Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok!- Brass: Lancashire

Túlzás nélkül állíthatjuk a Brass: Birminghamet minden eddiginél nagyobb felhajtás övezi 2018-as megjelenése óta mind nemzetközileg, mind itthon a hazai megjelenés környékén. Épp ezért éreztem apropót, hogy bemutassam kicsit az „idősebb” testvért, amit immár magyar szabály birtokában ki is próbálhatunk. Amúgy maga a játék teljesen nyelvfüggetlen.

Az olvasó közönség igényeire számítva a dolgok közepébe vágok: miért érdekelne minket még egy Brass? A Birmingham nem rég mászott fel egészen bgg (BoardGameGeek) toplistájának dobogójára, míg a Brass: Lancashire az egyébként szintén tiszteletre méltó 18. helyen van. Egyértelmű tehát hogy a Birmingham a „jobb” játék – na azért ez nem ilyen egyszerű. Én személy szerint 25 Birmingam és 9 Lancashire játszma után tettem le a voksomat utóbbi mellett.  Szóval mind a kettőt érdemes minimum kipróbálni. Aki az összehasonlításra kíváncsi lapozzon lejjebb, először azért essen párszó arról egyáltalán mivel is állunk/ülünk szemben:

A Brass: Lancashire 2007-ben még csak egyszerűen „Brass”  néven jelent meg Martin Wallace angol társasjátéktervező és törtélem tanár igencsak sokadig alkotásaként. Az, igen termékeny szerző, aki történelmi téma és azon belül hazája nagy korszaka is foglalkoztatja. 2002-es Age of Steam is foglalkozik a vasútépítés világával, már kicsit megidézve a későbbi Brasst.  2010-ben maga is elkészített egy újragondolt Brass változatot Age of Industry néven, de az igazi áttörést a Brass Kickstarter kampánya rúgta. Az 2007-es Brass ízlések ide vagy oda, minimális vajszínű térképével az egyik legcsúnyább játékok közé sorolható, amitől csak az igazi ínyencek jöttek izgalomba.  A Roxley kiadó a szponzor gyűjtésben kapásból két játékra kalapozott: bejelentették hogy két társszerzővel elkészítették a Brass: Birmingham alcímű változatát is és ez esetben a grafikusok beleadhattak apait-apait, káprázatos ipari forradalmat idéző festészetet rittyentettek mindkét játék alá. A grafikusok figyelmesen nyúltak a témához és árnyalt képet kaphatunk a nem is annyira ragyogó korról - amennyiben egy illusztráción ez lehetséges. 

A cikkemet nem játékszabály-ismertetőnek szánom, így rövidebben írnék magáról a mechanikákról. Az angol ipari forradalom idején járunk, vállalkozásunkat építjük, szénbányák, vaskohók, gyárak, vasútak: minden, ami kell. Edukáló funkciója nem elhanyagolható, mivel igencsak autentikusan van felépítve a kor gazdasága. A játék első felében felépítjük angol iparvidék sajátossá vált csatorna hálózatát, majd szinte az egész térképet nulláról újrakezdve az újabb ipari fejlődés motorját jelentő vasúthálózatát. A játék jelentős mértékben kártyavezérelt – a kezünkben lévő 8 kártya közül választhatunk merre terjeszkedjünk tovább. Ez elsőre kissé beszorítottnak tűnhet, de a város kártyák mellett vannak ipartípus kártyák, amelyekkel csatornáink/vasútjaink mentén bárhol nyélbe üthetünk egy jobb befektetést. Mert bizony a játék fő eleme a hálózatépítés: ezen keresztül szállíthatjuk megfelelő helyre nyersanyagainkat, adhatjuk el áruinkat – vihetjük sikerre vállalkozásunkat. Ám de az utakon az ellenfél szerelvényei is utazhatnak – a pályán összekötött nyersanyagainkat bármely játékos használhatja. Ami jó és rossz is lehet mindkét játékosnak: bányáinkról ingyen „leeszik” a szenet és azzal azok átfordulnak és kapjuk a bevételt és a pontesőt – na de mi van, ha minekünk is nagy szükségünk lett volna arra fránya szénre? Lehet pont így nem tudunk megépíteni valamit, ha az országos piacra nem vagyunk bekötve vagy ha pont nincs elég pénzünk, hogy onnan vegyünk... Itt bizony ám igazi vérre menő kapitalista küzdelem van, ahol minden döntés számít: egyszerre két akciónk van és ha nem megfelelő sorrendben csinálunk valamit könnyen lehet, hogy az adott körben a kevesebb pénzt költő társunk a játékossorrendben elénk kerülve lefölözi az általunk szépen megterített asztalt... De minden sosincs veszve Rothschild család szívesen ad nekünk hiteleket, amitől szépen negatívba is mehet a körönkénti bevételünk.

Lancashire kontra Birmingham

A komplex játékairól híres, avagy hírhedt Vital Lacerda véleménye 500 online és 100 asztali játék utána Lancashire a tökéletes játék, teli meglepetésekkel - gyűjteményében az első tíz közé helyezi. A Birminghamben kritizálja a hálózat lapkák pontozását, az újításokat haszontalannak vagy problematikusnak találja.  

Melyik a jobb? Melyik a nehezebb? Ízlés kérdése. Röviden: igen a Birminghamben több a szabály, de megengedőbb így úgy mondanám, hogy játszani "könnyedebb". Az egyéni preferencia kérdése. Könnyebb pontot szerezni benne, de véleményem szerint nehezebb benne „nyerő stratégiát” kialakítani. Kevésbé kiélezett, nem feltétlen zavarjátok egymást, több az épület típus, inkább a pillanatnyi taktikai helyzet a fontos. Ha ez jobban fekszik akkor Birmingam. Viszont, ha van egy olyan elvárásod, hogy lásd, hogy mi miatt veszítettél, ki hogy áll akkor Lancashire a hosszabb távú stratégiában. Így emiatt mégis a "keményebb vonal" sokszor a Lancashire ajánlja. Viszont lehet olyan érzésed hogy le vagy maradva, ami csökkentheti a játékélményt az erre érzékenyebbekben.

Foglaljuk össze a különbségeket a Lancashire és a Birmingham között. Előbbi egyik előnye szerintem, hogy mindegyik épületen csak 1 hálózat pont van, emiatt kiegyenlítettebb, nem lehet pár jól elhelyezett vasúttal viszonylag olcsón pontesőt felszívni. Másik, hogy a megmaradt pénz a Lancashire-ban pontot ér, így az utolsó körökben logikusan nem lehet hitelt felvenni, ami szinten hegyezi az előretervezettség szükségét.

Akik a Birminghamet ismerik azok a sört el is felejthetik Lancashire partvidékén. Kár is erre sok szót vesztegetni - annak, hogy sör kell, hogy a különböző dolgainkat kereskedőkhöz eladhassuk, igencsak szénlapát méretű cipőkanállal fért csak bele a tematikába. Az elődöt kipróbálva mindjárt helyére kerül az egész, és valóban az adott korban érezhetjük magunkat. Sörgyárak helyet kikötők vannak, ami magától értetődő miért kell, hogy eladhassuk gyárainkból tóduló szövetet szerte a világon.

Van egy távoli piac sáv amiért versenyzünk. Itt lényegében a kikötő lapkák átfordítása nélkül fordíthatunk át pamutüzemeinket (adhatjuk el áruit), viszont csak korlátozott számban így igyekeznünk kell. Mennyire vagyunk torkosak? Ha egy akcióból szeretnénk sok gyárat egyszerre eladni lehet elviszik elölünk akik mértékletesebbek, eggyel kevesebbet várnak. Az utolsó lehetőségeknél van egy kis „push your luck”, kockáztathatunk: véletlenszerűen felfordított számokon dől el, hogy "mennyi fér bele", melyik az utolsó gyár, aminél még lehetet használni. Ez ponton a szerencsére érzékenyek, némileg jogos kritikával élhetnek. 

Eladásra nincs is más ipartípus csak ugyanaz a pamutüzem mint a Birminghamben (cotton mill – legközelebbi magyar kifejezés talán rá: kallómalom), valamint a hajógyár, ami viszont építés után instant átfordul - sok pontot ad viszont igen drága. Ez a lehetőségek beszűkölésének tűnhet, szerintem letisztultabb, kiélezettebb és izgalmasabb játékmenetet biztosít. Nekem sokszor az volt az érzésem a Birmingham esetében, hogy össze-visszaépítget mindenki, az adott körben ad hoc adódó lehetőségek szerint – és a végén valakinek már ki tudja mitől több pontja lesz. A Lancashire esetén jól látható hol maradtál le, mit csinált máshogy. A két stratégiai csapáson küzd nagyjából mindenki vagy pamutszövet-gyártásra megy vagy a hajókra.

Sajátságos modularitást is adnak a kikötők. Bár a térkép szélein lévő piacok nem változnak mint a Birminghamben, a kikötő lapkák mind saját új kapcsolódási pontokat adnak a térkép belső részein is, akár a szénpiachoz is.

Itt meg kell említeni a szén- és a vasércpiac sokall kisebb, ami szintén sokat növel konfrontáción. Az „over build” amikor a másik játékos helyeit vehetjük el és az iparára építhetünk "felül" a Birminghamban leginkább csak elvi lehetőség volt, huszon játékból talán, ha kétszer láttam alkalmazni. Itt értelmet nyer, és nagyon is fenyegető új ízt ad a játékba – effektíve pontot vehetünk el a másiktól.

Ez adja a jelentős más hangulatot a játéknak. Szabályai egyszerűbbek, de mégis inkább való gyakorlottabb játékosoknak kiélezett volta miatt, igazi heves ipari versenyfutás lehet belőle. Ha szeretted a Birminghamet az eredeti részt se hagyd ki- azt tanácsolom!

De mégis hogy kerül a sör az asztalra?

Létezik az angolban a small ale vagy table beer kifejezés, ami 0,5 % és 2,8 % alkohol fokkal rendelkezett. Ezt gyerekek is elfogadottan fogyasztották - az úgymond iskolasört Belgiumban az 1970-es évekig az általános iskolákban a gyerekek az ebéd mellé ihatták. Ez különösen a 19. században volt indokolt, amikor szennyvíz kérdése kevésbé volt megoldott, így a vízivásnak volt némi korokozó potenciálja.  Bár a cikk nem Brass Birminghamről szól, de azért a sör pár sort megért itt.

Lancashire

„A gépek bevezetése előtt a munkás otthonában fonták és szőtték a nyersanyagot. Az asszony és leányai fonták a fonalat, s ezt a férfi megszőtte. A munkások, akik faluhelyen elszigetelten éltek, komolyabban nem konkurálhattak egymással. Az első találmány, amely jelentős változást idézett elő az angol munkások addigi helyzetében, James Hargreaves takács (Standhill, Blackburn mellett, Észak-Lancashire) jennyje (1764). A szokásos kézi rokkától eltérően nem egy, hanem tizenhat-tizennyolc orsója volt, s ezeket mind egyetlen munkás kézierővel hajtotta. Az ipar fejlődése azonban itt nem állt meg. Egyes tőkések nagy épületekben helyezték el a jennyket és vízierővel hajtották őket. Ez lehetővé tette, hogy csökkentsék a munkások számát és olcsóbban adják el... A pamutiparral 1771-től 1775-ig évenként átlagban kevesebb mint ötmillió font nyersgyapotot importáltak; 1841-ben már 528 milliót. Lancashire a szülőhelye és központja a pamutiparnak, amely teljesen forradalmasította ezt a grófságot, eldugott, rosszul művelt, mocsaras lapályból forgalmas, dolgos vidékké változtatta, lakosságát nyolcvan év alatt megtízszerezte.” A munkásosztály helyzete Angliában - Friedrich Engels 1845

írta -- szalasz87

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.


Kommentek

  • kvarclovag

    2021-12-26 20:24:51

    A BGG-n 3,9-es bonyolultsága talán nem azért van, mert nehéz helyesen végrehajtani az akciókat, nehéz a szabályokat értelmezni, hanem mert hiába tudjuk jól őket, nem triviális a jó döntések meghozatala. A szabálykönyv pár dolgot kicsit döccenősen ír le, ez talán nehezíti pár dolog egyértelmű megértését, nem ártana egy összefoglaló. Az átépítésnél például egyértelműsíteni kéne, hogy az új, magasabb szintű üzem alaphelyzetben kerül föl, újra át kell majd fordítani, azaz újra el kell adni a kapacitását.

    A másik a zavaró szóhasználat. Nem az üzemeket és a kikötöt adjuk el, hanem a kapacításukat kötjük le. Ha egy üzem lekötötte a termelését, a z minden fordulóban bevételt ad nekünk, más dolgunk nincs vele. A kikötőnél is, ha a kapcítása le van kötve új árut már nem tud fogadni, ahhoz új kikötői kapacítás kell, ami új kikötővel, vagy a kikötő átépítésével hozható létre.

    Valamelyik leírásban még olyat is olvastam, hogy a játékban a hitelt nem kell visszafizetni. Dehogynem kell! Amint felvettük a hitel, a bevételünk egy rész törlesztésre megy, azaz onnantól kezdve kevesebb bevételt kapunk fordulónként, mint ha nem vettünk volna fel hitelt. A hitel leírásánál a Rothschield lap rakosgatása a hangsúlyos, pedig csak egy segédlap, jelzi, hogy onnan nincs hitel.

    Szóval a koncepció, és a fogalmak következetes és helyes használata sokat segítene, szemben a szabálykönyv ide tedd a jelölődet, azt tedd oda részletezésével. A játék koncepciója ugyanis egy egyszerű kis gazdasági modellt rak össze, nagyon logikusan, ha ezt megértjük, a szabályok nagyon egyszerűek és logikusak lesznek. Például egy új üzem esetén, amíg az nem jut ki a piacra, a termékét bárki felhasználhatja (a lapkára kapott kockák), ez nem ellopás, hanem a piaci bevezetés költsége. És annak is jó, aki elveszi, mert nem kell fizetnie érte, de annak is, akitől elveszik, mert utána piacra termelhet, vagyis minden fordulóban kap x fontot. Nagyon ki van ez találva!

  • kvarclovag

    2021-12-26 19:49:48

    Az hogy mi gémer, mi nem, az egy nehéz kérdés, a Great Western Trailnél ketten szépen megvitatják. A Brass mobilon kipróbálható (az eredeti 2008-as szabályokkal, amin a Lancashire csak picit változtatott), mivel drága játék, akit érdekel, érdemes ott próbálkozni vele, és a gép elég jó ellenfél.

    Én azt mondanám a Brass (csak a 2008-as szabályokkal játszottam) egy kevés, és nagyon logikus szabállyal rendelkező játék, amiben jól kell reagálni a lehetőségekre, okosan felépíteni a tervünket pár lépésre előre, és a teljes játékra is. Döntésből lesz bőven, és mindegyiknek komoly súlya lesz. Mikor vegyünk fel hitelt, mikor építsük meg a kikötőinket, hogy ne más szállítson oda, az első szintű üzemeket fejlesztéssel lépjük át, vagy építsük meg? Ha megépítjük, hagyjuk veszni a csatorna korszak végén vagy építsük át, piacról vegyük a vasat és a szenet vagy építsünk üzemet és bányát, ha igen, ezt mikor tegyük, hogy jó árat kapjunk érte. Szóval egyszerű szabályok, de elég érdekes döntések, és mindent nem tehetünk meg egyszerre, mert csak 2 akciónk van, és még az is lehet, hogy épp nincs meg a megfelelő kártyánk. Bár a kártyákkal lehet jól gazdálkodni, hogy legyen, ami kell. Hopp, még egy döntés.

    Nem a szabályokban való eligazosdás lesz a gond, hanem a szabályok adta lehetőségeken belüli jó döntések meghozatala. nem lesznek nagyon különböző utak, nem fogunk tudni nyerni csak kikötőkkel, vagy csak szénbányákkal, vagy csak vasútvonakalakkal, az iparágakat valamelyest egyensúlyban kell tartanunk. De azt megtehetjük, hogy valamelyiket előtérbe helyezzük, jobban fejlesztjük.

  • levaibalazs704

    2021-01-16 15:55:03

    Így már kicsit érthetőbb, hogy egy családi stratégiai játék. Én azt hittem, hogy gémer játéknak találták ki.

  • harnas1207

    2021-01-15 23:04:30

    Tapasztalatból mondhatom, hogy valóban nem olyan jó játék a Birmingham mint ahogy hyepolják. Sikerének kulcsa, hogy összetett nagy mélységű stratégiai játéknak tűnik, mellyel mégis bárki képes játszani. Családi euro társasok között valóban megállja a helyét, sőt élvezetes vele játszani, de gémer kategóriába sehol sincs. A BGG 3. helyet egyáltalán nem érdemli meg, de fontos kiemelni, hogy ez a lista nem a játékok minőségét, hanem a kedveltségét mutatja.

  • szocsadam

    2021-01-15 13:12:02

    Én meg már azt hittem valami UFO vagyok, hogy csak nekem nem jö át a lényeg :)
    Köszi.

  • levaibalazs704

    2021-01-15 12:52:54

    Szerintem is egy nagyon jó cikk lett. És egyetértek Ádámmal. Pont erre próbálok énis rájönni, hogy miért ennyire felkapott. Rengeteg a játékkal kapcsolatos videót és cikkeket olvastam, de egyszerűen nem jöttem rá, hogy miért van ez a nagy hűhó ezért a játékért. Ha valaki elmagyarázná azt megköszönném.

  • szocsadam

    2021-01-15 11:36:51

    Nagyon jó cikk, köszönöm! Nem volt még szerencsém egyikhez sem, azonban amennyire tudtam, utána jártam a Birmingham-nek. És annyira nem értem, hogy ez a játék miért van ennyire túlhypeolva. A videók és leírások alapján nem igazán látom, miért ennyire jó, hogy top3 legyen BGG-n.
    Remélem lesz alkalmam kipróbálni, és talán a véleményem is változhat.

  • Robby

    2020-12-01 00:14:20

    Nagyon jó lett a cikk és teljesen jól rámutat azokra a dolgokra ami nekem is szemet szúrt a Birmingham játékban (pl.: sör és a másik nyersanyagainak ingyen elrablása).

  • Alleira

    2020-11-30 23:11:46

    Most a csapból is a Birmingham folyik (nem mondom, hogy nem keltette fel az érdeklődèsemet) így külön öröm a màsik Brass-ról olvasni. Eddig nem volt tiszta, hogy miben más, de abszolút meghozta a cikkíró a kedvem ehhez is, főleg hogy egy nemrégen itt megjelent cikk a Birminghamről elég mellékesen írt a Lancashireről, amiből csak az jött le, hogy ez már szóra se èrdemes. Úgy tűnik mègis :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Brass: Lancashire