Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Aranyásók - A fiúk a bányában dolgoznak

Törpék. A skandináv mitológiából ismert alacsony, vaskos, szőrös lények, akik a hegyek gyomrába vájnak hatalmas csarnokokat, megszállottan keresik az aranyat és boszorkányos ügyességű kovácsok. Állítólag ők készítették az istenek fegyvereit, köztük a legismertebbet: a Mjölnirt, Thor pörölyét.

Megjelennek még a német népmesékben (mint a Hófehérke), a Tolkien által írt mesterséges angolszász mitológiában (A Gyűrűk Ura) és sok másik mellett, az ismertetőm témájául szolgáló társasjátékban is.

Az Aranyásók (angolul a beszédesebb Saboteur nevet kapta) nem mai csirke; 2004-ben jelent meg. A lényege az, hogy a játékosok, akarom mondani a törpék, alagutakat fúrnak a hegy gyomrába, hogy megtalálják az értékes aranyat. Akadnak azonban olyan törpék, akik pont ezt kívánják megakadályozni. Hogy miért, azt a játék nem részletezi, így ez a játékosok fantáziájára van bízva. Talán vallási fanatikusok, akik védik a szent hegy kincseit? Vagy antikapitalista ellenállók, akik a tőkefelhalmozást megakadályozva csírájában szeretnék elfojtani a szárba szökkenő kapitalizmust? Ki tudja? Mindenesetre ők a szabotőrök. A szabotőröknek pedig célszerű legalább egy ideig titokban tartani a szerepüket, hogy

"a kellő időben a kellő csapást"

mérhessék a szorgos bányászkollektívára. Ebben az ismertetőben az Aranyásók alapjátékot és az önállóan nem játszható Aranyásók 2 kiegészítőt mutatom be.

Két kicsi doboz

Mondd jóbarát és lépj be!

Az Aranyásók egy kompakt, könnyen szállítható dobozban található és mindösszesen 110 kártyát tartalmaz: 44 útkártyát, 27 akciókártyát 28 aranykártyát, 7 aranyásó kártyát és 3 szabotőrkártyát. 

Az útkártyákból a start és a célkártyákat (utóbbiakat képpel lefelé, véletlenszerűen) meghatározott módon le kell tenni az asztalra (ez lesz a játéktér). Ebben a kihajtogatott szabálylap is segítségünkre van, ugyanis rendkívül kreatív módon mércének használható. A megmaradt útkártyák és akciókártyák alkotják majd a húzópaklit, amelyből játékosszámtól függően (3-10 játékos) mindenki kap néhány lapot.

A szerepek meghatározásának módja szintén a játékosszámtól függ és egyes esetekben megvan az esély, hogy nem lesz szabotőr a játékban. Mondanom se kell, a szerepkártyák titkosak. Azaz nyilván mindenki aranyásónak vallja magát.

A rendkívül hosszadalmas és összetett előkészületek után tekintsük át a játék menetét.

Ha törpénk sorra kerül, három akcióból választhat.

  1. Útkártya kijátszása a labirintushoz. A kártyának illeszkednie kell egy vagy több már korábban lerakott útkártyához.
  2. Akciókártya lerakása. Háromféle negatív hatású kártya van, amellyel törpénk egy másik törpe valamelyik szerszámát (lámpás, csille, csákány) eltörheti. Addig nem rakhatunk le útkártyát, amíg legalább egy törött szerszám kártya van előttünk. Ezenkívül ki lehet játszani javító kártyákat, akár más játékosnak segítve ezzel. Kőomlást lehet előidézni, ezzel egy lerakott útkártyát eltávolítva a játékból. Aranyásók ezt a rossz irányba mutató utak eltávolítására használhatják, szabotőrök pedig az út folytonosságának megszakításához. Végül a térkép akciókártya kijátszásával (csak mi) megnézhetjünk egy célkártyát (amelyekből kettőn szénrög, egyen pedig aranyrög van), ezután erről azt mondunk a többieknek amit akarunk.
  3. Passzoláskor képpel lefelé eldobunk egy kártyát.

Ezután (ha még nem fogyott el) a húzópakliból húzunk egy kártyát.

Ha egy útkártyát lerakva egy törpe elért egy célkártyát, és a startkártyától folytonos út vezet a célkártyáig, azt meg kell nézni, és ha aranyrögöt ábrázol, akkor az aranyásók nyertek, a szabotőrök vesztettek. Ha szénrögöt, akkor halad tovább a játék.

A szabotőrök nyernek, ha minden játékos kezéből is elfogynak a lapok. Ekkor a győztes csapat tagjai meghatározott sorrendben aranykártyákhoz jutnak.

Az a törpe nyeri a játékot aki három forduló után a legtöbb aranyrögöt gyűjtötte össze.

A játék eleje és vége

Játszd újra Dáin!

Ha már meguntuk az alapjátékot, fel lehet dobni egy kis kiegészítővel, az Aranyásók 2-vel. A név kicsit megtévesztő, mert nem folytatás, és nem játszható önállóan, viszont a játékosszám 2-13-ra módosul. 

Az Aranyásók 2 kicsit megkavarja a dolgokat és ebből kifolyólag szektásítja a rajongókat. Van a csakazalapjátékkal játszom szekta és a aranyásókkettőnélkülnemjátszom szekta. És vannak a renegátok, akik mindkét szekta tagjaival leülnek, így kétszer annyi játéklehetőségük van.

A kiegészítő 30 új útkártyát, 21 akciókártyát, 15 törpe(szerep)kártyát és egy nagy kupac aranyrög jelölőt tartalmaz. Az út-és akciókártyákat az előkészület során bele kell keverni az alapjáték hasonló kártyái közé, majd 10 lapot ki kell venni belőle. Ezáltal a játék kap egy kis bizonytalanságot, mivel nem lehet minden kártyával számolni. Az új szerepkártyák viszont teljesen lecserélik az alapjáték szerepkártyáit. Minden játékosszámnál a teljes törpepakliból húzunk szerepet.

De milyen szerepek vannak!

  1. Aranyásók, de kétféle színben (zöld és kék), tehát egymással is versenyeznek. Együtt is nyerhetnek, de külön-külön csapatként is.
  2. A Főnök akkor is nyer, ha a kék és akkor is ha a zöld csapat nyer, de kevesebb aranyat kap. Egyedül is nyerhet, ha van út a kincshez, de egyik színes aranyásócsapat sem éri el (lásd később).
  3. Nyerészkedő. Mindig nyer, csak kevesebb aranyat. Egyedül is nyerhet, ha van út a kincshez, de egyik színes aranyásócsapat sem éri el (megintcsak lásd később).
  4. A Geológus az tudós, nem érdeklik a földi hívságok. Annyi aranyat kap (vagy mégis?), ahány kristály van az útlapkákon (igen az új útlapkákon itt-ott vannak kristályok).
  5. A Szabotőrök pont olyanok, mint az alapjátékban.

Az akciókártyák között is akadnak érdekességek. Tolvajkártyával aranyat lophatunk mástól, Börtönkártyával hasonló hatást érhetünk el mint az eltört szerszámmal, csak így még kincset sem kap a játékos a végén. Elvégre törött csákánnyal még csak elmegyünk az osztozkodásra, de egy rácson keresztül…? Vannak természetesen ezeket semlegesítő kártyák is.  Lehetőség van szerep- és lapcserére és más játékos szerepének megnézésére is.

Mivel sokkal több lehetőség van valakit blokkolni, az elérhető akciókat is módosítani kellett kicsit.

  1. Útkártya lerakása változatlan. Viszont vannak útkártyák amelyeken zöld vagy kék ajtó van. Ezen az ajtón csak a megfelelő aranyásó csapat (és a főnök vagy haszonleső) jut át.
  2. Akciókártya kijátszása változatlan.
  3. Két kártya eldobásával a játékos egy előtte lévő kártyától megszabadulhat. Viszont továbbra is csak egy kártyát húz a  köre végén, úgyhogy ezzel csak mértékkel éljünk!
  4. Passzolásnál 1-3 kártyát dobhat el a játékos, és a köre végén ennyit is húzhat.

A forduló végén az arany mennyisége attól függ, hány játékos nyert (az osztozkodás ugye nem jó). Az új fordulóban a húzópakliban vissza kell keverni a félretett 10 lapot és utána megint félre kell tenni ugyanennyit. A játék ebben a változatban is három forduló után ér véget.

Az a gyanús, aki nem gyanús

A dobozméret relatív

Én szeretem az Aranyásókat. Sőt! Úgy általában szeretem a titkos áruló szerepes játékokat. A könnyed partijátékoktól kezdve (mint pl. A Rettegés Éjszakája: Vérfarkas) az egészen nagyágyúkig (mint pl. a BattleStar Galactica) nagyon sokfélével játszottam már. Az árulók ügyes akciózása, mellébeszélése, meggyőzőképessége mindig megmérettetik ezekben a játékokban, legfeljebb az erre az alapra épülő játékmechanikák és témák adhat nekik egy újabb rétegeket. Bár elsőre partijátéknak tűnhet, az Aranyásókban bizony kőkeményen jelen van a taktika, a tervezés. Olyannyira, hogy még világbajnokságot is rendeznek belőle. Nyugodt szívvel négy főtől tudom ajánlani, kiegészítővel meg inkább hat-hét főtől. Alacsonyabb játékosszámnál nem nyílik ki igazán a játék. Az alapjáték taktikusabb, tervezhetőbb, míg a kiegészítőkkel játszva, a nagyobb randomitás miatt inkább lesz partijáték jellege. Ez egy gyors játék (30 perc a játékidő), amely megérdelten kaphat helyet minden játékos gyűjteményében. Bár akadnak már újabb, és - megkockáztatom - jobb játékok is a súlycsoportjában, mégis egy örök klasszikussal van dolgunk, amellyel érdemes próbát tennetek.

A(z) Aranyásók társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Aranyásók 2 társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Kanalasgém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Feb

"Mancika néni, lehet még kérni repetát?"

Ismertető | 2024.02.18. 13:38:00

A Menzacsatában egy menzán falatozzuk a különféle finomságokat, majd egyszer csak kitör a „kajacsata”, és mindenki őrült dobálásba kezd.

25Feb

Bájos Kis Bestiák - Happy Tree Friends kártyákkal

Ismertető | 2024.02.25. 14:06:00

Toborozz hősöket a kalandorcsapatodba, és szállj szembe szörnyekkel ebben a könnyen tanulható, fél-egyórás partijátékban!


Kommentek

  • Pala

    2023-04-25 23:27:39

    Milyen érdekes, pont fordítva látjuk a címadást! Az írásban az szerepel, hogy a Saboteur beszédesebb cím, szerintem pedig épp a magyar a szemléletesebb. A szabotőr szó utalhat többek közt ipari vagy politikai szabotázsakciók elkövetőire, az aranyásók szó olvastán-hallatán viszont azonnal megjelenik lelki szemeink előtt a szűk, félhomályos folyosón lámpással, csákánnyal vonuló aranybányászok csoportja.

  • Pala

    2023-04-05 17:34:59

    Nem kell túlgondolni, miért akarják megakadályozni a szabotőrök az aranyásócsapat sikerét: egyszerűen nem akarnak osztozkodni a többséggel, maguknak akarják az aranyat.

  • Cygnus

    2020-12-26 22:58:03

    Mi egyértelműen az aranyásókkettőnélkülnemjátszom szektához tartozunk. Ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy mi egyből azzal találkoztunk, külön az alapjátékkal csak sokkal később próbálkoztunk, és hát közel sem nyújtott olyan élményt, mint a kiegészítő. A mi társaságunk a rejtett szerepes, árulós műfaj rajongója, a kieg pedig sokkal tágabb teret enged ennek. A szerepek lecserélése és a börtön is nagyon izgalmas fűszer, mindkettő igencsak heves indulatokat tud szülni.

    Családi játéknak, főleg gyerekekkel sokkal jobb lehet az alapjáték, de tapasztaltabb, felnőtt társaságnál aranyásókkettőnélkülnemjátszom, az biztos. :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Aranyásók
  • Aranyásók 2