt, bárhová el lehet vinni és a kombók miatt egész szép pontokat el lehet érni. (Főleg aki ravasz mint a "róka" 😋)

    Személy szerint én előbb nyomtatnék új tömböt mintsem laminálnék. A permanens írogatás a része az élménynek véleményem szerint. Ha a papír elfogyna a játék során, akkor szerintem simán be lehet nevezni a folytatásokra 🙂

  • gyd

    2022-02-07 16:30:58

    Jó megoldás a színes nyomtató is, de még jobb, ha van lehetőség laminálni néhány lapot, mert akkor bármennyiszer újrahasználható. Persze ez nem mindenkinek opció, és hozzátenném, hogy a dobozban érkező filceket muszáj lesz lecserélni normális táblafilcre, mert elkenődik.

    Ja, és nagyon passzentosan kell körbevágni, hogy a laminált lapok visszaférjenek a dobozba. :)

    Remélhetőleg hamarosan lesz bemutató a doppelt so cleverről és a clever hoch dreiról is. :)

  • armin.d.ivan

    2022-02-07 16:14:36

    Elsőre nekem a Calavera ugrott be, nálunk az a kedvenc ebben a stílusban. Szerintem marad is, több hasonlóra nem hiszem, hogy szükség lenne.
    Egyébként úgy tudom, hogy több kiadó is biztosít ezeknél plusz lapokat, lehet ennél is így van/lesz.

  • skynetube

    2022-02-07 15:47:14

    Kár, hogy nem szeretem összefirkálni a társasjátékaimat, se lemosható filccel se sehogy. De sebaj, a színes fénymásoló mindent megold :D

    Köszönöm a cikket, már régóta keresek valami hasonló típusú roll&write társasjátékot! Ment is a listára.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ganz Schön Clever - Egy okos húzás!