Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Trónok harca (2. kiadás) kiegészítő ismertető : "Tűz és vér”

Egyre többen sóvárognak a Hét Királyság feletti uralomra. Dalban megénekelt lovagok, nemesek és nagy múltú házak tagjai csatlakoztak a hatalmasok játszmájába, de vajon melyik ház kerül ki győztesként? Ki foglalja el helyét a Pengék trónján? Ha hihetünk a kikötők suttogásának, miszerint sárkányokat láttak repülni keleten, Pentos városa felett, lehet egy régi családot láthatunk majd trónra lépni. Egy biztos, az őszi esők elmossák a csaták nyomait, mire beköszönt a tél…

A Trónok harca társasjáték 2. kiadása a sorozat 1. évadával egyazon évben, 2011-ben jelent meg angolul, majd miközben a rajongók tábora egyre növekedett, a játék is gyarapodott három kiegészítővel. Az alapjátékról szóló ismertető után ezeket is szeretném bemutatni - a legújabb kiegészítőről hosszabban, míg a másik kettő magyarul meg nem jelentről csak rövidebben írok.

A sárkányok anyja

Doboza kicsinek tűnhet, pedig sok újdonságot tartogat A sárkányok anyja kiegészítő: ezentúl játszhatunk az Arryn és a Targaryen-házzal (utóbbihoz legalább 4 fő kell), a választott házunkon kívül irányíthatunk vazallus háza(ka)t is, meghódíthatjuk Essost és vehetünk fel kölcsönt a Braavosi Vasbanktól.

Mit rejt a doboz?

Kapunk egy új szabálykönyvet, ami szinte megegyezik az alapjátékban lévő megjelenésével és felépítésével. A játék előtt nem kell az alapjáték szabályfüzetét is fellapozni, mivel egy összesített előkészület leírás található meg kiegészítő szabálykönyvében. (Gyorssegédlet az utolsó oldalán található.)

Ha a Targaryen-házzal játszunk, akkor az Essos melléktábla is játékba kerül. Az alapjáték táblájára helyezendő kettő fedőmezővel tudjuk kialakítani az Arryn-ház otthoni tartományát, A Sasfészket és a vele szomszédos Arryn völgye területet, illetve a közelükben lévő Harapás tengeri tartományt. A befolyássor bővítés hatról nyolcra növeli az elfoglalható befolyási pozíciók számát.

Az Arryn-ház a helyőrségjelzőjét eltekintve (2 helyett 4 harci ereje van) ugyanazokat a tartozékokat használja, mint az alapjátékban lévő házak.

A Targaryen-háznál több különbség is megtalálható:

  • az egyenlőtlen erőviszonyok miatt 8 gyalogos, 6 lovag, 8 hajó és 3 sárkány egységet irányíthat (ostromgépet nem), utóbbiak erejét az 5 sárkányerő jelző mutatja
  • kettő, egyenként 7 házkártyát tartalmazó paklit kap, melyből az egyiket akkor használhat, ha a többi ház a másik két kiegészítő (lásd lentebb) házkártyáit használja
  • a Targaryen-házat irányító játékosnak a győzelem eléréséhez a 20 darab Targaryen hűségjelzőből kell hatot megszereznie
  • nincsenek külön Targaryen befolyásjelzők, mivel ezek a befolyássor bővítményre lettek nyomtatva

Ezen felül mind a nyolc ház kap még 3-3 kékes hátterű tengeri parancsjelzőt (menetelés - szekerce, támogatás - vaskesztyű és Vasbank - érmék), melyeket csak hajó egységeknek lehet kiadni.

A játék elején vazallusnak kijelölt házak egységeit a 7 vazallus előkészület kártya alapján kell a táblára helyezni. Ezeket a házakat a 16 vazallus parancsjelzővel tudjuk irányítani (csillag, kör, négyzet és háromszög hátterűből 4-4 található meg; van menetelés - szekerce, védekezés - sisak, portyázás/támogatás - fáklya/vaskesztyű és védekezés/toborzás - sisak/erőd típusú), a harcok során pedig a saját házkártyáink helyett a 7 vazallus házkártya közül kell húznunk.

A Braavosi Vasbank használatához kapunk 12 kölcsönkártyát, 15 tartományfejlődés/romlás jelzőt (5 erőd, 5 utánpótlás és 5 hatalom) és a braavosi semlegeserő jelzőt. A Targaryen hűségjelzők a IV. paklit alkotó, összesen 10 darab Westeroskártya leírása szerint bukkanak fel.

Előkészületek

A Trónok harca (2. kiadás) alapjáték előkészület lépései helyett az alábbiakat kell végrehajtani:

  1. Az alapjáték táblájára helyezzétek fel a Sasfészek és Harapás fedőmezőket, a befolyási sor bővítményt illesszétek a táblára nyomtatott befolyási sorok végéhez, ezzel kibővül az elfoglalható pozíciók száma nyolcra.
    Ha a Targaryen-ház is játszik: tegyétek az Essos melléktáblát az alapjáték táblája jobb oldalához úgy, hogy a két tábla alja egy síkban legyen.

  2. A Westeroskártyákat hátoldalukra nyomtatott római számok szerint előbb válogassátok szét 3 paklira, majd keverés után tegyétek ezeket a tábla mellé.
    Ha a Targaryen-ház is játszik: a IV római számmal jelölt kártyákból is alkossatok egy külön paklit.

  3. A vadkártyákat keverjétek meg és helyezzétek a táblára a vadak erejének sávja mellé, a sávra pedig helyezzétek le a vadak erejének jelzőjét a 2-es pozícióra.

  4. A semlegeserő jelzők közül csak a Királyvár jelzőt helyezzétek fel a táblára, a többi jelzőre nem lesz szükség, ezek visszakerülnek a dobozba.
    Ha a Targaryen-ház is játszik: az Essos melléktáblára helyezzétek fel a Braavos semlegeserő jelzőt. 

  5. Válasszátok ki, hogy melyik házat szeretnétek irányítani: Stark, Lannister, Baratheon, Greyjoy, Tyrell, Martell, Arryn és Targaryen (4 vagy több játékos esetén) házak választhatóak. A Targaryen-házat kivéve a többi ház, melyek nem lettek kiválasztva, vazallusnak számítanak. Ezután vegyétek el az irányított házak tartozékait: a paravánotok mögé helyezzétek a titokban tartandó tartozékokat, a többit mellé, illetve a hatalomjelzőkből alkossatok közös kupacot, majd saját hatalomjelzőitek közül húzzatok hetet (ezek is paraván takarásába kerülnek). Ha a Targaryen-ház is játszik: tegyetek egy Targaryen hűségjelzőt Királyvár tartományra.

  6. A paravánok hátoldalán írt előkészületek szerint tegyétek fel egységeiteket és helyőrség-, utánpótlás- és győzelempontjelzőtöket, azonban a befolyásjelzőket (kivéve Targaryen-ház jelzőit) a lentebb látható képet használva állítsátok sorrendbe. Ha egy befolyássor első három pozíciója közül az egyikre vazallus ház jelzője kerülne, akkor előbb a játék elején kiválasztott házak, majd a vazallusok befolyásjelzőit helyezzétek fel a sorrendet megtartva. Az első pozíción lévő házak megkapják az adott befolyási terület jelzőjét.
    Megjegyzés: a Targaryen-ház minden befolyássoron a 8. pozíción foglal helyet a játék során. 

           7. A vazallus házak egységeit a vazallus előkészület kártyák alapján állítsátok fel a játéktáblán. A helyőrségjelzőket a
               megfelelő tartományra, győzelempontjelzőket a Vastrón befolyássor mellé, az utánpótlásjelzőket a 4-es pozícióra, a
               vazallus házkártyákat és parancsjelzőket pedig mindenki számára jól elérhető helyre tegyétek.

           8. Ha a Targaryen-ház is játszik: keverjétek meg a kölcsönkártyákat és helyezzétek a paklit képpel lefelé az Essos
               melléktábla tetején lévő kijelölt helyre (arany mintás). Ezután húzzatok egy kölcsönkártyát, amit az utolsó helyre, a
               7-es pozícióra kell letenni.

           9. Helyezzétek a fordulójelzőt a fordulósáv 1. pozíciójára, ezzel kezdetét veszi a játszma. Ha a Targaryen-ház is játszik:
               egy-egy sárkányerő jelzőt tegyetek a fordulósáv minden 2. pozíciójára.

    Új szabályok

    Kedvcsinálóként összefoglaltam az új, fontosabb szabályokat, melyek részletezését a szabálykönyvben megtalálhatjátok.

    A Targaryen-ház 1 győzelemponttal kezdi a játékot Pentos otthoni tartománya birtoklása miatt (ha elveszti / visszaszerzi ezt a területet, veszít / visszakap 1 pontot), további pontokat az esemény szakasz során felhúzott IV. Westeroskártyák szerint felhelyezett Targaryen hűségjelzők begyűjtésével szerezhet. A különleges egységei, a sárkányok a játék kezdetétől fent vannak a táblán, nem toborozhatóak újra, és csak bizonyos kártyaképességek által lehet visszaszerezni őket, ha megsemmisültek. Harci erejük eleinte 0, de minden második körben a fordulósávról egy sárkányerő jelzőt elvéve és az Essos melléktáblára téve az összes sárkány ereje nő eggyel. Nagyon mozgékonyak, mivel átrepülhetnek bármelyik szárazföldi tartományra, viszont vesztes csata után csak a kiindulási területre vonulhatnak vissza repüléssel. A Targaryen-ház minden befolyássoron a 8. pozíción foglal helyet, a befolyási területek jelzőit nem birtokolhatja, de körönként 3 különleges parancsot kiadhat. Amikor a játékosok befolyássorok pozícióira licitálnak, a Targaryen-ház saját rendelkezésre álló hatalomjelzőit tetszőlegesen szétoszthatja a játékos és vazallus házak között, akiknek azt el kell fogadniuk. Minden más házra vonatkozó szabály (pl. vadak támadása, tartomány birtoklása, harc, stb.) ugyanúgy vonatkozik a Targaryenre is.

    A vazallus házak a semlegeserőket váltják fel, nem birtokolhatják a befolyási területek jelzőit és nem győzhetnek, azonban a játszma során nagy segítséget nyújthatnak. A tervezési szakasz kezdetén a Vastrón befolyássor 1. pozíciójától kezdve mindenki vagy passzol, vagy kiválaszt magának egy (esetenként több) vazallus házat, aki felett rendelkezhet az adott körben, azonban összesen csupán 4 vazallus házat lehet irányítani. A vazallus parancsjelzők által adhatunk ki parancsokat, de körönként csak kettőt. A hírvivő holló nem használható fel vazallus parancsjelzők kicserélésére, de csaták során a valyriai acélkarddal lehet növelni harci erejüket. Csaták során saját házkártyáink helyett a véletlenszerűen felhúzott 3 vazallus házkártya közül kell választanunk egyet, ha pedig vazallus nyeri meg a csatát, akkor az őt irányító játékos kap egy hatalomjelzőt. Egy vazallus ház nem gyűjt és nem költ hatalomjelzőket (mindig nullával licitál), viszont ha kivonul egyik szárazföldi tartományáról, akkor egyik hatalomjelzőjét letéve továbbra is birtokolja azt. Ez azért fontos, mert az általunk irányított vazallus ház birtokolt tartományára nem vonulhatunk be és nem támadhatjuk meg az egységeit. A vazallus házakra vonatkoznak az utánpótlás limitek és Westeroskártyák hatásai, ám a vadak támadása nem, illetve toborzás eseményt csak otthoni tartományokon végezhetik el.

    A Braavosi Vasbanktól kölcsönt vehetünk fel a Vasbank parancs segítségével: ki kell fizetni a rendelkezésre álló hatalomjelzőinket eldobva a kölcsön kezdőköltségét, illetve a körök elején minden felvett kölcsön után 1 kamatköltséget. Amennyiben nem tudjuk a kamatot visszaadni, a valyriai acélkard birtokosa (ha ő tartozik, akkor a hűbéresek befolyássorán következő játékos) megsemmisíti egyik egységünket. Néhány kölcsön lehetőséget ad területek fejlesztésére és rontására is, ekkor megfelelő tartományfejlődés/romlás jelzőt kell a megfelelőt a területre helyezni. A kezdőköltséget csökkenthetjük eggyel, ha a játék során a braavosi semlegeserőt legyőzzük vagy elfoglaljuk a várat, ám mielőtt még elkezdenéd kitervelni a bank ostromát, szólok, hogy az apróbetűs részben a kamat csökkentéséről nem esik szó. Az első fordulót kivéve minden más kör kezdetén a kölcsönsoron lévő kártyák egyet balra lépnek - a leeső kártyákat a kölcsönpakli aljára kell visszatenni -, majd egy új kártyát kell húzni és azt a 7-es pozícióra helyezni.

    A kölcsönfelvétel bemutatása példával

    1. Az Arrynokat irányító játékos Vasbank parancsot hajt végre a hatalom megszilárdítása parancsok végrehajtásakor (a végrehajtás idejét a parancsjelzőn lévő kis koronaikon jelzi). 

    2. Mivel az Arryn-ház birtokolja Braavost (a braavosi semlegeserő jelző hátoldalával felfelé, a paraván mellett foglal helyet), eggyel kevesebb kezdőköltséggel vehet fel kölcsönt.

    3. Úgy dönt, kifizeti a Piromanta kártya (4-es pozíció) csökkentett költségét, azaz 3 rendelkezésre álló hatalomjelzőjét eldobja, végrehajta a kártya utasítását, majd azt képpel lefelé a paravánja mellé helyezi jelezve, hogy ezentúl 1 kamatot kell fizetnie minden további kör kezdetén (a kamat nem csökkenthető).

    4. Több ház nem vett fel kölcsönt, ezért a következő forduló kezdetén az Ostrommérnökök kártya (1-es pozíció) a kölcsönpakli aljára kerül, Az Arcnélküli Emberek kártya (7-es pozíció) átlép a 4-es pozícióra, ezután a kölcsönpakli legfelső lapját a 7-es pozícióra kell letenni képpel felfelé.

    A két kisebb kiegészítő

    A Trónok harcának megjelent még kettő, csak kártyákat tartalmazó kiegészítője is. Ezek magyar nyelven nem, de angolul beszerezhetőek, ezért gondoltam ezekről is írok egy-egy rövid bemutatót. A kiegészítők a nevüket adó könyvek történetéhez igazodnak, új játékmódokat próbálhatunk ki általuk.

    Sárkányok tánca

    A legelső kiegészítő, a Sárkányok tánca (A Dance with Dragons) egy 6 személyes kampányt ad, mely során a Stark, Lannister, Baratheon, Greyjoy, Tyrell és Martell házak közül választhattok. A semlegeserő jelzőket 6 játékosszám szerint helyezzétek fel, azonban Királyvárra nem kerül jelző, illetve Óváros és Viharvég semleges erőit is fel kell tenni, melyek közül az előbbi a Baratheon-ház, utóbbi a Tyrell-ház helyőrségeként szolgál majd (ezek a területek nem számítanak otthoni tartományoknak). A kiegészítőben megtalálható 7 előkészület kártya szerint állítsátok fel egységeiteket és jelzőiteket, így az alapjátéktól eltérő kezdést kaptok.

    A játék gyors, mert csak 6 körből áll, a nyerési feltételek pedig megegyeznek az alapjátékban használtakkal. A harcok során csak házaitok új 7 házkártyáját használhatjátok.

    Varjak lakomája

    Az alapjáték második kiegészítője valamivel több újdonságot tartogat az elődjénél. A Varjak lakomája (A Feast for Crows) kiegészítővel egy 4 személyes játékvariánst játszhattok le, melyben Stark, Lannister, Baratheon és az új Arryn házat irányíthatjátok. Az előkészületekkor a 4 különleges célkártya közül vegyétek el a házatokét, illetve a további 28 célkártya megkeverése után osszatok mindenkinek 5-5 kártyát, melyekből hármat képpel lefelé tegyetek a paravánotok mellé, a többit vissza kell kevernetek. Használjátok az új 10 I. Westeroskártyát az alapjátékban lévők helyett, illetve 3 játékosszám szerint helyezzétek fel a semlegeserő jelzőket, azonban Viharvégre nem kerül jelző. Királyvár semleges ereje a Lannister-ház, Sasfészeké pedig az Arryn-ház helyőrségeként szolgál majd (Királyvár nem számít otthoni tartománynak). Az Arryn-házat választó játékos a Tyrell-ház tartozákait használja játék során, kivéve az ebben a kiegészítőben lévő 7 Arryn házkártyát. A 4 előkészület kártya szerint állítsátok fel egységeiteket és jelzőiteket, így az alapjátéktól eltérő kezdést kaptok.

    Ebben a kampányban célok teljesítésével szerezhettek győzelempontokat. Minden akció szakasz végeztével először módosítsátok utánpótlás limiteiteket, gyűjtsétek be a különleges és/vagy egy normál cél végrehajtásáért járó pontokat, majd ha véghez vittetek egy normál célt, húzzatok egy új célkártyát. A különleges célok játék során többször is teljesíthetőek, a normál célok nem. A teljesített normál célkártyákat képpel felfelé a paravánotok mellett gyűjtsétek. Aki leghamarabb szerez legalább 7 győzelempontot vagy a legtöbbet szerzi a 10. kör végére, megnyeri a játékot. Döntetlen esetén a több szárazföldi tartományt birtokló, egyébként a Vastrón befolyássorán nagyobb pozíciót elfoglaló játékos győz.

    Összegzés és vélemény

    A két kisebb kiegészítőnél ötletesnek találom, hogy a könyvekhez igazították az előkészület kártyákat és a házkártyákat. Hátránya ezeknek a kiegészítőknek, hogy csak adott játékosszám mellett játszhatóak, csak angolul kaphatóak, illetve kicsit illúzióromboló az Arryn-háznál a Tyrell tartozékait használni. A Sárkányok tánca kiegészítőt azoknak tudnám ajánlani, akik nagyon szeretnének 6 fővel játszani, de nincs rá elég idejük. Ha az alapjátéktól lényegesen eltérő változatot próbálnátok ki, akkor egyértelműen a Varjak lakomája jobb, hisz választhattok egy új házat, az Arrynokat, a véletlenszerűen felhúzott célok miatt pedig más nyerési taktikákra kell hagyatkoznotok, hogy minél hamarabb és minél több győzelempontot szerezzetek.

    A sárkányok anyja valóban egy igazi, nagy kiegészítője az alapjátéknak. Az előkészületek lépéseit elég “ugrálósnak” találom - ezért is foglaltam össze fentebb rövidebb formában -, egyébként a szabályleírások az alapjátékhoz hasonlóan logikusan és egyszerűen lettek bemutatva. Nagyon jó ötlet volt a vazallus szabályok behozása, melyekkel játékosszámtól függetlenül választhatunk a 7 ház közül, bármikor abbahagyhatjuk a játékot (ekkor házunk vazallus lesz), és a kissé figyelmen kívül hagyott Vastrón befolyássor jobb pozícióinak megszerzése fontosabb lett. Végre a bábuk nem a dobozban várnak, hanem felkerülnek a táblára, bár kezdőknek ez talán megbonyolíthatja a játékot. Sajnos a Targaryen-ház 4 fővel játszható, hogy ne legyen kiegyensúlyozatlan a játszma, ám a használata nagyban megvariálhatja a játékot, hisz az egyik ház belenyúlhat a licitekbe, máshogy szerez győzelempontokat és a folyamatosan erősödő, repülni képes sárkányokra folyamatosan figyelni kell. Az Essos melléktábla kiszélesíti a játékteret, de elég zavaró, hogy az alapjáték tábláján nem baloldalra tették a sávokat, a fedőmezőket pedig elcsúszhatnak. A készítők erre is gondoltak, mert angol nyelven be lehet szerezni a változtatásokat tartalmazó hatalmas táblát (magyarul sajnos nem jelent meg). A Vasbank miatt új lehetőség nyílt a hatalomjelzők felhasználására, kipróbálhatunk más stratégiákat is.

    Az alapjáték az összes kiegészítővel együtt kényelmesen elfér egy dobozban, bár viszonylag nehezebb együtt tárolni őket főleg a 8 ház műanyag tartozékai miatt.

    Aki szerette az alapjátékot, szeretni fogja a kiegészítőket is, mert akár kicsik, akár nagyok, de ténylegesen megújítják a játékot és javítják annak hibáit, hiányosságait. Sajnos 2 személyes változatot nem adtak ki, azonban e probléma egyik lehetséges megoldásáról lentebb olvashatsz.

    Egy bevált 2 személyes játék változat

    Ehhez a változathoz szükség lesz A sárkányok anyja kiegészítőre is. A Stark, Lannister, Baratheon, Greyjoy és Arryn házak közül választhattok úgy, hogy ne két egymás melletti ház legyen (pl. Greyjoy-Lannister vagy Baratheon-Arryn). A maradék három ház vazallus lesz. Hajtsátok végre A sárkányok anyja előkészületeit, illetve Viharvégen kívül minden más semleges erőt 3 játékosszám szerint helyezzetek fel, tehát Westeros déli részét nem támadhatjátok meg. Az alapjátékban írtak szerint győzhettek. Fontos, hogy 4 helyett legfeljebb 2 vazallus házat irányíthattok körönként, azaz ha a Vastrón birtokosa passzol, a másik játékos 2 vazallusnak parancsol (a többi vazallusra vonatkozó szabály nem változik).

    Mi kipróbáltuk ezt a változatot és bevált. Bár nem játszható minden ház, Essos melléktáblát se használhatjuk és cselszövésből is kevesebb akad, ám 2 személy számára élvezhető játékot nyújt ez a variáns. A Trónok harca társasjáték összetettsége ellenére viszonylag könnyen lehet különböző játékmódokat és kampányokat kitalálni hozzá, úgyhogy ha rajongója vagy ennek a társasnak, esetleg próbálj meg te is kicsit módosítani, újítani a játékon.

    írta -- Adney

    Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

    Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

    23Márc

    Ti írtátok! - Tour Operator

    Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

    Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

    12Ápr

    Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

    Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

    A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.


    Kommentek

    • veerzoltan80

      2021-05-30 14:24:53

      Ha jól tudom a csaták szerencsefaktora van valahogy megkeverve.

    • Adney

      2021-05-30 10:25:10

      A Targaryen-házat ki lehet próbálni 3 fővel, játszható így is, de 4 fővel jobb. Kicsit vissza kell fognia magát a Targaryen-ház játékosának, hogy ne győzzön le mindenkit könnyedén, ha csak 3-an játszátok. Biztos van fent valami szabálymódosítás, amivel lehet nehezíteni a Targaryen játékát.

      Egyébként az 1. kiadás csak kinézet, házkártyák és tartomány tekintetében különbözik a 2.-tól vagy van más is?

    • veerzoltan80

      2021-05-30 08:36:37

      Nekem az első kiadás volt meg és négy fős baráti társasággal jártunk össze játszani. Sajnos mivel felbomlott a játszotársaság, itthon pedig nem ült annyira a játék ezért eladtuk. Nagy rajongója vagyok a AGOT világnak, jóval a sorozat elött ismertem meg TCG-vel és a könyvekkel. Tervezem hogy idővel újra beszerzem, főleg mert itt már vannak Targaryenek, az első kiadásban nem voltak.

    Népszerű

    Friss

    Címkék

    Kapcsolódó játékok

    • Trónok Harca társasjáték - A sárkányok anyja
    • A Game of Thrones: The Board Game (Second Edition) – A Dance with Dragons
    • A Game of Thrones: The Board Game (Second Edition) – A Feast for Crows