Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Stone Age: Jubileum bemutató

Új nap virradt, a hegyről már kora reggel a kövek csattanását halljuk. A kőkori falu lakói között nagy a munkamegosztás: vadásznak, gyűjtögetnek, építkeznek. Minden emberre és egy kis szerencsére is szükség van, hogy egy jól működő civilizációt építsenek. Ugyan harcra nem kell számítani, de a törzsek közötti vetélkedés elég kihívást ad a mindennapokban.

A Stone Age békés munkáslehelyezős játék, melynek 10 éves jubileumi verzióját magyar nyelven 2018-ban adta ki a Piatnik. Az alapjátékhoz képest a Stone Age: Jubileum kétoldalú játéktáblát tartalmaz, melynek egyik oldala megegyezik az alapjátékban találhatóval, a másik pedig egy téli tábla. Ez az oldal nem csak annyiban különbözik az eredetitől, hogy zord, fagyos tájat jelenít meg, a szabályaiban is van némi változás. Emellett találunk benne két mini kiegészítőt is: a vadállatokat és az iglut, valamint módosultak a kunyhók felépítésének lehetőségei is.

Kő kövön nem marad

Minden játékos egy-egy kőkori törzset irányít, akik a falujukat fejlesztik. A tábla helyszínei festményként tárulnak elénk, itt lesz lehetőség szaporodni, új kunyhókat építeni, fejleszteni a mezőgazdaságot, szerszámokat készíteni, civilizációs vívmányokat felfedezni és erőforrásokat gyűjteni. Az embereket minden kör végén etetni kell, ami ebben a játékban szerencsére jóval kevesebb gondot okoz, mint az Agricolaban. A célunk, hogy a játék végére a mi törzsünk szerezze a legtöbb győzelmi pontot.

Az erőforrások megszerzéséhez a tervező fázisban munkásokat kell küldenünk a játéktábla megfelelő helyszíneire, majd a velük azonos számú kockával kell dobnunk. A dobott értéket elosztjuk az adott erőforrás értékével, majd a végeredménnyel megegyező számú nyersanyagot gyűjtünk be. A nyersanyagokat a kunyhók építésére és a civilizációkártyák megszerzésére használhatjuk.

Az igazi versengést a további helyszínek elfoglalása adja, amely mind stratégiai, mind taktikai elemeket magában rejt. Itt már nincs szükség kockadobásra sem. A szaporodáshoz 2 embert kell a kunyhóba küldenünk, a mezőgazdasági sávon minden egyes fejlődés 1-gyel csökkenti embereink élelem igényét, a szerszámok pedig nagyon hasznosak a nyersanyagok begyűjtésénél.

Az alapjáték és a Jubileum kunyhói.

Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy mennyire zavaró a kockadobásból adódó szerencsefaktor. Önmagában elég bosszantó lenne, de a játékosok kezében jelentős kompenzáló tényezők vannak. Ilyen a munkások helyszínre küldött száma, e mellett minden felhasznált szerszám 1-el növeli a dobott értéket, és nem is vesznek el a használat után.

Az alapjátékban önmagában csak az épületeknek van győzelmi pont értéke, minden mást (szerszámok, mezőgazdaság, emberek) a civilizációkártyák pontoznak. Több azonos típusú civilizációkártyát is begyűjthetünk, amik ugyanazt a dolgot pontozzák, így a játék végére bőven 150-200 ponttal fogtok rendelkezni. A Jubileum csavart egyet a pontozáson, és már lehetőség van bizonyos helyeken plusz nyersanyagok beadásával extra pontokhoz jutni.

„Kicsi nekem ez a ház…”

Önmagában nem mondanánk nehéznek, a családi középkategóriába sorolnánk, a Catan kedvelőinek ez lehet a következő lépcsőfok az euro játékok világába. Nagyon kellemes hangulatú játék, melyben a téma is megmutatkozik.

A Stone Age játékosszámtól függően más-más arcát mutatja. Két fővel az akciók végrehajtása fázisban kevesebb a holtidő, de szűkebbek a források, viszont 4 fővel sokkal jobban beterítjük a tábla minden részét, ezért érezhetőbb az interakció. 2 fővel gyakorlott játékosok befejezhetik a partit 60-75 perc alatt, 4-en eltarthat 2 órán át.

Mivel az akciók sorrendjének végrehajtása nem kötött, nagyon jó akcióláncokat, „kombókat” lehet végrehajtani.

„Menjünk medvét vadászni!”

Megéri-e lecserélni az alapjátékot a Jubileumra? Az új kiadás legnagyobb extrái a vadállat kártyák. Ez egy nagyon ötletes kiegészítő, mely plusz figyelmet kíván, jól nehezíti az amúgy könnyed játékot. A vadállatok lényege, hogy ameddig nem zavarjuk el őket, akár közös erővel, a kockadobásaink értékét visszavetik 1, 2 vagy 3 ponttal, elkergetésük viszont bónuszokkal jutalmaz.

Az állatok játékba kerülése erősen befolyásolja a játékmenet dinamikáját, növeli az interakciót. Az állatoktól a túlélés válik az elsődleges céllá, a pontlevonás mindig jelentős érvágás. Emellett be is lassítja a játékot, a kieső kockaértékek miatt kevesebb erőforráshoz jutunk, a játékidőt 15-20 perccel is megnövelheti, viszont több döntési lehetőség áll a játékosok rendelkezésére. Ezt erősíti az iglu modul és az új felülnyomások mint a civilizációkártyák plusz aranybeadása, vagy a kunyhók esetében a szigetelés, melyek további győzelmi pontokat eredményeznek.

A karton tokenek kiváló minőségűek, a fa jelölők szépek, de az agyag erős színe összetéveszthető a piros munkásokkal. Extra cukiság, hogy az ember jelölők festettek, minden törzsnek más a fizimiskája.

„...kirúgom az oldalát!”

Nekünk az egyik kedvenc családi játékunk a Stone Age, amit a sokadik játék után is szívesen veszünk elő. A szerencsefaktor és a viszonylag sok, nem agresszív interakció, az egyszerű szabályok, az átlátható jelölésrendszer mind azt eredményezik, hogy kiváló játékként tarthatjuk számon.

A játék nem büntet, ritka, hogy még egy „rossz” döntésünknek se legyen valamilyen pozitív kimenetele.

Szerintünk a Jubileum szépen átlépte az alapjáték esetleges korlátait, és talán még szerethetőbbé, okosabb játékká vált.

A(z) Stone Age: Jubileum társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

23Ápr

Kozmopolip - A tintaisten felemelkedése

Ismertető | 2024.04.23. 19:51:00

A Kozmopolip kinyújtotta ölelő csápjait a mi bolygónk felé. Legyél te az első, aki a mérhetetlen tudás felhalmozásával a kedvében jár, hogy téged vigyen magával a Tintabirodalomba!


Kommentek

  • Crospieler

    2021-03-20 08:27:41

    Ha megvan a sima verzió, akkor szerintem nincs értelme beszerezni a jubileum kiadást is mellé. A szebb komponensek és a 2 minikiegészítő nem ad annyit, hogy ez indokolt lenne.

    Ha egy nagy Stone Age fan vagy és mindenképpen szeretnéd a jubileumot, akkor persze szerezd be, de ebben az esetben is szerintem add el vagy cseréld be az alapváltozatot.

  • nemi92

    2021-03-20 06:53:16

    Nekünk meg van a játék alap kiadása, viszont a cikk elolvasása után nem vagyok biztos abban, hogy a két játék megfér egymás mellett a polcon. Az újítások ellenére is egy picit úgy érezném, hogy kidobtam a pénzt az ablakon, vagy akár ennek árából vehettem volna valami újat ami bakancslistás. Vagy esetleg lehet logikusabb lenne egy csere, az eredetit leváltani erre?! Mit gondoltok, van értelme ebben gondolkodni?

  • Crospieler

    2021-03-18 09:46:22

    A maga idejében? Szerintem manapság is simán megálja a helyét. Persze nem egy összetett játék és hát szerencsefaktor is van benne, dehát ez családi kategória. Nyílván nem lesz minden előre kalkulálható benne.

    Azt persze megértem, ha egy idő után az ember összetettebb játékokra vágyik. De ettől függetlenül a Stone Age továbbra is releváns társas manapság is a maga kategóriájában.

  • Eyesis

    2021-03-18 08:29:05

    Tényleg jó kis játék volt a maga idejében. Nekem a grafikája nem annyira tetszett régen sem, és szerintem nagyon függ, hogy mikor, hogy sikerül dobnod. Ha kevésbé fontos dobást dobsz meg, és egy kulcsfontosságut nem, hiába a dobó átlag, kikapsz az biztos. A kártyák is hoznak be egy kis véletlenszerűséget, de ha rutinosabb játékosok ellen játszol, akkor a jó kis kitalált kombinációidnak búcsút inthetsz :)

    Online még nálunk is elő-elő kerül, de mi már az összetettebb játékokat szeretjük jobban.

  • kelemen.ati

    2021-03-11 12:51:17

    Nekem ez a kedvenc játékom. Beletettem már több mint 1.000 játékot, persze ennek a 95%-át online és még most sem unom. Sőt, most van amikor már minden lépésnek döntő fontssága van. Számomra azért érdekes ez a játék, mert ha 4 fővel játsszuk, akkor kimondottan családi játék kategória. Nem lehet különösen tervezni, mert mire rád kerül a sor, már a kártyákat, kunyhókat elvitték amit kinéztél...stb. Interakció nem is nagyon van négy főnél, hisz hárman is tehetnek ugyanazon helyre, feltéve ha marad szabad hely?! :) Viszont két főnél gamer kategória, mivel itt gondosan meg kell tervezni minden egyes lépésedet. Itt ki tudsz szúrni a másikkal, elfoglalsz olyan mezőt, ami neki nagyon kellene..stb. Annak ellenére mondom, hogy gémer játék, hogy van benne kocka, ami a szerncsét jelképezi, de a BGA-n számos statisztika mellett a dobóeredményeket is átlagolják. A győztes partimjaimnak jóval több mint a felét kisebb dobóátlaggal nyertem meg.

    A játékra visszatérve a grafika elképesztő. Nem hiába, Michael Menzel illusztrálta, az ő keze munkáját dícséri. A kiegészítők tesznek hozzá a játékhoz, így ez még belefér. Próbáltam a többit kieget, na az már tönkre verte a játékot, ott már egy-egy kocka dobás valóban állásokat fordíthat meg. Családoknak kimondottan ajánlom, bevezetőként az új társasjátékok világába.

  • veerzoltan80

    2021-03-10 10:49:03

    Nekünk ugyan nem a jubileumi van meg hanem a klasszikus, de nagyon szeretjük. Aki szereti a Viticulture vagy a Szénre fel játékmenetét az ezzel sem fog hibázni.

  • gellerlivia

    2021-03-09 16:00:27

    Épp tegnap volt szerencsém kipróbálni ezt a játékot. Klasszikus munkáslehelyezés,tulajdonképpen se több,se kevesebb. A grafika nagyon szép a tábla mindkét oldalán,nekem a nyári oldal jobban tetszik, a színek gyönyörűen telítettek. A bőrpohár ötletes,az alkatrészek szépen kidolgozottak. Ketten szűk másfél óra alatt érünk a végére,de ha több időnk lett volna,valószínűleg tudatosan nem fogyasztottuk volna el a falu lapkákat,úgy a civilizációs kártyák miatt még fél órát szívesen játszottunk volna vele. Összességében nagyon jó élményt biztosított, családi/baráti körben is biztosan elő fog kerülni.A szabályok egyszerűek, 5 perc alatt megtanítható bárkinek.

  • Csiracsirke

    2021-03-09 13:23:18

    Még nem játszottam munkáslehelyezős játékkal de ez kifelyezetten tetszik, az hogy 1-1 rossz döntés után is lehet pozítív a kimenetel a kezdőknek csalogató lehet. Az egyik barátomnak megvan a mars terraformálása már tervben van hogy kipróbálom és ha bejön ez a mechanizmus, kiprobálom ezt is. A játéknak egyébként szép grafikája van, plusz pont hogy a bábuk nem maradtak üresen. A páromat remélem sikerül behúznom az állatos kártyákkal :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Stone Age - Találd meg az utad
  • Stone Age: Jubileum