Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Star Wars: Peremvidék - Ezeket a zsiványokat keressük

Jedik nélkül is lehet jó Csillagok háborúja sztorit írni, nem kell mindenbe beleszuszakolni őket (persze előbb-utóbb úgyis felbukkan egy). Számomra mindig is nagyobb vonzerővel bírtak azok a karakterek, akik saját leleményességükkel oldották meg a problémáikat, mint Han Solo, vagy Din Djarin: zsiványok, akik fütyülnek a Birodalom vagy a Köztársaság szabályaira, folyton a zavarosban halásznak és a saját fejük után mennek. A Star Wars: Peremvidék című társasjátékban ilyen kétes alakok felett vesszük át az irányítást, és próbálunk a Peremvidék söpredékei között a legnagyobb hírnévre szert tenni.

Egy galaxis lángokban

A Fantasy Flight Games, miután évekkel ezelőtt megszerezte a Star Wars jogokat társasok kiadására, nem vacakolt, és egymás után több címet is megjelentett – a célközönség adott volt, így nem véletlen, hogy javarészt stratégiai és taktikai harci játékok születtek a megállapodásból (de ismerve az FFG portfólióját, illetve a Star Wars alapkonfliktusát, ezen tényleg nincs mit csodálkozni). Habár ezek a címek szinte mind a gémer kategóriát erősítették, látszott egy irány az utóbbi években: kompaktság, áramvonalasítás, kevesebb szabály, nagyobb beleélhetőség kezdte el jellemezni nemcsak az FFG, de sok más kiadó játékait is. A 2019-ben megjelent Peremvidék (Outer Rim) már javában eme szellemiség zászlaja alatt készült, így úgy lett gémer játék, hogy közben akár egy óvatos, de merész családi plecsnit is kiérdemelt (de erről később bővebben).

A Star Wars Peremvidék 1-4 játékos által játszható kalandozós, küldetésteljesítős, harcolós társas. A vadnyugati viszonyoknak megfelelő Peremvidék morálisan szürke szereplőit irányítva a célunk 10 Hírnév (vagyis győzelmi pont) elérése. Hírnevet különböző dolgok végrehajtásáért kaphatunk: csempészés, fejvadászat, űrharc, szívességek elvégzése, és megannyi más, a repertoár meglepően színes lett. A játék elején mindenki választ magának egy ismert (vagy kevésbé ismert), a Star Wars világán létező karaktert, aki lehet a klasszikus trilógiából Han Solo, Lando Calrissian, Boba Fett, vagy a Zsivány Egyesből Jyn Erso, illetve a képregényekből és animációs sorozatokból Dr. Aphra, Bossk, esetleg Ketsu Onyo, és IG-88.

Minden karakter az alaptulajdonságain (harc és életpont) kívül rendelkezik pár kizárólag rá jellemező képességgel, ami kihat majd a játékmenetre is, ezek általában valamelyik területen biztosítanak előnyöket, de a tematikához igazodva akár hátrányt is adhatnak. Han Solóval például könnyebb csempészni, mert gyorsabb, mint mások, de a huttoknál hátrányból indul. Szerencsére ezek az egyedi jellemzők nem szorítják be a játékost egyetlen játékstílusba, inkább csak a kezdést könnyítik meg, mert a játék második felében, amikor már szépen kipattintódott mindenki, akármelyik utat követve el lehet orozni a győzelmet.

A határ a csillagos ég

Na de ne siessünk ennyire előre, hogyan is zajlik a játék? Mindenki kap egy űrhajót, persze nem egyből a Millenium Falcont, de később arra is lehetőség lesz – egyébként itt rögtön meg is jegyzeném, hogy ami a kánonbeli Peremvidékhez tartozik a Star Wars-on belül, az ebben a játékban megtalálható: űrhajók, fegyverek, alkatrészek, bolygók, mellékszereplők, szervezetek, tömve van a játék Csillagok háborújával, a téma szerelmesei lubickolhatnak a kisebb-nagyobb sztorikra való utalásokban.

Űrhajónkba pattanva meg is kapjuk első feladatunkat, amiért általában pénz és elismertség jár. Merthogy a Peremvidékben a jópofa félköríves táblán kóricálunk fel és alá, bolygókat látogatunk meg, ott melókat végzünk el, amikért cserébe pénzt kapunk, a pénzből fejlesztjük hajónkat, fegyvereinket, legénységet gyűjtünk, akik tovább erősítenek minket, hogy az egyre rázósabb, és nagyobb jutalommal, illetve hírnévvel kecsegtető teendőket is végrehajthassuk, hogy aztán továbbfejlődhessünk és még kockázatosabb munkákat csináljunk meg.

Mindeközben kalandokba, váratlan helyzetekbe csöppenünk, amelyek a Csillagok háborúja hangulatát garantáló kártyákon jönnek szembe velünk. Ezek a találkozások nagyon sokfélék lehetnek, megoldandó feladatok, leküzdendő akadályok, váratlan segítség, vagy az ellenfelek orra alá borsot törő titkos események. Mivel a Peremvidék játékmenetének oroszlánrészét a gémer körökben általában unalmasnak titulált pick-up-and-deliver (vedd fel és szállítsd le) mechanizmusa tölti ki, a készítők (Corey Konieczka és Tony Fanchi) jó érzékkel ismerték fel a veszélyt, miszerint a játékosok egy táblán, de egymás mellett békésen megférve szólózgatnak. Éppen ezért olyan eseményekkel és lehetőségekkel turbózták fel a Peremvidéket, amik tesznek róla, hogy időnként (persze ne túl gyakran, az sem jó) a játékosok interakcióba lépjenek egymással. A másik legénységének levadászása, egy pókerparti, vagy hírnév lopása jó példák rá.

Csirkefogók is elkezdhetik

Fentebb említettem a családi kategória megkörnyékezését, és nem véletlenül. Mivel a Peremvidék alapból nem konfrontatív, és amikor igen, akkor sem vészesen, ezért Star Wars rajongó kisgyerekekkel is bátran neki lehet ülni (a Facebookon megosztott élmények tanúsága szerint sokan ezt meg is teszik). A Peremvidék nagyszerűen nyújt mankót a játékot koordináló apukáknak, nincs sok szöveg a kártyákon, az alapakciók egyszerűek, a fejlesztésekhez persze már kell a felnőtt segítsége, de ha a holtidőt képes végigvárni egy gyerkőc, már érdemes kipróbálni vele, persze nyilván könnyített keretek között. Arról mindig gondoskodik a játék, hogy senki ne csússzon vissza durván, nincs benne halál sem, ha elfogyna az életerőd egy csatában, a következő köröd elején simán felgyógyulsz, és mehetsz tovább zsiványkodni. Nyilván jár némi hátránnyal, némi pénzveszteséggel, de semmi komollyal – ez talán elsőre furcsán hangzik, de olyan szinten folyamatossá teszi a játékot, hogy nem megy el a kedved egy-egy rossz dobássorozatot követően, másrészt nem érzed azt, hogy kimaradsz a játékból, miközben a többiek vígan gyűjtögetnek tovább.

A Peremvidék az FFG Star Wars játékaiból ismert nyolcoldalú dobókockákat használja, méghozzá sűrűn – ez egy ameri játék, ehhez hozzá kell szokni. Sikerül-e leszállítani az illegális árukat? Dobókocka. Legyőzöm-e a rám vadászó őrjáratot? Dobókocka. Sikerül-e kirabolni egy kaszinót? Sok-sok dobókocka. Jól bejáratott ameri játékhoz hűen szerencsére a dobásokat, így a siker valószínűségét képességek, jártasságok, legénységtagok és megannyi más lap használatával tudjuk befolyásolni. Ha ódzkodsz a dobókockáktól, akkor már most szólok, ez nem a te játékod.

Az Erő van ezzel!

A Peremvidék legnagyobb erőssége a hangulata. Csak úgy árad belőle a Star Wars fíling, ha rajongó vagy, minden bizonnyal úgy érzed majd, mint akit baktával kenegetnek. Emellett megvan benne az a tápolási ív, ami a kalandozós, sandbox jellegű játékokra oly jellemző. Egy szál gatyában vágsz neki a galaxisnak, és habár kezdetben lassacskán, de ahogy haladsz előre egyre több és jobb cuccod lesz, egyre egyedibbé válik a sztorid, a karaktered, az űrhajód; ha ügyes vagy, látványos kombókat hozhatsz össze, így téve egyre nagyobb előnyre. Aki szereti a játékokban a látványos fejlődést, annak ez bizonyára óriási piros pont.

Azért nem minden ennyire kerek. Sajnos négy játékos esetén a körök közötti holtidő nagyon el tud nyúlni, főleg a végjáték felé, amikor már egy akciófázisban eléggé kibővülnek a lehetőségek. Emiatt a játékidő is meghosszabbodhat, persze rutinosak letolhatják 2-3 óra alatt, de első alkalmakkor akár 4-5 órára is kitolódhat. Nem lehet szó nélkül elmenni a tipikus FFG bánásmód mellett sem. Pénzügyi modelljük szerint egy alapjátékhoz minél több kiegészítőt gyártanak, éppen ezért az alapdobozba patikamérlegen mérik ki a tartalmat, az újrajátszhatóság kárára. Félreértés ne essék, nincs kevés tartalom a játékban, inkább csak a meglévők ismétlődnek gyakrabban, pár játék után azt az érzetet keltve, hogy de jó lenne egy kis vérfrissítés – és mivel szereted a játékot, megveszed hozzá a kiegészítőt, és a következőt is, így válik az adott játék egyre teljesebbé, ezzel nincs is gond. Azzal annál inkább, hogy valószínűleg a járványnak köszönhetően egyelőre nincs hír kiegészítőről, pedig normális keretek között már a második kisdobozt bontogatnánk, az új karakterek képességeit nyálazva.

De ha ezeken túl tudod tenni magad, és szereted a sandbox jellegű, kalandozós, fejlődős társasjátékokat, illetve ha Csillagok háborúja rajongó vagy, akkor mindenképpen próbáld ki. Az se baj, ha éppen nincs játékostársad, mert szóló játékra is alkalmassá tették. Ha pedig megérkezne hozzá a hivatalos kiegészítő (rajongói már készül hozzá), akkor egy, még a jelenleginél is sokkal teljesebb, egészebb élménynek nézhetünk elébe.

A(z) Star Wars: Peremvidék társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • molnar.laszlo.sirius

    2021-04-19 13:20:20

    Jelenleg nincs kiegészítő hozzá (azért is nagy szó, mert már pár éve piacon van), és várhatóan valsz csak egy lesz, a Mandalorian alapján talán egy év múlva, így az ffg játékok sorából jelentősen kilóg.

  • Csiracsirke

    2021-04-15 14:29:20

    Star Wars sorsokkal játszottam eddig egy barátomnál tetszett de irgalmatlan mennnyiségű pénzeket lehet rákölteni hogy egy valamire való paklit építs magadnak nem beszélve arról hogy lutri az egész, ez a társas is tetszik de itt is az van mint a többi FFG játéknál minél több pénzt legombolni az emberről a tömérdek kiegészítő által, közel vagy annyiért mint az alapdoboz dehát mit lehet tenni ha az ember rajong a fantasy/sci-fi dolgokért 😃

  • veerzoltan80

    2021-04-15 10:10:56

    Az egyetlen jelenleg felkapott SW játék amihez még nem volt szerencsém. De ez hamarosan megváltozik remélem. Csak jókat hallottam és olvastam róla, és ez az írás is tovább erősítette, hogy helyen van az ilyen Vaderfejűek polcán a cuccnak, mint amilyen én is vagyok :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Star Wars: Peremvidék